Globalizacija je ”skoro mrtva”

Čip - Kina
17 komentara

Geopolitika je drastično promijenila situaciju s kojom se suočavaju proizvođači poluvodiča, koji se bore s brojnim ograničenjima, tvrdi osnivač Tajvanske korporacije za proizvodnju poluprovodnika (TSMC), Morris Chang.

Veteran industrije čipova govorio je na događaju u Phoenixu, Arizona, u utorak, gdje je njegova kompanija, vodeći svjetski proizvođač poluprovodnika, predstavila ambiciozan plan od 40 milijardi dolara za proširenje i nadogradnju svoje nove fabrike u državi.

To je TSMC-ova prva napredna fabrika čipova u Sjedinjenim Američkim Državama u više od dvije decenije, a Chang je rekao da je preostalo još puno “teškog rada” kako bi uspjela.

Poboljšanja bi navodno mogla omogućiti tvornici Phoenix da proizvodi čipove za Appleove iPhone uređaje koji mogu izvršiti skoro 17 triliona specijalizovanih proračuna u sekundi. TSMC kasnije planira da tamo izgradi drugu tvornicu koja će imati još napredniju proizvodnu tehnologiju, usmjerenu na buduće pametne telefone, računare i druge pametne uređaje.

Razgovarajući sa Nikkei Asia na marginama događaja, Chang je uporedio trenutni projekat s vremenom kada je TSMC izgradio svoju prvu fabriku u SAD-u, u Camasu, Washington, 1995. godine.

„Dvadeset sedam godina je prošlo i [industrija poluprovodnika] svjedočila je velikoj promjeni u svijetu, velikoj promjeni geopolitičke situacije u svijetu“, rekao je Chang i dodao: „Globalizacija je skoro mrtva, a slobodna trgovina je skoro mrtva. Mnogi ljudi i dalje žele da se vrate, ali mislim da se neće vratiti.”

Njegovi komentari dolaze usred sve većeg straha da bi tenzije između SAD-a i Kine oko ključnih tehnologija, uključujući poluvodiče, mogle dodatno naštetiti globalnom lancu nabavke tehnologije. U oktobru je Washington uveo nova ograničenja, što je sve više otežavalo kompanijama poput TSMC-a da opslužuju svoje klijente.

ČipovipoluprovodniciSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Dok je bogovima trebalo brzinski finalizirati svoje planove tj. prvenstveno izgraditi infrastrukturu za najnaprednije tehnologije, svima su bili dostupni svi elementi potrebni za primjenu dobivenog znanja kako bi proizveli sve alate potrebne za ostvarenje “božjih” ciljeva. Globalizacija je bila samo platforma koja je omogućavala bogovima da efikasno zagospodare svjetskim robljem i iskoriste ga za svoje ciljeve. Sada kada je njihovo znanje preko robovskih ruku pretvoreno u imanje kojem su težili, roblje postaje nepotrebno i najbolji način da ga se eliminira je uskrata svega onoga što je značilo napredak i život. Naravno, ranija globalizacija i slobodna trgovina tj. totalna međuovisnost roblja moderirana od strane vlasnika planeta, sada služi kao poluga za upravljanje tranzicijom, kojom se roblje dovodi u pred-tehnološko vrijeme a ukidanje slobodne trgovine je najjednostavniji način da se ovisno roblje dovede u stagnaciju i uskoro u katastrofalan sveopći nazadak. Jasno, rijetki proizvođači najsofisticiranijih tehnoloških elemenata ostaju pod direktnom kontrolom Bogova… Čitaj više »

alexosijek
1 godina prije

Kada sam prije par desetljeća prvi put se putem vanjskog modema i telefonske utičnice spojila na internet (i to si morao znati web adresu kako bi dobio pristup istoj) skakala sam od sreće misleći – eto, konačno imamo brzi pristup literaturi i znanjima koje tada nismo imali – svijet konačno ide naprijed…i otišao do facebooka, telefonije i putem toga do još gorih kontrola stanovništva, bankovnog kartičarenja i online trgovina…napredak, nema šta!! Samo zamislite da je polovica tog umrežavanja otišla prema napretku, npr. poljoprivede, ili izradi protetskih pomagala za ljude u potrebi…

tihobl
1 godina prije

Globalizam je mrtav. Americko stoljece je gotovo, a nije ni 20 godina trajalo.
Parolu Asad must go! zamjenili su teorijom o Velikom resetu, a i nema nista vise sanse od prethodne. Parolu Globalno zagrijavanje, zamjenili su parolom Klimatkse promjene koja ce se djelimicno ostvariti – oni koji zavrse u sibirskim zatvorima dozivjece promjenu klime kao sto su vec dozivjeli oni iz Mariupolja koje amerikanci traze u razmjenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI