Usprkos sve većem američkom pritisku, Huawei bilježi rekordnu dobit u 2020. godini

Huawei - Rusija
9 komentara

Kineski tehnološki div Huawei prošle je godine ostvario rekordnu dobit usprkos situaciji s Covidom-19 i američkim crnim listama. Međutim, ti su čimbenici ipak uzeli danak tempu rasta tvrtke.

Neto dobit Huaweija porasla je za 3,2 % i dosegla je 64,6 milijardi yuana (9,9 milijardi dolara), podaci su koje je objavila tvrtka u srijedu, predstavljajući svoje financijske rezultate za 2020. godinu. U međuvremenu, prihodi Huaweija porasli su za 3,8 % na godišnjoj razini, dostigavši 891,4 milijarde yuana (136,7 milijardi USD).

Godišnji rast prihoda bio je skroman u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 19 %. Međugodišnji rast neto dobiti također je bio sporiji u odnosu na 5,6 % iz godinu dana ranije, a kontrast je još nevjerojatniji u odnosu na 2018., kada je iznosio 25,1 %.

“Tijekom protekle godine usprkos nedaćama ostali smo snažni,” rekao je u izjavi rotacijski predsjednik Huaweija, Ken Hu. “Zbog nepravednih sankcija koje su nam nametnule SAD, naša je tvrtka zabilježila pad prihoda.”

Iako izjava tvrtke ukazuje na to da su ukupni financijski rezultati bili u skladu s njezinim prognozama, Ken je rekao da je izvedba potrošačkog posla “pala ispod” očekivanja tvrtke, zbog pada prihoda od pametnih telefona.

Prošlogodišnji rast uglavnom je bio potaknut uspjehom tvrtke na domaćem tržištu, dok je Huaweijevo poslovanje na inozemnim tržištima ipak pretrpjelo gubitke. Prodaja u Kini skočila je preko 15 % na 584,9 milijardi yuana (89,7 milijardi USD), što čini više od 65 % ukupnog prihoda. Prihod u Americi pao je za gotovo četvrtinu, dok je u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi pao za 12 %. U Aziji i Tihom oceanu pao je za 9 %. Međutim, Huawei se i dalje osjeća “optimističnije” u pogledu svojih rezultataza ovu godinu, izvan domaćeg tržišta.

Prošla je godina bila prva puna godina pod američkim sankcijama za Huawei. Washington je tvrtku stavio na zloglasni popis entiteta u svibnju 2019. godine, kada je u osnovi zabranio američkim tvrtkama poslovanje s tehnološkim divom, čime je Huaweiju bilo otežan ili onemogućen izvoz vitalnih tehnologija. Uz to, SAD je blokirao svjetsku isporuku čipova Huaweiju te je pritiskao svoje saveznike neka se odreknu Huaweijeve opreme, posebno one koja se odnosila na uvođenje 5G mreža.

Huaweikina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DavorV
3 godine prije

Ovaj put su Amerikanci zajasili tigra.
Lako im je bilo unistavati nekog tko je bio deset puta slabijih od njih, na Kini ce polomiti zube americki imperijalizam.
Kina ce zaustaviti sirenje americkog imperijaliza i Kina je nada za potlacene, zato dok je jaka Kina – Amerika nece nikad zagospodariti cijelim svijetom.
Nece ni Kina nikad zagospodariti svijetom, Kina i ne zeli.
Kina zeli biti jaka prema svojim sposobnostima i ekonomski rasti prema svojim mogucnostima i nikad nece biti jaca od bloka Amerika + EU.
Dakle nitko nece zavladati svijetom na zalost Amerike a za nas ostale to je win-win situacija.
Sto ima vise konkurencije bolje za male.

3 godine prije zadnji put uredio DavorV
3 godine prije

Mene zanima informacija koliko su prodali telefona s androidom a koliko sa svojim OS-om.Vidim kod nas prodaju s android 9,ja bih više volio onaj bez imperijalističkog OS-a,samo mladež na to očito nije spremna.

Gdje je zapela ruska Aurora? Čekam kupiti mobitel kada ona zaživi. Bilo je neke suradnje s Huaweijem,više se slabo spominje.

hiber
3 godine prije

Smiješan članak. MediaTek je prešišao Huawei i na kineskom tržištu. Udio oba dva je tek po 18%, 54% čine Ameri iako je to sve relativno jer je pitanje kako definiramo Qualcom i Apple. Samsung je pao na 9%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI