fbpx

Vučić je potpisao vazalski sporazum

Vučić

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpisao je klasični vazalski sporazum kojeg je nametnula administracija Sjedinjenih država. Srećom, to više nije ni bitno, jer vremena koja stižu taj sporazum čine totalno nevažnim za Srbiju.

Danima se vodila polemika oko ovog, kako vele, ekonomskog sporazuma, a koja je služila za dobivanje političkih poena s tri strane. Naravno, Sjedinjene države su se postavile kao svjetski hegemon i unutar ovog nebitnog sporazuma ubacile su dvije-tri sitnice koje odaju ton pregovora. Prije nego analiziramo dvije-tri sitnice, pročitajte što je potpisano:


Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum. Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su svako po jedan sporazum, koji su u velikoj meri isti, ali se razlikuju u poslednjoj tački.

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

  • Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.
  • Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

– Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađiva će sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

  • Autoput Mira
  • Železnička veza između Prištine i Merdara
  • Železnička veza između Niša i Prištine
  • Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
  • Dodatni bilateralni projekti.
  • Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

– Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

– Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

– Obe strane će međusobno priznati diplome i stručna uverenja.

– Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom.

– Obe strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

– Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

– Obe strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obaveza će se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

– Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

– Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.

– Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

– Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

– Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

– Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

Bilateralni ekonomski sporazum, kako ga je Vučić nazvao, ima 16 tačaka, i iz njega je izbačena sporna tačka 10. zbog koje je u četvrtak nastala pometnja u Vašingtonu.

Sporazum se razlikuje od onog koji je potpisao kosovski premijer Avdulah Hoti samo u poslednjoj tački koja se odnosi na Izrael.

U kosovskoj verziji poslednja tačka glasi: Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

A u srpskoj verziji navodi se: “Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Govoreći o sporazumu Vučić je izjavio da građani Srbije mogu da odahnu, jer neće biti priznanja Kosova.

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, rekao je Vučić.

“Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio poziv da dođe u našu zemlju”


Što je ustvari Aleksandar Vučić potpisao?

Kosovsku stranu nećemo komentirati, jer su oni odavno izjavili da nemaju svoju vanjsku politiku, te da kopiraju sve što im Sjedinjene države nametnu. Sve je jasno, ništa za dodati ili oduzeti. Kosovo je protektorat Sjedinjenih država i oni to ne kriju.

Sve točke potpisanog sporazuma – osim sitnica – su civilizacijska dostignuća već zapisana u ustavima svih zemalja: prometno povezivanje, obrazovanje, normalna komunikacije, gospodarska suradnja i razvijanje drugih bilateralnih pitanja. Slične obveze već postoje u niz već potpisanih međunarodnih sporazuma. Međutim treba pogledati kraj sporazuma koji je prikrivenim gore navedenim nepotrebnim opće prihvaćenim točkama.

Homoseksualnost, 5G, intervencionizam, Izrael, Hezbollah,… U prijevodu “sluganstvo”

Predsjednik Vučić se angažirao još više angažirati u promociji homoseksualne ideologije, tako što će dobiti ulogu svjetskog LGBT policajca. Da se razumijemo homoseksualci su jednaki heteroseksualcima i tu nema rasprave. Svi imamo ista prava i obveze, a diskriminaciju treba strogo kažnjavati. Međutim, problem nastaje kada se određene ideologije nameću u škole i u institucije, te koriste LGBT ideologiju za stvaranje sukoba unutar društva.

Predsjednik Vučić se dalje obvezao angažirati američku korporaciju za izgradnju infrastruktura, financiranja poduzeća i kreditiranja. Predsjednik Vučić je pravnik i trebao bi znati da slobodno tržište zapisano u Ustavu Republike Srbije, čime su slični sporazumi totalno protuustavni. Dodamo li obvezu Srbije da zabrani uvoz 5G tehnologija iz zemalja koje se ne sviđaju SAD, stvar je jasna. SAD diktira Srbiji što će kupovati, a što ne.

Aleksandar Vučić se također angažirao da proglasi Hezbollah terorističkom organizacijom, dobro znajući da se radi o klasičnom političkom pitanju gdje Izrael koristi Sjedinjene države kako bi osigurao svoju granicu i zadržao okupaciju palestinskih teritorija.

Zadnji apsurd kojeg je potpisao predsjednik Vučić je obveza za premještanjem veleposlanstva Srbije i gospodarsku komoru u Jeruzalem, a pazite sada, Izrael će zauzvrat priznati Kosova kao državu. Da, dobro ste razumjeli. Izrael će priznati Kosovo kojeg Srbija ne priznaje, a Srbija će zauzvrat poslušati Izrael i svoje institucije premjestiti u Jeruzalem, po principu “ja te pljunem, ti mi kažeš ‘hvala najljepše'”.

Kako rekosmo na početku, ovaj sporazum je totalno nebitan i u interesu je SAD i Izraela. Petnaestominutni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom to jasno pokazuje. Trump će dobiti 1000 albanskih i 2000 srpskih glasova na predstojećim izborima i to je platio 15 minuta svog vremena. Pola sekunda za jedan glas. Izrael će se pak hvaliti da je Jeruzalem konačno postao grad Židova i da je Hezbollah korak dalje prema provaliji koju mu kopaju Izrael, SAD i druge zapadne zemlje.

Ispunili smo želju nekim našim komentatorima i kratko analizirali potpisani gospodarski sporazum, te iznova spoznali da su aktualni balkanski političari samo marionete na koncu.

4.3 177
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
107 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Pa tko bi se ovome nadao??? Ne poznam ni jednog drugog političara koji bi tako nešto učinio. Svi ostali su oličenje dobrote, puni empatije!

Slovenac
Gost
Slovenac
1 mjesec prije

Sta to fali Vucicu narod srbije ga izabrao a poteze koje povlaci su logicni naravno da mora popustati pod pritiskom amerike pa popusta cijeli svijet a da srbija ne popusti. Zamisli ekonomske sankcije srbiji da uvedu pa onda bi tek tada javno priznali i kosovo okanuli bi se bosne a zaboravili bi i NATO bombardovanje… Sta ce sada dodik ubrzo ce i njega neko pozvati hahhaha?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 mjesec prije

Šta on to radi Bosni?!? Više su nas Slovenci opljačkali nego on. Sem Dodikovog trkeljanja nema ništa drugo.

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Sem dodikovog trkeljenja…
Zbog takvih trkeljenja izbise ratovi zar ne?

A on I dalje trkelja , baca masi prasinu u oci I bogati se
Nakon 30 godina
On se izborio za bogatstvo a raja se izborila za pravo da budu Srbi
Ups, pa to su imali cijelo vrijeme
🙂
Ma nema veze, bitno da smo pobijedilI
Ups, pobijedili smo neprijatelja koji nije niti postojao
🙂
Ma daj ne gnjavi sitnicema
Rasiri zastavu I proglasi jos jedan praznik!
Poslati ce rodbina pare iz Njemacke da kupimo prase I pivo da dostojanstveno proslavimo !!!!!
🙂
:):)

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

Pa i mi slovenci smo popljackani od drugih slovencov i to brutalno…. Tako da jbg

Slovenac
Gost
Slovenac
1 mjesec prije

Kako sta radi bosni pa isto sto i milosevic , zar je nisu dijelili milosevic i tudzman pa se ujeli oba za dupe a evo i sada dodik kao izigrava karadjica koji je tu da laje no vucic jos nema saradnika iz HR da stave mapu na sto jer je HR u EU pa se ne zuri ALI pa svi zaboravljate da kada ameri kazu stop onda to mora i biti jer zamisli sankcije da uvedu srbiji pa to bi bila katastrofa zemlja nerazvijena toliko da podnosi bilo kakve sankcije a rusi daleko sa druge strane da je tako to vam pokazuje vucic u ova zadnja 2 dana . Ne radujem se ali ovo ludilo mora stati i dodik ce ubrzo biti upozoren ili ce ameri natjerati narod da mu oduzmu ono sto je opljackao krijuci se iza srpstva.

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Nije ga narod izabrao nego im se on nametnuo
Srecom Srbija je mala, da velika imali bi treci rat
Sad se ponovila ’99.
Ameri rekli – dosta !!
A posto je ON ljigavac u dusi prica ce zavrsiti bez oruzja

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Slovenac Dodik ce kao i do sad. Vec je pod sankcijama, obojene revolucije pokusavaju na svake dvije godine i nema razloga da mijenja politiku, pogotovo sad pred izbore.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

E , bas si Slovenac …

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

dodig ima zabranu potovanja a i $$$$$$$b su mu zamzli u bankama, zivo me zanima njegov komentar i potparola dacica

onaj najgl..... veći Dalton
Gost
onaj najgl..... veći Dalton
1 mjesec prije

”Kaže mi žena, idi pokupi veš sa žice, čuješ da će oluja.
Rekoh, vedro je napolju. To Vučić grmi u Vašingtonu.”

Laki Topalović…….. na Twitteru

Istinozborac
Gost
Istinozborac
1 mjesec prije

Pita Trump Vučića: “Oćeš sa Vazeljin ili bez Vazeljin ?” Vučić kaže: “Sa Vazeljin molim” Trump: “Vazeljin, Vazeljin come on !”

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Nije ga stig’o ni pitat, ovaj mu se direktno s aerodroma u pakšu uvuk’o

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Istinozborac da li si procitao sporazum?
Ja jesam. Ovo je sporazum izmedju Srbije i Izraela. Zasto ga nisu potpisali Vucic i njegov jaran Netanjahu ne znam. Nemam pojma zasto se Tramp u to petljao. Vjerovatno da se ogrebe za koji izborni poen. Ustvari ovo nije sporazum vec pismo namjera, posto nigdje nema rokova ni penala za neprovodjenje.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Pa naravno da je sa bebenom sporazum, zna se da će paxukradenuzemju indijancima zamjeniti paxbeben stoga te ne treba čuditi da se potpisuje sa onim tko je i sada vladar planeta a sutra i zvanično. Pa svo zlato je već u Đerusalimu, čeka mesiju, tamo gdje je zlato od tuda se i vlada.

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije

Što bi Palma rekao…jel to što smo dobili ovim potsivanjem može da se sipa u traktor

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Dobro je rekao.
Od ovog pisma namjera nikakve koristi, a ni stete. Jedinu korist imace Izrael, a potpisnici nista.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije

Ovo je nista drugo nego pis…mokrenje u lice. Susjedi, ovakvog sociopata na vlasti ne zasluzujete. Pace, ne zasluzuje ga nitko. Ako je ista dobro iz svega, to je da je tzv lider u regionu pstao bez brojnih stolica na kojim je sjedio i definitivno je odabrao stranu. Pocinje se nazirati njegov pad.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

e, moja braco jugovici, pusiona na sve strane..

Slavonac
Gost
Slavonac
1 mjesec prije

pozitivan pesimist,kad pastir napise da narod pusi od djece crvene bagre,ovi veliki intelektualci odma auuuu.Ovce su samo za sisanje a raja za ispiranje mozga.Kovas je pokro i cija djeca rade u drzavnim institucijama.Boje se oni nase djeca od vanka,jer su demokratski odgojena i nisu kupovali Diplome.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Ako nam marionete počnu visit na našim koncima (kanapima) po glavnim trgovima naših gradova, onda možda bude neke nade za nas ovdje ‘balkansku telad’.

Milance
Gost
Milance
1 mjesec prije

Jednostavno řečeno Vucic je tím potpisom priznao Kosovo ali dá Vucic nema pri povratku problema, mora se to zakamuflirati návodním ekonomskim sporazumom.Tu je bitna stvar dá je Izrael priznao Kosovo a samim time své řečeno..Novinarum Logicno ptomakla vážná stvar dá je Americká administracija jedním potezom bez ispaljenog metka izbacila Kinu i Rusiju iz Srbije i Balkana i šíře.Ova pruga ima za cilj dá se Kina i Rusija izbace dá jadrana,a ekonomski centar nije nista drugo nego potpuna kontrola Amera sada Srbijom.Bravo Vucicu, uspio si zajebati Putina i onog Kineskog komunistů preko noci.Jednostavno řečeno sada ce Srbija u Nato, EU a tzv.braca rusi dobili nogu u guzicu a Kinezi i arapi mogu zaboraviti na svoje pare uložené u Srbiju.Drago mi je sto je Vucic preko Kosova u dogovoru dá Americkom své njih preveslao zedne preko vode.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Vučić je u SAD kupio slobodu FBI naveliko hapsi po Srbiji i on je trebao biti uhapšen kao i njegov brat sa obzirom da je Srbija doživela ekonomski slom jedino EU i SAD mogu Srbiju ekonomski pomoći .

Trt
Gost
Trt
1 mjesec prije

Nažalost čini se da je tako.

Feniks
Gost
Feniks
1 mjesec prije

Kao što bi rekli Bosanci sta je ovo ba ovaj se sporazum tice vise Izraela nego Srbije i Kosova. Nisam znao da je Hezbollah prepreka postizanju suradnji izmedju Srbije i Kosova haha.

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
1 mjesec prije

Ko da je ovaj sto je sastavljao tekst znao gdje se nalaze te ”tom hanksove Krakovije” ili kako se vec zovu te drzave.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Sad moci iz hezbolaha nece dolaziti na splavove vikendom i Srbija ce ostati bez desetina turista.

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Ukratko.
Ovim je nesporno priznato Kosovo u svim mogućim elementima državnosti ( npr. ekonomska suradnja dviju država i priznanje diploma – nisam nigdje primjetio da naše županije priznaju diplome sa fakulteta druge županije ni da rade na ovako visokom nivou gospodarsku suradnju ), a to što ne piše da je priznato direktno to je već stvar da pajac ostane na vlasti u Srbiji i za godinu dana.
Ovim sporazumom istii pajac je zabio kajlu Kinezima jer ih je isključio sa tržišta u Srbiji, zabranio im 5G mrežu, dao Amerima da rade ceste, željeznice i sl., a Rusima se posrao u sve živo što je mogao.
Svo oružje koje su dobili im ne služi za ništa jer sve to za čuvat državu radijusa 300 km od glavnog grada maksimalno ne služi ničemu osim da se pajac k…. Sada će morat uzet američko, a Rusi i Kinezi će im prekinuti svaki ozbiljni oblik saradnje sa njima.
Rusi su ih dobro procjenili u povijesti i znali su da je ovima urođeno zabijanje noža u leđa. Jednom janjičari uvijek janjičari.
Sada tek Rusi vide koliko su glupi bili kada su im trčali na Slatinu da sačuvaju aerodrom.
Uglavnom pokazalo se još jednom da izdaja sastavni način života Srbije i njihovih vođa i da sa kokošarima i jajarama niko ne treba imat posla.
Sada im ide Sanžak i južna Srbija itd, a na Banja Luku mogu zaboraviti jer tko više može vjerovati šaranu koji pljuje po svemu za ključ, sliku na face i pohvalu od Ivanke Trump.
Od Srbije ostaje samo splav za jeftinu noćnu zabavu.
Sada će im Kinezi i Rusi započet zagorčavat život, posebno kada shvati i Vlado i Si da ih je šaran klaun pljunuo. Jedno je napraviti lokalnog seljačinu glupim i pljunut ga, a drugo je sa ovom dvojicom.

Milance
Gost
Milance
1 mjesec prije

Sto si ocekavao dá Ameri kojí imaju vojnu bazu na Kosovu pusté Srbiju u ruke Rusije i Kine.Sa ovim je své jasno,tko vláda svjetom,Izrael a Amerika a Rusija i Kina dobili po ušima.Rusija ima ogromnih ekonomskih problema, pá problém Ukrajina,Bjelorusija, trovanje Navalniho a sada na jesen ide rusenje Nord strema 2 jer Plin ce ce téci iz sredozemnog Mora prema Evropi.Putinse zaigrao opasno protiv EU a dobití ce po nosu a likvidirati ce ga ruski oligarhi jer im odlaze pare Putinovom politikom.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Moše, imaš jednu istinitu tvrdnju gore da je jasno tko vlada svijetom, oni koji stvoriše beben za ustoličenje. A za sve ostale na planetu ja godinama govorim da su vazali istih, valjda su neki skužili da govorim istinu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 mjesec prije

Srbiju dugo vodi ološ, nije sporno, a ti ako pišeš iz HR perspektive nisi mjerodavan i nemaš kredibilitet da napišeš ne riječ nego slovo o Janjičarima, kajlama, nožem u leđa, izdaji, sluganstvu, vazalstvu… Taman posla da jedni drugima dijelimo packe a redovno svima pa i sebi pokazujemo ko smo i šta smo. Svi zajedno, zašto bi Vučić bio drugačiji..?

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Ne moras imati kredibilitet nuklearnog fizicara da bi komentirao rupu na cesti
Unuk lopova ne mora biti lopov

Ako cemo po toj logici kredibiliteta, pola exyu ne bi smjelo prijeci granicu
🙂

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Istina Tadmure.

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Činjenica je činjenica. Kometira se današnji događaj. A da je tip komad letve je istina. Cijelu svoju političku karijeru zasniva na tvrdom nacionalizmu, a onda se prodao za kemijsku i dao Kosovo da ga pohvali kćer od Trampa. Na kraju je prodao i svoje u Hrvatskoj. Toliko o njemu. Vidjet ćemo koliko ljigav će biti kad bude trčao kod Putina i Sia. Makar je pokazao da mu nije problem ništa.
Sva njegova postupanja su opisana gore, prema tome nema ljutnje.
Narod nisam kometirao jer ne treba narod poistovjećivati sa političarima.
I ovi naši nisu bolji, ali bar se slijepo drže zapada i nisu bar prodali teritorij za razliku od letve šarana koji uradi za papirić i kemijsku uz maketu ključa. Tko će više njega i državu Srbiju držat za ozbiljnog potencionalnog partnera.

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

slazem se sa vasim tekstom , mada zelim skrenuti paznju da g.vucic ima veliki
respekt posebno u hrvatskoj, gdje je potpredsjednik vlade, bosni sa trbuhotvorcem dodigom , u crnoj gori rjesava izbore, a makedonci navijaju ionako za crvenu zvezdu , a za sloveniju neznam zbog g.janse inace mogu sloveniju
slobodno ustoliti kao alpska srbija., toliko

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Ako te je Milance podrzao onda znaj da nisi u pravu. Lik je poznat po tome da apsolutno u svemu grijesi i da mu se nikad ni jedna prognoza nije ostvarila.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Ne ide ni Sanđak ni Vojvodina ni Banja Luka. Ako Vučko nebude ovo sprovodio onda će tim trojcem prisliti Vučka ili onoga tko bude vladao na pokornost. I Vučko i Nosferatu i Xi rade za istog stoga…………..

mislim..
Gost
mislim..
1 mjesec prije

Ja ću biti malo oštriji, izvinjavam se unapred.
Prosto je neverovatna količina gluposti koju neki forumaši ovde pišu. Kao da su se rastavili od zdravog razuma ili ga nikad nisu ni imali. Ili imaju (što je najverovatnije) neku agendu.
Preporučujem im da PAŽLJIVO pročitaju Sporazum. A zatim da se malo pozabave/razmisle o geopolitičkom momentu i perspektivama. Majka mu stara, nebi trebalo da bude problem.
Da ponovimo neke bitne stvari. Dakle, priznavanje tkzv. Kosova je odgođeno u nedogled. I to na mestu u koje su kosovari polagali najviše nade. To mora da je šamar koji jako boli s obzirom koliko je njihova dijaspora potrošila vremena/novca/uticaja na to. Niti izgleda da se zato neko u USA baš nešto ne sikira, niti insistira na tome.
Srbija se, sa druge strane, VRAĆA na KiM sa ovim ekonomskim sporazumima. Sa garancijama USA za to. Jednom kad Srbija ekonomski uđe dole, biće mnogo lakše sve ostalo. To je , zasada, jedino Hoti skapirao pa se i oglasio u tom smislu. Oko toga će biti puno potresa na KiM.
Izrael je kolateral ovde i ne treba ga posmatrati u ovoj turi analiza. Naravno, taj deo je u korist Izraela, a ne u korist ni KiM ni Srbije. Ali to je beznačajno mala šteta u odnosu šta je moglo biti i šta se očekivalo.
Za kraj, vetrovi međunarodne politike se menjaju. Stari političari u svetu , tvrdi zagovornici nezavisnosti tkzv. Kosova (npr. Merkel) su u odlasku sa novim partijama (AfD) u porastu koji su DIJAMETRALNO opredeljeni dosadašnjim politikama u npr. Nemačkoj.
Ja ove pregovore vidim kao “metak kroz frizuru” koji je izbegnut sa tim da se, predpostavljam, ovakve stvari neće ponavljati u budućnosti.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

Ima samo jedan “problemčić” kolega – ovim papirom smo “odstranili” Kineze i Ruse. One Ruse u čiju pomoć smo se jedino mogli nadati. A sada se nadamo u pomoć Trampa – kao Kurdi?
Ako prođemo kao Kurdi sami ćemo biti krivi za to…

mislim..
Gost
mislim..
1 mjesec prije

Molim te , pojasni mi, kako smo ih odstranili?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
  • Obe strane će diverzifikovati svoje energetsko snabdevanje.

Ako se želi pratiti geopolitika onda se mora naučiti njihov rečnik. Kad Vašington kaže “diverzifikacija energenata” to onda znači “ruski energenti ne dolaze u obzir ni u kakvoj varijanti”. Kao kada kažu da se srpska vojska i policija mogu vratiti na Kosovo a “zaborave” da kažu “u nekoj daaaaalekoj perspektivi”. I ne zaboravi kolega – ovo je samo početak.

  • Obe strane će u svojim komunikacionim mrežama zabraniti upotrebu 5G opreme koja potiče od nepouzdanih snabdevača.

Sa obe potpisane tačke smo se pokazali kao krajnje nepouzdani poslovni partneri. Ali još jedan bitan aspekt je u igri, 5G tehnologija nije problem zbog velikog gubitka zarade kako većina vole da tumače, radi se o nemogućnosti pristupa američkih obaveštajnih službi komunikacijama koje se preko te mreže vrše. To je za Vašington ekstremno bitno i rekao bih da je ova tačka njima najvažnija.

U toku su velike promene, svet se sve očiglednije deli na dva dela a Srbija umesto da učvršćuje veze sa tradicionalnim – vekovnim saveznikom prelazi na stranu onih koji su nas juče bombardovali…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Dosta toga od svega ovoga je i Hrvatska prihvatila, provela i provodi bez ikakvog sporazuma.
Sporazum je bitan jedino Americi i ne koristi ni Srbima ni Shqiptarima. Hrvatska jedino ne koristi američku tehnologiju za instalaciju 5G šta ni u kojem slučaju to 5G samo po sebi čini se nije dobro.
A ovo o međunarodnom financiranju infrastrukture znači kako će se Srbija zadužiti i kako će joj infrastrukturu graditi neka korporacija isto kao što je Bechtel gradio autoceste po Hrvatskij na način da 10% novca od zaduženja za autoceste nikad nije ni došlo u Hrvatsku nego je išlo Bechtelu koji i nije imai neke veze s gradnjom autoputa kijeg se radio sa nekoliko nivoa podizvođača tako da su te autoceste zadnjim izvođačima koji su stvarno isporučili rad i materijal na kraju tim izvođačima u najdonjem nivou plaćene niti 25% vrijednosti za koje se Hrvatska zadužila za izhradnju tih autocesta.
To je modus operandi demokracije koja osigurava i agencijsku proviziju Americi koja je najveći agent za uvođenje demokracije na svijetu, a osigurava i Vučiću miljarde eura koje neće ići u infrastrukturu nego će ostati za održavanje vlasti jer će ići poslušnicima koji sistem održavaju, a knjigovodstveno će biti provučeno kao gradnja infrastrukture.
Dovoljno je bilo vidjeti u Hrvatskoj cjenu bojanja tunela koje je po kvadratu stajalo kao bojanje sikstinske kapele u crkvi sv Petra u Rimu ili kakio se po domaću kaže skupo kao sv Petra kajgana.

I na kraju, ako Vučić i bude smijenjen i dođe netko drugi, sporazum ostaje, a nepridržavanje sporazuma znači potouno regularne sankcije Srbiji, ima sve crno na bijelo.

Ostaje nada u redefiniranje glibalnig poretka, ali ni za takvo nešto nitko se na Balkanu ne priorema.

Komšija
Gost
Komšija
1 mjesec prije

Činjenica da je na insistiranje Vučića izbačena stavka 10. ruši tezu da je sporazum vazalski.
Sporazum je rezultat kompromisa. Nešto se dobilo, a nešto izgubilo što je i priroda kompromisa.
Iako ne deluje tako na prvi pogled najznačajnije stavke su one koje se tiču Američke razvojne agencije u Beogradu i mini šengena.
Znam da ovde mnogima puca kapilar čim se u Srbiji desi nešto pozitivno, ali smanjite malo doživljaj.

Demokracija
Gost
Demokracija
1 mjesec prije

Hahaha pozitivno? Pickousti vas feftino prodao.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Mini Schengen u prvom redu služi za sisanje energetskih resursa tih nekoliko zemalja gdje će vrhnje ili kajmak ako hoćeś pokupiti američke korporacije.
Pa vi Srbi ste gori od Hrvata koji će pristati i da im krava crkne, ako će susjedu crknuti tek izleženi pilić.
Hrvatska se oslibodila od četvrtine od Srba okupiranog teritorija kako bi to platila okupacijom od zapadnog carstva za cijelo.
Nije valjda kako se ginilo u ratu na svim stranama da bi svi sad sve ovo imali.

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

za hrvatsku je najvaznije da se rjesila srpskog gospodarenja i javasluka.

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Ma čovjek prodao državni teritorij za slikanje na face, kemijsku, papir i maketu ključa. Vrijednost svega 5 dolara.
I normalno pohvalu razmaženog derišta utjecajnog oca.
Onaj nas krivousni je bar sačuvao teritoriju ako ništa vise.
E sada zašto nekog stalno mlate a u ovom slučaju zašto Srbi stalno po glavi dobijaju i nikako da imaju državu nego su stalno nečiji vazali i janjičari valjda proizlazi iz ovakvih političara. Sa šaranom na čelu države zaslužuju da im Medveda, Sandžak i drugo ode van države, a i red je da i Bugari uzmu nešto. Dodiku će valjda Erdogan dati pero za pisanje i turban i to vrijedi valjda 3€.
Kako ih je jeftino prodao to je cudo.
Bar imaju splavove i Beograd na vodi.
Smijeh od šarana dvorske lude

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Pa miglo bi se i tako reći, Tuđman je prodao Hrvatsku za povrat tkz Krajine, a Vučić je prodao Srbiju bez povrata Kosova što znači kako je Srbija stvarno otišla u zamjenu za šarena stakalca.

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Kad vidiš ovog šarana od krelca tada je Tuđman za njega Churchill
Covijek voli papiriće. Šoić je za njega alfa i omega.
Jadni ovi sa njime. Taj sve za sicu prodaje. Pravi klosar i jajara. Prodaje im zemlju di god stigne za papirić

WTF
Gost
WTF
1 mjesec prije

Prostor vudua

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Tuđman je 1994 pristao privatizirati skoro sve poslovne banke za 6 miljardi kuna koje su prethodno bile sanirane s 85 miljardi kuna poreznih obveznika i Tuđman je 1994 predao HNB nepoznatima, a sve to kako bi oluja 1995-te bila politički, obaviještajno, logostički i financijski poduprta.
Sa svim tim, a i ostalim, Hrvatska i niezini građani su postali dužnički robovi. 2000-te Račan je samo nastavio gdje je Tuđman stao. Isto kako je Vučić nastavio ono što su njegovi predhodnici 2000 započeli.
Ukratko ono što se Hrvatskoj pod Tuđmanom dogodilo 1994 to isto se dogodilo 2000-te Srbiji nakon pada Miloševića.
Svi se sjećamo kad je Tuđman bio “diktator” kao i Milošević. Da Tuđman nije pristao na predaju Hrvatske bio bi u obojenoj srušen isto kao Milošević.
Osobno ne vidim razlog zašto su Hrvati i Srbi ratovali kad danas nestaju sa lica zemlje istom stopom nestajanja.
Over & out.

WTF
Gost
WTF
1 mjesec prije

zašto 1996 noć svijeća i radio 101. zašto

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

ne vidis jer si tutlek

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Prema dogovoru iz Karađorđeva pravoslavci iz Hrvatske i dio iz BiH su trebali biti ( humano ) preseljeni na Kosovo, a to ne ide bez pucnjave. Planove je zakočio Bond, Bond Steel

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

da se g.Tudzman nije prodo i danas bi imali balvane kod Plitvickih jezera.

Oko
Gost
Oko
1 mjesec prije

U Belu Kucu je usao kroz veseraj, pre toga ga je sacekao zamenik bastovana na parkingu, kongerencije za stampu je drzao 1,5km daleko od Bele Kuce u travi do kolena I pola sata u orgazmu govorio kako je dobio hemijsku olovku.
Poslovni partner mu je srusen sa vlasti u CG pa ako Bog da pasce I ovaj zlotvor I to bas na temi KiM. Do tada podriguj parizer sendvicarski I oduzevljavaj se mini sengenom USA agencijom u BGu.

Riddick
Gost
Riddick
1 mjesec prije

Ja ne znam sta je tu dobro, pricamo o ekonomskom povezivanju a Kosovo jos nije ukinulo takse od 100% na Srpsku robu?!?!
I kakve americke investicije u sred korone kada se ceo svet suocava sa ekonomskim problemima i oni imaju ekonomskih problema ko ce da ulaze u srbiju?!?

Oko
Gost
Oko
1 mjesec prije

Ukinute su takse pre par meseci a bas dok ovo pricam na tv-u gledam ministra ekonomije “dr” Sinisu Malog kako lozi sendvicare da je budzet te agencije 60bil i da ce “dobar deo toga” uloziti ovde.
Sto se tice Hezbolaha, LGBT, 5g i Izraela, Tramp izgleda gledao tesnu kozu pa vodi Šojicevu politiku “ćuti oću uz kafu da im uvalim i one ventilatore”.

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Izgleda da je najveće dostignuće srpske diplomacije kada Dačić pjeva na uho. Imali smo i mi pjevačicu u pokušaju bez ovlasti pa osim blama ništa drugo nije mogla.
Da daš povijesti dio države za 5 dolara je nevjerojatno.
Sada će biti zanimljivo kod njih ali mislim da splav, rijaliti i Beograd na vodi uz tri stare ruske kante dovoljno da budu sretni.
Mislio sam da smo mi psiho ali nakon ovoga da im slastičari i nosači brašna uvale do kraja, nisam mogao vjerovat.
Uzeli su prvo mjesto od šarlatanstva i bambus države.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Dačić pjeva Eđiju jer su oba iste krvi.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

A jel ti znaš šta znači Američke razvojne agencije ? Znači sloboda medija , izražavanja unapređenje sudstva i demokratije u prevodu Vučić je predao Amerima na upravljanje Srbijom i to sve u zamenu za slobodu Vučić neće još dugo biti u politici on se nagrabio osigurao se od hapšenja a sad ĆAO !!!

Cudo
Gost
Cudo
1 mjesec prije

Ma prodao je on cijelu državu svima da bi ostao na vlasti. A razvoj ćete dobit malo sutra. Rudna bogastva daje u koncesiju i hvali se koliko je to vrijedno, ali vrijedno je onom koji je uzeo koncesiju, a državi daju siču.
Kada si vidio da bogati Zapad ili Istok pomaže da sirotinja bolje živi? Osim u crtanom.

Jozo
Gost
Jozo
1 mjesec prije

Pico usa rani odvede Srbiju u ponor

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Ajde dosta je kukanja. Ovo pismo namjera ne vrijedi ni pisljava boba. Sve je neprovodivo. Mogli su Vucic i Hoti napisati da ce zajednicki poslati ekspediciju na mjesec.
Jedina tacka koja ce se provesti je povratak imovine jevrejima (a ako su umrli bez nasljednika imovina ide Izraelu). Procitajte sporazum prvo, prije nego sto udarite kukati.

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
1 mjesec prije

”RIBE, APIS, ATS-G i SRTP” u originalnom dokumentu pise ”PISCES, APIS………” jos kad bi bekani znali sta je sve ovo bilo bi pravo jasno. Ovo je dokument koji su korisni idioti potpisali sa SAD-om. Nista konkretno nije ni potpisano izmedju Pristine i Beograda. Aposebnoo su mi dobri oni mali stolici. Jos him samo fale bojanke.

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

kao u zubarskoj cekaonici, falile samo one kuglice na zicama u bojama za brojanje.

Riddick
Gost
Riddick
1 mjesec prije

Sto se tice teksta svaka cast.
Dodao bih samo da niko na sastanku nije nosio masku niti je odrzavao socijalnu distancu i ako u Srbiji za ne nosenje maske u zatvorenom javnom prostoru sledi kazna od 50 000 rsd a za firme i vise.

samo razmišljam na glas
Gost
samo razmišljam na glas
1 mjesec prije

ti nisi primjetio da je sastanak bio u USA a ne u Srbiji??
nisi do sada shvatio da Trump ne haje niti za coronu niti za maske?
što je u tekstu tako divno za “svaka čast” osim što je prepisano seve sto pise u svim novinama?

Riddick
Gost
Riddick
1 mjesec prije

Uopste nisam primetio da je u Americi, mislio sam da su u tvom selu u magacinu za krompir pocistili prasinu uneli 3 stola i doveli kamermana, mislio sam da je tu podpisan sporazum, hvala na informaciji.
U SAD Srbiji i na Kosovu su i dalje na snazi mere borbe protiv Covid19 i slike sa sastanka salju poruku da se radi o farsi.
Pa od naslova da je ovo vazalski sporazum i zakljuci su po meni odlicni.

samo razmišljam na glas
Gost
samo razmišljam na glas
1 mjesec prije

“Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” (Mt 5, 3)

Riddick
Gost
Riddick
1 mjesec prije

Šta si hteo da kažeš?

samo razmišljam na glas
Gost
samo razmišljam na glas
1 mjesec prije

hvala na ispunjenoj zelji, ali
ovaj tekst je samo prepisano/napisano sto se može naći u svim dnevnim novinama
bez ikakve dublje analize
a otvoreno je odbačen dio da su Srbija i Kosovo potpisali ISTI dokumenat ali na dva lista papira
sa svime što to u praksi znači
jedino g.Nermina smeta
Zadnji apsurd kojeg je potpisao predsjednik Vučić je obveza za premještanjem veleposlanstva Srbije i gospodarsku komoru u Jeruzalem

a taj dio nigdje ne piše nego je to usmena izjava g Vučića

Ua političari
Gost
Ua političari
1 mjesec prije

Брате Си, товариш Путин гуд бај, хело мистер Трамп!!! Ха, ха, ха … Велика победа Србије!!! Ма шта велика, грандиозна. ЈБТ је “мало дете” за господина Вучића. Ма нема везе што више кинези и руси неће ништа градити у Србији. Ма није страшно што ћемо куповати гас и нафту од САД. А и то са 5Г није опасно. Само неће моћи да ради у Србији Хуавеј. Ништа опасно. А и оно са дипломама је “велика победа”. И то што смо “плунули у лице” несврстаним земљама са селидбом амбасаде Израела у Јерусалим је исто победа. Битно је да нисмо признали независност Косова. Ха, ха, ха … Велики Илузиониста је потврдио своју репутацију, или што каже певац Софроније из цртаних филмова: “Двапут ништа је ништа. Црвић није ни постојао!” Браво!!! Браво!!! Господин Вучић је још једном потврдио моје мишљење да се ради о човеку који је јако интелигентан, који види на “табли” три, четири потеза испред, који зна шта када и коме да каже и који је далекооооо, далекооооо испред свих његових “опонената”. Он је је отелотворење свега онога против чега се треба борити. Класичан пример политичара и политике против које се треба борити. Али како рече Његош: “А ја што а како ћу. Мало руку, маленија снага. Једна сламка међу вихорове. Сирак тужни без иђе икога.” Али одступања нема. Све док овакви и слични политичари не буду прошлост. Уаа политичари!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

To sa diplomama je velika pobjeda. Znas li koliko je trebalo kantonima i entitetima u BiH da potpisu takav sporazum? Sad ce pola Srbije kupiti diplome u Pristini, a pola Kosova u kragujevcu.

slo
Gost
slo
1 mjesec prije

ko da su nasi bolji

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Nisam znao da je Priština na Jadranu.

This is fake
Gost
This is fake
1 mjesec prije

Nisi razumeo možda, mislim kad se spominje Jadran, se misli na Albanija, i ono šengen, jer što bi neko spominjao Jadran sa Kosovo. Zar ti misliš, da Ameri sisaju veslu, oni imaju iskustva sa vakve “dogovore” da te žedan preko vode prenesu.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Pa onda nisam znao da je Priština u Albaniji.

Bata
Gost
Bata
1 mjesec prije

USA nije nikome prijetelj osim samoj sebi. Nisu Amerikenjci zametnuli rat i razbijanje Yu da ne gosodare sa tamo nekom Srbijom. USA sjebendisala Hrvatsku, zasto bi Srbija bila u boljem polozaju.

8 putnikkk
Gost
8 putnikkk
1 mjesec prije

Svaka drzaca koja je priznala kosovo,pripada imperiji zla i osudjena je na propast.

onaj najgl..... veći Dalton
Gost
onaj najgl..... veći Dalton
1 mjesec prije

Melania poludila…
Taman je prebrojala srebrni servis za jelo. Provjerila jel’ sve na broju.
Nakon zadnjeg gosta. Hmmm, jel ‘to bio Bibi il’ onaj Poljak…. Netko treći?
Promijenila sve brave na Bijeloj kući. Sad valja iznova…
A ovaj njen opet zvao neke nove. Gdje ih samo pronalazi?
I k’o mutav, dijeli im ključeve od kuće. Ni to mu nije dosta.
Nema više nijedne kemijske u kući. Ostala bi i bez olovke za crtat obrve. Da je nije sakrila.
Za kaznu ga je mislila napustit. I vratit se materi. U Slavoniju…. Sloveniju.
Al’ se predomislila. Njemu bi to bio blagoslov s neba. Jedva bi dočekao.
Da s Pompeom napravi pjena party u pidžami. U Ovalnom uredu. 
Uz onu, ♫ Kazni me, kazni… ♫ Balkanski country.
A i američki pasoš ovih dana nešto nije u modi. Zbog korone, a zbog čega bi drugog….
Zato je čvrsto odlučila da mu za kaznu više neće dati….
Da je drži za ruku.

Tomi
Gost
Tomi
1 mjesec prije

Tople vode nam niste odkrili , jasno nam je vec odavno da smo mi ex-yu svi neke sluge i potrčkoti

real
Gost
real
1 mjesec prije

Pitam se što bi bilo da je Vučić odigrao kontru i priznao Kosovo, bi li izbjegao potpisivanje ovoga sporazuma?

Odsječeš teritorij, ne potpišeš bilo kakav sporazum i kupiš sebi još 5-10, možda i 15 godina za mijenjanje svjetskoga poretka u korist Srbije.

Zapad te sigurno ne bi mogao portretirati kao “destabilizacijski faktor”, onoga tko odbija bilo kakav dogovor i sporazum…

A Srbija radi s Kinezima na 5g, autocestama,od Rusa kupuje oružje i slično…

Pitam se što bi bilo? Bi li te Amerikanci tada prisiljavali na ovo sve?

Možda i bi, ali bi ih začudio i ne bi te prisiljavali slijedećih 10ak godina na vazalni odnos.

puki
Gost
puki
1 mjesec prije

pa kad sam ja ovdje govorio prije 2 godine, da i Aca radi za kabalu,kao i naši Andrija i Kolindica, kao i Milo, bakir i svi ostali, neki kao naš bivši uvaženi kolega shumadinac, nisu htjeli vjerovati…
činjenice su nažalost brutalne. Aca je svjesno postavio izdresirano vošingtosnko kabalče, Anu Brnabić za premjerku, pa su je odmah pozvali na skup Bilderberga, prije 3 godine.. Na tom skupu, ona je bila zajedno sa Bergoljevim čovjekom, vatikanskim tajnikom,, kardinalom Pietrom Pardolinom– tako da se konačno raspala stara teza o tome da je Vatikan navodno protiv Srba… a za Hrvate. Ne, Vatikan nije ni za jedne ni za druge, već protiv i jednih i drugih.. a za kabalu
I Aca je, i ranije igaro kako oni sviraju, omogućio je guzoljupcima parade i ostalo… potpisao je islanbulsku kao i naš Andrija anemični, a vrh svega je bio, što je 5.5. poslao Brnabićku da donira 2 milijuna eura za Gatesovo cjepivo, za budući genocid nad Srbima. Valjda se Aca htio pokazati još većim kabalčetom od našeg kabalčeta, Andrije anemičnog, koji je donirao samo 1 milujun za genocid nad Hrvatima…

ali i jedano i drugo kabalče, naivnicm ovcima i dalje glume domoljuba, odnosno rodoljuba i bacaju svojim ovcama vječitu svađu i rasprave

real
Gost
real
1 mjesec prije

Možda je i Vatikan iznutra okupiran…kao što nismo znali da postoji “druga Amerika” do pojave Trumpa?

Bivši papa vidi antikrista na djelu u modernom svijetu

“Prije stotinu godina svi bi smatrali apsurdnim govoriti o homosekualnom braku. Danas, svatko tko se tome protivi, biva ekskomuniciran”, kaže Ratzinger, koji se s papinskog položaja povukao 2013.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Racija je smjenio onaj tko ga je postavio a tako su i Sandija smjenili isti jer nije slušao.

real
Gost
real
1 mjesec prije

U svakom slučaju, povlačenje Ratzingera je bilo jako čudno..

“Prije stotinu godina svi bi smatrali apsurdnim govoriti o homosekualnom braku. Danas, svatko tko se tome protivi, biva ekskomuniciran”, kaže Ratzinger, koji se s papinskog položaja povukao 2013.

https://www.vecernji.hr/vijesti/bivsi-papa-vidi-antikrista-na-djelu-u-modernom-svijetu-a-bio-je-i-zaljubljen-1399283

Sestopero
Gost
Sestopero
1 mjesec prije

Aleksanda Vucic je Siptar i ima vece sise od Ane Brnabic

Meštar
Gost
Meštar
1 mjesec prije

Ove obveze što je čovjek potpisao nemaju ni članice NATO i EU prema SADeu. Obrisali su guzicu s njim. Ovo je izravni vazalski ugovor. Kako će ovo braći Rusima objasnit. Morat će mu trabanti koji po njegovim tveima brane ,, srpski svijet” duplo radit. Samo jadni ti su Srbi di ih Beograd brani.

ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
Gost
ofnbueirhfdfjvnerhebkfgmibrr
1 mjesec prije

Koga god čudi ovo što je Vučko uradio onda je njegovu ulogu krivo procjenio i popušio glumu koju su ga naučili na Tavistoku.

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

nece moci u rusiju odmagliti

pantagana
Gost
pantagana
1 mjesec prije

Lako je bilo sa kalasnikovom se slikavat po hrvatskoj. Zna i on da od Rusa nema srece i da mora biti ona, vezi konja dje ti gazda kaze ili bi zavrsio ko Gadafi i Sadam.

Lokot
Gost
Lokot
1 mjesec prije

Sporazum je definitivno čudan. Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je stala na stranu zapada, a protiv Kine, Rusije i dijela islamskog svijeta. Ako stvarno misli iskreno podržavati US i zapad onda je ovo vrlo dobar sporazum. Međutim, ako Srbija misli i dalje imati dobre odnose s Kinom, Rusijom i nekim islamskim državama onda je ovo katastrofalan sporazum. Bit će interesantna reakcija iz Rusije. A sama posjeta i ceremonija potpisivanja su znakovite. Slika govori više od tisuću riječi. Pozicija Trumpa, njegov stol i pozicija potpisivača. Vučić sjedi na nekom malom stolcu ispred velikog stola za kojim je Trump, druga slika. Kad te netko u diplomaciji želi staviti pod noge onda učini ovo. Nije moj predsjednik ali mi je neugodno gledati slike.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Sto bi se Rusija uzbudjivala. U Moskvi je sastanak ministara odbrana SOS, ODKB i ZND. Tamo je i Vulin i potpisao je sve sto su mu turili pod nos. Rusi rade ozbiljan posao i nemaju vremena da se bave pismima namjera izmedju Srbije i Izraela.

Lokot
Gost
Lokot
1 mjesec prije

tihobi, s Rusima se nije dobro zafrkavati. Moglo bi se dogodit da Putin pozove Vučića na čaj u prenesenom smislu. I Izrael i 5G mreža i trgovinski sporazum i prometno povezivanje, sve je to ok ali da Ameri ulaze u Srbiju e to neće ići.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Nije mi jasno zasto ovo pismo namjera smatrate sporazumom? Ovo je bezvezan dokument za potrebe marketinga. Niko ne misli da ga se pridrzava, cak ni ameri. Ako Bajden pobijedi odmah ce ga poderati, a ako Tramp pobijedi zaboravice na njega istog momenta.

Meštar
Gost
Meštar
1 mjesec prije

Ovo nije bezvezan dokumet u njemu piše : da se strane obvezuju. Ako Vučić ne isporuči obaveze koje je potpisao , Srbija će dobiti sankcije. S tim da Srbija nije ni Rusija ni Kina, nije ni Bjelorusija. Rusi su vojno jaki, ali ne mogu zaštiti Srbiju. Srbija je kao i sve istočnoeuropske zemlje u lošem gospodarskom stanju i ovisna o zapadnom ( čitaj američkom ) novcu.

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

malo si ppretero sada, u regionu je ekonomski najjaca.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

22. minute i 45. sekundi, Fox News u cijelosti prenosi ceremoniju potpisivanja sporazuma. Bez obzira na ogromnu pompu tiska u Beogradu, cinjenica je da novinari predsjednika Trumpa pitaju interne stvari u SAD-u i taj govor zapravo dominira tijekom potpisivanja.

https://www.youtube.com/watch?v=KBOflvUtpQs

osobno mi se najvise svidja kako je to prenijela australska podruznica SkyNews-a, prikazujuci predsjednika Trumpa u stilu nasih logicara kao mirotvroca 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=s31CTA7hxd4

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Pa takivi kao on i njemu slični potpisali bi ili učinili bilo što da se održe na vlasti. (nije bolje ni kod nas) a time je samo izgubio bliskoistočno tržiše za Srbijansko oružje i streljivo.

Cale
Gost
Cale
1 mjesec prije

Izgleda da je sporazum ustvari samo prilika da amerikanci svojim kompanijama obezbede visemilionski posao, i nista drugo. Sem sto se Vucic stavio u odbranu homoseksualaca. A ovo sa Izraelom, se cini da bas nema nikakve veze sa zdravom pamecu.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 mjesec prije

Nestalo vazelina na tržištu!

Branko
Gost
Branko
1 mjesec prije

Očekivao sam dublji komentar a ne samo copy/paste opozicije. Zašto mislite da se Moskva i Peking nisu konzultirali i da bi pod Bidenom sve bilo bolje? Šahovska partija.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 mjesec prije

Ovo je mali konfederalni sporazum ; albanije, kosova, srbije (uskoro vjv i crne gore) i kad, tj koliko amerima zatreba dijela ili cijele BiH …
P. S. Nisam slučajno napisao malim početnim slovom imena tri zemlje i jednog protertorata!! Uskoro tako isto budem pisao nazive svih zemalja između 3 mora … 😂😂

Stockholm
Gost
Stockholm
1 mjesec prije

Jadno i zalosno koliko ste vi nelogicno logicni😢😢😢😢

Drago Papic
Gost
Drago Papic
1 mjesec prije

Ništa novo za Srbiju, oni uvijek imaju nekog sizerena: Rusija, Turska, Francuska sada Amerika. Vole to srpski političari, ne vole preuzeti odgovornost

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
107
0
()
x