WSJ: Kineski hakeri ukrali podatke o projektima američke mornarice

nacrti
58 komentara

Nekoliko američkih dužnosnika upozorava da su kineski hakeri uspjeli probiti sigurnosne sustave i ukrasti ogromne količine povjerljivih informacija o vojnoj tehnologiji, posebno iz kompanija koje rade za američku mornaricu.

Hakeri kineskog podrijetla su ukrali su podatke od poduzetnika koji rade za američke pomorske snage, a njihov sadržaj su vrlo povjerljive informacije o naprednoj vojnoj tehnologiji, navodi The Wall Street Journal.

Ovaj napad je prisililo vlasti da preispitaju ranjivost kibernetičkih sigurnosnih sustava koji su dopustili ovaj upad.

Hakerski napadi su provedeni tijekom posljednjih 18 mjeseci. Iako su pogođene sve grane američke mornarice, napadi su posebno bili usmjereni na izvođače radova za američku mornaricu i ratno zrakoplovstvo, koji su ostali bez važnih informacija, uključujući podatke o održavanju brodova do planova za uporabu projektila.

Prema izvješću dužnosnika, čija imena, kao što je uvijek slučaj, nisu objavljena, kibernetički napad su opisali kao jedan od  najvažnijih koje je provela Kina, jer je riječ sabotaži sigurnosnih sustava i krađi intelektualnog vlasništva.

Jedan od glavnih slučajeva je navodna krađa tajnih planova neimenovane tvrtke koja ima ugovor za izgradnju hipersoničnih projektila koje američka mornarica planira koristiti u svojim podmornicama.

U ovim okolnostima je zapovjednik američke ratne mornarice, Richard Spencer, naredio pregled i da se istraže slabosti u kibernetičkoj sigurnosti, te naveo da se pokušavaju ukrasti važne informacije i da su ovi napadi sve češći i sofisticiraniji.

Lov na hakera

tastatura racunar pc

Ovo nije prvi put da se azijski div optužuje za hakerske upade u američke sigurnosne sustave. Međutim, Peking snažno odbacuje ove optužbe.

Prema izjavama više stručnjaka, ova vijest ima veze s trgovinskim ratom između Sjedinjenih Država i Kine, dvije zemlje koje su u vrlo napetim bilateralnim odnosima.

Jedan od najnovijih događaja u okviru tog rata je bilo uhićenje direktorice za globalne financije kineske kompanije Huawei na zahtjev Washingtona, koja je optužena za kršenje trgovinskih sankcija protiv Irana. Ova je epizoda izazvala bijes Kine, koja je poručila da neće tolerirati nikakvo uznemiravanje i kršenje prava svojih građana. Osim toga, SAD su nedavno predstavile svoj plan kako se suprotstaviti političkom i financijskom utjecaju Kine u Africi, šireći tako područje sukoba diljem planete.

WSJ

 

us navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

šupljaka. kao amrikanci prave neke “ekstra” podmornice a kinezi im kradu projekte. pa ruske podmornice koje će uskoro zastariti su bolje od tih američkih podmornica pa će ih kinezi moći kupiti od rusa na slobodnom tržištu. znam da bi to volili I amerikanci, kupiti ruske podmornice koje će se povući iz uporabe u rusiji, ali njih je stid

Dopizdilomi
5 godine prije

Nemaju svi mogućnost “legalno” skupljati podatke preko operativnih sistema i clouda.

Laki Topalović
5 godine prije

“Vrlo dobar” članak. Hakeri kineskog podrijetla iz neimenovanih kompanija koje rade za američku vojsku ukrali važne podatke, rekli su neimenovani izvori u Washingtonu. Stvarno je WSJ nadmašio samog sebe.

čokolino
5 godine prije

Ovi Kinezi so stvarno brezobrazni……….rade ono kaj je dozvoljeno isključivo amerima.
Otkud kinezima pravo da špijuniraju druge?? I to čak bez dozvole amera! Koja drskost!!

Riddick
5 godine prije

Kineki obavestajci su poznati sirom sveta po industrijskoj spijunazi od civilnih do vojnih tehnologija…
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chinese_espionage_in_the_United_States

čitalac
5 godine prije

Opet Fake News.
Kao da su američke hi-tech tajne na javnoj pijaci, na tezgi….
Treba im opravdanje za to da tehnološki ne mogu da se odljepe od protivnika ili razlog da dobiju dodatne pare.
Oboje najvjerojatnije…

giordano bruno
5 godine prije

Negde sam procitao da u Londonu ima isti broj studenata Kineza i Engleza. Kineski studenti ce, posle zavrsenih studija, otici u Kinu, a sto bi rekao glumac Djura, a bogami i Engleski.
Kupis 5 dobijes 6.

Son of Alerik
5 godine prije

Recimo da Amerikanci pokradu sve ruske nacrte za S 400 (one iste koje su Rusi prodali Indijcima za 5 milijarda dolara u rubljima). Bi li ih onda slavili kao mudre, pametne i govorili kako svatko svakomu krade, relativizirali? Trump je s prvim danom mandata Kinezima rekao sve što ima u vezi s intelektualnim vlasništvom. Za one koji ne znaju, to je recimo VW Passat u čiji razvoj Nijemci potroše milijardu eura, a Kinezi ga kupe, rastave i kopiraju kao da su ga projektirali u Centralnom komitetu. Kinezi su prvi lopovi u svijetu po krađi intelektualnog vlasništva i to nije novost. Koliko sutra će pokrasti Rusima S 400. I biti uzor domaćim staljinistima. Da priča o intelektualnom vlasništvu nije samo suvremena i da je u temelju napretka cijelih država, govori jedna pričica iz mog susjedstva. Svi ljudi za života steknu nadimke. Neki nadimci ističu fizičke osobine, neki karakterne, neki su nasljedni… Čitaj više »

Fatih
5 godine prije

A KRADU LI HAKERI DRVA ZA GRIJANJE?

Wtf
5 godine prije

Nitko ne razmišlja da im se ovo servira namjerno? 😉

laurusri
5 godine prije

Odkada postoji svijet postoji i špijunaža, odnosno zavirivanje u tuđi pijat i tuđe dvorište, nisu ga izmislili ni amerikanci a bome ni kinezi.
Pitanje tko je samo uspješniji jer svako špijunira svakoga.

jezevakucica
5 godine prije

E,da mi je biti kineski haker jedan dan…

Jurišić maja
5 godine prije

dragi su mi kinezi

bbbb
5 godine prije

Sotoniziranje kitajaca pred rat se nastavlja……….

palermo
5 godine prije

Želim uspjeh i Kinezima i Amerima u međusobnom sukobu.
Kako MSM mediji drže štangu Zapadu, tako i vi Rusima i Kinezima…
Špijuni špijuniraju, lopovi kradu…

Branko
5 godine prije

“ostali bez važnih informacija” – pa nisu valjda toliko glupi da su izbrisali datoteke?

Bulo
5 godine prije

A kako ameri to znaju? Su hakirali Kineze?

spartak
5 godine prije

WSJ? Pa zašto da to čitamo? Savjet redakciji Logično.com: Nemojte nas više nasmijavati, to jest možete, ali nađite neki bolji vic, može i o Muji i Hasi. Ali zaboga, ne s ovim presstitutkama

Rotor
5 godine prije

Amerika ‘curi’ na sve strane!

Rotor
5 godine prije

Smijurija, Amer ima ambiciju biti najjači, a kad dobije po nosu onda cvili. Kmeeee, pokrali nas…Kako ih nije sram iznosit na vidjelo svoju sramotu? Ko god da ih je pokro, ako ih je pokro, svaka mu čast. I to je dio rata. Nema više nedodirljivih!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI