Stručnjaci američke mornarice predlažu „privatni rat“ protiv kineske trgovačke flote

Teretni brod
54 komentara

Upravo sada, u pozadini koronavirusne pandemije koja je preplavila Sjedinjene Države i s kojom se očito sustavi u zemlji ne mogu nositi, val predviđanja o zalasku američke ere dolazi čak i od onih koji su bili uvjereni će „Pax Americana“ trajati najmanje tisuću godina. Ali imamo slučaj da je Kina uspjela pobijediti epidemiju u dva mjeseca, po cijenu samo 80 tisuća zaraženih, a Sjedinjene Države su uvjerljivo premašile pola milijuna i očito se ne namjeravaju zaustaviti. Ovo je više nego dovoljno da bude jasno “tko je gazda u kući”.

Ali Amerika ne želi priznati gubitak utjecaja u svijetu i “gubiti igrajući po pravilima”. Suprotno tome, duboko svjesni nadolazeće sistemske krize, Sjedinjene Države će iskoristiti svaku mogućnost da u borbi protiv jakog konkurenta nekako promijene ravnotežu snaga. Ali kao što uvijek biva u takvim situacijama, to se može provesti u djelo samo po cijenu moralnog pada i odbacivanjem svih pravila. Strategija je poznata: “Ako nas pravila vode u poraz, onda dovraga s pravilima!“ Čini se dobra ideja, ali samo na prvi pogled.

Duhovite ideje za suzbijanje konkurenata koje ovih dana rafalno izbacuju američki istraživački centri i think-tankovi u ostatku svijeta s jedne strane uzrokuju i salve smijeha, a na drugoj otvoreni prezir i ozbiljan bijes. O čemu je točno riječ?

Naime, bez imalo humora, Američki pomorski institut (USNI), ugledan autoritet s više od sto tisuća zaposlenika, objavio je dva cijela članka u kojima je ozbiljno pozvao Bijelu kuću i Kongres da razmisle o prikladnosti nastavka prakse privatizacije rata u suzbijanju kineske flote.

Ova “stručna preporuka” je stekla publicitet nakon što je primijećena u “ciljanoj zemlji”, u Kini. Kineski mediji,  South China Morning Post, na primjer,  ali i drugi analitičari, ocijenili su prijetnju izuzetno ozbiljnom. Je li to baš tako i što su točno mislili Amerikanci?

Opće značenje članka “Unleash the Privateers“ bi bilo „razvežite i slanca pustite privatne pirate“. Baš tako, u imperativu, a ideja se svodi na to da je  kineska trgovačka flota je oko deset puta veća od američke trgovačke flote, a Pekingu pomorska trgovina osigurava 38% BDP-a.

Kina ima više od 4000 trgovačkih i 2500 oceanskih ribolovnih brodova. Jednom riječju, ima gdje i s čim profitirati. S druge strane, američka trgovačka flota i pomorska trgovina su mnogo manji, tako da u Washingtonu ne moraju strahovati od simetričnog kineskog odgovora. Pa zašto onda ne dodijeliti privatne ugovore pojedincima koji žele pljačkati kineske brodove?

Glavni dio ovog lijepog plana je njegova dvosmislenost. Privatni pirati, takozvani „privatersi“, djelovat će u ratnim vremenima  ili čak u miru? Autori naslućuju da bi ovo mogla biti prilika koja dvije supersile neće odvesti u puni rat, a prilika je da se pokopaju temelji kineske ekonomije.

„Prijetnja privatnih tvrtki kineskoj ekonomiji, a time i Komunističkoj partiji, mogla bi Sjedinjenim Državama pružiti veliku prednost u ratnim vremenima i unaprijediti mirnodopsko odvraćanje, što će izbijanje pravog rata učiniti manje vjerojatnim“, navodi Američki pomorski institut.

Nema sumnje da se američki stručnjaci ozbiljno pripremaju da prije službenog početka rata s Kinom teroriziraju njenu pomorsku trgovinu s gusarskim napadima koje će provoditi privatne vojne tvrtke.

Da, to su obični gusari za koje u ratnom vremenu ne morate izdvojiti posebne svote, a ove privatnike bi mogli smatrati „pomorskom gerilom“. Ali u doba mira, to su u svakom smislu morski razbojnici i gusari.

Je li to tehnički moguće? Sporna točka su, kao što je već spomenuto, šest tisuća kineskih trgovačkih brodova u svjetskim oceanima, koje vjerojatno ne neće moći zaštititi kineski ratni brodovi. Preciznije, ako se uvede sustav konvoja, na deset trgovinskih brodova ide jedna fregata ili korveta. Ali s komercijalnog stajališta bi to bilo vrlo teško za izvesti. Svi trgovinski brodovi imaju različite rute i prije ili kasnije će se morati odvojiti od pratnje.

Dakle, uz toliko brodova uvijek postoji šansa da neki od njih padne u ruke gusara. Ali s obzirom na to da njih ne zanima teret, dovoljno je uništiti brod i minirati ga zajedno s teretom i nestati.

No, ovdje slijedi zanimljiva nijansa za kojoj nisu svi svjesni, stoga još više čudi prijedlog Američkog pomorskog instituta.

Prema međunarodnom i pomorskom pravu je nevojnom brodu zabranjeno nositi oružje. Što iz toga slijedi?

Pa prvo, da će „privatni pirati“, jer nisu vojska, prekršiti međunarodno pravo i postat će legitimna meta bilo kojeg ratnog broda, ne nužno kineskog.

Ovdje moramo biti realni i biti svjesni činjenice da će većina NATO saveznika to ignorirati. Kina ima dvije opcije. Može i sama prekršiti međunarodno pravo, kao odgovor Amerikancima, i naoružati svoje trgovačke brodove, a može u pomoć pozvati zemlje koje su potpisale konvenciju o borbi protiv pirata u međunarodnim vodama i ruskim, iranskim i drugim brodovima dati prilično lake mete za uništavanje, na što Washington ne može uložiti prigovor. Ili može kombinirati ova dva odgovora. Ako je već nema, strategiju za odgovor na ovu prijetnju treba hitno razraditi i vjerojatno kineska mornarica već radi na tome.

Ako se naoružaju, bilo koji trgovački brod sa strojnicama kalibra 30 do 40 mm može odbiti bilo koji gusarski brod. To bi trebala biti jednostavna operacija obrane za kineske marince, a već se koristila u Drugom svjetskom ratu. Mogu se montirati i automatski bacači granata i toranjski moduli s oklopnih vozila, iako bi samo nekoliko strojnica znatno zakompliciralo zauzimanje broda.

Nitko neće potopiti “nagradu”, jer to nije suština postupka, osim ako u Washingtonu nisu uplašeni do te mjere da bi se odlučili i na takvo „konačno rješenje“.

Ali što je s međunarodnim pravom zbog kojeg su svi „užasno zabrinuti“. Kinezi će vjerojatno smisliti trikove kako oružje ostaviti u neutralnim vodama dok brod ulazi u tuđu luku. To je očekivano, jer se nijedan kineski brod neće usuditi prekršiti tuđi državni suverenitet u njihovim lukama, pod čijom se zaštitom nalazi trgovački brod. Uzmimo primjer Portugala, gdje ni Nijemci ni saveznici u Drugom svjetskom ratu nisu potapali neprijateljske brodove.

Ali poanta nije ni u tome što će biti zarobljen određeni broj kineskih trgovačkih brodova, a određeni broj gusarskih brodica će biti uništen. Suština problema je jasno navedena i dostupna je u prvim komentarima na članak.

„SAD su branitelj globalnog sustava međunarodnog poretka i ne bi trebale koristiti takve taktike za zaštitu vladavine prava“, piše SCMP.

Zapravo, ako SAD počnu provoditi ove akcije, to bi bilo kao da papa Bergoglio odjednom počne javno propagirati drogu, grliti prostitutke i pucati pištoljem s vatikanskih balkona. U tom slučaju bi od katoličanstva ostalo vrlo malo ili ništa. Ista stvar će se dogoditi s međunarodnim pravom ako Sjedinjene Države ožive divlje prakse od prije dva stoljeća. Ali zašto se onda zaustaviti samo na tome? Neka vrate i sve ostalo, od ropstva do genocida nad autohtonim narodima. Mogu uvesti i pravo prve noći, paljenje vještica i pogaziti sve vrste konvencije i deklaracije poput lošeg sna.

Sjedinjene Države su oduvijek bile ponosne što su „motor progresa“. Od trenutka svog stvaranja, na temelju ideja prosvjetiteljstva, tvrdoglavo su  naglašavale kako brane ljudska prava, demokraciju, nekakvu jednakost i tako dalje. Ali sada, upravo pred našim očima, SAD javno, urbi et orbi, odustaju od ove uloge i odbacuju je s radikalnim zaokretom za 180 stupnjeva. Voze vlakom u suprotnom smjeru. Umjesto višestoljetnog deklariranog progresa

postaju otvoreni glasnici regresije, povratka u vrijeme općeg neznanja, okrutnosti i barbarstva. I od trenutka s tim gusarima nestaje svako moralno pravo da sebe zovu “sjajnim gradom na brdu”. Reaganov “The Shining City Upon a Hill“ se pretvara u luku „Pirata s Kariba“.

“Grad na brdu”, naravno, već sad ima pravo pljačkati ostatak svijeta, ali preko Facebooka i Microsofta, ali ne na  ovako staromodan način. Ako se metode promijene, tada se mijenja i njegov status i grad se pretvara u razbojničku pećinu. Ali kako postoje i drugi pretendenti za visok status, ako ga se jedna supersila zbog vlastitog moralnog pada dobrovoljno odrekne, tada to mjesto neće dugo ostati prazno. Dakle, Sjedinjene Države, misleći da će s „privatnim piratima“ poraziti Kinu, same sebi kopaju grobnu raku, a da toga nisu ni svjesne. Ili barem nisu svjesni u Američkom pomorskom institutu, pa ostaje nada da će Trump, američka mornarica i CIA, koji trebaju financirati i naoružati ovaj projekt, odbaciti sulude ideje umirovljenog pukovnika Marka Canciana i Brandona Schwartza.

Ipak, pukovnik Mark Cancian je viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), nakon 37-godišnje karijere aktivnog i rezervnog marinca, koja je uključivala dvije turneje po Iraku. Piše o američkim snagama, proračunima i strategiji i često daje doprinos Zbornicima Pentagona.

Brandon Schwartz je kandidat pravnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington. Ranije je bio menadžer Centra za strateške i međunarodne studije za odnose s medijima. Diplomirao je međunarodnu i sigurnosnu politika politiku na Elliottovoj školi međunarodnih poslova George  Washington. Zajedno s pukovnikom Cancianom je autor ove strategije za „suzbijanje kineskog utjecaja“.

USNI / Unleash Privateers / SCMP

Američka ratna mornaricaus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igor🇲🇰
3 godine prije

јенки су болестан народ 100%

Podravec
3 godine prije

A, Rusi imaju one krasne plave Novatorove kontejnere…..

Alen
3 godine prije

Očekivano je da će Usa svojim padim nastojati povući sve sa sobom , na sve moguće načine.. Biće još svakavih bisera od strane usa..

Dopizdilomi
3 godine prije

To što je Kina uspjela ne znači da im ameri neće ponovno isporučiti.

Ratoborna gljiva
3 godine prije

Moj Babicu jos kasnih 80 tih Jugolinija imala duplu palubu za igracke koje bljuju vatru, mozes misliti sta kineska trgovacka mornarica ima.
Babicu tekst ti je pozitivan ali imas kamaru gresaka u tekstu…….. Ne zamjeri sto te ispravljam, pogrijesio si u vezi pozara u Australliji ono kad si pisao gas izlazi iz rijeke it’d it’d.
Posto sa plovio godinama da ti dam malo informacija ono da ti Dobro dodje.
Svaka kineska brodska kompanija to jest brod Koji je kineskom vlasnistvu nevezano pod cijom zastavom plovi je naoruzan do zuba I koristi vezu I satelitsku navigaciju kineske vojske….. Bilo bi dobro da se malo informises…. Ne zamjeri 😁😁😁😁😁😁

Savonarola
3 godine prije

Jolly Roger opet navigaje ali samo po Hollywoodu i bolesnim glavama.

Alex
3 godine prije

Ova idiotska idejs će samo pospješiti kinesku proizvodnju dronova samoubojica, mini samomavodećih projektila, ili kakvih novih bacača plamena, koje je lako instalirati na svaki brod bliže vodenoj liniji, pa čak i ispod nje. Mini torpeda, itd…Sve skupa bi moglo samo propelirat Kinu u svjetskog proizvođača oružja br.1 i vojno najmoćniju silu svijeta, jer bi praktično preko noći stekla tisuće potencijalno ratnih brodova. Amerima bi ostale samo atomske bombe da straše svijet.

Milanče
3 godine prije

Netřeba rat,dovoljno dá už kině nítko nísta věc mjesec i nesto nekupujte a nece nití kupovat i.Kina ce uskoro ekonomski puknutí, nastati ce unutrasnji socijalni nemíří,gradjanski rat i své rijeseno.Zato je koronavirus,dá se kina unisti iznutra i dá se smanji njezin utjecaj u globálním svijetu.Previse se kina osilila a ici protiv vladara iž sjene,taj dugo nezivi

sila necista
3 godine prije

……procjene su nerealne. zasto bi ameri to i uradili u nekoj dalekoj buducnosti, kad na tim brodovima je njihova roba (pomorska trgovina vezana za luke zapadne obale USA je strogo vezana za Kinu)…..ameri jako ovise o stranim brodarima (s kineskim udjelom), tako da pisac koji je pokusao dati nekakvo rjesenje problema …recimo da je malo pretjerao …. jer i da pokusaju tako nesto bit ce samo ponavljanje scenarija sa Ho Shi Minom, Talibanima, ISIS, Bolivijom itd itd. Nebih se cudio da ovaj institut ima analize vezano za napad vanzemaljaca, kako srusiti predsjednika USA, kako uvjeriti naciju da S.Korea moze lansirati nuklearnu raketu na americko tlo (ah da na americke aleute bi mozda i stigla ali ne raketa vec ribarska brodica)……..trebalo bi pogledati usput jel admural Domazet jedan vanjskih suradnika tog instituta i dio tima koja podrzava tezu Puta svile kao razlog sirenja COVID-a

hiber
3 godine prije

Koje trolanje. Autor nema pojma o međunarodnom prometu roba. Vlasnik broda je vlasnik broda, ali nije vlasnik robe. On je samo prevoznik robe koje je vlasnik neko drugi. Prijevoz robe je uglavnom osiguran, a tu djelatnost naravno ne drže kinezi. Ako neki gusar zaplijeni brod on ne bi mogao u većinu luka, a pogotovo ne u luke gdje se utovara roba. Uz to kineski brodovi su uglavnom podrtine sa jedinom funkcijom prevoza robe. Sto se tiče same robe, vlasnik najčešće nisu kinezi nego roba pripada ili kupcu ili nekoj od korporacija. Tako da kinezi i ne bi bili oštećeni. Rusi su druga priča.

Branko
3 godine prije

Ništa nije nemoguće, samo da marketinske agencije i Hollywood to dobiju u ruke. Sve po sistemu laganog kuvanja žabe u loncu. Na sve ćemo se naviknuti čak i ‘aplaudirati’. Oni koji uvide o čemu se radi će ionaki biti svrstani u ‘Teoriju zavere’.

Mishko
3 godine prije

Znaci 4000+2500 brodova i na svaki da ode 10 vojnika za escort pratnju naoruzani lakim rakeynim pzo i pt sustavima i topovima od 20mm to 65000 vojnika koje kinanovako ionako ima

Davor drugi
3 godine prije

Koji tekst?? U borbi s koronom Kina je više nego dovoljno pokazala, tko je gazda u kući??? Zanči li to da je mjerilo za ocjenjivanje geostateške, ekonomske, vojne i svake druge moći, način, mjere i uspjeh u borbi s gripom zvana Korona? Respekt!
Objava “dva cijela” članka, bez obzira o kojem i kakvom se institutu radilo i u koje svrhe je objavljen, po autoru je sasvim dovoljno, za demoniziranje i diskreditaciju USA, gdje se sugeriše da su isti samo još korak da bi takvo što i primjenili. Daj nam samo jedan dokaz Babiću, da je Trump ili bilo tko od njegovog užeg kruga čuo, komentarisao ili na bilo koji drugi način pokazao da su dotični pročitali ili uopće čuli za ta dva “cijela članka”.

dulebg
3 godine prije

SAD javno, urbi et orbi, odustaju

Uobičajena konstrukcija analitičara je: da upravljačku elitu jedne države nazivaju imenom tedržave. A što je gramatički neispravno, jer recimo u SAD ima još 350 miliona ljudi, koji možda ne misle kao ovih 1%. Može biti da vadim onu socijalističku parolu: narod je dobar, samo eto vlasti nikako da se uzmu u pamet…

Red Dog
3 godine prije

Divno.
Oli nije americka mornarica krenula po svetu da bi osigurala puteve trgovine?
Onda ce i kineska. Primoravaju je da prelazi sa regionalne na svetsku silu. Podrzavamo americku inicijativu. Jer oni lenji kinezi se nikad ne bi setili toga sami.

Pi-zdro
3 godine prije

‘Ko gubi ima pravo da se ljuti. jameri.bi trebali vise igrat igricu ‘covjece ne ljuti se’ jer Zuti mravi su malo vise prefigani i stariji od jekija.
Nema paxa ni od 100.godina. sve je Internet zayeba…
..

hiber
3 godine prije

Naravno. Zapravo su od 1971. ista država. Nije NATO, već sporazum iz 1971. između Mao i Nixona uništio SSSR. E sad za čiji račun je Kissinger napisao sporazum, druga je priča. Jedino Babić i svakoliki naivci to ne razumiju. Nakon pada SSSR i eliminicaje Gorbačova, u priču je uletio Jelcin i kasnije postavljen Putin kod kojega je Kissinger rado viđen najdraži “gost”.

Nekdo.
3 godine prije

Ajde ne glumi neki autoritet za provjeru činjenica ako nisi u stanju u tražilicu upisati “Unleash the Privateers” i provjeriti! To je onaj prozorčić “Search” na web stranicama google.com ili duckduckgo.com i sličnima.

A u drugoj rečenici teksta, kada ga pronađeš, poziva se na Letter of Marquee. Ako nemaš pojma što je to, upiši u tražilicu.

Inače ti je taj termin obrazložen u članku instituta.

Kako svi o svemu sve znaju, a ne znaju ni čitati? Meni nedokučivo!

aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
3 godine prije

Od ciokaubojgusara se ne može ništa drugo očekivati, morsko pravo je izmišljotina valokracije kojem se svi klanjaju ko i kraljici a u stvari je obična gusarija povlaštenih stvorovih dječaka. Kina nek se pripremi za morski blekwoter.

Hogar
3 godine prije

Ne slažem se.
1914. i 1939. su evropske države imale daleko više međusobnih trgovinskih, kulturnih, bračnih i svakih drugih veza nego SAD i Kina danas. A svi znamo kako se to završilo.

politicki nekorektan
3 godine prije

…nicega se oni ne odricu, samo , sve brze i bezobzirnije pokazuju pravo lice…sto se ono kaze, sada je ocito odakle im “prvi milion”

Zoran Stanic
3 godine prije

Iz svega ovoga sto je napisano moze se izvuci jedan jedini logican zakljucak, a to je da je ovaj tekst u potpunosti ne logican da ne bih rekao glup.

Derim
3 godine prije

To je samo još jedna od suludih ideja američke vladajuće klike. Kao i sve takve do sada, dovešće do potpuno suprotnog efekta. Sve što se pripisuje “nedemokratskim” i inim “režimima” je inicirano ovakvim “pametnim” idejama da se drugi spriječe u razvoju, kazne ili oštete na bilo koji način. U početku je to išlo ali otpor je vremenom stvorio pretpostavke da se tome doskoči i stvore mehanizmi za buduću prevenciju i kontramjere. Šta je nekad bilo uletiti u bilo koju državu i ravnati je mimo svih međunarodnih zakona i konvencija? Ništa! Danas je to sasvim druga priča a sve što se htjelo postići s tim akcijama postiglo se sasvim suprotno.

Faust
3 godine prije

Brutalna Kp kine cenzurira i filtrira sve informacije tako da se nikad ne će saznati točan broj oboljelih i zaraženih.A virus je možda i dio biološkog rata Kine protiv ostatka svijeta.

Marko
3 godine prije

Divlji zapad bio i ostao,budu li to radili neki njihovi protivnci ce ih pokopat,a zasuzili su.

Max
3 godine prije

Sličnu je strategiju imala i Velika Britanija u 15 i 16 stoljeću podupirući gusare pirate da pljačkaju Španjolske brodove pune zlata i drugih dobara na povratku iz kolonija. Ali to sad neće proći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI