Američke sankcije dovele su do toga da Huawei gubi tržišni udio u pametnim telefonima u odnosu na svoje konkurente

Huawei
5 komentara

Kineski tehnološki div Huawei zbog američkih sankcija izgubio je udio na tržištu pametnih telefona u odnosu na svoje bliske konkurente, uključujući Apple i Samsung, rekao je u petak visoki šef kompanije.

“Za manje od dvije godine Sjedinjene Države nametnule su četiri slijeda sankcija protiv Huaweija, pri čemu je svaki slijed bio sve oštriji. Sankcije su nanijele ekstremne poteškoće Huaweijevom potrošačkom poslovanju i onemogućile nam isporuku naših proizvoda”, napisao je Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeve potrošačke poslovne grupe, na svom WeChat računu.

Yu je pojasnio da je Huawei izgubio tržišni udio u visokom segmentu proizvoda u Kini od Applea, dok je od srednjeg do najnižeg segmenta izgubio od domaćih konkurenata, uključujući Oppo, Vivo i Xiaomi. Na međunarodnim tržištima Huawei je izgubio svoj tržišni udio od Applea, Samsunga i drugih kineskih brendova, dodao je Yu.

U svibnju 2019. Sjedinjene Države dodale su Huawei na takozvani popis entiteta, koji je zabranio američkim tvrtkama poslovanje s tvrtkama s popisa bez prethodnog odobrenja američke vlade.

Američke sankcije stvorile su ozbiljne izazove Huaweijevom poslovanju u polju pametnih telefona, jer je kineska tvrtka ne samo izgubila pristup Googleovim popularnim mobilnim uslugama, već se suočila i s izazovima u osiguranju opskrbe mikroprocesorima za svoje uređaje.

U najnovijem izvješću o zaradi za prvo tromjesečje ove godine, Huaweijevi prihodi pali su za 16,5 % na godišnjoj razini, na 152,2 milijarde yuana (oko 23,5 milijardi dolara). Tvrtka je objasnila da je pad prihoda uzrokovao Huawei, koji je u studenom prošle godine prodao svoj pod-brend pametnih telefona Honor.

Pod pritiskom američkih sankcija, Huawei je prošle godine odlučio prodati svoju popularnu marku pametnih telefona Honor, ne bi li utjecaj sankcija sveo na najmanju moguću mjeru i kako bi omogućio da marka nastavi samostalno raditi.

Istodobno, Huaweijev ključni konkurent Apple izvijestio je u srijedu o dvoznamenkastom rastu prodaje u drugom tromjesečju ove godine.

Prema Appleovom izvješću o zaradi iz drugog tromjesečja, prihodi tvrtke skočili su za 53,7 % na godišnjoj razini, na 89,58 milijardi dolara, dok su prihodi od njezinog popularnog iPhonea naglo porasli za 65,5 % na godišnjoj razini, na 47,94 milijarde dolara.

HuaweiXiaomi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

OVO MORATE VIDJETI (Joseph Goebbels na steroidima):https://www.youtube.com/watch?v=4r8bjb5lfz4

dulebg
2 godine prije

Pa jednom je moralo da počne. Jasno im je bilo da će se Amerika jednom usprotiviti. Sada treba delati u realnom okruženju.

Stara kuka
2 godine prije

Gubi udio na tržištu? Kako neobično. Nekad je Nokia imala preko 50% ttržišnog udjela mobilnih telefona, a sada je nema nigdje. Tko se još sjeća Phillipsovih mobitela? A Alcatel? Gdje su Erricsson i Sony koji su nekad imali velik tržišni udio? Uostalom i Samsung je izgubio dobar dio svog tržišnog udjela na račun Kineza. Nije li Huawei možda izgubio dio tržišta i zbog pojave novih kineskih proizvođača kao Xiaomi, Lenovo, OnePlus, ZTE? I njihov vlastiti brand Honor je prodan i postao im je direktan konkurent. Zaista nije realno samo američke sankcije okrivljavati za pad tržišnog udjela. Ima tu i puno drugih faktora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI