Posljednje oružje Washingtona – SAD će kažnjavati sve manipulatore valuta u svijetu

novar valute dolar rublja
33 komentara

U više navrata u raznim analizama o raznim temama smo naveli kako SAD neće koristiti vojnu silu u sučeljavanju sa svojim geopolitičkim protivnicima. Trenutno je to moguće samo u Perzijskom zaljevu, ali ne kao planirani rat, nego više kao posljedica niza nepredviđenih događaja koji bi doveli do sukoba i eskalacije rata s katastrofalnim posljedicama. Čak se više ne planiraju i ne provode Obojene revolucije, barem ne intenzitetom kojim su poticane proteklih dvadeset godina, sve do posljednje uspješno provedene u Ukrajini.

Netko će reći da su posljednje proveden u Makedoniji i Armeniji, ali bi to i bilo samo djelomično točno. U Makedoniji je “Šarena revolucija” bila samo dio velikog sklopa aktivnosti, dok je Nikol Pašinjan, koji je dugotrajnim prosvjedima došao na vlast u Erevanu, potpuno neutraliziran i ne predstavlja nikakvu opasnost u smislu promjene vanjskopolitičkog kursa Armenije.
Našavši se u bezizlaznoj situaciji po pitanju statusa globalnog hegemona, vlasti u Washingtonu su posegnule za sankcijama, kaznama, carinama i ostalim alatima trgovinskog i ekonomskog rata koje primjenjuju protiv svih zemalja koje ne slijede njihov diktat. Na udaru su deklarirani neprijatelji kao Iran, Venezuela, Sirija i Sjeverna Koreja, ključni geopolitički rivali u globalnoj areni, Kina i Rusija, ali u konkurentske sile među saveznicima, prije svega Njemačka i zemlje Europske unije koje gravitiraju oko Berlina. Ako svima dodamo zemlje koje su zahvaćene sekundarnim sankcijama, nije pošteđen nitko.

SAD su se povukle na posljednju liniju obrane

Nakon svim zamislivih i nezamislivih zakona i izgovora pod kojima Washington može objaviti rat suverenim zemljama je ne tako davno usvojen Zakon za suzbijanje neprijatelja sankcijama (CAATSA). Međutim, on očito nije bio dovoljan za napade na suverene zemlje i sada je najavljen novi zakon preka kojem SAD sebi daju za pravo da kažnjavaju druge zemlje zbog navodnog manipuliranja njihovim valutama.
Zapravo, same Sjedinjene Države su glavni kriminalac, što je činjenica koju ne treba obrazlagati. U doba trenutnog slabljenja valuta zemalja u razvoju, Amerikanci su prvi zadali udarac Huaweiju. Koliko je puta ruska rublja dotakla dno pod utjecajem američkih sankcija? Na početku se strmoglav pad činio katastrofa za Ruse. Srećom, Vladimir Putin je na čelu Središnje banke Rusije ostavio Elviru Nabiullinu, koja je ostavila plutajući tečaj rublje, valuta je oslabila i potaknula domaću proizvodnju i izvoz, a posebno supstituciju uvoza. Ono što je trebalo oslabiti Rusiju je ojačalo ekonomiju i financijsku bilancu zemlje, što se, paradoksalno, dogodilo zahvaljujući agresiji Zapada. SAD nisu mogle kazniti Rusiju zato što je ostavila rublju da slobodno tone u odnosu na dolar. Nisu imali zakon. Ali će se sada i to promijeniti, iako neće imati puno veze s Ruskom federacijom, koja ima vrlo malu trgovinsku razmjenu sa Sjedinjenim Državama. Ali se zakon dizajnira za cijeli svijet.
Američko ministarstvo trgovine predložilo je uvođenje carina za robu iz zemalja koje umjetno umanjuju  vrijednost svoje valute u odnosu na dolar. Naravno, je li deprecijacija izazvana namjerno ili je posljedica  vanjskog pritiska na valuti, uopće nije važno. Ako to šteti američkim interesima, optuženoj zemlji će se uvesti carine.
Prema riječima američkog ministra trgovine, Wilbura Rossa, ova inovacija “stranim izvoznicima jasno pokazati da ministarstvo trgovine može nadoknaditi štete za američku industriju od deviznih subvencija u inozemstvu”.
“Strani narodi više neće moći koristiti monetarnu politiku na štetu američkih radnika i poduzeća”,  izjavio Ross za CNBC, koji je sav izgorio od brige za američke radnike.

Udar na “saveznike” i “partnere”

SAD uvodi carinu od 20%
Ministarstvo sada mora samo definirati kriterije za podcjenjivanje nacionalnih valuta svake zemlje u svijetu, ali među prvima na popisu za provjeru nisu Kina ili Rusija, već nove carine prijete Japanu, Južnoj Koreji, Indiji, Njemačkoj i Švicarskoj.
Ranije je Wilbur Ross izvijestio da u Washingtonu sumnjaju da se manipulacijom nacionalnih valuta služi 12 zemalja, ali njihov broj bi se mogao povećati na 20. Među njima su, osim navedenih, Rusija, Vijetnam, Tajland, Indonezija, Irska i Malezija.
Nedostatak Kine na ovom popisu je lako objasniti. Trgovinski rat protiv azijskog diva je već u tijeku, a carine na kinesku robu su već uvedene, ovdje SAD ne trebaju nove alate, dovoljni su stari.
Nova inicijativa Ministarstva industrije i trgovine Sjedinjenih Američkih Država će vjerojatno oživjeti zbog rastućih međunarodnih trgovinskih kontradikcija. Sjedinjene Države već dugo prakticiraju usvajanje ekstrateritorijalnih zakona.
Pooštravanje uvoznih carina za brojne zemlje koje su optužene za manipuliranje tečajem značilo bi proizvoljnu regulaciju uvjeta bilateralne trgovine tako da se pogoduje američkim interesima. U ovom slučaju prigovori američkih trgovinskih partnera neće imati nikakvo značenje, jer je problem u tome što je američki dolar vodeća valuta međunarodnih plaćanja. Stoga će sve zemlje koje imaju znatnu trgovinu sa Sjedinjenim Državama biti pogođene carinama.
To bi Trumpu trebalo pomoći da ubije dvije muhe jednim udarcem. S jedne strane želi brzo i jednostavno prilagoditi trgovinu američkim interesima, dok s druge strane želi utjecati na monetarnu politiku zemalja koje su formalno neovisne o Sjedinjenim Državama.
Naravno, sve to proturječi temeljnim načelima međunarodne trgovine i pravilima Svjetske trgovinske organizacije, ali za Donalda Trumpa to uopće nije problem. On čak ne isključuje povlačenje Sjedinjenih Država iz WTO.
Što se tiče Rusije, kao što smo rekli, američke vlasti imaju malo argumenata za optužbe o manipulaciji rubljom, koju je guvernerka Nabiullina namjerno ostavila sa slobodnim tečajem.
Međutim, Sjedinjene Države nikada nisu prestale provoditi napade protiv Rusije i samo im treba novi izgovor za napad. Ukrajinski faktor ne postoji, adut sa svemoćnim ruskim hakerima je već odigran, avionska nesreća nad Ukrajinom i priča o Skripalima su iscijeđeni do zadnje kapi.

Kriteriji za kažnjavanje

Donald Trump Bijela kuca
Ranije je američko ministarstvo financija istaknulo tri kriterija po kojima se zemlja može pripisati broju “zlonamjernih manipulatora valuta”.
Prvo, to su volumen i učestalost valutnih intervencija koje provode monetarne vlasti pojedine zemlje. Drugo, vrijednost viška izvoza nad uvozom zemlje. Treće, važnost zemlje za vanjsku trgovinu Sjedinjenih Država.
U Rusiji izvoz u svijet premašuje uvoz, a  2018. se gotovo udvostručio. Prodano je ruske robe u inozemstvo za 450 milijardi dolara, a Rusi su kupili strane robe za 238 milijardi dolara. Međutim, činjenica da je trgovinska bilanca Rusiji bila pozitivna znači da je bila dobra i za rusku makroekonomiju. Rusija zarađuje više novca nego što troši na kupnju uvezene robe. Naravno, to stvara uvjetovan višak valute unutar zemlje, što utječe na tečaj rublje, ali bilo bi čudno da ruske vlasti uvedu ograničenja ruskom izvozu i osude se na gubitak samo zato što to Washington želi.
Dakle, ne mora ni postojati izravna bilateralna trgovina sa Sjedinjenim Državama. Dovoljno je da trgovinska bilanca neke zemlje šteti američkom poslovanju.
Središnja banka Rusije aktivno provodi devizne intervencije, a pozitivna platna bilanca prelazi 3% BDP-a. Samo prošle godine je volumen kupnje valuta iznosio je 4200 milijardi rubalja. Međutim, sa stajališta Banke Rusije, nije potrebna nikakva intervencija za manipulaciju tečaja.
“Središnja banka kupuje valutu za Ministarstvo financija samo u okviru proračunskog pravila koje je osmišljeno kako bi se osigurala neovisnost gospodarstva od cijena nafte i nije usmjerena na održavanje određene stope tečaja rublja. Nema apsolutno nikakvog razloga da nas optužuju da manipuliramo tečajem”, izjavila je guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina u intervjuu za Izvestiju.
U okviru proračunskog pravila se superprofiti iz robnog izvoza ne troše, nego se akumuliraju kao rezerve i idu u Nacionalni fond. Riječ je o “sigurnosnom jastuku” koji će Rusima pomoći da prebrode još jednu krizu u globalnoj ekonomiji koju prati pad cijena nafte.
Zaključak je da su svjetske cijene nafte nešto na što Rusija ni na koji način ne može utjecati, te da se može samo pripremiti za pogoršanje situacije u svijetu u kojem su novi obrati iza ugla, temeljeni na cikličkoj prirodi svjetskog gospodarstva kojeg otprilike svakih deset godina pogodi recesija. Pitanje je samo kada će se ona dogoditi.
Nafta
Prema američkoj logici, Rusija i sve druge optužene zemlje moraju potrošiti sve petrodolare koji ulaze u zemlju. To bi isprva čak moglo potaknuti rast i doprinijeti blagostanju stanovništva, ali kad izbije kriza ne bi bilo spasa.
Prema posljednjem kriteriju će Washington izuzetno teško moći optužiti Rusiju, zemlju s kojom nema ozbiljnu trgovinu. Istina, trgovinski promet Ruske Federacije s Amerikancima, unatoč svim agresijama i sankcijama, raste i dalje. Prošle je godine je porastao za gotovo 8% i bilateralna trgovina je iznosila 25 milijardi dolara. S druge strane, iako Rusija ima pozitivnu trgovinsku bilancu općenito, ako gledamo trgovinu sa Sjedinjenim Državama, tamo je izvoz gotovo jednak uvozu, svatko po 12,5 milijardi dolara.
Štoviše, za Rusiju su SAD partner koji ipak zauzima sedmo mjesto po udjelu u ruskoj trgovini, ali je Rusija kao trgovinski partner Sjedinjenim Državama od malog značaja. To ozbiljno smanjuje rizik od početka trgovinskog rata s Rusijom, ali za Moskvu Washington ima poseban pristup sankcijama.
Kina, kao najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, već je pretrpjela udar iz inozemstva u obliku carina na kinesku robu i udar na Huawei. Peking je nekoliko puta optužen za manipulaciju valutom. Ali se tako bilo koju izvozno orijentiranu zemlju u svijetu može smatrati manipulatorom valute, jer je takvim zemljama slaba lokalna valuta uvijek profitabilna. To je, na primjer, slučaj sa svim zemljama koje proizvode naftu. Ruske naftne tvrtke pokazale su se najprofitabilnijima u svijetu nakon pada rublje prethodnih godina, kažu analitičari FxProa.
Svaku deprecijacija juana Trump doživljava kao pokušaj potkopavanja američkog gospodarstva, da se u SAD proda više robe i time poveća trgovinski deficit zemlje. Tečaj juana se formira na aukcijama unutar zemlje, a njih kontrolira Narodna banka Kine i maksimalno dopušteno odstupanje od prosječne dnevne vrijednosti je 2%.

Koje su metode manipulacije valutama u rukama suverenih država?

valute
Do 2007. godine su Kina i Rusija aktivno popunjavale zlatne i devizne rezerve, čime su držale stopu tečaja, ali je ta praksa ostala u prošlosti. Ranije se nešto slično moglo vidjeti u Japanu.
Danas središnja banka bilo koje zemlje smanjenjem kamatnih stopa može smanjiti kamate na nacionalnu valutu i pada prinosa na obveznice. Valutne intervencije, bez obzira u svrhu se provodile, također utječu na lokalnu valutu.
Ali to se smatra normalnom praksom. Držati tečaj pod kontrolom, unatoč impresivnom trgovinskom višku, je gotovo pravilo, iako je u određenom smislu umjetno stvaranje konkurentske prednosti za domaće proizvode.
Strogo govoreći, takozvane valutne manipulacije neovisnih država nisu i ne mogu biti manipulacije. Suverena zemlja ima puno pravo da regulira tečaj svoje nacionalne valute, a ako je potrebno da ga regulira vođena vlastitim interesima, a ne interesima Washingtona.
Prema tome, Optužbe protiv bilo koje zemlje da manipulira deviznim tečajevima su zapravo optužbe zbog provedbe neovisne ekonomske politike. Drugim riječima, navodne “manipulacije” drugih zemalja s vlastitim tečajevima su za Sjedinjene Države samo dobar izgovor za proizvoljnu regulaciju uvjeta i obujma međusobne trgovine.
Bolje rečeno, Sjedinjene Države će kazniti druge za ono što same bez imalo srama rade desetljećima.

SAD same manipuliraju dolarom


I Donald Trump aktivno manipulira dolarom. Američki predsjednik želi razvoj proizvodnje u zemlji i rast izvoza američke robe, a za to mu treba slab dolar. Trump kroz objave na Twitteru Tweetove i razne izjave vrši pritisak na  FED, pokreće trgovinske ratove i pokušavajući utjecati na naftne kvote i OPEC, a više je puta je pokušavao manipulirati tečajem dolara. Ispostavilo se da nije baš bio uspješan, ali to je druga priča.
SAD često manipuliraju dolarom i uvođenjem različitih oblika sankcija protiv neželjenih zemalja. Sjedinjene Države prestaju servisirati bilo kakve bankovne operacije u dolarima ili samo zaprijete da će uvesti te mjere, čime istog trenutka utječu na valute “nepoćudnih” zemalja
Na primjer, prošle godine je u travnju, nakon američkih sankcija protiv tvrtki Olega Deripaske, rublja počela oštro slabiti. Od kolovoza je započeo novi krug deprecijacije rublje, a opet su bile odgovorne SAD. Tako je rublja, koja ima slobodan tečaj, reagirala na prijetnju novim sankcijama protiv Rusije.
Slučaj Turske je također eklatantan primjer američke manipulacije valutom. Također zbog prijetnji sankcijama i raznim drugim oblika pritiska je turska lira prošle godine potonula, ali je Središnja banka Turske s nekoliko intervencija uspjela vratiti tečaj i prihvatljive okvire. No, gubici su bili enormni, a sve je posljedica novog vanjskopolitičkog kursa Ankare.
Danas su, zbog eskalacije trgovinskog rata, globalna tržišta ponovno pod pritiskom, a sva valutna tržišta u nastajanju su u “crvenom”. Rusija nije iznimka, iako rublja izgleda bolje od mnogih drugih valuta. Ipak postupno slabi. Tako Sjedinjene Države nesvjesno pomažu devalvaciju ruske valute, čime ruski izvoz na svjetskim tržištima postaje konkurentniji.
Trumpovi pokušaji da u oslabi dolar nisu uspjeli. Ali zašto bi Trump to učinio, ako može okriviti druge zemlje za manipulaciju i učiniti ono što misli da je korisno za američko gospodarstvo. No, hoće li novi val carina koji bi trebao preplaviti Japan, Južnu Koreju, Indiju, Njemačku, Švicarsku, Rusiju, Vijetnam, Tajland, Indoneziju, Irsku, Maleziju i druge, bez Kine, koja ima “poseban tretman”, sigurno biti vjetar u leđa američkoj ekonomiji i trgovinskoj bilanci? Trump je uvjeren da hoće, ali proglasiti rat cijelom svijetu istovremeno ne izgleda odluka mudrog državnika.

Američke carineHuaweiSankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Onda prvo moraju u svom dvorištu počistiti smeće koje već odavno truje okolna dvorišta.

Laki Topalović
4 godine prije

Mene sve podsjeća na onu poznatu scenu iz filma “Hitler- konačni pad”, kad urla i dva dana pred kapitulaciju šalje sve trupe u napad u otpor, Nema predaje!!! Sve u posljednji veliki napad.. Tako i Trump. Sve će kazniti , ocariniti, čak i saveznike i svi će šutiti i puniti američki proračun. Kako ne?!

Ivo
4 godine prije

Ništa novo, vazali moraju plaćati danak ovako ili onako. Problem je samo što vazalske zemlje počnu odbijati poslušnost kad vide da hegemon slabi, a to se upravo događa.

eu kolonija
4 godine prije

da su rusi zamolili amerikance da se pozabave ruskim gospodarstvom uz odgovarajuću naknadu amerika bi im uvela sankcije a ovako se amerikanci sami javili da zajedno s rusima djele ruske probleme. ovo je tipični mentalitet jednog balkanca “da susjedu crkne krava pa makar I ja ne dobivao svaki dan litar mlijeka od toga istog susjeda”. hoću reći da oni amerikanci imaju previše I svojih problema da bi vodili brige svih ostalih ali bez obzira na vlastite probleme oni uporno gledaju što im rade susjedi

bato
4 godine prije

Strani narodi više neće moći koristiti monetarnu politiku na štetu američkih radnika i poduzeća, to mogu slobodno činiti samo Amerokenjaroši

Zadranin
4 godine prije

Ajde svijete, skini gaće, naguzi se, i pitaj amerokenjce: koliko duboko da uđe?
Ako i nakon ovoga ostatak svjetske “elite” ne kaže “dosta” amerokenjcima, onda ko vas hebe.
Pljuc!

Nostradurus
4 godine prije

Gle čuda, ne razmišljaju da nametnu kompenziranu vanjsku trgovinu? Recimo valutni swap.

nije bitno tko
4 godine prije

Itekako je Amerikancima jasno, da ako ne zadrže privilegij neograničenog štampanja dolara, sledi bolni pad na tvrdo i realno tlo. Zato moraju uraditi sve, da dolar zadrže kao najjaču globalnu valutu što se tiče razmjene energenata i važnih proizvoda. Ako to ne urade, ostale jake valute če steči podjednaku moč i uspostaviti zdravu jednakopravnu konkurenciju. To znači, da če se kompletan američki monetarni sustav raspasti, a IMF izgubiti svu svoju globalnu moč. U stvari Amerikanci pokušavaju što dulje zadržati voz, koji več puzi niz padinu, u nadi, da če jim se desiti čudo.

mars
4 godine prije

Vojna nauka kaže da je za napadača idealna situacija kada na cijelom području fronta uspije obezbjediti nadmoćnije snage na svim njegovim pojedinim dijelovima. Ali pošto je to u praksi nemoguće izvesti, onda se obezbjeđuju nadmoćne snage na vrlo malom broju udarnih tačaka, čime se obezbjeđuje nadmoćnija borbena snaga, vatrena moć, olakšava logistićka potpora i obezbjeđuje velika brzina izvođenja operacija. Posljedično tome, za onog koji se brani najbolje rješenje je maksimalno moguće skraćenje linija fronta i smanjenje mjesta odbrambenih bobenih operacija, kako bi na taj način oslobođene snage mogle biti prebačene na ona mjesta (udarne tačke) gdje je napadač skoncentrisao nadmoćniju silu, što mu omogućava uspješno pariranje. Čista logika. U ekonomskom i trgovinskom ratu koje su SAD povele protiv cijelog svijeta, one postupaju sasvim suprotno od ovog temeljnog vojnog postulata. U situaciji gdje je cijeli svijet front, na kojem se pored svih manjih i većih nalazi i nekoliko jednako snažnih protivnika… Čitaj više »

PPP
4 godine prije

Kako bi rekao Subaru, izgleda da je sila tame odlučila napustiti isisanu i u dekadenciju bačenu Ameriku koja počinje agonizirati. Financijsku paradigmu će prebaciti u Europu.

Crni žutokljunac
4 godine prije

Najjača valuta za manipulaciju je američki dolar.Šta je nego manipulacija vezanje dolara uz trgovinu naftom,a koji nema stvarno pokriće u ničemu.Ali ta njihova igra djeluje samo ako je batina dovoljno duga i teška,jer vazali su poslušni samo kad iza hegemona stoji sila.I śta nam vrijedi kad posle jednog dođe drugi,pa kad se osili,Jovo nanovo.Prava revolucija dolazi promjenom razmišljanja i gledanja jednih na druge,a pogotovo na slabije.Treba gledat jedni druge prvo ko je kakav čovjek,pa tek onda ostalo i time izbaciti manipulatore iz igre koji uspješno i konstantno na našim razlikama stvaraju sukobe i tako puno lakše vladaju nama.

RomTailor
4 godine prije

Irska ima nacionalnu valutu?!

samo tako
4 godine prije

RAND korporacija nije napravila planove samo za RF, nego za cijeli svijet.
Pročitani su davno prije objavljivanja, i od Rusije i Kine i EU

alterego
4 godine prije

snaga dolara se bazira na povjerenju u usa privredu i snagu usa oruzja.
kad bi usa npr. izgubila rat sa iranom to povjerenje bi palo i uzdrmalo dolar.

Zax
4 godine prije

Amerika ima ogroman javni dug i stravican deficit u vanjskoj trgovini. Devalvacija ili depricijacija su logican izbor. Ali problem je sto fed drze privatni bankari kojima to nije u interesu. A oni su jaci od trumpa zato on pokusava carinama popraviti vanjskotrgovinsku bilancu. To je kao da se zedj gasi slanom vodom. Problem je politicki a ne ekonomski. Fed i drzava nemaju isti interes. A fed je ocito jaci od drzave i njezinih interesa. Majka svih problema u americi. I europa ima slican problem s ecb

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Ne tresite se kraj je blizu dolazi spas

Borg
4 godine prije

Manipulacija tečaja služi kao alat da se na svome unutarnjem tržištu poveča konkurentnost vlastitih proizvoda i usluga. Poskupe uvozni proizvodi i postane izvoznom konkurentnije. Samo nije to baš tako jednostavno pošto domaći proizvođači u današnjem svijetu dosta komponenti uvoze pa im samim time poskupljuje uvoz tih komponenti pa u konačnici i njihov proizvod. U današnjem globaliziranom svijetu to je toliko kompleksno da je u stvari isplatiovo samo malom broju država. Amerika nema mogućnosti za velike manipulacije tečajem dolara jer bi takvo ponašanje poljuljalo povjerenje investitora u vrijednost njihovog ulaganja a koja su globalno nominirana u dolaru. Pogotovo kad se pogledaju iznosi na bankarskom tržištu izvedenica. Drugim riječima amerika ima mogućnost intervencije kroz povećanje emisije dolara što inflatorno djeluje globalno na sva tržišta kapitala dok ostale države tome pariraju kroz ragulaciju tečaja. Naglo odricanje od dolara ili rasprodaja američkih državnih obveznica dovelo bi do takvog globalnog pada vrijednosti tržišta (povjerenja) nesagledivih… Čitaj više »

Ivi.tz
4 godine prije

Velike promjene su nastupile,tako da su psihopate koje vode ameriku zakasnili. Na radost svih normalnih ljudi na svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI