Kina potvrdila opredeljenje da kupuje više poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a

Pijaca Kina
27 komentara

Kina je potvrdila svoju “posvećenost povećanju kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda”, saopštila je Bela kuća, dan nakon kritika američkog predsednika Donalda Trampa da Kina ne uvozi dovoljno poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a.

Izjava je zaključena posle dvodnevnih sastanaka u Šangaju, između timova koje su predvodili američki trgovinski predstavnik Robert Latizer (Robert Lighthizer) i kineski potpredsednik Lju H (Liu He). Ovo su prvi razgovori ove vrste od maja meseca, kada su SAD oktivile Kinu da se povukla iz obaveze vezane za kupovinu poljoprivrednih proizvoda koju je prethodno preuzela.

“Sastanci su bili konstruktivni” navodi se u izjavi Bele kuće. Bela kuća očekuje nastavak razgovora o trgovinskom sporazumu tokom septembra u Vašingtonu (Washington).

Izjava nije razjasnila koja vrsta robe će se kupiti niti u kom vremenskom okviru. Izvoz američke soje u Kinu gotovo je obustavljen zbog porasta carina prouzrokovanog tržišnim ratom, dok su američki uzgajivači svinja zainteresovani za izvoz svinjskog mesa u Kinu, nakon što je svinjska groznica devastirala farme svinja u Kini.

Izvoz proizvoda sa američkih farmi u Kinu je najmanji u poslednjih nekoliko godina, nakon što je Kina kao rezultat odmazde na američke carine uvela kontra carine na robu vrednu 60 milijardi dolara.

Izvoz američkih poljoprivrednih proizvoda u Kinu je na nivou od 6,5 milijardi dolara u fiskalnoj 2019. godini, što je za 16,3 milijarde dolara manje nego u 2018. godini ili za oko 20 milijardi dolara manje nego u vreme Baraka Obame.

Sastanak u Šangaju predstavlja 12. krug pregovora otkako su se u decembru sastali Donald Tramp i Xi Jinping.

Američko-kinesko poslovno veće SAD-a koje predstavlja američke kompanije koje posluju u Kini, saopštilo je da pozdravlja odluku dveju zemalja da prodube saradnju i da unaprede trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Veće je pozvalo na “zauzimanje pragmatičnog stava i realnog pristupa kompromisu” istovremeno zaključujući da otvaranje kineskog tržišta za strane robe istovremeno poboljšava intelektualnu zaštitu kao i širinu tržišnih niša u kojima posluju strane kompanije na kineskom tržištu.

Američke carineTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

♫♫♫♫.. la.. la.. la.. ♫♫♫♫

Mufu fafa
4 godine prije

Došao pas gospodaru pod noge

Trubadur
4 godine prije

“Kina je potvrdila svoju “posvećenost povećanju kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda”, saopštila je Bela kuća”……………………………. A što je saopštila Kina.. Jeli saopštila nešto ili nije saopštila ništa..

Laki Topalović
4 godine prije

U.S.-China Trade Talks End With No Deal in Sight – The New York Times. Kina je izrazila namjeru, ali ako………… itd itd. to može biti dio sporazuma, ali njega nema

MajorJS1
4 godine prije

Jedno pitanje za portal, di je g Babić? I hoce li i dalje pisati svoje analize na ovom portalu? Jer ja osobno ih smatram odličnima i dugo već nije pisao.
p.s. nemojte mi brisati komentar

Max
4 godine prije

Dok Kinezi ovo ne potvrde ja ne vjerujem.

Son of Alerik
4 godine prije

Kina će pristati na većinu Trumpovih zahtjeva. Ne zato što se boje Trumpa i SAD-a, već zato što su izračunali da im se to isplati. Zarađivat će malo manje, ali opet jako puno i to samo na izvozu u SAD. Ovom prilikom su ispitivali dokle je Trump spreman ići pa kad su zaključili da je tvrdoglav, izabrali rješenje koje je bolje za njih.

Belay
4 godine prije

Mislim da sa ovim prestaju nemiri u Hong Kong-u

FATIH
4 godine prije

KINEZI KUPUJU SAV VISAK SOJE IZ RF .SVE RUSKE REGIJE DOBILE SU DOZVOLE ZA IZVOZ SOJE OD NADLEZNIH KINESKIH TJELA .SOJA SE MOZE TRANSPORTOVATI VODOM,ZRAKOM I KOPNOM.DOGOVARAJU SE ISPORUKA I ZITARICA U DESETINAMA MILIONA TONA……
ZASTO KUPOVATI PREKO BARE KAD KOD KOMSIJE IMA SVEGA???

Mateja
4 godine prije

Pa bodo Kitajci kupovali robo? Ali bo ostala na policah, kot ostanejo Apple v skladišču grosista?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI