Washington ne vidi znakove genocida u Gazi

Unistena Gaza nakon Izraelskog napada
24 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odbacila je optužbe za genocid protiv Izraela od strane više nacija, uključujući saveznika u NATO-u, ističući da Washington ne vidi nikakve naznake da snage zapadnog Jerusalema čine takva djela dok napadaju pojas Gaze u kampanji uništenja Hamasa.

Južnoafrička vlada podnijela je prošle sedmice tužbu za genocid protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (ICJ), a članica NATO-a Türkiye objavila je u srijedu zvaničnu podršku toj optužbi. Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller osudio je optužbe na brifingu za novinare kasnije u srijedu, rekavši da nema naznaka da Izraelske odbrambene snage (IDF) počine genocid nad Palestincima.

“Genocid je, naravno, gnusno zvjerstvo, jedno od najgnusnijih zločina koje svaki pojedinac može počiniti”, rekao je Miller . “To su optužbe koje ne treba iznositi olako, a što se tiče Sjedinjenih Država, ne vidimo nikakve radnje koje predstavljaju genocid.”

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby bio je oštriji u svom odgovoru, rekavši da su optužbe protiv Izraela “neutemeljene”. Dodao je da je slučaj Međunarodnog suda pravde koji je pokrenula Južna Afrika “kontraproduktivan i potpuno bez ikakve činjenične osnove”.

Više od 22.000 Palestinaca ubijeno je od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, prema zdravstvenim vlastima Gaze. UN su prošlog mjeseca upozorile da više od 500.000 stanovnika Gaze gladuje usred izraelskog bombardiranja, a 85 posto stanovništva je raseljeno. Sukob je počeo kada su Hamasovi militanti pokrenuli iznenadne napade na sela na jugu Izraela, ubivši više od 1.100 ljudi, uključujući skoro 700 izraelskih državljana, i vrativši stotine talaca u Gazu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uporedio je vojnu kampanju Izraela u palestinskoj enklavi sa holokaustom nacističke Njemačke protiv jevrejskog naroda. On je također osudio zapadne nacije zbog podržavanja izraelske taktike, i sugerirao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio jednako genocidan kao i njemački Adolf Hitler.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ustvrdio je u srijedu da su zapadne nacije izgubile svaki kredibilitet da govore o “načelima, vrlini i moralu” davanjem “bezuslovne podrške ” Izraelu . Dodao je: “Vidim da sve ovo utire put za ogroman geostrateški prekid.”

Millerovi komentari uslijedili su dan nakon što je američki State Department zamjerio “zapaljive i neodgovorne” izjave dvojice izraelskih političara koji su pozvali na uklanjanje Palestinaca iz Gaze. Izraelski ministar odbrane Ben Gvir ponovio je svoju izjavu kasnije u utorak, rekavši: “Uz dužno poštovanje, mi nismo još jedna zvijezda na američkoj zastavi.”

Pozivi na masovno raseljavanje Palestinaca suprotni su zvaničnoj politici izraelske vlade i stavu SAD-a, rekao je Miller novinarima u srijedu. “One su u direktnoj suprotnosti sa politikom njegove vlastite vlade i vjerujemo da bi te izjave trebale prestati”, rekao je on o Gvirovoj retorici.

Međutim, Miller je dodao da je prikladno da IDF zatraži od stanovnika Gaze da “privremeno” evakuiraju svoje domove kada izraelske snage izvode “legitimne vojne operacije” u njihovim susjedstvima.

gazagenocidIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Washington ne vidi da mu upravo tinja vatra u dvorištu 🤷

eks
3 mjeseci prije

Nema tu genocida, to je uvodjenje demokratije i ljudskih prava , na američki način.

Bruno
3 mjeseci prije

Nije ni čudo da ne vide. Ovaj oronuli starac ima loš vid. Mister Magoo, za one koji se sjećaju tog crtića. Tako se i ponaša. Inteligentni ljudi su manje opasni od budala. Budala je neusporedivo više, pa ima veću podršku. Ruđer Bošković je bio najpametniji čovjek koji je hodao Zemljom. Stavite ga sa stotinu slučajno odabranih prolaznika i prosjek IQ- biti će manji od prosječnog.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Pa ne vide ni rusi znakove genocida u ukraini…. U ostalom tko je to ikada vidio da se desio neki genocid??? To samo vidi žrtva i onaj koji navija za žrtvu, sve ostalo se ili nije vidjelo ili je opravdano, tako da nema genocida u gazi ako ga nema u ukrainu, nema genocida u belgorodu jer nema ni u kijevu sve vojni ciljevi…. Kako dva različita rata zbunjuju naviječe različitih strana…..što je zločin u jednom ratu u drugom je vojni cilj, sto je u prvom ratu vojni cilj u drugome je zločin. Samo je bitno navijati za pobjednike i sve opravdani zločini……..

duki
3 mjeseci prije

Ima li govno oči -nema !!
Eto zato ne vide !!
Gradovi!!

Nekoime
3 mjeseci prije

Izrael postupa s Palestincima jednako humano i zakonito kao što su Amerikanci postupali s Indijancima. Tu samo netko zlonamjeran može vidjeti genocid.

marmel
3 mjeseci prije

Biden nezna ni kad su mu gace-pampers puni, svinje.

Logicar
3 mjeseci prije

Amerika i izrael zajednički vrse genocid nad Palestincima te zbog toga niti ne priznaju da su to radili.Zalosno je da samo JAR podnosi tuzbu protiv izraela,a druge drzave svijeta gledaju sastrane.
Gdje je sada erdogan sa njegovim optuzbama zasto se ne pridruzi JAR ?

Zlovenac
3 mjeseci prije

Ali vidi Ujgure u Kini.

Dux
3 mjeseci prije

Šta bi se Adolf sada slatko nasmijao…

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ništa novoga nisu oni vidjeli ni isilovce pa toyote završile kod njih. Ne znaju oni ni brojeve pa slučajno milijarde završile na terorističkom računu.

abc
3 mjeseci prije

Kako kaže Washington tako misli i govori zapadna Evropa.

Zvone
3 mjeseci prije

Kriminalci se obično druže sa drugim kriminalcima.

abc
3 mjeseci prije

USA je industrijska cona u vlasništvu lažnih aškenazi židova, turkmensko-hazarskog porekla, a največi dioničar-vlasnik američke industrijske cone je gospon Rotschild, vlasnik dolara i FED-a.

Krle
3 mjeseci prije

“Genocid je, naravno, gnusno zvjerstvo, jedno od najgnusnijih zločina koje svaki pojedinac može počiniti”, rekao je Miller . “To su optužbe koje ne treba iznositi olako, a što se tiče Sjedinjenih Država, ne vidimo nikakve radnje koje predstavljaju genocid.”
Pa čita li itko definiciju genocida? Pa ne može ga vršiti pojedinac nego samo učestvovati. Ne može niti jedna bitka biti genocid. Genocid je sustavni zločin usmjeren na iskorjenjivanje i zatiranje drugog naroda ili vjerske grupe a upravo to je ono što radi Izrael. Ono što rade SAD je saučesništvo a gnusna je njegova izjava.

Tito
3 mjeseci prije

Isti su i jedni i drugi,i ameri siju smrt svuda okolo stotinama godina

Budo
3 mjeseci prije

Genocid ne vide samo one države koje su nastale na genocidu ili su radile genocid. Njima je genocid u krvi. Australija, Kanada,Uk,Francuska,Njemačka, Belgija, USA i njima slične zemlje.

Tim
3 mjeseci prije

Iz očiju punih indijanske krvi, krvi afričkih robova, krvi naroda koje su pregazili niti ne mogu vidjeti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI