fbpx

Xi Jinping: “Marxova teorija još uvijek sja istinom i Kinu vodi u velike pobjede”

Kina i Karl Marx

Predsjednik Xi Jinping, glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva, 4. svibnja 2018. je u Velikoj dvorani naroda u Pekingu održao govor na konferenciji povodom 200. obljetnice rođenja Karla Marxa.

“Dva stoljeća kasnije, unatoč golemim i dubokim promjena u ljudskom društvu, ime Karla Marxa je i dalje cijenjeno u svijetu i njegova teorija i dalje blista s iskričavim svjetlom istine”, izjavio je predsjednik Xi Jinping. Xi Jinping je predvodio najveći skup u Pekingu na kojem su predstavnici svih grana vlasti proslavili 200. obljetnicu rođenja Marxa.

Kineski predsjednik je rekao “kako je Marx bio učitelj proleterske revolucije i radnika širom svijeta, glavni utemeljitelj marksizma, tvorac marksističkih partije, istraživač međunarodnog komunizma i najveći mislilac modernog doba”.

“Danas imamo ovo veliko okupljanje kako bi proslavili 200. obljetnicu rođenja Karla Marxa, da se sjetimo njegovog velikog karaktera i povijesnih djela i preispita njegov plemeniti duh i njegove briljantne misli”, izjavio je Xi Jinping.

“S uzvišenim idealima, bez straha od poteškoća ili nedaća, Marx su posvetio borbi za oslobođenje čovječanstva i popeo se na vrhove misli u svojoj potrazi za istinom, stalno se boreći za svrgavanje starog svijeta i uspostave novog”, rekao je kineski vođa.

“Marx nije bio samo velika osoba koja je podnijela težinu svijeta, nego i običan čovjek sa životnim strastima, iskren i vjeran u prijateljstvu. Ipak, najdragocjenije i najutjecajnije duhovno dobro koje nam je Marx ostavio jest znanstvena teorija koja nosi njegovo ime: marksizam. Kao spektakularna zora, ovaj je teorija osvijetlila put čovječanstva u istraživanju zakona povijesti i potrazi za slobodom. Marxova misao i teorija su iz njegova vremena, ali nadilaze sva vremena”, rekao je Xi Jinping.

“One su suština duha tih vremena i suština duha cijelog čovječanstva”, rekao je kineski vođa i dodao “kako je marksizam znanstvena teorija koja nam na kreativan način otkriva pravila razvoja ljudskog društva”.

“Nakon što je razvio materijalistički koncept povijesti i teoriju viška vrijednosti, Marx je pokazao kako će čovječanstvo proći iz područja nužnosti u područje slobode, ali i put narodima da ostvare tu slobodu. Marksizam je prva ideologija oslobođenja naroda i zbog toga je narodna teorija. Marksizam je po prvi put istraživao put za oslobođenje čovječanstva i oslobođenja naroda. Znanstvenom teorijom je ukazao put prema idealnom društvu, bez tlačenja i eksploatacije, gdje će svaka osoba uživati jednakost i slobode”, izjavio je Xi.

Imajući na umu da je praksa istaknuta značajka marksizma, što ga razlikuje od drugih teorija, Xi Jinping je pokazao da je marksizam teorija prakse koja usmjerava ljude da promjene svijet.

“To je otvorena teorija koja se stalno razvija i uvijek je na granici vremena. Zato je uvijek mlada, istražuje nova pitanja u razvoju vremena i reagira na nove izazove za ljudsko društvo”, rekao je Xi Jinping.

Glavni tajnik KP Kine je ukazao da se 170 godina od objavljivanja Komunističkog manifesta marksizam raširio diljem svijeta, bez premca u ljudskoj povijesti po širini i dubini utjecaja.

“Nakon kraja Drugog svjetskog rata su utemeljene brojne socijalističke zemlje, a osnivanje Narodne Republike Kine je posebno povećalo moć socijalizma u svijetu. U razvoju socijalizma u svijetu je bilo neprilika, ali opći trend u razvoju ljudskog društva se nikada nije promijenio i nikad se neće promijeniti”, rekao je Xi.

“Marksizam nije samo duboko promijenio svijet nego i Kinu. Odjeci Oktobarske revolucije u Rusiji su marksizam i lenjinizam doveli u Kinu. Oni su dali naglasak na novi smjer i ponudili izbor potpuno nov za kineski narod u njegovoj borbi za opstanak, što je dovelo do stvaranja KP Kine. Od svog rođenja je Komunistička partija Kine kombinirala osnovna načela marksizma sa stvarnošću kineske revolucije i izgradnje. Kineski narod je od “istočnoazijskog bolesnika” pretvorila u čovjeka koji se ustao i vodila ga kroz dugi marš borbi. Ta ogromna transformacija je konkretan dokaz da samo kroz socijalizam možemo spasiti Kinu”, istaknuo je Xi Jinping.

Od reforme i otvaranja je KP Kine kombinirala temeljna načela marksizma s realnošću kineskih reformi i otvorenosti, a narod se ustao i obogatio se.

“Ova ogromna transformacija je konkretan dokaz da možemo razviti Kinu samo kroz socijalizam s kineskim karakteristikama”, naglasio je Xi Jinping.

“U novoj eri, KP Kine još jednom kombinira osnovna načela marksizma s kineskom stvarnosti ove nove ere, ujedinjuje i vodi ljude u velike borbe i izgradnju velikih projekata kojima promičemo naše ciljeve i ostvarujemo veliki san. Kineska je nacija prošla kroz veliku transformaciju, jer oni koji su postali bogati sada postaju jaki. Ova izvanredna preobrazba je nedvosmislen dokaz da se samo pridržavanjem i razvijanjem socijalizma s kineskim karakteristikama možemo ostvariti nacionalni preporod”, rekao je Xi Jinping.

“Povijesti je pokazala kako je savršeno točno da ljudi izaberu marksizam, kao i za Komunističku partiju Kine da marksizam ima na svojoj zastavi. Isto tako je savršeno točno da se kombiniraju osnovna načela marksizma s kineskom stvarnosti i da stalno prilagođavamo marksizam u kontekst kineskog vremena”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na kraju svog govora povodom 200. obljetnice rođenja Karla Marxa 4. svibnja u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

VIDEO – Početak ceremonije 4. svibnja 2018. u Velikoj dvorani naroda u Pekingu

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
95 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mao
Gost
mao
2 godine prije

to je pravi vođa…živio drug chi ! jel primaju izbjeglice iz nato pakta ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  mao

Dođi brate imaš posla ili Most Pelješac ili cesta Bar-Boljare, ne trebaš ni ići u Kinu

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Ima jedan dobar vic, na temu Kine i Kineza! Naime jednog Crnogorca su uspjeli uvjeriti, da će Crna gora zaratiti s Kinom, a đetić će nato! Pa čoče, reci ti meni đe ćemo ih sahraniti, kad ih je toliko!!

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ti si napisao pola vica, nemoj to raditi, ako te tvoj otac napravio sa pola pameti, nemoras ti nama prenositi pola vica.

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije
Reply to  Ive

“I noga u guzicu je korak naprijed!”

Tako je govorio Mao Tze Tung.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ive

Ti stvarno nisi samo “pola redikula” nego cijeli, (ganc) redikul!!

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Dobro je da te je majka “cijeloga” odgojila, (ganc).

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Splićo

Doli Hajduk!!! Doli Split!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Komunisticka kontrola i trzisna ekonomija…

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Alen

Hoćeš reći neoliberalni kapitalizam. Inače Marxove ideje su zloupo-trijebili (a ljude su trijebili) boljševici, kojima je jeidni cilj bio uništiti Rusiju. zato ih je i bilo 80% Židova. Niti su komunisti imali veze sa Marxom, niti današnja Kina ima išta s njim. Samo deklarativno.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  palermo

nego kako je …molim te prosvetli i nas!!!!
obzirom da su prosla dva vijeka….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  palermo

Svega tu ima da budem iskren..

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  palermo

Uuuu leptehebo, šta si ti tu svega nadrobio!!!– I ostao živ!!

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Gdje samo vrh uziva a radnici crkavaju…bas super u Kini….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  taKi

Usput, bijaše nedavno emisija o turizmu u nas i kako moramo računati na to da svake godine u inozemstvo kao turisti putuje 100 milijuna Kineza. Alo, brate 100 000 000. Pa da dođe 0,2% u nas koliko je to?

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Laki ti nisi bio u skoli kada se ucio procentni racun, znamo anemija te savladala. To bi ti trebalo biti 200,000 pa recimoi 7 dana u prosijeku = 1 400 000 nocenja, pa 20 Eura nocenje sa doruckom, eto ti ga 20 800 000 Eura.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  taKi

@taKi, siris ili pusis kapitalisticku propagandu? Kineski inzenjer zaposlen u kontroli, tvornica transformatora, ima oko 7000 kn placu! Sve im je neusporedivo jeftinije! Tvornica je kao apoteka, organizacija za 10! Radno vrijeme 40 sati tjedno!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ja imam drugačije podatke: Kažu, da njihovi radnici, zaposleni u elektonskoj industriji (mobiteli i slično) žive i rade u ropskim uvjetima! Oni praktično s posla u velikim tvornicama ne idu kući, nego žive i rade na istom mjestu
nema slobodnog vremena, ni godišnjeg odmora, a tek najdiscipliraniji i najproduktivniji mogu jednom tjedno kući, vidjeti porodicu! Kinezi su mnogo investirali po cijeloj Africi, ali ih tamošnje afričko stanovništvo ne podnosi, jer su zahebani gospodari, tjeraju ih da crnče do iznemoglosti, za mizernu zaradu!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ajmo sad redom-tvornica transformatora je Shen-ma u Shen-yangu. Dalje, sestricna i bratic su mi u SAD-u. On inzenjer strojarstava radi kao konstrukter luckih dizalica zaradi toliko da uspjeva sa zenom otplacivati jedva kucu od 100 m2 u Bostonu i auto. Godisnjeg ima 14 dana nakon 20 godina staza, svi ostali slobodni dani mu se odbijaju od place. Radni tjedan mu nije ispod 50 sati. Sprema se zaduziti 50 000$ da bi mogao skolovati dijete koje je izvanredan ucenik! Sestricna radi 2 posla nakon muzeve smrti i dugovima je do grla, vratit ce se u Hrvatsku.

taKi
Gost
taKi
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koca bio sam tamo poslovno i vidio uslove pod kojim rade.Imaju naravno svega ali slabo je za radnike. Uslovi su katastrofa..pjesmica i rad kao robovi…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  taKi

A ti si bio tamo i vidio sve to, pa sad nam soliš pamet! Imam podatke iz prve ruke, jer su mi neki rođaci tu završili škole i otišli preko Atlantika i svi dobro žive, od svog rada. Razgovarali smo o tom problemu beskućnika i “američke sirotinje” i rekli su i, da tamo svaki ozbiljan čovjek, koji želi raditi uglavnom nema egzistencijalnih problema, nego je to rezervirano za problematične ljude, one koji uživaju drogu ili za takve koji jednostavno neće raditi nego žive od sociale!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Tako je, posao redovni, plus dodatni, jedini je jamac da preživiš od prvog do prvog u Americi. kakve glupost i demagogiju prosipaš. Cijeli Detroit su svi drogeraši i oni koji žive od socijale,….. koje socijale?

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

detroit jos postoji?

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Galus 92

ovo je “briljantno”…jbte nisam znao da je to socijalna drzava, bez nezaposlenosti, izdrzavanja, satora na ulici…bez kriminala, droge, pijanih i tako darezljiva prema svima i svakome, uvek se nadje na usluzi da uspostavi demonokratsko drustvo u zamenu za prirodna bogatstva…(sva po mogucstvu)….e cekaj malo vise nece moci da se otima bez da se plati….eto novih satora na ulici!!!

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus 92 – lako je tvojima tamo, oni pljačkaju cijeli svijet i onda se hvale kako su prosperitetni i kako žive od “svog rada”. Hajdemo sad vidjeti kako će biti prosperitetni kad im Rusija i Kina vele stop. Lako je nemati egzistencijalnih problema kad ti cijeli svijet plača danak. I 1930ih su živjeli od svog rada pa su bili siromašni i umirali od gladi.

Perer
Gost
Perer
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Onda ijmaju jako puno problematicnih, sve od baze pa do vrha!!!

Mister y
Gost
Mister y
2 godine prije
Reply to  taKi

dafuq?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Mister y

Hebo vas usa i zivot tamo …
Dodjoh,vidjeh,pobjegoh… Toliko od mene o zivotu ( ili robovanju ) u usa….

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Alen

Poznanik bio u americi početkom osamdesetih godina, zapadna obala. U tamnici naroda Jugoslaviji bio je veći obrtnik sa desetak+ zaposlenih. Nakon povratka prvo što je rekao je “hebeš ameriku, tu kod nas je amerika” ukratko vidio je bogate kvartove ali najviše vremena proveo u radničkoj četvrti LA-a a za te je on bio “amerikanac”. Amerika je ogromna zemlja i razlike su ogromne između država, gradova i zato svako generaliziranje da je ovako ili onako je potpuno bez veze. Sve što tamo vidiš možeš vidjeti i kod nas, sirotinju i bogate.

Perer
Gost
Perer
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Problem je sto vecina ljudi ima percepciju Amerike kroz filmove, serije i tv propagandu. Vrlo rijetko se mogu naci neki uradci o stvarnom i realnom zivot SAD-a.Kad bi se to prikazivalo svijetu ,imidge amerike bi strmoglavo otisao dolje i cijenjeni ( veliki mozgovi) nebi bas hrlili u Ameriku, a Americi je clij pridobiti bas takve.

taKi
Gost
taKi
2 godine prije
Reply to  taKi

Pajdo to i je najbogatija drzava jer pljackaju od svog postojanja.E sad je stvar kako se ko snaso a da je tesko jest… Samo moras se borit i imat srece…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovo bi netko stručniji trebao analizirati. Jeste , ostao je dio izvornog marksizma u Kini, apsolutno, ali smo danas u 3. mileniju, a ne 19. stoljeću. Između dvije škole, Friedmennove i neoliberalnog kapitalizma i postmarksizma s državnom ekonomijom, planskom privredom, uz davanje privatnom poduzetništvu onoliko prostora koliko dozvoli država, ovaj drugi se pokazao djelotvorniji. Dogmatski, realni socijalizam je morao propasti, jer je mijenjao prirodu čovjeka, uz sve dobro što je postigao. Tako će i ovo propasti, jer mijenja prirodi i bit čovjeka i prilagođava društvo teoriji, ideologiji,bolje rečeno, jer neoliberalizam nije ekonomska teorija nego ideologija.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana
2 godine prije

Ma, socijalizam/marksizam su propali sustavi koji ne funkcioniraju niti u teoriji niti u praksi. Ovo o čemu Xi govori, to nema puno veze sa marksizmom. Kinezi su modificirali i socijalizam i komunizam i makrsizam, ali komunjare na Zapadu misle kako Xi njih podupire. Kina je njihov socijalizam odbacila prije nekoliko desetljeća. Danas uvijek govore o “socijalizmu s kineskim karakteristikama” što ima više veze sa “kineskim karakteristikama” nego sa socijalizmom. Uz to, Xi u svakom govoru spominje kako se marksizam treba prilagoditi suvremenim prilikama i biti u skladu sa realnošću. Preporučam da pogledaš YouTube video u kojem Xi objašnjava zašto se oni još uvijek nazivaju “komunistička” partija Kine.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Ovi Kinezi veći demagozi nego Ameri.

Kakav crni Marksizam i Kina.

U Kini tvornice pune djece. Kina se obogatila gazeći svoje građane za par dolara.

Nakon što sam ovo pročitao Kinu stavljam na isti nivo sa Saudijskom Arabijom.

Tamo je Marksizam posta religija i opijum za narod.

Stig
Gost
Stig
2 godine prije
Reply to  Damir

Panta rei
Samo mijena stalna jest

Kina je uskoro svjetska sila br.1, jer je prošla i prolazi najveću transformaciju/prilagodbu, veću od bilo koga drugog.
Promjena/razvoj/prilagodba je osnovni zakon uneverzuma.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Damir

I nije to sve, ona dosta svojih građana proda na svjetskom tržištu rezervnih dijelova! Glavne mušterije su bogati Japanci, a i drugi se sve više opskrbljuju tjelesnim rezervnim organima u Kini! Nigdje na svijetu nema toliko izvršenih smrtnih kazni kao tamo. To je prava strahota: Njih nekoliko stotina na prepunom stadionu osude na smrt, a razlozi za to mogu biti prilično banalni za naše pojmove i nema tamo žalbenog roka, nego ih odmah vode u nekakve šupe, narede im da se postave u duge redove zatim kleknu a izvršioci kazne (dželati po naše) svakom od njih ispale metak u potiljak i odmah počinje rastavljanje na dijelove. Korisno je sve, od krvi, srca, bubrega, jetre, krvnih žila, kože, očiju i svega drugog što se traži na svjetskom trgu ljudskih rezervnih dijelova! Ukratko, Kina je iza uljuđene maske , zemlja užasa!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ajde, to si vidio na Kosovu pa si mislio da je Kina?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUSE, stvarno si poremećen. Možda i pokvaren

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Slušaj vamo druže Điping!! Hebo te Marx a ti njega!!! Tvoj idol Mao cetung, kojega još uvjek štuješ i čiju sliku još uvjek držiš na zidu svojega ureda je najveći zločinac na svijetu po svim kriterijima i to navode sve ozbiljne svjetske enciklopedije jer je po dostupnim podacima njegovom krivnjom umrlo (ubijeno) više od 70 milijuna Kineza! i Mao je bio marksist kao i Điping, a i ovaj će ponoviti Maova djela, ako bude zaključio, da je to “potrebno”!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ako je Mao zlocinac, daleko veci satrapi i ubojice su svi americki predsjednici pocevsi od 1945.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ni približno!! To je barem lako izračunati!!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Hajde onda računati, koliko je britansko kraljevstvo pobilo ljudi u Kini, Indiji, Pakistanu, Africi ?
Koliko su pobili domicilnog stanovništva na oba kontinenta Amerike ?
Koliko je USA pobila ljudi u svojim ratovima od 1945. do danas ?
Ah da, to je bilo širenje slobode i demokracije, zaista.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Broji @Galus pa ces vidjet da su kapitalisticki satrapi nedostizni. Belgijski kralj je iz zajebancije pobio nekoliko milijuna Kongoanaca, ali to se ne racuna zlocinom jer je sirio demokraciju i prosperitet. Ameri su nakon 1945. poceli svaki rat i u njemu testirali oruzja ta masovno unistenje. Sjetimo se atomskih na Japan, bombardiranje Sjeverne Koreje gdje su tesrirali napalm na zivoj sili, poginulo je gotovo 3 milijuna sjevernokorejske sirotinje, napalm na siromasne vijetnamske seljake, osiromaseni uran na Irak i Srbiju. Sto cemo sa zrtvama prilikom svrgavanja Amerima nepocudnih rezima po Juznoj Americi? Sjetimo se podrske fasistu Pinocheu koji je pobio desetke tisuca svojih sunarodnjaka, podrska zlocincu Franciscu Franku. Konacno, Hitler je proizvod krupnog kapitala sa americkog tla. Ne zaboravimo ratove koje su raspirivali i organizirali vojne udare po africkoj sirotinji! ETO PA ZBRAJAJ!

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

KOČA, a znaš li da je američka i britanska avijacija u građanskom ratu u Grčkoj 1944 do 1949, bacala napalm bombe po planinama na sjeveru Grčke? Naime, SAD i V.Britanija su u tom grčkom građanskom ratu, prvom ratu nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, bili na strani grčke desničarske vlade u Ateni, a protiv grčkih partizana. Koji su u WW2 bili veliki borci protiv njemačkog i talijanskog fašističkog okupatora.
Da, oni su bombardirali sela na sjeveru Grčke i bacali napalm po grčim partizanima-pobunjenicima.
Koliko znam, to je jedina upotreba napalma u Evropi.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUS, jop je lakše izračunati za koliko je stanovnika porasalo Kina pod Maom, ili SSSR pod Staljinom ili SFRJ pod Titom.
Ali je isto tako lako izračunati koliko je tvoj idol Hiter, pobio desetina milijuna ljudi. Da je dobio rat, Hitler bi pobio na stotine milijuna, ali ga je Staljin spriječio u tome !!!

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ši Ping, a ne Điping 🙂

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Pogledaj još jednom piše Jinping a čita se điping

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Meni to zvuči kao Đinpin(g). A ono “š” (u Xi) mi zvuči mekano.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Bravo, izgovara se Ši ping

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUSE, za vrijem vladavine Maa, Kina je za samo 27 godina narasla za skoro 300 milijuna ljudi. Kako je on zločinac, ubojica, a za to vrijeme se Kinezi toliko namnožili? Očito si imao jedinicu iz matematike.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Pametan čovjek lijepo govori o drugom pametnom čovjeku. Bedaki to ionako neće nikad razumjeti. Oni samo prate miris novca. Kao pas pseću pišaču.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovi kafanski komentari dolaze od ljudi koji nikada nisu pročitali jednu stranicu opusa Karla Marxa, koji se kao kritika kapitalizma uči na svim prestižnim zapadnim ekonomskim školama. Ubij me ako je itko pročitao Manifest, što bi bila “banalizirana” verzija opusa za ljude s manjim obrazovanjem. Ostatak da ne govorim. A lupetaju ko Maxim po diviziji. Veli Galus: Slušaj vamo druže Điping!! Hebo te Marx a ti njega!!! On bi ti odgovorio da ima prelijepu ženu, Marx je mrtav, a Kina je na temelju marksizma s kineskim karakteristikama to što jest. A ti što si? Kako vele Sicilijanci “Nudu mischiato cu niente” – Nitko pomješano s ničim.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Druže Laki, jedna poslovica kaže, da je put u pakao popločen dobrim namjerama: Možda je tvoj Marx imao dobre namjere, ali oni koji su njegove ideje provodili u djela, svi redom su( slučajno??) zločinci, najvećeg kalibra, od prvoga do zadnjega: Mao cetung, Lenjin Staljin Tito, Pol Pot i još mnogi drugi mali slijednici ovih “veličina” Pobili su više od 150 milijuna nevinih ljudi, što je više nego su to učinili svi brutalni režimi u istoriji u zadnjih 500 godina i ne pametuj previše i hajde pobij moje tvrdnje ako možeš, samo molim argumentima a ne nekakvom demagogijom i dosadnim laprdanjem, kako ti to inače radiš!!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Galus 92

ne brkaj marx-ove teorije sa sprovodjenjem u praksi….njegova zamisao je bila za britaniju…da je tamo pobijedio citav bi svijet bio u socijalizmu…ali socijalizam su “ubijali” kapitalistocki lihvari…..kao sto vec rade i danas….samo budi bez brige….tamo gde je drzava jaka….lihvari ne mogu ni da prismrde….

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  mmne

Kakvo brkanje pojmova?? Svi ti zločinci su sami sebe nazivali marksistima i da nije bilo Marxa, ne bi nilo ni njih! Najednostavnija logika, ne može jednostavnije od toga!!

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUSE, da nije bilo Isusa, bi li bilo pobijeno toliko ljudi u ime kršćanstva? Pa cijele su kulture zbrisali, ti kršćani.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@Galus 92, Vidis za reci ili napisati treba razmisljati, ali prije razmisljanja treba mnogo citati. Ti si preskocio citanje, a razmisljati nema sa cime dakle tvoje pisanje je dreku pljuska.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Ive

@Ive, tocno tako. Nemamo s kim razgovarati jer druga strana razgovora nece.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

S vama je razgovarala povijest. I rekla svoje.Tamo vam je mjesto i tamo su vam sugovornici.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUSE, a šta si ti sada došao do 150 milijuna? Hm, samo kina i SSSR su pod socijalizmom narasli za preko 400 milijuna ljudi. a kao loše im bilo?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  zlatan

Inače, a koliko je ljudi pobijeno u ime kršćanstva, u ime Isusa Krista, u ime islama, u ime proroka Muhameda?

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije

pravi…drug i vodja….naklin do zemlje!!!!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  mmne

Doživotni predsjednik i potencijalni zločinac!!!

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Inače, puno se priča o japanskom rasizmu, a vjerojatno pojma nemate kako su Bokseri dijelili ljude, a današnji kineski establišment nije daleko od toga. Naime, prema Bokserima postojali su Prvo-, Drugo- i Treće- razredni dlakavi ljudi, tj. stranci, Kinezi prešli na kršćanstvo te svi koji kupuju proizvode proizvedene izvan Kine.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Komunisti su u 20. stoljeću, u svojoj provedbi marksizma bili veći zločinci od nacista i fašista zajedno. Niti danas nisu manje zločinci, samo imaju manje prilika. Da im je dati 5 minuta vlasti, prvo što bi učinili – oformili bi streljačke odrede i strijeljali svakoga tko je sposobniji,, pametniji, poduzetniji i bolji od njih. Onda bi nacionalizirali, krali tuđe trude. Useljavali u tuđe kuće.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Odlicno si opisao period 1991-1998 u HR,jedino ti se od silnih spinanja po medijima zamutilo pa si pomijesao komuniste i domoljube.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U pravu si, ali ovim “salonskim ljeviim liberalima” je teško nešto utuviti u glavu, oni žive u nekom svom svijetu izokrenutih vrijednosti i čudne logike i spremni su popljuvati svako mišljenje, koje se razlikuje od njihovog!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Odlican opis trenutnog HDZ+SDP dvojca i svih glavnih medija u HR,cestitam.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Niti su salonski, niti su lijevi. Riječ je o nostalgičarima, samoupravljačima koji nikad ni s čim nisu upravljali, ni sa samima sobom, kamo li s poduzećima ili s društvom. Gdje god se spomene kakav socijalizam, evo ih, ko poplava. Vole Putina, ali ne vole što nije komunist. Vole Chaveza, Madura, nema veze što narod tamo gladuje. Mrze SAD. I svakoga tko proistojno živi od svog rada. Rijetko kad imaju svoje mišljenje, uglavnom je riječ o nekavom usput recikliranom staromišljenju, predrasudama, dogmama. Ne vole činjenice. Rijetko kad poštuju same sebe pa shodno tomu ne poštuju ni druge. Kraće – drugovi.
Vidiš, ovaj gore čak reciklira svoju jedva smišljenu polurečenicu.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Naravno, ti koje opisujes su izveli privatizacijsku pljacku,pretvorili hrvate u konbare i sobare i rastjerali cetvrtinu stanovnistva po svijetu?
Zapravo sve ljepse i ljepse opisujes sebe i svoju bratiju-domoljube.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Sine, Alerik odavno sam ti rekao vrati se u skolu ili trazi nazad novac potrosen za tvoje skolovanje jer te nisu naucili nista valjana.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik, imas gadan problem s mrznjom utemeljenom na lazi!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Kad kao pošteni komunista od svoje natprosječne plaće budeš dorovoljno davao polovicu sirotinji i tako propagirao socijalizam i komunizam, javi se. Dotad šuti o socijalizmu.

RobiKibor
Gost
RobiKibor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Jedino istinito što pročitah.

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
2 godine prije

uzmi koliko ti treba,
daj koliko mozes?

zeznuto je to s ljudskom naravi.
ljudski je trazit vise,
al pizdunski davat manje.

manifest citao i elaborirao nisam pa nema smisla da o njemu pricam.

e sad danasnja kina uzima od kineza koliko moze,a kinezi stvarno daju koliko treba.

s druge strane, zapad uzima koliko treba, a zapadnjaci daju ako moraju.

po meni,oba sustava nekompatibilna s mojom prvom recenicom koju bi okarakterizira kao socijalizam.

kina stiti drzavu/kolektiv na ustrb pojedinca,a zapad pojedinca,samo sto pritom generira pojedince iznad kolektiva (nad-pojedinac).

di je granica?
cini se u skandinaviji

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

TOBIA, nije ta Skandinavija ono šta mi mislimo. Kada se sjetim da su imali zakone o higijeni i prisilno kastrirali ljude, dođe mi muka…………kada ih netko bezrezervno veliča.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Primjera radi, ne uzimajući u obzir obračun s neprijateljima, jer je to tema za povjesničare. Svi koji grmite protiv ekonmsko-političkog ustroja u nas do 90. što su vam djedovi bili? Iskreno. Seljaci s petero ili desetero djece ko i moji. Da je nakon WW2 ostala Kraljevina Jugoslavija ili da se vratila KuK monarhija, još bi bili seljaci i kmetovi. Ne bi imali ne za laptop ili kompjuter, nego ni za šerpu palente. Onda dolazi slobodno obrazovanje za sve, industrijalizacija, elektirfikacija, iako nakon revolucionarnog terora, tek od 1953. I sad , seljačija iz opanaka ušla u lakirane cipele i zaziva koga? Von Habsburge? Možda Kraljevinu Jugoslaviju? Od svih kritičara, a ima ih dosta, neka mi jedan kaže: “Moji su prije WW2 bili hadžije i komunjare su im sve otele.” Tko nije seljačko dijete? Kasnije obrazovano, koliko je tko mogao , i dosegao društveni status dokle je dogurao. Mislim da su Kinezi malko pametniji. Brojke govore sve.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Laki, velis tvoji su bili hadžije, a ti si sto sibadžija. Komunjare im oduzele pa rasprodale i novce staviliu dzep kao i ovi novomponirani tajkuni, ili su mozda nesto naravili u interesu naroda. Koliko su komunjare izgradile od 1945. do 1990. a koliko su izgradili ovi novokomponirni kapitalisticki tajkuni. Koliko je Yu bila samostalna i neovisna a koliko su ove banana drzavice samostalne i neovisne. Koliko je YU godisnje izvozila roba i usuga toliko sve bana republike nisu izvezle u 30 godina.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ive

Sve neki jugonostaligičari ili čak orjunaši, prosipaju ovdje svoju nakaradnu pamet i na veliko lajkaju jedan drugom! Odo ća!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ive

Rekao sam i MOJI SU BILI SELJACI, kao i većina naših. Što sam napisao: Što su vam djedovi bili? Iskreno. Seljaci s petero ili desetero djece,.. ko i moji

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

U Kini nije baš mogao potpuno uspjeti marksizam zato jer nije bilo prave radničke klase. Njihovu revoluciju je nosilo seljaštvo.

Darko
Gost
Darko
2 godine prije

Jedine autohtone socijalisticke zemlje koje postoje su Dnr Koreja i Kuba, ovo s Kinom je smijurija ljudi rade 15-20 sati na dan i zive u rupi od stana, cak je i firma Foxconn stavila mreze na zgrade jer se ljudi zele ubiti skakanjem s nebodera,da je to ikakva socijalisticka zemlja te korporacije bi bile nacionalizirane odavno.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Darko

A sad su dobili doživotnog vođu, koji će im život do kraja pretvoriti u naj gori pakao na zemlji! Svaka vlast kvari, a apsolutna i još k tome i doživotna vlast kvari apsolutno i redovito se izrodi u naj gori mogući oblik vladavine, pogubnu ponajprije za vlastiti narod, a zatim i za susjedstvo i za cijeli svijet

Darko
Gost
Darko
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ti si provokator, dobro za ovu temu, al na svaki clanak radis kontru, pretpostavljam Buzin, jel da?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Darko

@Darko, ..Ma vidiš i sam,

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A napisao da ode. Eto i evidentne laži.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Galus 92

GALUSE, a koliko već decenija vlada britanska kraljica? Je li ima mandat od strane demokratskih izbora ili barem od strane delegatskih izbora?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Darko

to što pišeš je smijurija iz zapadnjačkih tv kuća

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Darko

DARKO, a kada pišaju, ako rade 20 sati? Ma znaš šta, zar ti stvarno to vjeruješ? Plaća u Kini je već oko 1.000 eura, a sve je znatno jeftinije…samo vlakova super-brzine već imaju 23.000 km, najviše nebodera na Svijetu, već preko 200 milijuna automobila.
Nekako milsim da vas sve koji tako serducakaju, razara ljubomora u svezi Kine.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije

nemogu vjerovati koliko losih komentara o Kini od ljudi koji nemaju pojma o toj drzavi.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  pingpong

PINGPONG, ljudi nemaju pojma niti o sebi samima, a kamo o Kini. Baš na National geografic, sam gledao o modernoj Kini……….koja je to brzorastuća sila. A Kina je ionako tisućljećima bila najjača svjetska civilizacija. Sada se samo vraća na to mjesto

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  zlatan

upravo tako, nemaju pojma o sebi samima. da se razumijemo, osobno smatram da ne postoji savrsena drzava niti ce ikada postojati jer nije ni ljudsko bice savrseno ali uzimati USA, EU ili bilo koju ex YU drzavu kao pozitivan a Kinu negativan primjer je vise nego ljubomora. usput, u pravu ste placa je oko 1000 eura, imaju vise slobodnih, neradnih dana nego zaposlenici “zapadnog raja”, jeftinu hranu, zrastvenu zastitu, javni prijevoz itd, itd. I za kraj, u bilo koje doba dana ili noci mozete slobodno prosetati gdje god pozelite bez ikakve opasnosti po vasu sigurnost !
LP

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  pingpong

Da, moj nećak pomorac, kaže da se u Kini osjećao sigurno i bezbrižno. Iako je vidio samo jedan ili dva velika grada u Kini, jasno uz more.
Jeste li bili u Kini, i kakvo ozbiljno znanje imate o Kini?
Inače evo gledam po Splitu ove dane, već su se sjatili indijski turisti, a Kineze je koji put teško razllikovati od Južnokorejaca. Od Japanaca ih je lakše razlikovati.
Inače ove ljude koji onako lupetaju o bilo kojoj temi, to je pretužno.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  zlatan

hm, kakvo ozbiljno znanje imam o Kini ? Kina ima 5000 godina dugu povjest tako da moje znanje o njoj je skromno ali kako sam njen gradjanin, vec citavo desetljece, kako sam 8g. u sretnom braku sa svojom “little china girl” i kako se skupa radujemo svakom novom danu uz nase sinove, blizanci, moram priznati da znam vise nego dobro o njhovoj domovini. nazalost trenutno nemam vremena jer se spremam na put ali biti ce jos tema o Kini pa cemo imati priliku da raspravljamo o svemu sto vas zanima
PS: i ne “tugovati” zbog svakojakih peteha i njihovih kukurikanja, znate vec, peteh ko peteh, ne moramo se stat va ranu zoru as se njemu ne spi……… 🙂
do slijedece prilike LP !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik