Pentagon šalje udarnu grupu nosača aviona kao podršku Izraelu

78 komentara

Pentagon šalje udarnu grupu nosača aviona u istočni Mediteran kao znak podrške Izraelu tokom njegove tekuće bitke s palestinskim militantima.

Armada koju predvodi nosač aviona USS Gerald R. Ford uključuje pet razarača. Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u nedjelju da će Washington također isporučiti municiju i drugu vojnu opremu Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

“Jačanje položaja naših zajedničkih snaga, pored materijalne podrške koju ćemo brzo pružiti Izraelu, naglašava čvrstu podršku Sjedinjenih Država Izraelskim odbrambenim snagama i izraelskom narodu”, rekao je Austin u saopćenju .

Predsjednik Joe Biden ranije je obećao da će ponuditi “sva odgovarajuća sredstva podrške” Izraelu, koji se u subotu ujutro našao pod iznenadnim napadom Hamasa i drugih palestinskih grupa. Iako je ID zahvalio SAD-u na podršci, Marwan Bishar, Al Jazeerin glavni politički analitičar, tvrdi da bi slanje grupe nosača dovelo do “velike eskalacije”.

“Ideja o ovom gomilanju oružja na Bliskom istoku u ovom trenutku je opasna”, rekao je Bišar u nedjelju.

Militantne grupe su započele napad na jevrejsku državu infiltriranjem u Izrael iz pojasa Gaze kopnom, morem i zrakom. Ispaljeno je oko 2.500 raketa, a više izraelskih vojnika i civila je ubijeno ili kidnapovano.

Izrael je odgovorio zračnim napadima na Gazu i prerasporedio je trupe prema svojoj južnoj granici. Izraelska vlada je u nedjelju službeno proglasila ratno stanje, pozivajući se na član 40. svog Osnovnog zakona.

Preko 700 Izraelaca i najmanje 413 Palestinaca ubijeno je od subote ujutro, prema zvaničnicima s obje strane.

IZRAELNosač avionaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
6 mjeseci prije

U ofenzivi su majstori…mogla bi nam uskoro nezgodna ponuda na stol; svjetski rat ili sveobuhvatno cijepljenje…pa da umiremo u miru, ko’ ljudi.😁

Otok Mali
6 mjeseci prije

Baš me zanima da li će se otvoreno Ameri umiješati u rat. Ovo je prvi potez Amera na koji su Palestinci sigurno računali i sigurno imaju odgovor na nosač aviona. Erdogan i Xi su otvoreno stali na stranu Palestine. Da ne spominjem Iran, Siriju…

tihobl
6 mjeseci prije

Volio bi da pridju blizu obale i onda ce otkriti roj dronova.

BanOvan
6 mjeseci prije

Tolika se sila digla na shaku Palestinaca.
Koja je to gamad…

noppo
6 mjeseci prije

Hamasa neče uništiti. Jer pravi šefovi hamasa sjede v TelAvivu. Izraelcima treba opravdati rat sa svim susjedima ali možda i Iranom.

Faust
6 mjeseci prije

Demokratima treba veliki rat da bi dobili izbore 2024.

eks
6 mjeseci prije

Izgleda Hezbolah ih dobro razvalio ali cizma je naj bitnija ako nema cizme nula cista .

Starlight
6 mjeseci prije

Pojas Gaze je velik samo 15 km kvadratnih i tamo zivi 2 300 000 Palestinaca i normalno anglo-cionisti sebe prikazuju kao zrtve.
NATO fasisti im daju bez rezerve podrsku.
Jucer je iz americke vlade Shumer Chuck kritizirao Kinu zasto ne osudu Palestince i zasto ne daju bez rezerve podrsku Izraelu.
Ovaj Chumer je zhidov i cioniosta.

noppo
6 mjeseci prije

Hamas je tako i tako dijete Izraela. Stvoren kao “balans” protiv sekularnog Fataha. Neko vreme je izraelski vojni aparat i financirao njegove mošeje.

Starlight
6 mjeseci prije

Prema internetu i Wikipedia koju kontroliraju americko engleske vlasti
[ ponekad ne mogu lagati ]

U Gazi Pojasu od godine 2014

Civilians killed1,600 6 Izraelaca – omjer 270:1
Ubijeno djece 550 1 Izraelac – omjer 550:1

itd…itd….

na ti ga
6 mjeseci prije

živimo u vremenu LAŽI i obmana, i zato je razotkrivanje laži primaran fokus suvremenika da kritički razmišlja o stvarnim ciljevima dezinformacija i aktivnosti koje se prezentiraju kroz poliitčki narativ i kroz medije komunikacija…Zapitajmo se zašto u ovom trenutku napad palestinskoga Hamasa, kako je moguće da Mosad i ostale obavještajne službe Izraela (koje smatraju najboljima u Svjetu) su „zatečene“ događajem, desničarska vlada i premjer Nētanyāhū imaju unutar državnih problema,USA žele da se skrene fokus javnosti sa loše politike i posljedica te politike u Ukraini, žele povratiti utjecaj na Bliskom Istoku i promjeniti trendove odnosa među Muslimanima (povećati razdore i sprječiti pomirenja među arapskim i muslimanskim zemljama i umanjiti rastući utjecaj Kine i Rusije među muslimanima) U svjetlu svega trenutnoga USA sa svojim vazalom režira sukob (koji će biti brutaslan po Palestince) radi kompenzacije poraza i fjaska u Ukraini i pokušaja da se zaustavi pad globalnoga utjecaja USA (globalista) u svjetu. Stari prokušeni… Čitaj više »

držnedaj
6 mjeseci prije

Uh jak hamas kad Big Brothers šalje nosače avijona;) .. ovo je nešto sasvim drugu u igri…

držnedaj
6 mjeseci prije

Uh Sistemski čuvari su već za par sekund podjeli svoje ocjena diskusijeje.. davno su oni dobilo info o ovom…

Nenad
6 mjeseci prije

Ameri nisu treca strana ?

Nekoime
6 mjeseci prije

Mudar potez USA, dovesti najmoderniji nosač aviona u domet Kindzala. Neka mu je laka voda.

Zorule
6 mjeseci prije

koliko opreme i truda samo da ubiju 2 miliona palestinaca

zeus
6 mjeseci prije

Bravo Hamas . Težko je razumeti kolektivni zapad , ko poslije progona Palestinaca iz njihove zemlje što se može zvati genocid i nakon ubijanja i uništavanja palestinskih drevnih ognjišta može biti tako ,,glup,, da zagovara cianizam . Za to nešto treba biti anglofil ….

vas emmi
6 mjeseci prije

Israhell je. Gotov.

tuf
6 mjeseci prije

Primjetite da već nakon nešto više od 24h od početka granatiranja Iron Dome više nije uspijevao nositi se sa zasićenjem i (staromodni) projektili su počeli padati čak i na Tel Aviv. Danas je to već prihvaćeno stanje jer snimci nastavljaju dolaziti. Iron Dome koji glasi za najbolji sustav protuzračne obrane na svijetu. Ovo kao primjer navodim za sve one neznalice i zlonamjerne komentatore koji se čude što je neki dron prošao preko ruske granice. Wall Street Journal je objavio da Rusi mjesečno obore desetke tisuća dronova. Desetke tisuća! Na daleko široj granici zapravo ono što su Rusi postigli oko obrane od modernih prijetnji iz zraka (Hamas je u tome tek u začecima) je vrh, nešto što nema niti SAD niti Izrael. Postići da ti u većini slučajeva čak ni rojevi dronova ne naprave štetu je zaista doseg kojemu treba odati priznanje. No badava za neznalice koje će upirati prstom na… Čitaj više »

Cvitan
6 mjeseci prije

Izgleda da će narednih nekoliko mjeseci biti vruće u Iranu.

Miko
6 mjeseci prije

Američka VI flota je stalno u Mediteranu i iz bilo kojega dijela Mediterana za oko 24 sata može bit u blizini Izraela tako da je ova vijest totalna distrakcija koja služi isključivo u propagandne svrhe.
Ko god pušta i prenosi ovakve vijesti svijesno ili nesvjesno služi američkoj propagandi.
Amerika, Rusija, Izrael, Francuska, Italija, Turska, Grčka i ostali imaju točne podatke u realnom vremenu o kretanju svih ratnih brodova koji se nalaze u Mediteranu.
Također svi imaju sve podatke o izviđačkim avionima svih ratnih avijacija i svi sve prate, avioni se približavaju i odvračaju pa se svako toliko pojavi vijest kako je nečiji avion približio nekom zračnom prostoru neke države, a onda reagiraju lovci. To se stalno događa i u medijima se pojavi jedan od sto takvih slučajeva a sve u svrhu distrakcije šta nije ništa drugo nego žetva energije dobrog dijela masa bez obzira za koju stranu navijali.

FATIH
6 mjeseci prije

NOSACE AVIONA NA ŠAKU JADA.
KOJE KUKAVICE I FAŠISTI.

FATIH
6 mjeseci prije

KOJI MINUSI,KOJA MRŽNJA……..
HEBALI VAS HAZARI I ANGLI.
SLAVA NARODU PALESTINE!!!!!!!!!!

damjan
6 mjeseci prije

stoka američka…

Jadranka S.
6 mjeseci prije

Ma što kaže Zemlja trpeći strašne udarce, pljuvanja, razaranja zbog granica koje su iscrtane samo na mapi, dok po njoj ginu mnogi stvarni ljudi zbog nestvarnih granica?
Ma što kaže planeta Zemlja po kojoj i kojoj se sve strahote rade?

giovani
6 mjeseci prije

Mamu vam usranu, šaljite nosaće u Crno more ako imate muda, gamad kukavička usrana.

Гавран
6 mjeseci prije

Kada je ista armada bombardovala Srbiju naši susedi su se pridružili jačem u časnoj nameri da lako dođu do plena. A demokratske i ljudskopravaške USA i Evropa su bez odobrena Ujedinjenih Nacija i objave rata iznenada napale šaku jada. U ostalom kao i Hitler pre toga.

Max
6 mjeseci prije

To je izravna prijetnja okolnim državama i Iranu ali ako one budu napadnute došlo bi do velikog rata u koji bi stupile Rusija i Kina. Ti brodovi su u dometu Iranskih raketa.

Gad
6 mjeseci prije

S ovime danas još jedino djecu mogu plašiti.

NALET
6 mjeseci prije

I to će skoro biti,sudeći po razvoju…i neće nam biti ništa bolje….više patnje,više gladi više lošeg….jebaiga.

Sardelino
6 mjeseci prije

Izrael je naoružan do zuba i u tom smislu mu ne treba nikakva pomoć.
Nosači su krenuli prema Izraelu radi mogućeg uključenja Irana u sukob.

Trajko
6 mjeseci prije

Sitting duck lost his mind and came so close to dragger!

Kucko
6 mjeseci prije

Šta ne odu pred Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju…..lako se kurčit prema slabijima kao 1999 prema Srbiji, kasnije Libiji, Iraku, Siriji i sličnim. Pokazali su Vijetnamu ko su i šta su za sva vremena

Karma
6 mjeseci prije

Gamad

Bruno
6 mjeseci prije

Ne šalje ih zbog Izraela, već zbog Rusije, da su blizu Crnom moru. Pa znaju da Izrael ima dovoljno i aviona i oružija da vode rat s cijelim arapskim svijetom. Nisu sigurni kako će Turci reagirati na rat sa Rusijom.Tu foru mogu prodati mlohavoj ćuni Borellu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI