Peking izjavio da neće ”plesati na note Washingtona” nakon čega je pozvao SAD neka prestanu s politikom ”tjeskobe i paranoje”.

Kineski vojnici
12 komentara

Kineska vojska neće se pokoriti na američko pokazivanje garda koje vlada u okruženju, upozorio je Peking, dodajući da bi Washington trebao odustati od svoje trenutne vanjskopolitičke putanje te da bi trebao željeti suradnju.

Odnos Pekinga sa Sjedinjenim Državama postao je “neobično težak i kompliciran”, rekao je u četvrtak visoki pukovnik Wu Qian, glasnogovornik kineskog Ministarstva narodne obrane, opisujući bilateralne veze tih dviju zemalja kao veze koje su na ”niskoj točki”. Dvije nacije uspostavile su formalne odnose 1970-ih.

“Kina neće plesati na note SAD-a, niti ćemo pristati na njihovo bezobzirno ponašanje”, rekao je glasnogovornik, upozorivši da će Kina poduzeti “snažne mjere” kako bi zaštitila svoje nacionalne interese.

Naglasio je važnost održavanja komunikacijskih kanala između vojski dviju nacija i pozvao na povećanje dijaloga, kako bi se izbjegli nesporazumi.

Washington bi trebao preispitati svoju “stratešku viziju” u odnosu na Kinu i trebao bi pristupiti azijskoj sili “s racionalnošću i otvorenim umom te bi se trebao izvući iz močvare tjeskobe i paranoje”, predložio je Wu.

Komentari dolaze nekoliko sati nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova napalo SAD, zbog toga što je navodno američka letjelica ušla zonu zabrane leta i to tijekom kineskih vojnih vježbi. Ministarstvo je reklo da je prisutnost špijunskog zrakoplova U-2 na tom području bila “čista provokacija” i da je mogla prouzročiti “neočekivanu nesreću”. Američka vojska inzistirala je na tome da izviđački zrakoplov nije prekršio nijedan međunarodni sporazum ili pravilo.

Američke carineAmeričke sankcijebilateralni odnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

ma kome ovo govore kinezi? zar im jos nije jasno koje su namjere amerike? porobiti kinu.
ili joj uvesti novo stoljece pljacke i ponizenja. ako ne zele rat s amerikom neka dozvolu da im amerika prodaje opijum.
moj savjet im je nek usute.

tihobl
3 godine prije

Amerikanci budalesu umjesto da mole Kinu da ih ukljuci u Puteve svile.
2049 je blizu, zacas proleti 30 godina, a ameri misle da je jos uvijek 1999. kad su mogli bombardovati kinesku teritoriju.

V.Vlahović
3 godine prije

Izuzetni su kukavice i zato kriminalno vojno napadaju samo slabe i male zemlje. Kina je za njih preveliki zalogaj za koju oni nemaju ni trunka odvažnosti za provedbu svojih lopovskih vojno terorističkih akcija.

Max
3 godine prije

Upravo tako.. Kina je ekonomska i vojna sila koja je modernizirala svoju vojsku te raspolaže najnovijim ubojitim sredstvima u sferi raketnog arsenala Dongfeng 21 ; DF 26 i drugo nuklearnim oružjem najmodernijim avionima ( prije je dugo koristila zastarjele modele svojih I Ruskih aviona) najnovije helikoptere sredstva motrenja i navođenja moderniziranu mornaricu kadru isploviti i bojno djelovati daleko od matične luke. Te raspolaže vrhunskom tehnologijom vlastite i Ruske proizvodnje. A ima i nešto Europskog podrijetla neubojito brodski motori i slično.. Ali je nažalost ranjiva na biološki rat covid )i ekonomske sankcije npr ZTE Huavei i slično.

Alex
3 godine prije

Amerika , u ovom slučaju Trump, želi pokrenut gospodarstvo insceniranjem nekog međunarodnog konflikta. Ali izgleda da Kinezi neće nasjesti na provokacije.

Rusofil
3 godine prije

Ameri su ludi ali nisu budale. Nisu ni kukavice, to su puno puta dokazali. Jednostavno ne žele sukob ako postoji mogućnost da budu ozbiljno oštećeni. Igraju na rubu ali ne prelaze granicu. U ovom slučaju je proglašena zona zabrane zbog vježbi, jednostavno niko to ne mora poštivati. Što se Kineskog mora tiče kreću se izvan međunarodno priznatih granica Kine i Kinezi mogu samo protestirati ali ne i vojno djelovati. Ameri su također bahati i Kina ih samo treba pustiti. Prije ili kasnije, u toj svojoj bahatosti, napravit će korak više i postati legalna meta. Niko neće osuđivati Kinu a ni oni neće u ozbiljan rat zbog svoje greške. Poslije takvog incidenta će dobro paziti da izbjegnu i mogućnost pogrešne procjene od strane Kineza. Ne sumnjam da je Kina vojno daleko inferiornija i da ih SAD mogu razvaliti. Amere sprječava spoznaja da ne mogu jedan dan uništiti kinesku PZO pa se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI