fbpx

Stručnjaci američke mornarice predlažu „privatni rat“ protiv kineske trgovačke flote

Teretni brod

Upravo sada, u pozadini koronavirusne pandemije koja je preplavila Sjedinjene Države i s kojom se očito sustavi u zemlji ne mogu nositi, val predviđanja o zalasku američke ere dolazi čak i od onih koji su bili uvjereni će „Pax Americana“ trajati najmanje tisuću godina. Ali imamo slučaj da je Kina uspjela pobijediti epidemiju u dva mjeseca, po cijenu samo 80 tisuća zaraženih, a Sjedinjene Države su uvjerljivo premašile pola milijuna i očito se ne namjeravaju zaustaviti. Ovo je više nego dovoljno da bude jasno “tko je gazda u kući”.

Ali Amerika ne želi priznati gubitak utjecaja u svijetu i “gubiti igrajući po pravilima”. Suprotno tome, duboko svjesni nadolazeće sistemske krize, Sjedinjene Države će iskoristiti svaku mogućnost da u borbi protiv jakog konkurenta nekako promijene ravnotežu snaga. Ali kao što uvijek biva u takvim situacijama, to se može provesti u djelo samo po cijenu moralnog pada i odbacivanjem svih pravila. Strategija je poznata: “Ako nas pravila vode u poraz, onda dovraga s pravilima!“ Čini se dobra ideja, ali samo na prvi pogled.

Duhovite ideje za suzbijanje konkurenata koje ovih dana rafalno izbacuju američki istraživački centri i think-tankovi u ostatku svijeta s jedne strane uzrokuju i salve smijeha, a na drugoj otvoreni prezir i ozbiljan bijes. O čemu je točno riječ?

Naime, bez imalo humora, Američki pomorski institut (USNI), ugledan autoritet s više od sto tisuća zaposlenika, objavio je dva cijela članka u kojima je ozbiljno pozvao Bijelu kuću i Kongres da razmisle o prikladnosti nastavka prakse privatizacije rata u suzbijanju kineske flote.

Ova “stručna preporuka” je stekla publicitet nakon što je primijećena u “ciljanoj zemlji”, u Kini. Kineski mediji,  South China Morning Post, na primjer,  ali i drugi analitičari, ocijenili su prijetnju izuzetno ozbiljnom. Je li to baš tako i što su točno mislili Amerikanci?

Opće značenje članka “Unleash the Privateers“ bi bilo „razvežite i slanca pustite privatne pirate“. Baš tako, u imperativu, a ideja se svodi na to da je  kineska trgovačka flota je oko deset puta veća od američke trgovačke flote, a Pekingu pomorska trgovina osigurava 38% BDP-a.

Kina ima više od 4000 trgovačkih i 2500 oceanskih ribolovnih brodova. Jednom riječju, ima gdje i s čim profitirati. S druge strane, američka trgovačka flota i pomorska trgovina su mnogo manji, tako da u Washingtonu ne moraju strahovati od simetričnog kineskog odgovora. Pa zašto onda ne dodijeliti privatne ugovore pojedincima koji žele pljačkati kineske brodove?

Glavni dio ovog lijepog plana je njegova dvosmislenost. Privatni pirati, takozvani „privatersi“, djelovat će u ratnim vremenima  ili čak u miru? Autori naslućuju da bi ovo mogla biti prilika koja dvije supersile neće odvesti u puni rat, a prilika je da se pokopaju temelji kineske ekonomije.

„Prijetnja privatnih tvrtki kineskoj ekonomiji, a time i Komunističkoj partiji, mogla bi Sjedinjenim Državama pružiti veliku prednost u ratnim vremenima i unaprijediti mirnodopsko odvraćanje, što će izbijanje pravog rata učiniti manje vjerojatnim“, navodi Američki pomorski institut.

Nema sumnje da se američki stručnjaci ozbiljno pripremaju da prije službenog početka rata s Kinom teroriziraju njenu pomorsku trgovinu s gusarskim napadima koje će provoditi privatne vojne tvrtke.

Da, to su obični gusari za koje u ratnom vremenu ne morate izdvojiti posebne svote, a ove privatnike bi mogli smatrati „pomorskom gerilom“. Ali u doba mira, to su u svakom smislu morski razbojnici i gusari.

Je li to tehnički moguće? Sporna točka su, kao što je već spomenuto, šest tisuća kineskih trgovačkih brodova u svjetskim oceanima, koje vjerojatno ne neće moći zaštititi kineski ratni brodovi. Preciznije, ako se uvede sustav konvoja, na deset trgovinskih brodova ide jedna fregata ili korveta. Ali s komercijalnog stajališta bi to bilo vrlo teško za izvesti. Svi trgovinski brodovi imaju različite rute i prije ili kasnije će se morati odvojiti od pratnje.

Dakle, uz toliko brodova uvijek postoji šansa da neki od njih padne u ruke gusara. Ali s obzirom na to da njih ne zanima teret, dovoljno je uništiti brod i minirati ga zajedno s teretom i nestati.

No, ovdje slijedi zanimljiva nijansa za kojoj nisu svi svjesni, stoga još više čudi prijedlog Američkog pomorskog instituta.

Prema međunarodnom i pomorskom pravu je nevojnom brodu zabranjeno nositi oružje. Što iz toga slijedi?

Pa prvo, da će „privatni pirati“, jer nisu vojska, prekršiti međunarodno pravo i postat će legitimna meta bilo kojeg ratnog broda, ne nužno kineskog.

Ovdje moramo biti realni i biti svjesni činjenice da će većina NATO saveznika to ignorirati. Kina ima dvije opcije. Može i sama prekršiti međunarodno pravo, kao odgovor Amerikancima, i naoružati svoje trgovačke brodove, a može u pomoć pozvati zemlje koje su potpisale konvenciju o borbi protiv pirata u međunarodnim vodama i ruskim, iranskim i drugim brodovima dati prilično lake mete za uništavanje, na što Washington ne može uložiti prigovor. Ili može kombinirati ova dva odgovora. Ako je već nema, strategiju za odgovor na ovu prijetnju treba hitno razraditi i vjerojatno kineska mornarica već radi na tome.

Ako se naoružaju, bilo koji trgovački brod sa strojnicama kalibra 30 do 40 mm može odbiti bilo koji gusarski brod. To bi trebala biti jednostavna operacija obrane za kineske marince, a već se koristila u Drugom svjetskom ratu. Mogu se montirati i automatski bacači granata i toranjski moduli s oklopnih vozila, iako bi samo nekoliko strojnica znatno zakompliciralo zauzimanje broda.

Nitko neće potopiti “nagradu”, jer to nije suština postupka, osim ako u Washingtonu nisu uplašeni do te mjere da bi se odlučili i na takvo „konačno rješenje“.

Ali što je s međunarodnim pravom zbog kojeg su svi „užasno zabrinuti“. Kinezi će vjerojatno smisliti trikove kako oružje ostaviti u neutralnim vodama dok brod ulazi u tuđu luku. To je očekivano, jer se nijedan kineski brod neće usuditi prekršiti tuđi državni suverenitet u njihovim lukama, pod čijom se zaštitom nalazi trgovački brod. Uzmimo primjer Portugala, gdje ni Nijemci ni saveznici u Drugom svjetskom ratu nisu potapali neprijateljske brodove.

Ali poanta nije ni u tome što će biti zarobljen određeni broj kineskih trgovačkih brodova, a određeni broj gusarskih brodica će biti uništen. Suština problema je jasno navedena i dostupna je u prvim komentarima na članak.

„SAD su branitelj globalnog sustava međunarodnog poretka i ne bi trebale koristiti takve taktike za zaštitu vladavine prava“, piše SCMP.

Zapravo, ako SAD počnu provoditi ove akcije, to bi bilo kao da papa Bergoglio odjednom počne javno propagirati drogu, grliti prostitutke i pucati pištoljem s vatikanskih balkona. U tom slučaju bi od katoličanstva ostalo vrlo malo ili ništa. Ista stvar će se dogoditi s međunarodnim pravom ako Sjedinjene Države ožive divlje prakse od prije dva stoljeća. Ali zašto se onda zaustaviti samo na tome? Neka vrate i sve ostalo, od ropstva do genocida nad autohtonim narodima. Mogu uvesti i pravo prve noći, paljenje vještica i pogaziti sve vrste konvencije i deklaracije poput lošeg sna.

Sjedinjene Države su oduvijek bile ponosne što su „motor progresa“. Od trenutka svog stvaranja, na temelju ideja prosvjetiteljstva, tvrdoglavo su  naglašavale kako brane ljudska prava, demokraciju, nekakvu jednakost i tako dalje. Ali sada, upravo pred našim očima, SAD javno, urbi et orbi, odustaju od ove uloge i odbacuju je s radikalnim zaokretom za 180 stupnjeva. Voze vlakom u suprotnom smjeru. Umjesto višestoljetnog deklariranog progresa

postaju otvoreni glasnici regresije, povratka u vrijeme općeg neznanja, okrutnosti i barbarstva. I od trenutka s tim gusarima nestaje svako moralno pravo da sebe zovu “sjajnim gradom na brdu”. Reaganov “The Shining City Upon a Hill“ se pretvara u luku „Pirata s Kariba“.

“Grad na brdu”, naravno, već sad ima pravo pljačkati ostatak svijeta, ali preko Facebooka i Microsofta, ali ne na  ovako staromodan način. Ako se metode promijene, tada se mijenja i njegov status i grad se pretvara u razbojničku pećinu. Ali kako postoje i drugi pretendenti za visok status, ako ga se jedna supersila zbog vlastitog moralnog pada dobrovoljno odrekne, tada to mjesto neće dugo ostati prazno. Dakle, Sjedinjene Države, misleći da će s „privatnim piratima“ poraziti Kinu, same sebi kopaju grobnu raku, a da toga nisu ni svjesne. Ili barem nisu svjesni u Američkom pomorskom institutu, pa ostaje nada da će Trump, američka mornarica i CIA, koji trebaju financirati i naoružati ovaj projekt, odbaciti sulude ideje umirovljenog pukovnika Marka Canciana i Brandona Schwartza.

Ipak, pukovnik Mark Cancian je viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), nakon 37-godišnje karijere aktivnog i rezervnog marinca, koja je uključivala dvije turneje po Iraku. Piše o američkim snagama, proračunima i strategiji i često daje doprinos Zbornicima Pentagona.

Brandon Schwartz je kandidat pravnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington. Ranije je bio menadžer Centra za strateške i međunarodne studije za odnose s medijima. Diplomirao je međunarodnu i sigurnosnu politika politiku na Elliottovoj školi međunarodnih poslova George  Washington. Zajedno s pukovnikom Cancianom je autor ove strategije za „suzbijanje kineskog utjecaja“.

USNI / Unleash Privateers / SCMP

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igor🇲🇰
Gost
igor🇲🇰
7 mjeseci prije

јенки су болестан народ 100%

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije
Reply to  igor🇲🇰

Itekeko, a da sami toga nisu svijesni….totalni bolesnici

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije
Reply to  igor🇲🇰

Ne pita se narod za ovakve stvari.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije
Reply to  igor🇲🇰

Ti “narodi” koje si nabrojao mogu biti mix Slovena, Germana, Romana itd + Kinezi su zuta rasa a Sloveni na primjer bijela rasa.
Definicija naroda takodje ovisi o masti komentatora. Ne moze svako selo biti narod za sebe ili ipak moze

dulebg
Gost
dulebg
7 mjeseci prije
Reply to  Zsphere

Plus Arapi, Indusi, Crnci svih boja..

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije
Reply to  igor🇲🇰

Japan je ušao u drugi rat kad je dobio embargo na uvoz nafte.

Amater
Gost
Amater
7 mjeseci prije
Reply to  igor🇲🇰

Panika tjera na iracijonalno ponašanje ….

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije

A, Rusi imaju one krasne plave Novatorove kontejnere…..

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije
Reply to  Podravec

“Buši, buši, buši, hahahaha…..”

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije
Reply to  Podravec

Ma, dobar ti je način razmišljanja, ali…. Rusi su najveći dobavljač oružja za Kineze ,pa bi ti plavi kontejneri mogli osvanuti na Kineskim brodovima……kužiš?

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Očekivano je da će Usa svojim padim nastojati povući sve sa sobom , na sve moguće načine.. Biće još svakavih bisera od strane usa..

igi
Gost
igi
7 mjeseci prije
Reply to  Alen

…znaš kako kažu…najgora kletva …dabogda imao pa nemao…bez rijeka krvi plutokracija u USA se neće odreći moći kroz dolar..rat im je potreban ali pitanje koje ih muči kako ratni požar kontrolirati…bezbrojni su primjeri kroz historiju kako se bezazleni sukobi raspiruju poput vatrenog uragana…moramo zahvalizti atomskim bombama što mladi ne umiru po evropskim ratištima jer da nije tako danas bi majke i žene od vladovostoka do lisabona nosile crninu…ako držiš štap u ruci hijena dobro razmisli hoće li te napasti….najveća laž koja kola našim mislima je spoznaja daje zapad svoje bogatstvo stvorio na radu i odricanju..koja LAŽ …pogledajte britanske i francuske muzeje zapad je svoje bogatsvo stekao na pljački…bez pljačke on ne opstaje…70 tih petrodolar mu je dao krila pa su američki građani opet smjeli posjedovati zlato…pa opet pred zidom se našao krajem 80tih…gorbačov im je dao novu krv na istoku…pljačka ex komunističkih država i gomilanje istočnog kapitala kod zapadnih banaka kupljenog za sitiniš…puč u kini im je propao 90tih….uzeli su daj šta daš i simbiozu s kvazi komunistima koji su samo ekspozitura višekineskog nacionalizma nego diktature proleterijata…ali zahebo ih kineski trgovac koji je izgleda bolji od židovskog i došlo je vrijeme do istrage tvoje ili moje…a virus?…kako god..još jedan instrument u pljački…dok se još ne icjedi imovina građana kroz ovrhe i klasična otimanja imovine virus neće stati…nije li ono hrvatska šaptom rekla da će štednju građana pretvoriti u zajam za npr. hrvatsku…uzmu ti 100 eura i izdaju bezvrijedni papir kao pokriće….ovo je djećaci i cure početak krađe koja se može mjeriti s pljačkom ex soc.državne i radničke imovine…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

To što je Kina uspjela ne znači da im ameri neće ponovno isporučiti.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
7 mjeseci prije

Moj Babicu jos kasnih 80 tih Jugolinija imala duplu palubu za igracke koje bljuju vatru, mozes misliti sta kineska trgovacka mornarica ima.
Babicu tekst ti je pozitivan ali imas kamaru gresaka u tekstu…….. Ne zamjeri sto te ispravljam, pogrijesio si u vezi pozara u Australliji ono kad si pisao gas izlazi iz rijeke it’d it’d.
Posto sa plovio godinama da ti dam malo informacija ono da ti Dobro dodje.
Svaka kineska brodska kompanija to jest brod Koji je kineskom vlasnistvu nevezano pod cijom zastavom plovi je naoruzan do zuba I koristi vezu I satelitsku navigaciju kineske vojske….. Bilo bi dobro da se malo informises…. Ne zamjeri 😁😁😁😁😁😁

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije

Satelitska kineska navigacija pokriva jedva pola kine. prma tome to praktično ne postoji.

Oficir
Gost
Oficir
7 mjeseci prije
Reply to  Ime

Kineski navigacijski sustav Baidou pokriva cijeli svijet . Uzor mu je ruski glonass

Ratoborna gljivo u kojem svojstvu ste plovili I odakle crpite informacije I ideju za vase navode . O kineskoj trgovackoj mornarici naoruzanoj do zuba . Osamdesetih I sedamdesetih jedina naoruzana plovila su bila pod jevrejskom zastavom . Galil rifle
Jugolinija nikad nije prakticirala oruzje na palubi niti su imali mjesta na twin decku
Pozz

Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije

Jolly Roger opet navigaje ali samo po Hollywoodu i bolesnim glavama.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Ova idiotska idejs će samo pospješiti kinesku proizvodnju dronova samoubojica, mini samomavodećih projektila, ili kakvih novih bacača plamena, koje je lako instalirati na svaki brod bliže vodenoj liniji, pa čak i ispod nje. Mini torpeda, itd…Sve skupa bi moglo samo propelirat Kinu u svjetskog proizvođača oružja br.1 i vojno najmoćniju silu svijeta, jer bi praktično preko noći stekla tisuće potencijalno ratnih brodova. Amerima bi ostale samo atomske bombe da straše svijet.

aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
Gost
aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Kinezi su još prije deset godina trebali preči na ratnu industriju, manjak nukleusa u sve ti kategorije prenosa će ih skupo koštati. Neki dan su seratori u đu junajted stejtsu rekli da im ne duguju ništa jer je kineski “virus” napravio štete ko onih 1200 miljiradi obveznica ciočemeričkih koje ima Kina. Polako podižu tenzije za pravi rat a i Nebojša se gore sramežljivo odlučio da je to ishod kad je rekao: “Nema sumnje da se američki stručnjaci ozbiljno pripremaju da prije službenog početka rata s Kinom”. Doduše ja to trubim dva desetljeća da će Kina završti ko samuraji…………………………al što sam ja, teoretičar urote a Nebojša je tu da me poduči, moš si misliti…………………

Milanče
Gost
Milanče
7 mjeseci prije

Netřeba rat,dovoljno dá už kině nítko nísta věc mjesec i nesto nekupujte a nece nití kupovat i.Kina ce uskoro ekonomski puknutí, nastati ce unutrasnji socijalni nemíří,gradjanski rat i své rijeseno.Zato je koronavirus,dá se kina unisti iznutra i dá se smanji njezin utjecaj u globálním svijetu.Previse se kina osilila a ici protiv vladara iž sjene,taj dugo nezivi

jbg
Gost
jbg
7 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Kasno je za to!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije
Reply to  Milanče

A gdje ce kupovati mustro? Sigurno ne u SAD.Trebalo bi unistiti Kinu da SAD ostane vodeca sila. To nitko ne zeli jer su se svojim kriminalom popeli svima na glavu. Treba vratiti proizvodnju u Europu i nacionalne drzave, uvesti mjere zastite, ograniciti WTO kojeg su ionako ameroseri formirali u ovom obliku da njima koristi. Hebe mi se za SAD, dosta su zivjeli na grbaci cijelog svijeta. Tamo treba doci do unutarnjeg obracuna sa dubokom drzavom koju se mora razmontirati i poceti iznova, kao sto je Rusija nakon propasti SSSR-a.

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip
7 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Izadji prosetati, bilo sto, samo prestani gnjaviti sa svojim pizdarijama. Kina se previse osilila, ali ako ju je netko htio lomiti, zadnji voz mu je praso prije nekih 10 godina. Sada opet slijedi kinesko tisucljece, a vjerovatno i dva, tri….

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Kinu zatvoriti unutar kineskog zida i zavrnuti im naftu i plin potom im vratiti coronu nazad dok ih se ne svede na prihvatljivu mjeru.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
7 mjeseci prije
Reply to  Ime

Nemaš ti muda. A nema jih ni tvoja Amerika. Jadni ste…….

opet ja iz Kine
Gost
opet ja iz Kine
7 mjeseci prije
Reply to  Ime

sto cekas, dodji I zatvori ?!?

igi
Gost
igi
7 mjeseci prije
Reply to  Milanče

kina?…ako kineski potrošač krahira pa kako će on kupovati tvoje proizvode…gdje će njemačka prodavati svoje automobile ako kina krahira…kina kao država toliko je ekonomski i demografski ogromna da njen kolaps bi uzrokovao kataklizmu u ekonomiji…npr. banalno – ako njemačka danas proda 100 automobila u kinu i zbog toga izgradi jednu tvornicu zar se neće kolapsom kine ta tvornica zatvoriti jer će izgubiti tržište…moramo shvatiti tržište ove planete ima svoje granice pošto njemačka ne može svoje proizvode prodavati zemaljskim kolonijama na marsu…kapital je došao do svog kraja jer je zemlja premala za njega da bi se ponzijeva piramida održala…

sila necista
Gost
sila necista
7 mjeseci prije

……procjene su nerealne. zasto bi ameri to i uradili u nekoj dalekoj buducnosti, kad na tim brodovima je njihova roba (pomorska trgovina vezana za luke zapadne obale USA je strogo vezana za Kinu)…..ameri jako ovise o stranim brodarima (s kineskim udjelom), tako da pisac koji je pokusao dati nekakvo rjesenje problema …recimo da je malo pretjerao …. jer i da pokusaju tako nesto bit ce samo ponavljanje scenarija sa Ho Shi Minom, Talibanima, ISIS, Bolivijom itd itd. Nebih se cudio da ovaj institut ima analize vezano za napad vanzemaljaca, kako srusiti predsjednika USA, kako uvjeriti naciju da S.Korea moze lansirati nuklearnu raketu na americko tlo (ah da na americke aleute bi mozda i stigla ali ne raketa vec ribarska brodica)……..trebalo bi pogledati usput jel admural Domazet jedan vanjskih suradnika tog instituta i dio tima koja podrzava tezu Puta svile kao razlog sirenja COVID-a

Nekdo.
Gost
Nekdo.
7 mjeseci prije
Reply to  sila necista

1. ne plove svi kineski brodovi u SAD i jedino u SAD.
2. kinesku robu ne dovoze u SAD isključivo kineski brodovi
3. pirati mogu napadati kineske brodove koji plove u Kinu
4. pirati mogu napadati kineske brodove koji plove sa robom prema J Aziji, Bliskom Istoku, Evropi, Africi, u konačnici i Australiji.

Got the point?

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Koje trolanje. Autor nema pojma o međunarodnom prometu roba. Vlasnik broda je vlasnik broda, ali nije vlasnik robe. On je samo prevoznik robe koje je vlasnik neko drugi. Prijevoz robe je uglavnom osiguran, a tu djelatnost naravno ne drže kinezi. Ako neki gusar zaplijeni brod on ne bi mogao u većinu luka, a pogotovo ne u luke gdje se utovara roba. Uz to kineski brodovi su uglavnom podrtine sa jedinom funkcijom prevoza robe. Sto se tiče same robe, vlasnik najčešće nisu kinezi nego roba pripada ili kupcu ili nekoj od korporacija. Tako da kinezi i ne bi bili oštećeni. Rusi su druga priča.

Stock
Gost
Stock
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Ako Lloyd odbije osiguravati robu koju kineski brodovi prevoze, tada ova prica ima smisla.
Pa zna se, pobogu, ko je glavni gusar.

Branko
Gost
Branko
7 mjeseci prije

Ništa nije nemoguće, samo da marketinske agencije i Hollywood to dobiju u ruke. Sve po sistemu laganog kuvanja žabe u loncu. Na sve ćemo se naviknuti čak i ‘aplaudirati’. Oni koji uvide o čemu se radi će ionaki biti svrstani u ‘Teoriju zavere’.

Mishko
Gost
Mishko
7 mjeseci prije

Znaci 4000+2500 brodova i na svaki da ode 10 vojnika za escort pratnju naoruzani lakim rakeynim pzo i pt sustavima i topovima od 20mm to 65000 vojnika koje kinanovako ionako ima

dulebg
Gost
dulebg
7 mjeseci prije
Reply to  Mishko

Uh, gledao sam video: 100-tinak kineskih dronova-hidroglisera, koje veštačka inteligencija vodi kao ribice u jatu. Svakako da mogu da se smanje do veličine torpeda – malog torpeda, za gusarske brodice. I ne bi ih trebalo 100 kom.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
7 mjeseci prije

Koji tekst?? U borbi s koronom Kina je više nego dovoljno pokazala, tko je gazda u kući??? Zanči li to da je mjerilo za ocjenjivanje geostateške, ekonomske, vojne i svake druge moći, način, mjere i uspjeh u borbi s gripom zvana Korona? Respekt!
Objava “dva cijela” članka, bez obzira o kojem i kakvom se institutu radilo i u koje svrhe je objavljen, po autoru je sasvim dovoljno, za demoniziranje i diskreditaciju USA, gdje se sugeriše da su isti samo još korak da bi takvo što i primjenili. Daj nam samo jedan dokaz Babiću, da je Trump ili bilo tko od njegovog užeg kruga čuo, komentarisao ili na bilo koji drugi način pokazao da su dotični pročitali ili uopće čuli za ta dva “cijela članka”.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
7 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Evo, samo što nije Trump nazvao redakciju da demantira članak.

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Borba protiv Korone je merilo efikasnosti drzave.
Pukle su iluzije i mnogih zapadnjaka o svojim drzavama. Korona je otkrila sistemske slabosti tih drzava.
Borba protiv Korone je borba da ne bude preoptereceno zdravstvo. I nije neko povecanje. 70-tih, za vreme pripravnosti, bi bila sitnica za zdravstvo. Pod vladavinom neoliberala, gde je „prazan krevet ekonomski gubitak“, je katastrofa.

dulebg
Gost
dulebg
7 mjeseci prije

SAD javno, urbi et orbi, odustaju

Uobičajena konstrukcija analitičara je: da upravljačku elitu jedne države nazivaju imenom tedržave. A što je gramatički neispravno, jer recimo u SAD ima još 350 miliona ljudi, koji možda ne misle kao ovih 1%. Može biti da vadim onu socijalističku parolu: narod je dobar, samo eto vlasti nikako da se uzmu u pamet…

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Divno.
Oli nije americka mornarica krenula po svetu da bi osigurala puteve trgovine?
Onda ce i kineska. Primoravaju je da prelazi sa regionalne na svetsku silu. Podrzavamo americku inicijativu. Jer oni lenji kinezi se nikad ne bi setili toga sami.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
7 mjeseci prije

‘Ko gubi ima pravo da se ljuti. jameri.bi trebali vise igrat igricu ‘covjece ne ljuti se’ jer Zuti mravi su malo vise prefigani i stariji od jekija.
Nema paxa ni od 100.godina. sve je Internet zayeba…
..

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Naravno. Zapravo su od 1971. ista država. Nije NATO, već sporazum iz 1971. između Mao i Nixona uništio SSSR. E sad za čiji račun je Kissinger napisao sporazum, druga je priča. Jedino Babić i svakoliki naivci to ne razumiju. Nakon pada SSSR i eliminicaje Gorbačova, u priču je uletio Jelcin i kasnije postavljen Putin kod kojega je Kissinger rado viđen najdraži “gost”.

aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
Gost
aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Hebro, naravno da tvoji upravljaju svima na planetu, pa tako i kinezima i rusima, sa tom razlikom onog koga i stvore stvorova djeca tog i unište (ko Šikija i samuraje) kad požele da tako teće tijek povjesti koji uvijek tvoji pišu i stvaraju.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Sto je tu apstraktno. Kina postala stalna članica sigurnosti 1971 kad joj je to Kissinger dozvolio. Usput je nestao zlatni dolarski standard, uveden petro dolar kao svjetska valuta itd, itd. Kad se Nixon počeo pitati što je to odobrio odletio u Watergateu. I prije i poslije predsjednici su radili veća sranja pa im se ništa nije dogodilo. Još je dobro i prošao, mogao je završiti kao Kenedi…

Nekdo.
Gost
Nekdo.
7 mjeseci prije

Ajde ne glumi neki autoritet za provjeru činjenica ako nisi u stanju u tražilicu upisati “Unleash the Privateers” i provjeriti! To je onaj prozorčić “Search” na web stranicama google.com ili duckduckgo.com i sličnima.

A u drugoj rečenici teksta, kada ga pronađeš, poziva se na Letter of Marquee. Ako nemaš pojma što je to, upiši u tražilicu.

Inače ti je taj termin obrazložen u članku instituta.

Kako svi o svemu sve znaju, a ne znaju ni čitati? Meni nedokučivo!

aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
Gost
aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
7 mjeseci prije
Reply to  Nekdo.

Ne kuži taj da se sad formira morski blekwoter.

aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
Gost
aedviuqwfvrbqwierfqwufrqwrfqwrf
7 mjeseci prije

Od ciokaubojgusara se ne može ništa drugo očekivati, morsko pravo je izmišljotina valokracije kojem se svi klanjaju ko i kraljici a u stvari je obična gusarija povlaštenih stvorovih dječaka. Kina nek se pripremi za morski blekwoter.

Hogar
Gost
Hogar
7 mjeseci prije

Ne slažem se.
1914. i 1939. su evropske države imale daleko više međusobnih trgovinskih, kulturnih, bračnih i svakih drugih veza nego SAD i Kina danas. A svi znamo kako se to završilo.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
7 mjeseci prije

…nicega se oni ne odricu, samo , sve brze i bezobzirnije pokazuju pravo lice…sto se ono kaze, sada je ocito odakle im “prvi milion”

Zoran Stanic
Gost
Zoran Stanic
7 mjeseci prije

Iz svega ovoga sto je napisano moze se izvuci jedan jedini logican zakljucak, a to je da je ovaj tekst u potpunosti ne logican da ne bih rekao glup.

Derim
Gost
Derim
7 mjeseci prije

To je samo još jedna od suludih ideja američke vladajuće klike. Kao i sve takve do sada, dovešće do potpuno suprotnog efekta. Sve što se pripisuje “nedemokratskim” i inim “režimima” je inicirano ovakvim “pametnim” idejama da se drugi spriječe u razvoju, kazne ili oštete na bilo koji način. U početku je to išlo ali otpor je vremenom stvorio pretpostavke da se tome doskoči i stvore mehanizmi za buduću prevenciju i kontramjere. Šta je nekad bilo uletiti u bilo koju državu i ravnati je mimo svih međunarodnih zakona i konvencija? Ništa! Danas je to sasvim druga priča a sve što se htjelo postići s tim akcijama postiglo se sasvim suprotno.

Faust
Gost
Faust
7 mjeseci prije

Brutalna Kp kine cenzurira i filtrira sve informacije tako da se nikad ne će saznati točan broj oboljelih i zaraženih.A virus je možda i dio biološkog rata Kine protiv ostatka svijeta.

Tumanski
Gost
Tumanski
7 mjeseci prije
Reply to  Faust

A ti kao znaš brojke u HR?

Marko
Gost
Marko
7 mjeseci prije

Divlji zapad bio i ostao,budu li to radili neki njihovi protivnci ce ih pokopat,a zasuzili su.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Sličnu je strategiju imala i Velika Britanija u 15 i 16 stoljeću podupirući gusare pirate da pljačkaju Španjolske brodove pune zlata i drugih dobara na povratku iz kolonija. Ali to sad neće proći.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik