SAD ograničava prodaju čipova Rusiji i Kini

Čip - Kina
17 komentara

Washington je uveo ograničenja na prodaju određenih visokotehnoloških kompjuterskih čipova Rusiji i Kini, izvijestili su u četvrtak brojni američki mediji, pozivajući se na dva velika američka proizvođača čipova, Nvidiju i AMD.

Prema Wall Street Journalu, nova ograničenja utječu na čipove grafičke procesorske jedinice, ili GPU-ove, koji su prvobitno razvijeni za video igre, ali su ih brzo preuzele kompanije koje upravljaju superkompjuterima, te naučnici i tehnološke firme kojima su potrebni za prepoznavanje govora i objekata na fotografijama.

Washington kaže da će američki proizvođači čipova sada zahtijevati posebne izvozne dozvole za prodaju ovih vrsta čipova jer ih, zbog njihovih specifikacija, mogu koristiti Rusija i Kina za razvoj oružja i prikupljanje obavještajnih podataka.

Nvidia i AMD su priznali nova ograničenja u izjavama u srijedu. Iako je AMD rekao da je malo vjerovatno da će zabrana utjecati na njegovo poslovanje, Nvidia je upozorila da bi to moglo ometati razvoj svog novog vodećeg čipa. Akcije obje kompanije pale su nakon vijesti u srijedu kasno.

Prema izvorima New York Timesa, brojne druge kompanije koje proizvode čipove ili dizajniraju kompjuterski softver primile su zahtjeve od američkih vlasti posljednjih sedmica da prestanu sa izvozom svojih vrhunskih tehnologija u Kinu i Rusiju.

Peking je kritizirao odluku Washingtona, a glasnogovornik ministarstva trgovine Shu Jueting rekao je u četvrtak da ona utječe na prava i interese kineskih kompanija, dok također ugrožava stabilnost globalnih industrijskih i lanaca nabavke.

ČipovikinarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Silicijski Rat . Ali proizvode ih Kinezi.

tihobl
1 godina prije

Turska, Inodonezija i druge pametne zemlje ubice se od provizije.

Adriana
1 godina prije

Tko li ono ponajviše osigurava razne sirovine,rijetke metale, plinove…nužne za proizvodnju?

C.F.
1 godina prije

jer ih, zbog njihovih specifikacija, mogu koristiti Rusija i Kina za razvoj oružja i prikupljanje obavještajnih podataka.

SAD naravno ne koristi u te svrhe.

Prepoznavanje govora i foto…

1 godina prije

Šta nema najnovije nvidia grafike od par hiljada eura za ruse i kineze ?!
Nema problema , sirovine za izradu čipova biće umanjene za 30-40%…
Što kaže tiho , turska i indonezija ubiće se od provizije , u kontra smjeru…

mikiyugo
1 godina prije

Nista im ne vredi.Kako oni misle da zaustave jednu naciju koja ima 1,4 milijarde ljudi i svi kao pcele a ami hat 400 miliona od kojih 70 % ne moze ni da hoda a da ne govorim da vecina umesto mozga ima hamburger u glavi.Nemoguca misija,gotovi su.

Lucija, prva
1 godina prije

“Čini se da su propisi SAD a usredotočeni na čipove zvane GPU koji imaju najmoćnije računalne sposobnosti, kritično ali nišno tržište sa samo dva značajna igrača – Nvidia-om i AMD-om. Njihov jedini potencijalni konkurent – korporacija Intel – pokušava se probiti na tržište, ali nije uspjela izbaciti dovoljno konkurentne proizvode.

Izvorno dizajniran za videoigre, upotreba GPU-a ili jedinica za grafičku obradu proširena je na širi niz aplikacija koje uključuju rukovanje na radu s umjetnom inteligencijom poput prepoznavanja slika, kategoriziranja fotografija ili PRETRAŽIVANJA DIGITALNIH SATELITSKIH SLIKA U POTRAZI ZA VOJNOM OPREMOM. Budući da su svi dobavljači čipova Amerikanci, SAD kontrolira pristup toj tehnologiji.”

Vlasnici, odnosno vlasnički udjeli su pretežno američki.
No, uglavnom se radi o mnc i fondovima kao vlasnicima.

jupiter
1 godina prije

sta rusi, kinezi, indijci i jos mnogo koji ne umeju da naprave to—-sacekajte

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI