fbpx

Nakon Francuske, Trump uvodi carine Brazilu i Argentini

Donald Trump s vojnicima

Trgovinski rat s Kinom, iskre s Europom zbog subvencija dodijeljenih Airbusu, napetosti s Indijom i posljednja prijetnja zemljama Starog kontinenta koje se usude uvesti takozvani „digitalni porez“ američkim  tehnološkim  divovima koji posluju u inozemstvu, a Francuska se već našla na udaru mogućih sankcija. Popis trgovinskih frontova koje je otvorio Donald Trump počinje postajati toliko dosljedan da je čak i sam američki predsjednik izgubio račun koliko je carina uveo diljem svijeta. Prije nego što sjednete za stol i počnete razmišljati o svim carinama i sankcijama, valja razmotriti i posljednje poteze Trumpa tajkuna, spremnog odapeti otrovne strijele prema Argentini i „savezničkom“ Brazilu.

Uoči NATO summita u Londonu, Trump je napisao niz objava na Twitteru u kojima je najavio uvođenje, i to s trenutnim učinkom, carina na čelik i aluminij iz Brazilije i Buenos Airesa.

Objasniti motivacije koje su natjerale čelnika Bijele kuće da čvrstom šakom udari na dvije latinoameričke zemalja je korisno za razumjeti Trumpovu ekonomsku strategiju.

Za Donalda Trumpa, Sjedinjene Države dolaze ispred svega, a slogani “Učiniti Ameriku ponovo velikom” i “Amerika First” naglašavaju kako trenutna administracija namjerava raskinuti sve veze s prošlošću. Drugim riječima, Washington više neće davati popuste nikome, čak ni saveznicima, i zahtijevat će jednake poslovne odnose sa svakim pojedinačnim partnerom.

Vratimo se Brazilu i Argentini. Što su ikada učinile ove dvije zemlje da zasluže Trumpov gnjev?

„Dvije države su napravile grešku implementirajući masovnu devalvaciju svojih valuta i što nije dobro za naše poljoprivrednike”, objasnio je Trump.

Predsjednik je tada napao FED, formalno središnju banku Sjedinjenih Država, jer bi “trebala djelovati tako da razne zemlje, a ima ih mnogo, više ne koriste prednost snažnog američkog dolara daljnjim devalviranjem njihovih valuta”.

Trumpova najava iznenadila je predsjednika Brazila, Jaira Bolsonara, vjernog saveznika američkog vođe, koji se odmah uznemirio i rekao „kako je spreman posredovati sa svojim prijateljem“.

“Pozvat ću ga. Njihova se ekonomija ne može usporediti s našom. Ne vidim prijetnju u Sjedinjenim Državama”, rekao je Bolsonaro u nevjerici.

U svakom slučaju, sjetimo se da je Brazil jedna od zemalja, uz Argentinu, Južnu Koreju i Japan, koji je dosad bio oslobođen carina koje su SAD uvele proizvođačima iz EU, 25% za čelik i 10% za aluminij.

Objava Trumpa je uzdrmala i Wall Street, gdje je Dow Jones dotaknuo dno od 240 bodova. Ali to nije važno, jer je Donald Trump uvjeren da ova strategija djeluje savršeno.

“Od objave carina u ožujku 2018. američka su tržišta porasla za više od 21%, a Sjedinjene Države su dobile velike svote novca”, rekao je Trump.

Usred “sekundarnih” neslaganja je i dalje majka svih trgovinskih ratova, onaj protiv Kine. Vrijeme prolazi, a ako u sljedećih 12 dana dvije strane ne postignu dogovor o prvoj fazi trgovinskog rata, aktivirat će se druge američke carine, koje će ovog puta preplaviti pametne telefone, računala i igračke.

Potom pažnju treba usmjeriti na trgovinski sporazum USMCA, između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država, koji će se početi primjenjivati do kraja ove godine, te na situaciju svojstvenu Europi, gdje će Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen imati složenu zadaću popravljanja odnosa s Washingtonom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Savonarola
Gost
Savonarola
10 mjeseci prije

Sve su to americki saveznici koje Trump jako jako voli i cijeni,ali morali su malo pricekati da poslije rusa dođu na red.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

Sankcija i cigla iz škriljca ?

U prolazu
Gost
U prolazu
10 mjeseci prije

Ne vidim ništa loše ako se pokušava uspostaviti fer trgovačka razmjena.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

U prolazu Je, ali triba najprij definirat šta je to fer trgovina . . . na primjer Kina se u toj trgovini napunila sa priko 1000 miljardi dolara američkih obveznica odnosno američkoga duga, a kako se kamata na dolar smanjuje tako padaju i prinosi na američke obveznice i Kina nemože iskrcat sve te obveznice na globalno tržište jer bi u probleme upala i Kina i Amerika odnosno cili svit. Svak se za sebe bori svim sredstvima, a među tim sredstvima je i posjedovanje vojne moći.
Zato je u svim ovim prevratima najbitnije obaviještajno crackirat vojsku šta je na primjer u Boliviji uspilo, a u Venezueli nije . . .
Stvar je kompleksna.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Moreno
Nije.
Cijena obveznice i yield, prinos kreću se u suprotnim pravcima. Jedan raste, drugi pada.
Ali prvo: investipedia (?)
“Bond yield is the return an investor realizes on a bond. … The current yield is a function of the bond’s price and its coupon or interest payment, which will be more accurate than the coupon yield if the price of the bond is different than its face value.”

Moreno
Member
Moreno
10 mjeseci prije

Lucija Pišeš bez veze . . . nigdi nisan pisa o cjeni obveznice nego o prinosima . . . yield je funkcija prinosa u odnosu na vremenski rok obveznica . . . a dogodilo se to kako su se prinosi na godišnje i petogodišnje obveznice smanjili u odnosu na desetogodišnje . . .

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Ispravak; prihodi na dugoročme su de smanjili u odnosu na kratkoročne obveznice

GHOST
Gost
GHOST
10 mjeseci prije

Sa koje si ti planete?

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Dow Jones je valjda pa za 240 punata, a ne dotaka dno od 240 . . . jer je dno daleko 27000 punata . . .
A Trump bi upira po FED-u da još smanjuje kamatu kako bi se stock market gura uzbrdo, a onda bi govorija drugima šta bi tribali sa svojim valutama . . . vrč ide na vodu dok se ne razbije . . .

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

ljubav za ljubav
sir za pare

octopus
Member
Famed Member
octopus
10 mjeseci prije

Samo udri Donalde!!! Valjda će onda i kod nas pojeftiniti ova argentinska govedina…..

Radoznali
Gost
Radoznali
10 mjeseci prije

A čudan li je ovaj Trump. Pa neka natiska $ kolko mu treba. Bolje nego da se zamjera gotovo cjelom svijetu

U prolazu
Gost
U prolazu
10 mjeseci prije

Pa to su i radili, ali su magacini puni, nema više gdje stati. Neki kažu da samo dopisuju nule, to je bar lako.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Čovjek se razmahao i svima prijeti.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Tako prolaze “saveznici” ,čitaj:sluge,kad makar i na trenutak usude podignut glavu.
Ako se EU ne ujedini i počne vodit svoju politiku, poput Turske,npr,dolaze crni dani.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x