Peking najavio nove carine na američki izvoz vrijedan 75 milijardi dolara

Xi Jinping kineski predsjednik

Peking je konačno predstavio svoj odgovor na najnovije carine Washingtona, obećavajući da će povećati namete na američki izvoz vrijedan 75 milijardi dolara i ponovo uspostaviti carine od 25 odsto na američke automobile.

Mjere odgovora Pekinga biće sprovedene u istoj fazi kao i plan Washingtona da naplati carine na kineske proizvode u vrednosti od 300 milijardi dolara 1. septembra i ponovo 15. decembra.

SAD su u početku pretile da će dodatni nameti na kineski uvoz stupiti na snagu u septembru, ali su kasnije odložili dio carina za kraj godine.

Kinesko ministarstvo trgovine izjavilo je u petak da je ovaj korak odmazda američkim “jednostranim” političkim akcijama i “protekcionizmu”.

Ranije je Peking pozvao Washington da ne nastavlja sa pretnjama carinama, kako bi izbjegao daljnju eskalaciju trgovinskog rata između najvećih svjetskih ekonomija. Kina je takođe upozorila da će preduzeti mjere odmazde ako američke carine stupe na snagu, ali prethodno nije otkrila kakve će korake preduzeti.

Dodatni nameti će se kretati od 5 do 10 odsto za razne američke proizvode. Na primer, dodatna carina od 5% primenjivaće se na osetljivi američki uvoz poput soje i sirove nafte počev od sledećeg meseca.

Peking je privremeno ukinuo dodatne carine na automobile i auto-delove proizvedene u SAD. Tarife nisu nastavljene ni nakon što je u aprilu istekao početni rok.

Nakon što je predsjednik Trump nastavio carinski rat, kineska vlada je odlučila ponovo nametnuti carinu od 25%, počevši od sredine decembra.

Američke akcije odmah su reagovale na vijest o kineskoj odmazdi. Industrijske prosečne cijene Dov Jones-a pale su za više od 150 bodova ili skoro 0,6 posto, povlačeći ostale glavne indekse. Future na S&P 500 skliznule su više od 16 bodova ili 0,57 procenata, a Nasdak Composite futures je pao za 59 bodova ili 0,77 procenata.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
moša
Gost
moša

ti ćeš mene malo ja ću tebe malo pa ćemo se skupa malo manje???? kakvi su to udarci udri pošteno ili ne udaraj ,industrija i lova su na strani kine vrlo lako mogu dat šah mat al nemaju muda ni oni ni rusi jedino iran što se “pošteno” bori

igi
Gost
igi

…nema mira dok se cionistička garnitura u USA ne pomiri sa padom s trona.

Lucija
Gost
Lucija

igi
cionistička garnitura ima više tronova…

igi
Gost
igi

…draga luce pa nebi ni ti sva jaja u istu korpu stavila…

Lucija
Gost
Lucija

Igi
ih, a tek ako hoću sve korpe i sva jaja… 😊

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!

Zato što je U Rusiji i Kini usvojen kapitalizam(identičan sustav) pa su “relativno podnošljivi” , dok je u Iranu na vlasti klerikalna vlast koja je izgradila vlastiti sustav. Isto je nakada bilo sa Sovjetskim saveznom ili Hitlerovom njemačkom koje su imale svoj sustav i usprotivile se internacionalnom kapitalu.

Lucija
Gost
Lucija

Gott mit uns
A nije identičan sustav u Kini i Rusiji, nikako. 😊
Ako Usa i Kina igraju nogomet, npr, onda su i jedni i drugi – nogometaši…ali to ne znači da su Kinezi = Ameri.
A vidi se i po strahovitoj učinkovitosti kineskog gospodarstva.

Ali činjenica je da mi neznamo tko je , kad i koliko love davao Kini…

MDM
Gost
MDM

Kinezi sah mat ? Oni ga dobijaju svaki tjedan. Malo pogledaj kretanje cjene hrane u kini.

Crogrgica1
Gost
Crogrgica1

Ma ništa od Kine

igi
Gost
igi

..pa zar kineska valuta umjetno ne slabi…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik