Opasni sukob Washingtona i Pekinga polako prelazi granice zdravog razuma

Hong Kong prosvjedi
53 komentara

U Hong Kongu i dalje traju prosvjedi, iako manjeg intenziteta, ali su zato popraćeni neviđenom propagandom zapadnih medija o „tinejdžerima i studentima od kojih se neki suočavaju s godinama zatvora zbog optužbi za sudjelovanje u demokratskim protestima posljednjih šest mjeseci“. Koliko su ti prosvjedi „demokratski“ i „mirni“, izvještavali smo od prvih dana pobune i kineskoj autonomnoj regiji. Ovakvih i sličnih dirljivih novinarskih uradaka su puni dnevni listovi zapadnih zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland i nešto manje Japanu i Južnoj Koreji, koji očito preferiraju ne provocirati Peking.

S druge strane, Washington je u Kongresu povećao „pritisak“ na Peking usvajanjem rezolucija podrške pobunjenicima u Hong Kongu i separatistima u Xinjiangu.

Istovremeno, senator Marco Rubio je nakon usvajanja rezolucije o Hong Kongu dao halucinantnu izjavu, koja se tek ovih dana većim intenzitetom širi bespućima interneta, gdje izjavljuje „kako se Kina mora prestati miješati u unutarnje poslove Sjedinjenih Država u Hong Kongu“.

Ako je i mislio na poslovanje američkih kompanija u kineskoj, regiji, onda je liše informiran, jer sve ekonomske aktivnosti ne bilježe pad poslovanja zbog Pekinga, već pobune na ulicama Hong Konga, koji polako tone u recesiju. Međutim, ne znamo točno što je mislio Rubio, ali je rekao upravo to.

Video – Marco Rubio: Kina se mora prestati miješati u američke unutarnje stvari u Hong Kongu

Pekingu je polako svega dosta i ovakvi potezi prijete da miniraju i najmanju mogućnost postizanja trgovinskog sporazuma između dvije najveće svjetske ekonomije do kraja ovog mjeseca. Kao što smo izvijestili, zakon o podršci pobunjenicima u Hong Kongu nije bio dovoljan i trećeg prosinca je američki Zastupnički dom usvojio takozvani „Zakona o ljudskim pravima Ujgura 2019.”, čime se u ime „ljudskih prava“, ignorirajući činjenicu da se Xinjiang godinama stabilno razvija i da tamošnji narodi svih etničkih skupina žive složno i solidarno, zlonamjerno blate napore Kine u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Osim toga, ovaj zakon u jasno pokazuje kako SAD primjenjuju dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, a cilj je da se u ime „ljudskih prava” proizvoljno miješa u kinesku unutarnju politiku.

Terorizam je neprijatelj cijelom čovječanstvu i meta koju bi trebala napasti cijela međunarodna zajednica. U proteklih više od 20 godina, posebno do kraja 2016., teroristički napadi na području Xinjianga su bili učestali.

Time se znatno ugrozila sigurnost života i imovine svih etničkih grupa. U svibnju 2009. je u gradu Urumqi u Xinjiangu u pobuni iza koje su stajale islamističke terorističke skupine sa sjedištem u inozemstvu poginulo 197 ljudi, a više od 1700 ih je ranjeno. Suočena s otvorenim prijetnjom eskalacije pobune u rat poput onog na Sjevernom Kavkazu u Rusiji ’90-ih, kineska vlada je odlučno poduzela zakonske mjere i prva važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima provela borbu protiv terorizma i ekstremizma, te učinkovito suzbila trend čestih terorističkih aktivnosti.

VIDEO: Teroristički napadi i pokušaj pobune u Urumqiju, Xinjiang, 2009.

Uzmimo za primjer način iskorjenjivanja ideje ekstremizma. U Xinjiangu je osnovan legalni Centar za obrazovanje i osposobljavanje u strukovnim vještinama, koji se s jedne strane bavi općenitim obrazovanjem o zakonima zemlje, a s druge strane jača sposobnosti osoba u strukovnim vještinama. Radi se s ljudima koji su bili pod utjecajem ekstremističke ideologije i bili su u kontaktu s terorističkim skupinama, koji trebaju proći proces edukacije i resocijalizacije da se što prije vrate u društvo i opet počnu živjeti normalnim životom.

Što se tiče se jamstva njihovih ljudskih prava, centar je organiziran poput internata, odnosno škole, a polaznici mogu vraćati kući, pod nadzorom, naravno, te imaju slobodu dopisivanja. Obitelji interniranih znaju da se oni tamo obrazuju i osposobljavaju i ne samo da im mogu uputiti telefonski ili video poziv, već ih mogu i posjećivati u centru. Ovdje uopće nema takozvanih „kršenja ljudskih prava“, kako tvrde zapadni političari i mediji, niti postoji ijedan materijalni dokaz ili svjedočanstvo o postojanju „koncentracijskih logora za muslimane“, što je lukavo odabrana terminologija na koju je nasjeo dobar dio muslimana u  svijetu.

Kina preko obrazovanja i osposobljavanja za strukovne vještine u Xinjiangu u stvari provodi inicijativu međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i Globalnu antiterorističku strategiju Ujedinjenih naroda i Plan djelovanja za sprječavanje nasilnog ekstremizma. Ovi kineski centri za „deradikalizaciju“, kakvih bi trebalo biti po Europi na desetine i stotine, ali se EU radije dozvoljava stvaranje „šerijatskih enklava“ poput Molenbeeka u Belgiji, podignuti su prema smjernicama Ujedinjenih naroda i daju odlične rezultate.

U proteklo vrijeme, upravo otkad su poduzete preventivne mjere protiv terorizma i ekstremizma u Xinjiangu, već tri godine nije bilo nasilnih i terorističkih incidenata, a društvo je stabilno i mirno. Gospodarstvo regije, koja je dobila na značaju kao sjeverozapadna ruta za ruske energente, ali ne samo, stabilno se, a život građana se neprekidno poboljšava. Kulturni život Xinjianga također prosperira, a razne religijske skupine žive bez sukoba i napetosti, ali je najvažnije da je osjećaj sigurnosti kod građana svih etničkih skupina snažno ojačao.

Međutim, iako je već XXI stoljeće, pojedini američki političari još žive u razdoblju Hladnog rata, a neki izvan vremena i prostora, kao gore spomenuti Marco Rubio. Jednima i drugima je zajedničko da ignoriraju učinkovitu borbu protiv terorizma u Xinjiangu, te da zlonamjerno potiču sektaške i druge oblike sukoba u Kini, izazivaju religijske probleme i kroz medije drsko blate Kinu.

Prikriveno su zamijenili koncept borbe protiv terorizma s uvijek aktualnom zapadnom mantrom o „ljudskim pravima” i zamjenom teza su prevarili svoje građane, samo kako bi se zlonamjerno pokušali uplitati u unutarnju politiku Kine, što je doseglo razinu da američki kongres usvaja zakone o Hong Kongu i Xinjiangu, a sutra će to učiniti za bilo koju skupinu i regiju i nekoj od zemalja koje se ne žele pokloniti diktatu Washingtona. Priča o Hong Kongu i Xinjiangu nije izuzetak i više se neće ponoviti, već je izuzetak koji potvrđuje pravilo, što nije i ne može biti isto.

Hong Kong demonstracijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…mark rubio ??….zvuci kao” umjetnicko ime” porno glumca…

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Neće jezik nego pravo!

eu kolonija
4 godine prije

islam kao religija se u kini pojavio još od davnina. preko 1.000 godina islam je prisutan u kini. međutim, anglosaksonci bi željeli instrumentalizirati islam da se bori za njihove ciljeve dok oni istovremeno vrše kontinuirani genocid nad muslimanima I otimaju im energente od kojih trebaju da žive I da se hrane. ima mala kvaka. pročitani su odavno

znanje
4 godine prije

Ameri su toliko izlizali tehniku spina i toliko srozali etiku ne dvostrukim već deseterostrukim standardima da će nas, baš takav pristup životu i istini, svih koštati glave. Život ne može stajati na takvim vriednosnim postavkama. U prastaro doba plemenskog života laž je bila razorna poput atomskog oružja. Onaj tko bi slgao bio je isključen iz zajednice i protjeran što je značilo sigurnu i ne baš lijepu smrt od gladi ili napada divljih životinja. Danas se spin, laž i višestruka mjerila koriste za opravdanje bilo kakvog cilja koji je u svojoj osnovi nehuman, asocijalan i kriminalan. Ne može dugo tako. To sigurno spriječava dijalog jer ne možeš pregovarati i dogovarati se koji ima opravdanje za svaku svoju opačinu, a to vodi u sukobe i rat. Ameri misle da mogu svakog pobijediti pa im takvo sileđijsko zajebav.nje cijelog svijeta izgleda kao vesela igra. Koalicija protiv njih je sve jaća u glavama ljudi… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Labuđi pjev Amera pred raspad vlastite države… Ne straši se pasa koji laju…

MilanPraha
4 godine prije

Nemá tu nikakvog sukoba,své to drugacije izgleda.Geopoliticka sistem upravljanja iž Amerike prelazi u ruke Kině.Mnoge stvari sú za mnoge nerazumljive ne zato sto je mnogima rázům slabé, věc zato sto sustina stvari neuklapa njihov sistem raspona pojmová.Ako u svému tome vidíte samo komad slagalice Tako je to bezvrjedno, ako vidíte cjeli mozaika svega toga, Onda mozete doci do zakljucka.

Klarens
4 godine prije

Mislip sam rech neshto na temu ali ovaj uradak je plachenichki
More bit da se Karlek vrne z Jezushom kao sekretar

ad astra
4 godine prije

Hong Kong je definitivno bio dio Kine i nakon godina provedenih pod britanskom upravom, vraćen je natrag Kini. Tu leći veliki izazov za KInu. Tijekom godina pod Britancima, u Hong Kongu se razvila nacija koja je počela respektirati zapadne standarde življenja. Ti standardi su u sukobu s tradicionalnik kineskim standardima. Zato je i određen prijelazni period. No Kinezima se to čini sporo i pokušavaju preko njekih svojih poteza, to malo ubrzati. E tako to neće ići. Bar tako misle stanovnici Hong Konga. To je sada veliki izazov za Kinu. Ona problem može riješiti vrlo brzo i za sebe uspješno, koristeći silu. No da li je to i dobar način. Očito nije kad Kinezi to ne poduzimaju. Vjerovatno će se sukob vremenom smirivati dok, uz određene kompromise u potpunosti i ne prestane. Ali uvijek će postojati latentna opasnost od novog sukoba. A razvojem kineskog društva, može se očekivati i razvoj sličnih… Čitaj više »

Pero
4 godine prije

Povijest se ponavlja. I 1933. su bile sankcije i svjetski bojkot na ekonomiju njemacke…

Sarmat
4 godine prije

Rubio j emoron koji je već davno na rubu. Zdravog razuma.

Emiliano Zapata
4 godine prije

…moraju strasiti robove kako se nebi pobunili , to su uspijesno radili desetljecima u tkzv. hladnom ratu…Ako se svi plasimo eskalacije sukoba ili WW3, onda nas manje boli kad nam povecaju poreze, ukinu slobode, smanje prava, produze odlaske u mirovinu itd. itd.

Sonja
4 godine prije

Crni Marko…. i kako ces im zabranit da se mjesaju u unutrasnje stvari SAD-a u Hong Kongu ?

samo tako
4 godine prije

Kad usranci shvate da je Kina imuna na njivova pro*eravanja biti če kasno. Za njih. Od 1948. su imali dovoljno vremena, uzalud.

samo tako
4 godine prije

Po naredbi Xia, Marco Lumen je novi guverner HK-a

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI