Vučić je potpisao vazalski sporazum

Vučić
113 komentara

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpisao je klasični vazalski sporazum kojeg je nametnula administracija Sjedinjenih država. Srećom, to više nije ni bitno, jer vremena koja stižu taj sporazum čine totalno nevažnim za Srbiju.

Danima se vodila polemika oko ovog, kako vele, ekonomskog sporazuma, a koja je služila za dobivanje političkih poena s tri strane. Naravno, Sjedinjene države su se postavile kao svjetski hegemon i unutar ovog nebitnog sporazuma ubacile su dvije-tri sitnice koje odaju ton pregovora. Prije nego analiziramo dvije-tri sitnice, pročitajte što je potpisano:


Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum. Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su svako po jedan sporazum, koji su u velikoj meri isti, ali se razlikuju u poslednjoj tački.

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

  • Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.
  • Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

– Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađiva će sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

  • Autoput Mira
  • Železnička veza između Prištine i Merdara
  • Železnička veza između Niša i Prištine
  • Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
  • Dodatni bilateralni projekti.
  • Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

– Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

– Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

– Obe strane će međusobno priznati diplome i stručna uverenja.

– Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom.

– Obe strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

– Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

– Obe strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obaveza će se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

– Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

– Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.

– Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

– Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

– Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

– Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

Bilateralni ekonomski sporazum, kako ga je Vučić nazvao, ima 16 tačaka, i iz njega je izbačena sporna tačka 10. zbog koje je u četvrtak nastala pometnja u Vašingtonu.

Sporazum se razlikuje od onog koji je potpisao kosovski premijer Avdulah Hoti samo u poslednjoj tački koja se odnosi na Izrael.

U kosovskoj verziji poslednja tačka glasi: Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

A u srpskoj verziji navodi se: “Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Govoreći o sporazumu Vučić je izjavio da građani Srbije mogu da odahnu, jer neće biti priznanja Kosova.

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, rekao je Vučić.

“Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio poziv da dođe u našu zemlju”


Što je ustvari Aleksandar Vučić potpisao?

Kosovsku stranu nećemo komentirati, jer su oni odavno izjavili da nemaju svoju vanjsku politiku, te da kopiraju sve što im Sjedinjene države nametnu. Sve je jasno, ništa za dodati ili oduzeti. Kosovo je protektorat Sjedinjenih država i oni to ne kriju.

Sve točke potpisanog sporazuma – osim sitnica – su civilizacijska dostignuća već zapisana u ustavima svih zemalja: prometno povezivanje, obrazovanje, normalna komunikacije, gospodarska suradnja i razvijanje drugih bilateralnih pitanja. Slične obveze već postoje u niz već potpisanih međunarodnih sporazuma. Međutim treba pogledati kraj sporazuma koji je prikrivenim gore navedenim nepotrebnim opće prihvaćenim točkama.

Homoseksualnost, 5G, intervencionizam, Izrael, Hezbollah,… U prijevodu “sluganstvo”

Predsjednik Vučić se angažirao još više angažirati u promociji homoseksualne ideologije, tako što će dobiti ulogu svjetskog LGBT policajca. Da se razumijemo homoseksualci su jednaki heteroseksualcima i tu nema rasprave. Svi imamo ista prava i obveze, a diskriminaciju treba strogo kažnjavati. Međutim, problem nastaje kada se određene ideologije nameću u škole i u institucije, te koriste LGBT ideologiju za stvaranje sukoba unutar društva.

Predsjednik Vučić se dalje obvezao angažirati američku korporaciju za izgradnju infrastruktura, financiranja poduzeća i kreditiranja. Predsjednik Vučić je pravnik i trebao bi znati da slobodno tržište zapisano u Ustavu Republike Srbije, čime su slični sporazumi totalno protuustavni. Dodamo li obvezu Srbije da zabrani uvoz 5G tehnologija iz zemalja koje se ne sviđaju SAD, stvar je jasna. SAD diktira Srbiji što će kupovati, a što ne.

Aleksandar Vučić se također angažirao da proglasi Hezbollah terorističkom organizacijom, dobro znajući da se radi o klasičnom političkom pitanju gdje Izrael koristi Sjedinjene države kako bi osigurao svoju granicu i zadržao okupaciju palestinskih teritorija.

Zadnji apsurd kojeg je potpisao predsjednik Vučić je obveza za premještanjem veleposlanstva Srbije i gospodarsku komoru u Jeruzalem, a pazite sada, Izrael će zauzvrat priznati Kosova kao državu. Da, dobro ste razumjeli. Izrael će priznati Kosovo kojeg Srbija ne priznaje, a Srbija će zauzvrat poslušati Izrael i svoje institucije premjestiti u Jeruzalem, po principu “ja te pljunem, ti mi kažeš ‘hvala najljepše'”.

Kako rekosmo na početku, ovaj sporazum je totalno nebitan i u interesu je SAD i Izraela. Petnaestominutni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom to jasno pokazuje. Trump će dobiti 1000 albanskih i 2000 srpskih glasova na predstojećim izborima i to je platio 15 minuta svog vremena. Pola sekunda za jedan glas. Izrael će se pak hvaliti da je Jeruzalem konačno postao grad Židova i da je Hezbollah korak dalje prema provaliji koju mu kopaju Izrael, SAD i druge zapadne zemlje.

Ispunili smo želju nekim našim komentatorima i kratko analizirali potpisani gospodarski sporazum, te iznova spoznali da su aktualni balkanski političari samo marionete na koncu.

Alekandar VučićSADSporazumsrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Pa tko bi se ovome nadao??? Ne poznam ni jednog drugog političara koji bi tako nešto učinio. Svi ostali su oličenje dobrote, puni empatije!

3 godine prije zadnji put uredio Emiliano Zapata
Istinozborac
3 godine prije

Pita Trump Vučića: “Oćeš sa Vazeljin ili bez Vazeljin ?” Vučić kaže: “Sa Vazeljin molim” Trump: “Vazeljin, Vazeljin come on !”

Mlata
3 godine prije

Što bi Palma rekao…jel to što smo dobili ovim potsivanjem može da se sipa u traktor

Zvrk
3 godine prije

Ovo je nista drugo nego pis…mokrenje u lice. Susjedi, ovakvog sociopata na vlasti ne zasluzujete. Pace, ne zasluzuje ga nitko. Ako je ista dobro iz svega, to je da je tzv lider u regionu pstao bez brojnih stolica na kojim je sjedio i definitivno je odabrao stranu. Pocinje se nazirati njegov pad.

pozitivan pesimista
3 godine prije

e, moja braco jugovici, pusiona na sve strane..

Bosanac
3 godine prije

Ako nam marionete počnu visit na našim koncima (kanapima) po glavnim trgovima naših gradova, onda možda bude neke nade za nas ovdje ‘balkansku telad’.

Milance
3 godine prije

Jednostavno řečeno Vucic je tím potpisom priznao Kosovo ali dá Vucic nema pri povratku problema, mora se to zakamuflirati návodním ekonomskim sporazumom.Tu je bitna stvar dá je Izrael priznao Kosovo a samim time své řečeno..Novinarum Logicno ptomakla vážná stvar dá je Americká administracija jedním potezom bez ispaljenog metka izbacila Kinu i Rusiju iz Srbije i Balkana i šíře.Ova pruga ima za cilj dá se Kina i Rusija izbace dá jadrana,a ekonomski centar nije nista drugo nego potpuna kontrola Amera sada Srbijom.Bravo Vucicu, uspio si zajebati Putina i onog Kineskog komunistů preko noci.Jednostavno řečeno sada ce Srbija u Nato, EU a tzv.braca rusi dobili nogu u guzicu a Kinezi i arapi mogu zaboraviti na svoje pare uložené u Srbiju.Drago mi je sto je Vucic preko Kosova u dogovoru dá Americkom své njih preveslao zedne preko vode.

Feniks
3 godine prije

Kao što bi rekli Bosanci sta je ovo ba ovaj se sporazum tice vise Izraela nego Srbije i Kosova. Nisam znao da je Hezbollah prepreka postizanju suradnji izmedju Srbije i Kosova haha.

Cudo
3 godine prije

Ukratko. Ovim je nesporno priznato Kosovo u svim mogućim elementima državnosti ( npr. ekonomska suradnja dviju država i priznanje diploma – nisam nigdje primjetio da naše županije priznaju diplome sa fakulteta druge županije ni da rade na ovako visokom nivou gospodarsku suradnju ), a to što ne piše da je priznato direktno to je već stvar da pajac ostane na vlasti u Srbiji i za godinu dana. Ovim sporazumom istii pajac je zabio kajlu Kinezima jer ih je isključio sa tržišta u Srbiji, zabranio im 5G mrežu, dao Amerima da rade ceste, željeznice i sl., a Rusima se posrao u sve živo što je mogao. Svo oružje koje su dobili im ne služi za ništa jer sve to za čuvat državu radijusa 300 km od glavnog grada maksimalno ne služi ničemu osim da se pajac k…. Sada će morat uzet američko, a Rusi i Kinezi će im prekinuti svaki ozbiljni… Čitaj više »

Spacevoodoo
3 godine prije

Dosta toga od svega ovoga je i Hrvatska prihvatila, provela i provodi bez ikakvog sporazuma. Sporazum je bitan jedino Americi i ne koristi ni Srbima ni Shqiptarima. Hrvatska jedino ne koristi američku tehnologiju za instalaciju 5G šta ni u kojem slučaju to 5G samo po sebi čini se nije dobro. A ovo o međunarodnom financiranju infrastrukture znači kako će se Srbija zadužiti i kako će joj infrastrukturu graditi neka korporacija isto kao što je Bechtel gradio autoceste po Hrvatskij na način da 10% novca od zaduženja za autoceste nikad nije ni došlo u Hrvatsku nego je išlo Bechtelu koji i nije imai neke veze s gradnjom autoputa kijeg se radio sa nekoliko nivoa podizvođača tako da su te autoceste zadnjim izvođačima koji su stvarno isporučili rad i materijal na kraju tim izvođačima u najdonjem nivou plaćene niti 25% vrijednosti za koje se Hrvatska zadužila za izhradnju tih autocesta. To je… Čitaj više »

Komšija
3 godine prije

Činjenica da je na insistiranje Vučića izbačena stavka 10. ruši tezu da je sporazum vazalski.
Sporazum je rezultat kompromisa. Nešto se dobilo, a nešto izgubilo što je i priroda kompromisa.
Iako ne deluje tako na prvi pogled najznačajnije stavke su one koje se tiču Američke razvojne agencije u Beogradu i mini šengena.
Znam da ovde mnogima puca kapilar čim se u Srbiji desi nešto pozitivno, ali smanjite malo doživljaj.

Jozo
3 godine prije

Pico usa rani odvede Srbiju u ponor

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
3 godine prije

”RIBE, APIS, ATS-G i SRTP” u originalnom dokumentu pise ”PISCES, APIS………” jos kad bi bekani znali sta je sve ovo bilo bi pravo jasno. Ovo je dokument koji su korisni idioti potpisali sa SAD-om. Nista konkretno nije ni potpisano izmedju Pristine i Beograda. Aposebnoo su mi dobri oni mali stolici. Jos him samo fale bojanke.

Riddick
3 godine prije

Sto se tice teksta svaka cast.
Dodao bih samo da niko na sastanku nije nosio masku niti je odrzavao socijalnu distancu i ako u Srbiji za ne nosenje maske u zatvorenom javnom prostoru sledi kazna od 50 000 rsd a za firme i vise.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
samo razmišljam na glas
3 godine prije

hvala na ispunjenoj zelji, ali
ovaj tekst je samo prepisano/napisano sto se može naći u svim dnevnim novinama
bez ikakve dublje analize
a otvoreno je odbačen dio da su Srbija i Kosovo potpisali ISTI dokumenat ali na dva lista papira
sa svime što to u praksi znači
jedino g.Nermina smeta
Zadnji apsurd kojeg je potpisao predsjednik Vučić je obveza za premještanjem veleposlanstva Srbije i gospodarsku komoru u Jeruzalem

a taj dio nigdje ne piše nego je to usmena izjava g Vučića

Ua političari
3 godine prije

Брате Си, товариш Путин гуд бај, хело мистер Трамп!!! Ха, ха, ха … Велика победа Србије!!! Ма шта велика, грандиозна. ЈБТ је “мало дете” за господина Вучића. Ма нема везе што више кинези и руси неће ништа градити у Србији. Ма није страшно што ћемо куповати гас и нафту од САД. А и то са 5Г није опасно. Само неће моћи да ради у Србији Хуавеј. Ништа опасно. А и оно са дипломама је “велика победа”. И то што смо “плунули у лице” несврстаним земљама са селидбом амбасаде Израела у Јерусалим је исто победа. Битно је да нисмо признали независност Косова. Ха, ха, ха … Велики Илузиониста је потврдио своју репутацију, или што каже певац Софроније из цртаних филмова: “Двапут ништа је ништа. Црвић није ни постојао!” Браво!!! Браво!!! Господин Вучић је још једном потврдио моје мишљење да се ради о човеку који је јако интелигентан, који види на “табли”… Čitaj više »

slo
3 godine prije

ko da su nasi bolji

Dokurčilomi
3 godine prije

Nisam znao da je Priština na Jadranu.

Bata
3 godine prije

USA nije nikome prijetelj osim samoj sebi. Nisu Amerikenjci zametnuli rat i razbijanje Yu da ne gosodare sa tamo nekom Srbijom. USA sjebendisala Hrvatsku, zasto bi Srbija bila u boljem polozaju.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Melania poludila… Taman je prebrojala srebrni servis za jelo. Provjerila jel’ sve na broju. Nakon zadnjeg gosta. Hmmm, jel ‘to bio Bibi il’ onaj Poljak…. Netko treći? Promijenila sve brave na Bijeloj kući. Sad valja iznova… A ovaj njen opet zvao neke nove. Gdje ih samo pronalazi? I k’o mutav, dijeli im ključeve od kuće. Ni to mu nije dosta. Nema više nijedne kemijske u kući. Ostala bi i bez olovke za crtat obrve. Da je nije sakrila. Za kaznu ga je mislila napustit. I vratit se materi. U Slavoniju…. Sloveniju. Al’ se predomislila. Njemu bi to bio blagoslov s neba. Jedva bi dočekao. Da s Pompeom napravi pjena party u pidžami. U Ovalnom uredu.  Uz onu, ♫ Kazni me, kazni… ♫ Balkanski country. A i američki pasoš ovih dana nešto nije u modi. Zbog korone, a zbog čega bi drugog…. Zato je čvrsto odlučila da mu za kaznu više… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najgl..... veći Dalton
Tomi
3 godine prije

Tople vode nam niste odkrili , jasno nam je vec odavno da smo mi ex-yu svi neke sluge i potrčkoti

real
3 godine prije

Pitam se što bi bilo da je Vučić odigrao kontru i priznao Kosovo, bi li izbjegao potpisivanje ovoga sporazuma?

Odsječeš teritorij, ne potpišeš bilo kakav sporazum i kupiš sebi još 5-10, možda i 15 godina za mijenjanje svjetskoga poretka u korist Srbije.

Zapad te sigurno ne bi mogao portretirati kao “destabilizacijski faktor”, onoga tko odbija bilo kakav dogovor i sporazum…

A Srbija radi s Kinezima na 5g, autocestama,od Rusa kupuje oružje i slično…

Pitam se što bi bilo? Bi li te Amerikanci tada prisiljavali na ovo sve?

Možda i bi, ali bi ih začudio i ne bi te prisiljavali slijedećih 10ak godina na vazalni odnos.

puki
3 godine prije

pa kad sam ja ovdje govorio prije 2 godine, da i Aca radi za kabalu,kao i naši Andrija i Kolindica, kao i Milo, bakir i svi ostali, neki kao naš bivši uvaženi kolega shumadinac, nisu htjeli vjerovati… činjenice su nažalost brutalne. Aca je svjesno postavio izdresirano vošingtosnko kabalče, Anu Brnabić za premjerku, pa su je odmah pozvali na skup Bilderberga, prije 3 godine.. Na tom skupu, ona je bila zajedno sa Bergoljevim čovjekom, vatikanskim tajnikom,, kardinalom Pietrom Pardolinom– tako da se konačno raspala stara teza o tome da je Vatikan navodno protiv Srba… a za Hrvate. Ne, Vatikan nije ni za jedne ni za druge, već protiv i jednih i drugih.. a za kabalu I Aca je, i ranije igaro kako oni sviraju, omogućio je guzoljupcima parade i ostalo… potpisao je islanbulsku kao i naš Andrija anemični, a vrh svega je bio, što je 5.5. poslao Brnabićku da donira 2 milijuna eura… Čitaj više »

Sestopero
3 godine prije

Aleksanda Vucic je Siptar i ima vece sise od Ane Brnabic

Meštar
3 godine prije

Ove obveze što je čovjek potpisao nemaju ni članice NATO i EU prema SADeu. Obrisali su guzicu s njim. Ovo je izravni vazalski ugovor. Kako će ovo braći Rusima objasnit. Morat će mu trabanti koji po njegovim tveima brane ,, srpski svijet” duplo radit. Samo jadni ti su Srbi di ih Beograd brani.

pantagana
3 godine prije

Lako je bilo sa kalasnikovom se slikavat po hrvatskoj. Zna i on da od Rusa nema srece i da mora biti ona, vezi konja dje ti gazda kaze ili bi zavrsio ko Gadafi i Sadam.

3 godine prije zadnji put uredio pantagana
Lokot
3 godine prije

Sporazum je definitivno čudan. Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je stala na stranu zapada, a protiv Kine, Rusije i dijela islamskog svijeta. Ako stvarno misli iskreno podržavati US i zapad onda je ovo vrlo dobar sporazum. Međutim, ako Srbija misli i dalje imati dobre odnose s Kinom, Rusijom i nekim islamskim državama onda je ovo katastrofalan sporazum. Bit će interesantna reakcija iz Rusije. A sama posjeta i ceremonija potpisivanja su znakovite. Slika govori više od tisuću riječi. Pozicija Trumpa, njegov stol i pozicija potpisivača. Vučić sjedi na nekom malom stolcu ispred velikog stola za kojim je Trump, druga slika. Kad te netko u diplomaciji želi staviti pod noge onda učini ovo. Nije moj predsjednik ali mi je neugodno gledati slike.

Max
3 godine prije

Pa takivi kao on i njemu slični potpisali bi ili učinili bilo što da se održe na vlasti. (nije bolje ni kod nas) a time je samo izgubio bliskoistočno tržiše za Srbijansko oružje i streljivo.

Cale
3 godine prije

Izgleda da je sporazum ustvari samo prilika da amerikanci svojim kompanijama obezbede visemilionski posao, i nista drugo. Sem sto se Vucic stavio u odbranu homoseksualaca. A ovo sa Izraelom, se cini da bas nema nikakve veze sa zdravom pamecu.

Tbilisi
3 godine prije

Nestalo vazelina na tržištu!

Branko
3 godine prije

Očekivao sam dublji komentar a ne samo copy/paste opozicije. Zašto mislite da se Moskva i Peking nisu konzultirali i da bi pod Bidenom sve bilo bolje? Šahovska partija.

Stjepan
3 godine prije

Ovo je mali konfederalni sporazum ; albanije, kosova, srbije (uskoro vjv i crne gore) i kad, tj koliko amerima zatreba dijela ili cijele BiH …
P. S. Nisam slučajno napisao malim početnim slovom imena tri zemlje i jednog protertorata!! Uskoro tako isto budem pisao nazive svih zemalja između 3 mora … 😂😂

Stockholm
3 godine prije

Jadno i zalosno koliko ste vi nelogicno logicni😢😢😢😢

Drago Papic
3 godine prije

Ništa novo za Srbiju, oni uvijek imaju nekog sizerena: Rusija, Turska, Francuska sada Amerika. Vole to srpski političari, ne vole preuzeti odgovornost

Janko
3 godine prije

Sto je loše ako infrastrukturu u Sbiji i na Kosmetu financiraju i izvode Amerikanci,pa Kinezi i Rusi su uzeli već veliki deo ovog kolača.neka se gradi,pa makar i sa štampanim dolarom.A sto se tiče 5 G tko i po kojim kriterijima osim politički može utvrditi da je kineska 5 G nepouzdana.

Janko
3 godine prije

A sto je Vuči treba Amerikancima i Izraelu da se Kosovo i Izrael medjudobno priznaju.Oba su američke kolonije i to su mogli učiniti bilo kada,ali je Trampu taj teatar trebao pred izbore

lear ZI
2 godine prije

Ovaj čovjek je bolestno džubre, a baš na to ponosan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI