Vučić je potpisao vazalski sporazum

Vučić

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpisao je klasični vazalski sporazum kojeg je nametnula administracija Sjedinjenih država. Srećom, to više nije ni bitno, jer vremena koja stižu taj sporazum čine totalno nevažnim za Srbiju.

Danima se vodila polemika oko ovog, kako vele, ekonomskog sporazuma, a koja je služila za dobivanje političkih poena s tri strane. Naravno, Sjedinjene države su se postavile kao svjetski hegemon i unutar ovog nebitnog sporazuma ubacile su dvije-tri sitnice koje odaju ton pregovora. Prije nego analiziramo dvije-tri sitnice, pročitajte što je potpisano:


Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum. Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su svako po jedan sporazum, koji su u velikoj meri isti, ali se razlikuju u poslednjoj tački.

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

  • Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.
  • Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

– Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađiva će sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

  • Autoput Mira
  • Železnička veza između Prištine i Merdara
  • Železnička veza između Niša i Prištine
  • Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
  • Dodatni bilateralni projekti.
  • Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

– Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

– Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

– Obe strane će međusobno priznati diplome i stručna uverenja.

– Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom.

– Obe strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

– Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

– Obe strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obaveza će se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

– Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

– Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.

– Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

– Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

– Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

– Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

Bilateralni ekonomski sporazum, kako ga je Vučić nazvao, ima 16 tačaka, i iz njega je izbačena sporna tačka 10. zbog koje je u četvrtak nastala pometnja u Vašingtonu.

Sporazum se razlikuje od onog koji je potpisao kosovski premijer Avdulah Hoti samo u poslednjoj tački koja se odnosi na Izrael.

U kosovskoj verziji poslednja tačka glasi: Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

A u srpskoj verziji navodi se: “Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Govoreći o sporazumu Vučić je izjavio da građani Srbije mogu da odahnu, jer neće biti priznanja Kosova.

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, rekao je Vučić.

“Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio poziv da dođe u našu zemlju”


Što je ustvari Aleksandar Vučić potpisao?

Kosovsku stranu nećemo komentirati, jer su oni odavno izjavili da nemaju svoju vanjsku politiku, te da kopiraju sve što im Sjedinjene države nametnu. Sve je jasno, ništa za dodati ili oduzeti. Kosovo je protektorat Sjedinjenih država i oni to ne kriju.

Sve točke potpisanog sporazuma – osim sitnica – su civilizacijska dostignuća već zapisana u ustavima svih zemalja: prometno povezivanje, obrazovanje, normalna komunikacije, gospodarska suradnja i razvijanje drugih bilateralnih pitanja. Slične obveze već postoje u niz već potpisanih međunarodnih sporazuma. Međutim treba pogledati kraj sporazuma koji je prikrivenim gore navedenim nepotrebnim opće prihvaćenim točkama.

Homoseksualnost, 5G, intervencionizam, Izrael, Hezbollah,… U prijevodu “sluganstvo”

Predsjednik Vučić se angažirao još više angažirati u promociji homoseksualne ideologije, tako što će dobiti ulogu svjetskog LGBT policajca. Da se razumijemo homoseksualci su jednaki heteroseksualcima i tu nema rasprave. Svi imamo ista prava i obveze, a diskriminaciju treba strogo kažnjavati. Međutim, problem nastaje kada se određene ideologije nameću u škole i u institucije, te koriste LGBT ideologiju za stvaranje sukoba unutar društva.

Predsjednik Vučić se dalje obvezao angažirati američku korporaciju za izgradnju infrastruktura, financiranja poduzeća i kreditiranja. Predsjednik Vučić je pravnik i trebao bi znati da slobodno tržište zapisano u Ustavu Republike Srbije, čime su slični sporazumi totalno protuustavni. Dodamo li obvezu Srbije da zabrani uvoz 5G tehnologija iz zemalja koje se ne sviđaju SAD, stvar je jasna. SAD diktira Srbiji što će kupovati, a što ne.

Aleksandar Vučić se također angažirao da proglasi Hezbollah terorističkom organizacijom, dobro znajući da se radi o klasičnom političkom pitanju gdje Izrael koristi Sjedinjene države kako bi osigurao svoju granicu i zadržao okupaciju palestinskih teritorija.

Zadnji apsurd kojeg je potpisao predsjednik Vučić je obveza za premještanjem veleposlanstva Srbije i gospodarsku komoru u Jeruzalem, a pazite sada, Izrael će zauzvrat priznati Kosova kao državu. Da, dobro ste razumjeli. Izrael će priznati Kosovo kojeg Srbija ne priznaje, a Srbija će zauzvrat poslušati Izrael i svoje institucije premjestiti u Jeruzalem, po principu “ja te pljunem, ti mi kažeš ‘hvala najljepše'”.

Kako rekosmo na početku, ovaj sporazum je totalno nebitan i u interesu je SAD i Izraela. Petnaestominutni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom to jasno pokazuje. Trump će dobiti 1000 albanskih i 2000 srpskih glasova na predstojećim izborima i to je platio 15 minuta svog vremena. Pola sekunda za jedan glas. Izrael će se pak hvaliti da je Jeruzalem konačno postao grad Židova i da je Hezbollah korak dalje prema provaliji koju mu kopaju Izrael, SAD i druge zapadne zemlje.

Ispunili smo želju nekim našim komentatorima i kratko analizirali potpisani gospodarski sporazum, te iznova spoznali da su aktualni balkanski političari samo marionete na koncu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
113 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata

Pa tko bi se ovome nadao??? Ne poznam ni jednog drugog političara koji bi tako nešto učinio. Svi ostali su oličenje dobrote, puni empatije!

Istinozborac

Pita Trump Vučića: “Oćeš sa Vazeljin ili bez Vazeljin ?” Vučić kaže: “Sa Vazeljin molim” Trump: “Vazeljin, Vazeljin come on !”

Mlata

Što bi Palma rekao…jel to što smo dobili ovim potsivanjem može da se sipa u traktor

Zvrk

Ovo je nista drugo nego pis…mokrenje u lice. Susjedi, ovakvog sociopata na vlasti ne zasluzujete. Pace, ne zasluzuje ga nitko. Ako je ista dobro iz svega, to je da je tzv lider u regionu pstao bez brojnih stolica na kojim je sjedio i definitivno je odabrao stranu. Pocinje se nazirati… Pročitaj više »

pozitivan pesimista

e, moja braco jugovici, pusiona na sve strane..

Bosanac

Ako nam marionete počnu visit na našim koncima (kanapima) po glavnim trgovima naših gradova, onda možda bude neke nade za nas ovdje ‘balkansku telad’.

Milance

Jednostavno řečeno Vucic je tím potpisom priznao Kosovo ali dá Vucic nema pri povratku problema, mora se to zakamuflirati návodním ekonomskim sporazumom.Tu je bitna stvar dá je Izrael priznao Kosovo a samim time své řečeno..Novinarum Logicno ptomakla vážná stvar dá je Americká administracija jedním potezom bez ispaljenog metka izbacila Kinu… Pročitaj više »

Feniks

Kao što bi rekli Bosanci sta je ovo ba ovaj se sporazum tice vise Izraela nego Srbije i Kosova. Nisam znao da je Hezbollah prepreka postizanju suradnji izmedju Srbije i Kosova haha.

Cudo

Ukratko. Ovim je nesporno priznato Kosovo u svim mogućim elementima državnosti ( npr. ekonomska suradnja dviju država i priznanje diploma – nisam nigdje primjetio da naše županije priznaju diplome sa fakulteta druge županije ni da rade na ovako visokom nivou gospodarsku suradnju ), a to što ne piše da je… Pročitaj više »

Spacevoodoo

Dosta toga od svega ovoga je i Hrvatska prihvatila, provela i provodi bez ikakvog sporazuma. Sporazum je bitan jedino Americi i ne koristi ni Srbima ni Shqiptarima. Hrvatska jedino ne koristi američku tehnologiju za instalaciju 5G šta ni u kojem slučaju to 5G samo po sebi čini se nije dobro.… Pročitaj više »

Komšija

Činjenica da je na insistiranje Vučića izbačena stavka 10. ruši tezu da je sporazum vazalski. Sporazum je rezultat kompromisa. Nešto se dobilo, a nešto izgubilo što je i priroda kompromisa. Iako ne deluje tako na prvi pogled najznačajnije stavke su one koje se tiču Američke razvojne agencije u Beogradu i… Pročitaj više »

Jozo

Pico usa rani odvede Srbiju u ponor

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

”RIBE, APIS, ATS-G i SRTP” u originalnom dokumentu pise ”PISCES, APIS………” jos kad bi bekani znali sta je sve ovo bilo bi pravo jasno. Ovo je dokument koji su korisni idioti potpisali sa SAD-om. Nista konkretno nije ni potpisano izmedju Pristine i Beograda. Aposebnoo su mi dobri oni mali stolici.… Pročitaj više »

Riddick

Sto se tice teksta svaka cast.
Dodao bih samo da niko na sastanku nije nosio masku niti je odrzavao socijalnu distancu i ako u Srbiji za ne nosenje maske u zatvorenom javnom prostoru sledi kazna od 50 000 rsd a za firme i vise.

samo razmišljam na glas

hvala na ispunjenoj zelji, ali ovaj tekst je samo prepisano/napisano sto se može naći u svim dnevnim novinama bez ikakve dublje analize a otvoreno je odbačen dio da su Srbija i Kosovo potpisali ISTI dokumenat ali na dva lista papira sa svime što to u praksi znači jedino g.Nermina smeta… Pročitaj više »

Ua političari

Брате Си, товариш Путин гуд бај, хело мистер Трамп!!! Ха, ха, ха … Велика победа Србије!!! Ма шта велика, грандиозна. ЈБТ је “мало дете” за господина Вучића. Ма нема везе што више кинези и руси неће ништа градити у Србији. Ма није страшно што ћемо куповати гас и нафту од… Pročitaj više »

slo

ko da su nasi bolji

Dokurčilomi

Nisam znao da je Priština na Jadranu.

Bata

USA nije nikome prijetelj osim samoj sebi. Nisu Amerikenjci zametnuli rat i razbijanje Yu da ne gosodare sa tamo nekom Srbijom. USA sjebendisala Hrvatsku, zasto bi Srbija bila u boljem polozaju.

onaj najgl..... veći Dalton

Melania poludila… Taman je prebrojala srebrni servis za jelo. Provjerila jel’ sve na broju. Nakon zadnjeg gosta. Hmmm, jel ‘to bio Bibi il’ onaj Poljak…. Netko treći? Promijenila sve brave na Bijeloj kući. Sad valja iznova… A ovaj njen opet zvao neke nove. Gdje ih samo pronalazi? I k’o mutav,… Pročitaj više »

Tomi

Tople vode nam niste odkrili , jasno nam je vec odavno da smo mi ex-yu svi neke sluge i potrčkoti

real

Pitam se što bi bilo da je Vučić odigrao kontru i priznao Kosovo, bi li izbjegao potpisivanje ovoga sporazuma? Odsječeš teritorij, ne potpišeš bilo kakav sporazum i kupiš sebi još 5-10, možda i 15 godina za mijenjanje svjetskoga poretka u korist Srbije. Zapad te sigurno ne bi mogao portretirati kao… Pročitaj više »

puki

pa kad sam ja ovdje govorio prije 2 godine, da i Aca radi za kabalu,kao i naši Andrija i Kolindica, kao i Milo, bakir i svi ostali, neki kao naš bivši uvaženi kolega shumadinac, nisu htjeli vjerovati… činjenice su nažalost brutalne. Aca je svjesno postavio izdresirano vošingtosnko kabalče, Anu Brnabić za… Pročitaj više »

Sestopero

Aleksanda Vucic je Siptar i ima vece sise od Ane Brnabic

Meštar

Ove obveze što je čovjek potpisao nemaju ni članice NATO i EU prema SADeu. Obrisali su guzicu s njim. Ovo je izravni vazalski ugovor. Kako će ovo braći Rusima objasnit. Morat će mu trabanti koji po njegovim tveima brane ,, srpski svijet” duplo radit. Samo jadni ti su Srbi di… Pročitaj više »

pantagana

Lako je bilo sa kalasnikovom se slikavat po hrvatskoj. Zna i on da od Rusa nema srece i da mora biti ona, vezi konja dje ti gazda kaze ili bi zavrsio ko Gadafi i Sadam.

Lokot

Sporazum je definitivno čudan. Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je stala na stranu zapada, a protiv Kine, Rusije i dijela islamskog svijeta. Ako stvarno misli iskreno podržavati US i zapad onda je ovo vrlo dobar sporazum. Međutim, ako Srbija misli i dalje imati dobre odnose s Kinom, Rusijom i nekim islamskim… Pročitaj više »

Max

Pa takivi kao on i njemu slični potpisali bi ili učinili bilo što da se održe na vlasti. (nije bolje ni kod nas) a time je samo izgubio bliskoistočno tržiše za Srbijansko oružje i streljivo.

Cale

Izgleda da je sporazum ustvari samo prilika da amerikanci svojim kompanijama obezbede visemilionski posao, i nista drugo. Sem sto se Vucic stavio u odbranu homoseksualaca. A ovo sa Izraelom, se cini da bas nema nikakve veze sa zdravom pamecu.

Tbilisi

Nestalo vazelina na tržištu!

Branko

Očekivao sam dublji komentar a ne samo copy/paste opozicije. Zašto mislite da se Moskva i Peking nisu konzultirali i da bi pod Bidenom sve bilo bolje? Šahovska partija.

Stjepan

Ovo je mali konfederalni sporazum ; albanije, kosova, srbije (uskoro vjv i crne gore) i kad, tj koliko amerima zatreba dijela ili cijele BiH … P. S. Nisam slučajno napisao malim početnim slovom imena tri zemlje i jednog protertorata!! Uskoro tako isto budem pisao nazive svih zemalja između 3 mora… Pročitaj više »

Stockholm

Jadno i zalosno koliko ste vi nelogicno logicni😢😢😢😢

Drago Papic

Ništa novo za Srbiju, oni uvijek imaju nekog sizerena: Rusija, Turska, Francuska sada Amerika. Vole to srpski političari, ne vole preuzeti odgovornost

Janko

Sto je loše ako infrastrukturu u Sbiji i na Kosmetu financiraju i izvode Amerikanci,pa Kinezi i Rusi su uzeli već veliki deo ovog kolača.neka se gradi,pa makar i sa štampanim dolarom.A sto se tiče 5 G tko i po kojim kriterijima osim politički može utvrditi da je kineska 5 G… Pročitaj više »

Janko

A sto je Vuči treba Amerikancima i Izraelu da se Kosovo i Izrael medjudobno priznaju.Oba su američke kolonije i to su mogli učiniti bilo kada,ali je Trampu taj teatar trebao pred izbore

lear ZI

Ovaj čovjek je bolestno džubre, a baš na to ponosan.

POVEZANE VIJESTI