Donald Tramp kaže da je EU lošija po interese SAD od Kine

Donald Trump Angela Merkel
24 komentara

Iako se čini da su trgovinske tenzije između ključnih saveznika, Vašingtona i Brisela splasnule otkako je američki predsednik stavio svoje planove za uvođenje novih poreza na evropske automobile, njegova zamjerka protiv EU očigledno nije prošla.

Američki predsednik Donald Tramp napao je Evropsku uniju, rekavši da su evropljani “rasturili amerikance u trgovini a još očekuju da ih amerika štiti svojom vojskom”.

Politika Evropske unije prema Sjedninjenim Državama je gora od kineske, rekao je Tramp tokom svog obraćanja na Studentskom akcijskom samitu SAD-a.

“Evropska unija nam je lošiji trgovinski partner od Kine. Znate, nogi od nas vuku poreklo iz Evrope, naši dedovi i bake, naši pradedovi… Mislite, nije li to lepo? Osim što nas Evropska unija ubija, formirana je da bi nas ekonomski pobedila a mi ih ipak štitimo unutar NATO pakta”.

Trump je optužio Evropsku uniju da “ne plaća svoje račune” za zaštitu koju su SAD osigurale i hvalio se da je naterao zemlje EU da plate 100 milijardi dolara na ime  zaštite za razliku od njegovih prethodnika.

“Oni imaju određene barijere koje onemogućavaju određenim grupama, kao što su poljoprivrednici i drugi da uđu. Ne plaćaju svoje račune. Osim toga, to je divan posao” primetio je Tramp rekavši da će njegova administracija to ispraviti.

On je posebno prozvao Nemačku, označavajući je kao “najvećeg prestupnika” rekavši da troši premalo na odbranu, trošivši manje od 2% BDP-a na odbranu dok SAD troše 4,3%.

Nemačka ne želi da plati. oni bi trebali podići potrošnju za odbranu na bar 2% BDP-a

Svetska trgovinska organizacija je takođe dobila kritike od strane Trampa, koji je rekao da je to “strašna stvar za SAD”

Opružujući druge predsednike da nisu učinili ništa, Tramp je insistirao da Kina ne samo plati “milijarde i milijarde dolara” što znači još veće uvozne carine, već je optužio Kinu za pokušaj pravljenja “lošeg dogovora”, na kraju je Tramp dodao “videćemo hoćemo li se dogovoriti ili ne”.

Nakon carinskog rata sa Evropom 2018. godine izazvanog odlukom sadašnje američke administracije da uvede više carine na čelik i aluminijum, Tramp je upozorio da će Vašington uvesti carine na određena uvozna vozila i delove za koje Tramp tvrdi da predstavljaju pretnju “nacionalnoj bezbednosti”. Međutim, plan je stavljen na čekanje kada su ponovo počeli trgovinski razgovori sa Evropskom unijom i Japanom.

Uprkos tome, Brisel je nedavno objavio plan za suprostavljanje potencijalnim carinama za EU automobile koje bi mogle uvesti Sjedinjene Države.

Istovremeno, SAD su uključene u trgovinski rat sa Kinom, pokušavajući da preokrenu navodne nesrazmerne odnose u trgovini.

SAD su optužile kineski telekomunikacijski gigant Huawei za špijunažu u ime kineske vlade, što su opovrgli Komunistička partija Kine i kineska kompanija.

Sputniknews

Američke carineAmeričke sankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTINWO.HR
4 godine prije

Više vas jebo usa i eu!Vojnici nam ginu za tuđe interese u Afganistanu ,a vi još više pišete o toj marvi zapadnjačkoj.

4 godine prije

Svaka čast gospodinu Donaldu Trumpu! Europa stvarno nije zaslužila da je američka vojska čuva. Evo i ja sam svim srcem da se jednom zauvijek Ameri maknu iz Europe!

Ana
4 godine prije

Psici su psici su psici ma koliko puta veleizdali svoje sunarodnjake. Izdajnicke sotone ostaju balave cleenex maramice ma koliko milijuna gazdz bacale.

Lucija
4 godine prije

Hm…malčice vedrije…pogledajte kako zaprepašteno Merkelica gleda Ivanku…sigurno opet ‘briljira’ savjetima…😊

Hattori Hanzo
4 godine prije

Zasto nas u skoli nisu ucili da je europa 1945 godine okupirana a ne oslobođena i da je Mashasllov plan najbolja americka investicija u povjesti a ne neka pomoc razrusenoj europi.

Mali Mujo
4 godine prije

OK ako se trumu ne svidja da placa NATO vise od EU neka izadje van iz NATO i neka se raspusti ta parazitska orfgnaizacija. Neka povuyce sve svje vojnike iz EU ionako nitko normalna ih ne smtra dobrodoslim. Neka prestane prisiljavati druge zemlje da kupuju USA proizvode i igracke za velike deceke, veliki decki imaju nesto medju nogama pa neka se sa time igraju. Eto i nas decko da se je igarao sa svojom igrackom nebi bespotrebno bio i poginio u Afgansitanu, nije tamo poginio za Hrvatske interese, vec za inaterse cionista i amerikenjaca.

Kažun
4 godine prije

Dobio Trump pametan savjet kćerkice Iwane Al Amriki 😂😂😂.

Moreno
4 godine prije

Ljubav je za poludit, ka između makroa i kurbetine

Mate
4 godine prije

Reket?

Zvrk
4 godine prije

u engleskom jeziku zaista postoji riječ TRAMP. Znači otprilike protuhu, skitnicu, vucibatinu, papilovu i sl.

ja sam
4 godine prije

mislim da vi u eu ne shvatate sta vas ceka kada mi u americi zabranimo ili ocarinimo sve nemacke automobile 100 posto.
ali shvaticete ubrzo kad krene lavina sa dojce bankom.
a sto se tice natoa, ili jeste ili niste, a to na pola, u pola cene, to ne moze
pa ne prica tramp turski pa da ga ne razumete… uostalom jel vas drzi neko, uradite kao turci, umesto eu, preimenujte se u tu , budite turska unija, ionako cete jos malo pa sve crkve pretvoriti u dzamije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI