Gdje je bijes prema Izraelu i NSO Pegasusu koji je Zapad pokazao prema kineskom Huaweiju?

Bijes prema Huaweiju
29 komentara

Bijes se uskovitlao širom svijeta zbog otkrića da su vlade koristile špijunski softver Pegasus, stvoren od strane izraelske softverske kompanije NSO Group, za prisluškivanje novinara i javnih ličnosti. Međutim, bijes je blag u poređenju sa onim nastalim zbog tvrdnji da je Peking primorao Huawei da stavi “zadnja vrata” u svoje telefone, što nikada nije dokazano.

Ranije ove nedjelje, grupa medija, uključujući Washington Post i Forbidden Stories, zajedno sa grupom za ljudska prava Amnesty International, otkrila je uznemiravajuće nalaze: vlade širom svijeta otkupljivale su špijunski softver Pegasus od NSO Group i koristile ga za špijuniranje novinara, javnih ličnosti, pa čak i drugih svjetskih lidera.

Ciljano 50.000 telefona

Na listi su hiljade telefonskih brojeva, među njima su neka od najvećih imena, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i marokanskog novinara Omara Radija, koje je navodno prisluškivao Maroko, i novinara Jamala Khashoggija, kojeg je navodno prisluškivala njegova rodna Saudijska Arabija, prije nego što ga je ubio Saudijski atentatorski tim u saudijskom konzulatu u oktobru 2019.

Ukupno je 180 novinara bilo meta u 20 zemalja, uključujući Kazahstan, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Azerbejdžan, Mađarsku, Maroko, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Meksiko, Egipat, Alžir, Togo, Tursku, Francusku, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Takođe su ciljali najmanje 65 poslovnih rukovodilaca, 85 aktivista za ljudska prava, 189 novinara i više od 600 političara i vladinih zvaničnika, uključujući zvaničnike visokog nivoa poput ministara kabineta, diplomata i vojnih oficira, navodi The Washington Post.

Na listi je i 10 premijera, tri predsjednika i jedan kralj, uključujući iračkog predsjednika Barhama Saliha, južnoafričkog predsjednika Kirila Ramafosu, premijere Pakistana, Egipta i Maroka i sedam bivših šefova vlada iz Libana, Ugande, i Belgije i nekoliko drugih zemalja.

Shalev Hulio, izvršni direktor i suosnivač NSO, ocijenio je priču nejasnom, ali je rekao da kompanija „istražuje sve navode i ako utvrdimo da je to istina, preduzet ćemo snažne mjere“.

“Tehnologije NSO Group pomogle su u sprječavanju terorističkih napada, nasilja oružjem, eksplozija automobila i samoubilačkih bombaških napada. NSO Group je u spasilačkoj misiji i kompanija će ovu misiju vjerno izvršavati nesmetano, uprkos bilo kakvim i svim kontinuiranim pokušajima da je diskredituju na lažnoj osnovi”, kompanija je rekla američkom Javnom servisu.

U srijedu je kompanija objavila saopštenje za štampu u kojem se kaže „dosta je“, najavljujući da prestaje da odgovara na upite medija o, kako je nazvala, „opakoj i klevetničkoj kampanji“.

„NSO je tehnološka kompanija. Mi ne upravljamo sistemom niti imamo pristup podacima naših kupaca, ali oni su dužni da nam pruže takve informacije u slučaju istrage“, dodala je kompanija.

Izraelska vlada je potvrdila da „odobrava izvoz sajber proizvoda isključivo vladinim subjektima, za zakonitu upotrebu i samo u svrhu sprječavanja i istrage zločina i terorizma, pod sertifikatima o krajnjoj upotrebi / krajnjim korisnicima koje je obezbijedila vlada primalac. U slučajevima kada se izvoženi predmeti koriste uz kršenje izvoznih dozvola ili sertifikata o krajnjoj upotrebi, preduzimaju se odgovarajuće mjere. ”

Međutim, porekla je da nije imala saznanja o korištenju Pegaza za špijuniranje drugih ciljeva i primjetila za Post da „Izrael nema pristup informacijama koje su prikupili klijenti NSO“.

Bivši visoki američki zvaničnik za nacionalnu bezbjednost, koji je blisko sarađivao sa izraelskim službama bezbjednosti, takođe je rekao agenciji: „Suludo je misliti da NSO neće dijeliti osjetljive informacije o nacionalnoj bezbjednosti sa vladom Izraela. To ne znači da su oni front za izraelske bezbjednosne agencije, ali vlade širom svijeta pretpostavljaju da NSO sarađuje sa Izraelom.”

Kako su nacije reagovale?

Predstavnici mnogih nacija umiješanih u istragu jednoglasno su negirali izvještaje da su špijunirali novinare, neistomišljenike i svjetske ličnosti, insistirajući da su njihove vlade zasnovane na vladavini zakona. Međutim, primjetno je da nisu sve zemlje u kojima su novinari bili meta bili zamoljeni za komentar, s tim da su Francuska, Španija i Velika Britanija značajni izuzeci.

Na pitanje The Hindu, glasnogovornik Bijele kuće rekao je u srijedu da „Sjedinjene Države osuđuju uznemiravanje ili vansudski nadzor novinara, aktivista za ljudska prava ili drugih kritičara režima“.

Međutim, uprkos priznanju NSO da prodaje takav softver i Izraela da je, u najmanju ruku, odobravao svaku prodaju, i u svjetlu komentara stranih obavještajnih zvaničnika da je Izrael vjerovatno imao materijalne koristi od afere prikupljajući informacije iz grupe, čini se da bi se mogao očekivati veći skandal. Ali nijedna vlada nije zatražila kaznu ni za NSO ni za Izrael, niti je osudila čak i mogućnost da je Izrael pomogao zemljama da prisluškuju ljude koji nisu osumnjičeni za krivična djela, niti je izrazila bojazan da je vlada neke zemlje na nezakonit način došla do povjerljivih podataka.

Nije bilo poziva za sankcije protiv Izraela ili NSO ili bilo kojih vodećih ličnosti u NSO, niti tužbi, iskreno čak ni priznanja da se afera uopšte dešava, samo suva usmena osuda. U stvari, jedine pozive na sankcije uputili su sami novinari, kao što su Interceptov Ryan Grim i Ali Abuminah iz Electronic Intifade.

Reakcije – i njihov nedostatak – suprotne su načinu na koji se tretira kineski tehnološki gigant Huawei.

Huawei razapet bez dokaza

Huawei sa sjedištem u Shenzhenu najveći je svjetski proizvođač telekomunikacione opreme i pametnih telefona i glavni dobavljač 5G internet usluga. Kompaniju je 1987. godine pokrenuo Ren Zhangfei, bivši kineski vojni inžinjer, iako posjeduje manje od 2 % njenih akcija, koje su u vlasništvu zaposlenih u Huawei.

SAD godinama tvrde da Renovo vojno iskustvo i članstvo u Komunističkoj partiji Kine (CPC) čine Huawei bezbjednosnom opasnošću, ali je 2018. započeo usklađeniji napor usmjeren na prisiljavanje američkih vojnih i vladinih agencija da ne koriste proizvode kompanije Huawei i drugog kineskog proizvođača telefona, ZTE, tvrdeći da je CPC primorala Huawei da ubaci tajna „zadnja vrata“ u svoje telefone i mreže, omogućavajući kineskoj vladi da špijunira korisnike ako to želi.

Kompanija i kineska vlada negirali su da takva aplikacija postoji ili bi čak mogla postojati ili da bi je upotrijebili ako je to moguće.

„Ako vjeruju da postoje zadnja vrata, trebali bi ponuditi dokaze“, kaže predsjednik Huawei Liang Hua koji je osporio američke obavještajne podatke u januaru 2019. U isto vrijeme, Washington je rekao da ne treba, tvrdeći da je navodna bliskost Huaweija sa kineskom vladom dovoljan dokaz.

Međutim, kako su SAD počele da proganjaju saveznike u Njemačkoj i „Five Eyes“ nacija da odbace Huawei tehnologije, počele su da im pružaju dokaze u prilog svojim tvrdnjama – dokazi iz Londona, Berlina i Pariza nisu bili baš uvjerljivi. Ipak, u roku od nekoliko mjeseci svako od njih je ili odbio ponude kompanije Huawei ili je odjednom pronašao nove dokaze koji opravdavaju usklađivanje sa američkim zahtjevima.

Kompanija je stavljena na američku crnu listu 2019. godine, zahtjevajući od Amerikanaca da pribave posebnu dozvolu od američkog Ministarstva trgovine prije poslovanja sa Huaweijem, čime je efektivno zabranila Amerikancima kupovinu Huawei telefona, a nekoliko država je sada sankcionisalo i Huawei. Finansijski direktor kompanije, Meng Wanzhou, takođe je uhapšen u Kanadi u vezi sa optužbama američkog suda koje nisu povezane sa navodima o špijunaži, ali koje se široko vide kao dalji progon kompanije.

Sankcije su imale i svoj efekat: u martu je izvještaj o zaradi u prvom kvartalu pokazao pad prodaje od 16,5 % na godišnjem nivou, što je dio trenda zbog kojeg je Huawei prošle godine prodao svoju marku Honor pametnih telefona.

Naslijeđe izraelskog špijuniranja saveznika

U septembru 2019. godine Politico je izvijestio da su zvaničnici američke vlade zaključili da je Izrael odgovoran za postavljanje uređaja za nadzor mobilnih telefona pod nazivom „Stingrays“ oko Washingtona, i čak ih je koristio za špijuniranje komunikacija Bijele kuće. Bivši visoki zvaničnik korišten kao izvor članka, rekao je da su uređaji vjerovatno imali namjeru da špijuniraju tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, poznatog ljubitelja njegovog iPhonea.

Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je izvještaj rekavši: “Izrael ne vrši špijunske operacije u Sjedinjenim Državama, tačka.”

Međutim, tvrdnje sežu mnogo dalje. 1985. američki obavještajni analitičar Jonathan Pollard uhapšen je, optužen i kasnije osuđen za špijunažu nakon što je Izraelu proslijeđivao povjerljive dokumente američke mornarice, uključujući tajne o arapskim susjedima Izraela, za 1.500 dolara mjesečno.

Izrael je takođe špijunirao tadašnjeg američkog državnog sekretara Johna Kerryja 2014. i 2015. tokom pregovora o onome što je postalo Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, prema izvještajima Der Spiegela i Wall Street Journala.

2017. godine, Le Monde je otkrio da je izraelski Mossad operacijom Ratafia prodro u francusku obavještajnu upravu, s ciljem razvijanja bliskih odnosa sa kolegama špijunima „do tačke prelaska granice pretvaranja u dvostruke agente“.

Niko od njih nije zahtijevao sankcije, otkrivajući koliko su u stvari politički motivisani napadi na Huawei i druge kineske tehnološke kompanije. Zašto Zapad i dalje toleriše izraelsku vladu koja špijunira njih i njihove građane?

HuaweiIZRAELkinaPegasusprogram Pegaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
2 godine prije

Ping – pong političar Hennry Kissinger je ( u rijetkom nastupu iskrenosti ) kazao da su LJUDSKA PRAVA priče za malu djecu

Radar
2 godine prije

Nije bitno špijuniranje, Pegasus nije nikome konkurencija, nitko zbog njega ne gubi novac od bigtech usa pohlepnika.

Ingerman
2 godine prije

:-))).
Od izraelske kompanije kupiš software za špijuniranje!
Od Kineza kupiš zaražen software i hardware spyware-om!
Čemu pomalo vrticki članci.Vrijedjaju razum citatelja

Logan
2 godine prije

“Gdje je bijes prema tzv. državi Izrael”? Pa nema ga, zbog toga jer sve vlade služe njima. Tj. onima koji vladaju ovom planetom (a očigledno smo sad, konačno, doznali ko je to) … A najgore je to da , što ih više mrziš, su oni sve jači i jači….

Throne
2 godine prije

To je samo jos jedan od brojnih softwera kojim mogu vlade odnosno policija i obavjestajne sluzbe koje sluze necu reci kabali nego globalistickoj eliti, kontrolirat i prisluskivat, politicare, a pogotovo ispipavati puls nas masu neistomisljenika diljem svijeta. Sve to je uobicajeno u IT industriji.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Zapravo, stvar i nije usporediva. Huavej nije uradio ništa, jedino su ga optuživali za nešto bez dokaza, a Izraelci su dokazano uradili. I Huavej na’ebao, a Izraelcima – ništa. Potpuno neusporedivo. Ogavno.

nekoime
2 godine prije

Ma Židovi to rade za opće dobro, kao i sve ostalo.

gbnsdfbnsdfnbvsdfnvb
2 godine prije

Svijetom i kinezima isto upravljaju ovi koji osnovaše rozmarinu bebu……………..

gigi pinna
2 godine prije

Kina i Rusija su iskonski neprijatelji, a IzraHELL je dio njihove sotonske kabale.
A da umire svoju javnost iz tog NSO-a govore kako su samo stranim Vladama to prodavali.

gigi pinna
2 godine prije

Ovakvo dizanje panike je samo reklama za te izraelske psihopate. Koristiš starije mobitele ili one na bonove, gdje nemaš pristup internetu ili fiksnu liniju… i stvar riješena.

Jerkk
2 godine prije

Soros, Rockefeller, Rostschield, vladar iz sjene, Kissinger i ostala manje poznata cionisticka mafija vlada svijeto. A svi su Zidovi.

Max
2 godine prije

Da je to radio Iran bio bi rat.

Sven
2 godine prije

A da, zanimljivo pitanje. Evo sad se xiaomi uspinje. I ocekujem da ce biti mozda slicno. A ljudi taman zavoljeli xiaomi . Stvarno je za ono sto nudi broj 1 na planeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI