Wagner više ne postoji?

Putin
29 komentara

Ruski zakon ne priznaje postojanje privatnih vojnih kompanija, uključujući ‘Wagner’, rekao je predsednik Vladimir Putin u četvrtak listu Komersant, na pitanje o njegovom nedavnom sastanku sa komandantima pobunjeničke grupe.

Dok je prisustvovao sajmu tehnologije u Moskvi, Putin je upitan da li će ‘Wagner’ nastaviti da deluje kao borbena formacija. “Pa, PMC Wagner ne postoji!” rekao je Putin dopisniku Komersanta. “Nemamo zakon o privatnim vojnim kompanijama! Tako da jednostavno ne postoji!”

“Grupa postoji, ali pravno ne postoji”, pojasnio je predsjednik. „To je posebno pitanje, vezano za legalizaciju, koje treba da se pozabavi Državnom Dumom i Vlada. Komplikovano pitanje.”

Ruska vlada već dugo drži ovu poziciju kada je upitana o grupi, koju nominalno vodi biznismen Jevgenij Prigožin. Wagnerovo de facto postojanje priznala je ruska vojska tek kada se grupa uključila u borbe u Donbasu prošle godine, posebno u Popasnoj i Artjomovsku, takođe poznatom kao Bakhmut.

Ranije ove sedmice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je izvještaj francuskog medija da se Putin sastao sa 35 pripadnika ‘Wagnera’ 29. juna, nekoliko dana nakon što je ta grupa učestvovala u oružanoj pobuni. U četvrtak je od Putina zatraženo da iznese svoju verziju onoga što se dogodilo.

„Nemam verziju“, odgovorio je ruski predsednik. “Vi ili NATO možda imate verziju. Imam ono što se zapravo dogodilo.”

Prema Putinovim rečima, želeo je da se sastane sa komandantima Vagnera koji su se borili časno, više od Prigožina, iako je i on bio prisutan.

„Na sastanku sam dao ocjenu šta su radili na bojnom polju i šta su radili tokom događaja od 24. juna“, rekao je Putin. “Treće, pokazao sam im moguće varijante kako bi mogli nastaviti svoju službu, uključujući i borbu. To je sve.”

U jednom trenutku, rekao je Putin, ponudio je ljudima okupljenim u Kremlju da nastave vojnu službu pod istim komandantom kojem su služili proteklih 16 mjeseci, poznatim po njegovom pozivnom znaku ‘Sijedi’. Dok su mnogi od njih klimali glavom, Prigožin je govorio u njihovo ime i rekao da se ne slažu.

Nakon što je opkolio vojni štab u Rostovu i poslao konvoj vozila prema Moskvi, Prigožin je naredio Wagneru da se povuče 24. juna, nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao u dogovoru s Kremljom. Prema uslovima sporazuma, Vagner bi bio reintegrisan u ruske oružane snage, dok bi se Prigožin preselio u Bjelorusiju i krivični postupak protiv njega za oružanu pobunu bi bio povučen.

PrigožinPutinrusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laži, Laži, Laži me, ti to radiš najbolje
9 mjeseci prije

Sve,je to maskirovka
Decki prelaze u 007 agente

Primat
9 mjeseci prije

ne poooostoji, ..ono sto ne pooostoji…
kaze, ..spremo po kutji, stigla nova ves-masina, izvlacio jos jednu cijev 3/4 cola, pa plocice i to…, pa..tek sad, uvatio vremena pogledat zakone.

Toni
9 mjeseci prije

Zamisli koja sranja trebaš trpit i povjerovat kad živiš u rusiji.

A zamislite sad razinu rusofila sa zapada, koji je to jad ….

Toni
9 mjeseci prije

Osjećam sućut prema ljudima koji ovo slušaju i vjeruju

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Opet jeftini buzinski trolovi trolaju o Srbima ispod teksta o Wagneru, Putinu ili Rusiji.

Majku mu staru,zar u ovih 500 dana niste spoznali razliku izmedju Rusije i sao krajine, Putina i Mile Martica?

Luciferka, zadnja
9 mjeseci prije

Ukrajina ne postoji, Wagner ne postoji…koje glive si opet jeo vladolfe ?

MladenSt
9 mjeseci prije

A oće li se morat vratit u zatvor ovi koji su pušteni s odsluženja zatvorski kazni .? Izgleda njima ovo najbolje došlo izašli iz zatvora a front raspušten .

vanja
9 mjeseci prije

Stvarno moraš biti ljigavac i licemer pa to reći.Pre 2 neselje sam je rekao koliko milijardi dolara je skrao u tu nepostoeću organizaciju

cirko
9 mjeseci prije

Kakva prevara.

Max
9 mjeseci prije

Imati a nemati.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Nije ni prije bio registriran u Rusiji…

Nena
9 mjeseci prije

Samo ovde pojedini neka se ne sikiraju ni za Wagner a još manje Rusiju i neka se ne nadaju njihovom kraju niti propasti.
Pozzz

9 mjeseci prije

Eno ih u bjelorusiji obučavaju …Hajd ti sad znaj jel bjelorus , rus , wagnerovac..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI