Američka mornarica izvela test četiri Trident II (D5) rakete

Trident II D5 balistička raketa
7 komentara

Američka mornarica je saopštila da je nulkearna podmornica klase Ohio lansirala čeriti rakete Trident II D5 kako bi se utvrdile performanse ovih raketa.

“Američka mornarica je izvela četiri planirane probe nenaoružanih raketa Trident II (D5) sapodmornice klase Ohio, USS Nebraska (SSBN-739) nedaleko od obale Južne Kalifornije”, objavljeno je u službenom saopštenju.Prva dva lansiranja obavljena su 4. septembra, a poslednja dva 6. septembra. Sva lansiranja su se dogodila  pre izlaska sunca.

Ova probna lansiranja su sastavni dio programa komandnog testa za ocenu komandanta (CET) čiji je osnovni cilj validacija očekivanja o performansama strateškog sistema naoružanja Trident II (D5) kojim je produžen životni vijek.

Strateški sistem naoružanja Trident II (D5), prvobitno dizajniran sa životnim vijekom do 2024. godine, nedavno je doživjeo produženje životnog vijeka koje će mu omogućiti ostanak na dužnosti do kraja 2040-ih. Rakete sa produženim resursima služiće za preostali radni vijek klase Ohio-a i podmornica Ujedinjenog Kraljevstva klase Vanguard.

Program produženja života bavio se potencijalnim problemima starenja i zastarijevanja sistema na taketi Trident II (D5). „Misija za nuklearno odvraćanje je prioritet br. 1 Ministarstva odbrane, a za US NAVY to znači ne samo održavanje naše trenutne sposobnosti, već i razvijanje nove generacije raketa i brodskih strateških sistema naoružanja koji će obezbediti slobodno more  za narednih 40 i više godina“, dodao je.

Efikasno nuklearno odvraćanje je od suštinskog značaja za našu nacionalnu bezbjednost i bezbjednost američkih saveznika. Odvraćanje ostaje kamen temeljac politike nacionalne bezbjednosti u 21. veku.

Program strateških sistema je mornarička komanda koja pruža podršku produženju životnog ciklusa nuklearne trijade SAD-a. Ovo uključuje obuku, sisteme, opremu, objekte i osoblje odgovorno za osiguranje bezbjednosti i efikasnosti balističkog projektil Trident II (D5), koji je bio lansiran podmornicom.

Svaki doo Trijade pruža jedinstvene mogućnosti i prednosti. SLBM-ovi (Balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica) čine oko 70 procenata raspoređene američke Triade za strateško nuklearno odvraćanje.

us navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tabula
4 godine prije

Pitam se hoće li naš ministar obrane od ugroza mračnih sila (pogodite tko je taj) otići kupiti nekoliko ovakvih podmornica sa puno, puno tridenta…?

Stjepan
4 godine prije

Iz texta, … službena objava: “… sistema naoružanja koji će obezbediti slobodno more za narednih 40 i više godina“, dodao je.” 🤔🤔
Laik sam ali ovo je vjv pretjerivanje još većih neznalica ili je samo obična laž ! ?? Čini mi se da ni matematički ne odgovara jer bi obnovljeni raketni sustav trebao funkcionirati (po objavi) do 2060 god.? 😉😉

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Rakete Trident II D5 su najbolji dio američke nuklearne trijade.

Max
4 godine prije

Dobro bi došle i one Kineske klase Romeo kolega tabula. 🙂

Max
4 godine prije

Očekivano je da nuklearna sila održava nuklearnu trijadu koju ima većina nuklearnih sila a sastoji se od tri sustava zračnog pomorskog i kopnenog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI