Peking najavio nove carine na američki izvoz vrijedan 75 milijardi dolara

Xi Jinping kineski predsjednik
10 komentara

Peking je konačno predstavio svoj odgovor na najnovije carine Washingtona, obećavajući da će povećati namete na američki izvoz vrijedan 75 milijardi dolara i ponovo uspostaviti carine od 25 odsto na američke automobile.

Mjere odgovora Pekinga biće sprovedene u istoj fazi kao i plan Washingtona da naplati carine na kineske proizvode u vrednosti od 300 milijardi dolara 1. septembra i ponovo 15. decembra.

SAD su u početku pretile da će dodatni nameti na kineski uvoz stupiti na snagu u septembru, ali su kasnije odložili dio carina za kraj godine.

Kinesko ministarstvo trgovine izjavilo je u petak da je ovaj korak odmazda američkim “jednostranim” političkim akcijama i “protekcionizmu”.

Ranije je Peking pozvao Washington da ne nastavlja sa pretnjama carinama, kako bi izbjegao daljnju eskalaciju trgovinskog rata između najvećih svjetskih ekonomija. Kina je takođe upozorila da će preduzeti mjere odmazde ako američke carine stupe na snagu, ali prethodno nije otkrila kakve će korake preduzeti.

Dodatni nameti će se kretati od 5 do 10 odsto za razne američke proizvode. Na primer, dodatna carina od 5% primenjivaće se na osetljivi američki uvoz poput soje i sirove nafte počev od sledećeg meseca.

Peking je privremeno ukinuo dodatne carine na automobile i auto-delove proizvedene u SAD. Tarife nisu nastavljene ni nakon što je u aprilu istekao početni rok.

Nakon što je predsjednik Trump nastavio carinski rat, kineska vlada je odlučila ponovo nametnuti carinu od 25%, počevši od sredine decembra.

Američke akcije odmah su reagovale na vijest o kineskoj odmazdi. Industrijske prosečne cijene Dov Jones-a pale su za više od 150 bodova ili skoro 0,6 posto, povlačeći ostale glavne indekse. Future na S&P 500 skliznule su više od 16 bodova ili 0,57 procenata, a Nasdak Composite futures je pao za 59 bodova ili 0,77 procenata.

Američke carinecarinski ratTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
moša
4 godine prije

ti ćeš mene malo ja ću tebe malo pa ćemo se skupa malo manje???? kakvi su to udarci udri pošteno ili ne udaraj ,industrija i lova su na strani kine vrlo lako mogu dat šah mat al nemaju muda ni oni ni rusi jedino iran što se “pošteno” bori

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI