Biden dodaje 59 kineskih kompanija – uključujući Huawei i vojne firme – na crnu listu za investiranje

Biden-americka crna lista za investiciju
4 komentara

Predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu kojom se Amerikancima zabranjuje ulaganje u 59 kineskih firmi, uključujući telekom gigant Huawei i mnoštvo proizvođača oružja. Naređenje se nadovezuje na raniji dekret Donalda Trumpa.

Joe Biden i Donald Trump ne podnose se pretjerano, i odmah nakon stupanja na dužnost u januaru, Biden je izvršnom naredbom započeo poništavanje skoro svake pojedine Trumpove politike. Međutim, neprijateljstvo prema Kini rijetka je politika koju dijele i demokrate i republikanci u Washingtonu.

Biden je to dokazao u četvrtak, potpisujući izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američko ulaganje u 59 kineskih kompanija. Nalog je gotovo identičan onom koji je Trump potpisao krajem prošle godine, mada dodaje nekolicinu firmi i prebacuje ovlaštenja za izvršenje sa Ministarstva odbrane na Ministarstvo finansija, što je potez za koji su zvaničnici ranije rekli da je pravno utemeljeniji.

Firme sa liste izabrane su zbog otvorenog ili navodnog rada za kineski sektor odbrane ili nadzora ili zbog veza njihovih vlasnika sa tim sektorima.

Neka imena su sama po sebi razumljiva, a više od tri desetine firmi sa spiska uključeno je u vazduhoplovstvo, naoružanje i nuklearnu industriju ili u neko drugo područje odbrambenog sektora. Jedna kompanija, Hangzhou Hikvision Digital Technology, uključena je zbog svog rada na proizvodnji nadzorne tehnologije za koju Bidenova administracija tvrdi da se koristi „za olakšavanje represije ili ozbiljnih kršenja ljudskih prava“.

Druge kompanije, uključujući tehnološki gigant Huawei i telekomunikacione kompanije China Mobile Limited i China Unicom, navedene su zbog navodnih veza njihovih vlasnika ili sa oružjem ili špijunskom industrijom, ili i sa jednim i sa drugim.

Američke kompanije koje su već uključene u ove kompanije sada imaju godinu dana da se povuku. U vrijeme pisanja ovog teksta, kineska vlada tek treba da odgovori na nove sankcije.

Izrugivan od strane konzervativaca tokom njegove kampanje kao „mek“ prema Kini, Biden je u velikoj mjeri održao netaknutom Trumpovu kontradiktornu politiku prema Pekingu. Daleko od toga da je ukinuo Trumpov trgovinski rat sa Kinom, Biden je zadržao netaknute carine iz Trumpove ere na kinesku robu i nastojao je da saveznike SAD u pacifičkom regionu postavi u strateški savez protiv Kine.

Američka crna listaBidenHuaweiinvestiranjekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Treba investirati u Facebook i Twitter, količina ljudske gluposti će se samo povećavati.

smug
2 godine prije

Savez protiv imperijalističke kine je nužan i koristan.

Mrčikola
2 godine prije

Da investiranje, strane investicije, svježi kapital…koje pizdarije…naštampaš novce i “investiraš”.

Mosha
2 godine prije

od ćega će gradit svoje Sirijske apleove,avione i dronove kad drug xi pojača tihe sanknije na elektoniku…povratak prvom svijetskom čeliku,mulama i mazgama ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI