Huawei je lansirao dugo očekivani operativni sistem u namjeri da obori Google s prvog mjesta

Huawei-HarmonyOS
10 komentara

Kineska kompanija je u prošlosti bila isključena iz ažuriranja Google Android OS kao rezultat sankcija koje je američka vlada sprovela prošle godine. Štaviše, Huawei takođe planira da izgradi veliki ekosistem programera softvera i korisničkih baza.

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei treba da najavi pokretanje HarmonyOS – svog prvog samorazvijenog operativnog sistema za mobilne telefone, navodi se u izveštaju. Sistem je prvi put predstavljen 2019. godine na konferenciji programera i od tada je instaliran na nekoliko potrošačkih uređaja, uključujući PC, prenosne računare i pametne satove.

Očekuje se da će kineski tehnološki gigant održati livestream događaj 2. juna kako bi predstavio i neke od novih uređaja ove marke.

Kako je prodaja pametnih telefona kompanije pala tokom američko-kineskog trgovinskog rata i zbog njegovih posljedica, Huawei sada pokušava da ubijedi prodavce pametnih telefona da prihvate HarmonyOS koji za cilj ima da ospori Googleovu dominaciju na tržištu operativnih sistema. Huawei je ranije najavio planove za stvaranje operativnog sistema otvorenog koda sličnog Google Androidu. Međutim, druge kineske kompanije nisu rekle da li su sposobne da koriste sistem.

Do danas je još uvijek malo toga poznato o OS. Ono na šta se kompanija fokusirala je prodavnica aplikacija, AppGallery. Prema izvještaju, Huawei je već pokrenuo nekoliko aplikacija da zamijeni one kojima je pristup izgubio: Petal Maps će zamijeniti Google Maps, a Petal Search će biti sistemski alat za pretragu. Što se tiče ostalih popularnih aplikacija – poput YouTube, Facebook i Instagram, koje su kompaniji zabranjene – nema podataka o tome da li će ih korisnici izvan Kine moći koristiti na Huawei uređajima.

Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacione opreme, kineska kompanija sada pokušava da smanji zavisnost od američkih tehnologija nakon što je Trumpova administracija izdala izvršnu naredbu 2019. godine kojom se zabranjuje korištenje telekomunikacione opreme od „stranih protivnika“ koji se smatraju rizikom za nacionalnu bezbjednost.

Huaweijeva motivacija za razvoj sopstvenog operativnog sistema uglavnom je inspirisana njegovim isključivanjem iz Google Android operativnog sistema.

Trumpova administracija je 2019. godine Huawei Technologies, ​​ZTE i proizvođača čipova SMIC stavila na crnu listu – da navedemo samo tri – da ograniči pristup Kini ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike i tržišta u savezničkim državama, navodeći zabrinutost zbog nacionalne bezbjednosti. Tada su SAD tvrdile da je Huawei sa sjedištem u Shenzhenu imao veze sa kineskom Komunističkom partijom i prikupljao podatke za obavještajne potrebe. I Peking i Huawei su više puta negirali ove navode.

U februaru 2021. godine Huawei je podnio tužbu protiv Washingtona nakon što je ovaj kineskog tehnološkog giganta proglasio rizikom nacionalne bezbjednosti, osporavajući ustavnost zakona koji je saveznim agencijama zabranio kupovinu njegovih proizvoda. Tužbu je odbio američki sudija Amos Mazzant, zaključivši da je Kongres ovlašten da ograniči savezne agencije da posluju sa kompanijom Huawei.

GoogleHarmonyOSHuaweiOperativni sistem
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Socdev
2 godine prije

Zašto bi takvoj jednoj ultra mega kompaniji, koja je toliko velika da moze parirati Googleu, vjerovali da ce razviti “pošteniji” OS? Alternativni OS vec postoji. Zove se Android. To je OS otvorenog koda bez pridodanih špijunskih aplikacija koje čine zatvoreni OS – Google Android. Huawei ga sada koristi (doduše, sa svojim setom pridodanih aplikacija). Baniranje Huaweia od strane Googlea meni izgleda kao Problem-Reaction-Solution OS u nadolazecoj svjetskoj Dominaciji Kine. Problem baniranja od strane Googlea nije problem OS-a, da bi se gradio potpuno novi, niti se novim OS-om može ukinuti Googleov ban. Ako ćemo logično…

Драгогост 屋
2 godine prije

Ako može da se bira onda open source software. Linux pre svega. Da vidimo jel harmnyOs open ili ne, pitanje je sad.

2 godine prije zadnji put uredio Драгогост 屋
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI