Huawei deponirao patent za 7nm proizvodnju čipova

Čipovi 7nm
13 komentara

Prema UDN-u, Huawei je podnio patentnu prijavu za skener za ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju. Kineski proizvođači čipova mogli bi proizvoditi poluvodiče koristeći tehnologiju klase ispod 7nm ako tvrtka razvije ovakav skener i postigne respektabilnu produktivnost. Jedino pitanje je kada će sve biti spremno.

Huawei je Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo sredinom studenog podnio zahtjev za patentiranje EUV skenera i njegovih bitnih dijelova . Prema MyDriversu, broj patentne prijave je 202110524685X . Prema opisima nekoliko medija, čini se da patentna prijava uključuje svaki bitni dio EUV skenera, uključujući 13,5 nm EUV svjetlosni generator (izvor svjetla), skup reflektirajućih zrcala i sustav litografije.

Radi se o vrlo kompliciranoj opremi s nekoliko najsuvremenijih komponenti koje moraju besprijekorno raditi zajedno i tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Nadalje, proizvođači čipova i dalje moraju odrediti odgovarajuće folije za maske, otpornike i mnoge druge stvari potrebne za proizvodnju velikih količina čak i kada imaju pristup EUV opremi.

Mnoge su tvrtke pokušale stvoriti ovaj alat, ali samo je ASML bio uspješan nakon više od 10 godina rada i uz financiranje Intela , Samsunga i TSMC -a. Trenutno ASML-ove EUV alate aktivno koriste Samsung, SK Hynix i TSMC, međutim, Intel još nije počeo koristiti ove alate za masovnu proizvodnju čipova. Jedine tvrtke koje koriste ili namjeravaju koristiti EUV skenere su Intel, Micron, Samsung, SK Hynix i TSMC. Samo ovih pet tvrtki stvorilo je (ili namjerava stvoriti) procesnu tehnologiju dovoljno naprednu da koristi EUV skenere.

Uz procijenjenih 100 milijardi dolara godišnje prodaje, Huawei je vrhunska visokotehnološka tvrtka koja teži mnogim ciljevima i stvara širok raspon uređaja. Ciljevi tvrtke za proizvodnju poluvodiča nadaleko su poznati, a uključuju ne samo izradu čipova, već i razvoj strojeva za proizvodnju pločica.

Kina ubrzano radi na autonomiji jer je pitanja dana kada će biti totalno blokirana od Zapada.  Želimo napomenuti da je Huawei završio novi operacijski sustav HarmonyOS 3 za pametne telefone. Već je najavljena zabrana trgovna Google Play i Apple Store u Kini.

7nmČipoviHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Napredno .

goran
1 godina prije

Ovo se desilo brze nego sto sam predpostavljao.

goran
1 godina prije

Svaka cast.

gogo
1 godina prije

kinu više ništa ne može zaustaviti, za 7.8 godina će i vojno dostići us i onda će doslovno biti kraj parazitskog američkog poretka

habanero
1 godina prije

Bio devedesetih intervju, jedan od dva lika iz camelot project sa čovjekom koji je bio jedan od prvih programera, započeo sa programiranjem još u vremenima drugog svjetskog rata. Vjerojatno ajbiem komp. bušenih kartica prodan nacistima da se popiše sve za egzekuciju zvanu holokaust (obredno spaljivanje). Tada kad je davao intervju bio je penzioniran i intervju je smio biti objavljen pet godina nakon njegove smrti, što je lik iz camelot project i ispoštovao. Uglavnom, tokom 80-tih je bila poznata tehnologija nano čipova koji su mogli slati podatke satelitu do 80 km. Spomenuo je kako su se ubijali po Evropi za tu tehnologiju, kako je proizvodnju imao siemens, lik se zvao pawelek. Većina svega što imamo posljednjih decenija je reverse engineering, dolazi od kontakata sa vanzemaljcima. Konzorcij posjeduje tehnologiju 140 godina u budućnost i gazi nas ko grožđe. Pusti se tu i tamo ponešto u proizvodnju putem korporacija i preko monetarnog sistema… Čitaj više »

CRV
1 godina prije

“Kineski proizvođači čipova MOGLI BI proizvoditi poluvodiče koristeći tehnologiju klase ispod 7nm AKO tvrtka razvije ovakav skener i POSTIGNE respektabilnu produktivnost. Jedino pitanje je KADA ĆE sve biti spremno.”
Sve nešto puno mogli bi, ako će, kada će…

Schroder
1 godina prije

Te cipove trebaju da dobiju svi psihopati koji su nas trovali 3 godina i koji su davali neprovjerene vakcine zdravim ljudima Neka budu svi obiljezeni demonskim zigom, tako da se zna tko su a TO SU DEMONI Ti mlitavi starci trbaju sto prije da dobiju cip kao Klaus Schwab Bill Gates Soros i svi koji su imali veze sa ovim zlocinama koji su trovali ljude raznim otrovima i vakcinama Bog je jaci od ovi demona, koji hoce da nas porobe,BOG JE NA NASOJ STRANI :TIM REPTILIMA CE SE SUDITI :TO SU LJUDI BEZ DUSE Reptili nemaju dusu TO SU DEMONI

Гавран
1 godina prije

Rat i budućnost će na prvi pogled rešiti tehnologija. Izgubili smo se u tehnologijama, logici, i razumu. Potpuno smo zaboravili na tihu, bezvremenu, beskonačnu suštinu naših bića. Ona je oslonac na kome počiva sva dinamika dešavanja, kao što razna odela nosi isti čovek.
Ako se i setimo, primenjujemo iste metode. Bog. Antihrist. Poreklo nepravde. Dokazi postojanja Boga. Dobro i zlo. Kao da se radi o objektima o kojima možemo razmišljati. U tu vodu možemo ući samo goli i čisti kao novorođenče.

Boba Lazarević
1 godina prije

Nek Ameri pozelene od zavisti.

Jomla
1 godina prije

Na YT Mahatma Gandi: Ovih 7 Stvari Će Uništiti Civilizaciju.
Nije loše za razmišljanje i promišljanje… 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI