Vašington bi mogao poduzeti mjere protiv kineskog tehnološkog sektora

mikrocip stampana ploca
11 komentara

Bijela kuća razmatra korake za ograničavanje američkih ulaganja u kineske tehnološke kompanije usred rastućih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, izvijestio je u subotu Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.  

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u narednim mjesecima potpisati izvršnu uredbu o ograničenjima ulaganja. Jedan od izvora rekao je agenciji da bi se protiv TikToka, popularne kineske aplikacije za razmjenu videa, mogla poduzeti posebna akcija. Ministarstvo trgovine također može uvesti dodatna ograničenja za čipove koji se koriste za računanje umjetne inteligencije.

Bijela kuća navodno razgovara s Kongresom o mogućnosti usvajanja zakona koji bi zahtijevao od američkih firmi da unaprijed obavijeste o mogućim ulaganjima u određene kineske industrije. Razmatra se i uspostavljanje sistema koji će vladi omogućiti da potpuno blokira takve investicije.

Ranije ove sedmice, dva najveća američka proizvođača čipova Nvidia i AMD izjavila su da je Vašington uveo nova ograničenja kako bi Kinu i Rusiju odvojili od vrhunskih čipova umjetne inteligencije. Nova ograničenja utiču na čipove grafičke procesorske jedinice, ili GPU, koji su prvobitno razvijeni za video igrice, ali su ih brzo preuzele kompanije koje upravljaju superkompjuterima, kao i naučnici i tehnološke firme kojima su potrebni za prepoznavanje govora i objekata na fotografijama.

Prema američkoj administraciji, proizvođači čipova u zemlji sada će zahtijevati posebne izvozne dozvole za prodaju ovih vrsta čipova jer ih, zbog njihovih specifikacija, mogu koristiti Rusija i Kina za razvoj oružja i prikupljanje obavještajnih podataka.

ČipovikinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Uslijedile bi protumjere.

tihobl
1 godina prije

Rusi odgovore asimetricno – uvedu sankcije na wc papir pa da vidim ko ce duze izdrzati. Kad je izbila korona (kakve veze ima rspiratorina infekcija sa wc papirom jos mi nije jasno) amerikanci su se tukli za wc papir, a kad dobiju sankcije pocece ratovati.

1 godina prije

A da neko objasni Bajdenu da je Kina postala najveći investitor?

1 godina prije

naslov …rast tenzija..pa ekskluziv njuvz
prije 4h leti vijest internetom da su ruski specijalci ulovili Zelenskog no za kazalište nama ostaje ??? i provjeriti njegove snimke 01-03.09.2022 na njegovom sajtu president of Ukraine.. i ne djeluje da je to ista osoba.
ili president.gov.ua/en/news/speeches
snimke kopirane i priložene ali admin vjerojatno ne pušta aproval iako su dobro informirani ameri već objavili vijest i pokazali navedene fotke

1 godina prije

S Kinom će kao i s Rusijom , đonom…
Znam da če mnogi pomisliti kina ovo kina ono , no oni će s kinom kao i s rusijom…U pet deka razlike…

1 godina prije

Eh da , dok se svijet zahebava oko sebe , bretton woods 2 se nezvanično uspostavlja…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Washington ovo – Washington ono … U realnosti – poput onog samohvalisavca , ” najjaceg u ulici ” sto kad je dojadio , naljeteo na onog ” jednog ” te posto ga ovaj olupao o beton , pitaju hvalisavca , kako je prosao 😁 ? ! Veli hvalisavac – cuj — kako ??? Ta posto sam ga prebio , mene stavili na nosila pa me cetvoro POPUT CARA odnijeli u velike , bjele kocije te me uz CARSKE SIRENE u DVORE prevezli a njega poput posljednjeg , policija u buksnu potrpala !!! Tako i Washington ……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI