Pompeo, zbog novih problema s Kinom, najavljuje nova vizna ograničenja za kineske poslovne osobe i dužnosnike kineske Komunističke partije

Juzno kinesko more
7 komentara

Odlazeća Trumpova administracija pokušala je pojačati pritisak na Narodnu Republiku posljednjih tjedana, s novim ograničenjima koja su uslijedila nakon dugotrajnog trgovinskog rata, uzajamnim optužbama o podrijetlu koronavirusa i američkim zabrinutostima u vezi s miješanjem Pekinga u Hong Kongu, Xinjiangu i u vezi s kineskim aktivnostima u Južnom kineskom moru.

Američki State Department uveo je nova ograničenja protiv niza kineskih poslovnjaka u pokušaju obrane interesa država Južnokineskog mora i njihove pomorske zahtjeve, najavio je državni tajnik Mike Pompeo.

“State Department nameće vizna ograničenja pojedincima Narodne Republike Kine (NR Kine), uključujući rukovoditelje državnih poduzeća, dužnosnike kineske Komunističke partije i mornarice Narodnooslobodilačke vojske, odgovorne ili kao sudionike u aktivnostima, kao što su obnavljanje, izgradnja ili militarizacija spornih ispostava u Južnokineskom moru”, rekao je Pompeo u četvrtak.

Ograničenja također uključuju dodavanje kineske Nacionalne korporacije za naftne derivate na crnu listu trgovine Washingtona, navodno zbog “njezine uloge u kampanji prisile NRK-a protiv drugih podnositelja zahtjeva, čija se vrijednost nafte i plina u Južnom kineskom moru procjenjuje na 2,5 bilijuna dolara”, dodao je tajnik.

Optužujući Kinu za slanje ribolovne flote i brodove za energetsko izviđanje u vojnoj pratnji kako bi “djelovali u vodama koje svojataju države jugoistočne Azije” i s ciljem “uznemiravanja” državu podnositeljicu zahtjeva za istraživanje nafte i plina u područjima u kojima nije uspjela iznijeti koherentan, zakonit pomorski zahtjev, “Pompeo je obećao da će Washington” stati uz “nacije tog područja” kako bi im pomogli u obrani njihovih suverenih prava i interesa.”

Peking još nije odgovorio na odluku SAD-a.

Valovi ograničenja

Ranije u četvrtak, američki Odjel za trgovinu najavio je novu kontrolu izvoza protiv tvrtki i pojedinaca, za koje se vjeruje da bi mogli podržavati kineske, ruske, kubanske i venecuelske korisnike vojno-obavještajne službe. Kasno u srijedu, predsjednik Trump potpisao je izvršnu zapovijed o dodatnoj zabrani poslovanja s tvrtkama koje su navodno povezane s kineskom vojskom.

Prije toga, Trump je potpisao zasebnu izvršnu zapovijed o zabrani transakcija s osobama koje su uključene u niz kineskih internetskih sustava plaćanja. Kina je izrazila svoje “odlučno” protivljenje tom potezu, rekavši da će potez naštetiti potrošačima, nakon čega je Peking dodatno kritizirao SAD zbog “nerazumnog suzbijanja” kineskog softvera.

Donesena isto tako ovog mjeseca, druga Trumpova izvršna zapovijed zahtijevala od burze u New Yorku uklanjanje tri kineska telekomunikacijska diva.

Nakon izbora u studenom 2020., izvori iz administracije javili su američkim medijima da se predsjednik priprema donijeti široku seriju oštrih sankcija prema Kini u posljednjim tjednima vlasti, dijelom u pokušaju ograničavanja manevarskog prostora novoizabranog predsjednika Joea Bidena, nakon što postane predsjednik.

Dugogodišnje kinesko-američke napetosti pod Trumpom nakratko su se smirile nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma “1. faze,” između gospodarskih velesila u siječnju 2020. godine. Tijekom prošle godine, kinesko-američki gospodarski sukob samo se nastavio, a dvije nacije počele su s uzajamnim optužbama o podrijetlu i širenju koronavirusa. Zemlje su također uključene u diplomatsku raspravu oko kineske politike u Hong Kongu i Xinjiangu, te u militariziranom sporu oko Južnokineskog mora; strateškog i bogatom resursima dijela, na koje polažu pravo Kina i četiri druge države, plus Tajvan. Kina tvrdi da ima pravo na veći dio područja, dok SAD provode patrole na tom području, bez obzira na tvrdnje Pekinga.

Donald TrumpMike PompeoTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Umjesto da udari po Kini radi uske suradnje sa who,bill gatesom i svevidecim okom u planiranju porobljavanja covjecanstva,oni se i dalje igraju geopolitike.kakvi pijuni.hvala.

Noman
3 godine prije

U usa ima 300.000 kineskih stdenata-špijuna, komunističke partije kine.

tihobl
3 godine prije

Peking još nije odgovorio na odluku SAD-a.

Nedavno je iz CK izasla poruka da je normalizacija odnosa moguca tek kad SAD prihvati kineske vrijednosti i politicki sistem.

mislim
3 godine prije

rump je potpisao zasebnu izvršnu zapovijed o zabrani transakcija s osobama koje su uključene u niz kineskih internetskih sustava plaćanja
zanima me koji su to kineski internetski sustavi plaćanja. vjerujem da su bolji, sigurniji ,jeftiniji. pa bi volio ukljućiti se.

Sirius
3 godine prije

Oko cega se dvoje zakaci treci vidi priliku. Mozda evropa posalje novog marka pola da obnovi put svile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI