Xi kaže da SAD i Kina moraju izbjeći kurs ‘sudara’

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
3 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na nastavak saradnje sa Sjedinjenim Državama tokom svog prvog osobnog sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom u ponedjeljak, ali je insistirao na tome da će pokušaji Washingtona da potisne ili obuzda Kinu imati suprotne rezultate.

U čitanju koje je objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova detaljno je opisan sastanak predsjednika Xija s Bajdenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji, rekavši da su razgovori bili “dubinski, iskreni i konstruktivni”. U saopštenju se navodi da, iako Kina i SAD dijele mnoge zajedničke interese, tenzije između dvije sile riskiraju “sudar”.

“Trenutno stanje odnosa Kine i SAD nije u fundamentalnim interesima dvije zemlje i naroda i nije ono što međunarodna zajednica očekuje”, rekao je Xi Bajdenu, a citiralo je Ministarstvo vanjskih poslova. Pozvao je zemlje da “odnose stave na pravi kurs i vrate ih na stazu zdravog i stabilnog rasta na dobrobit dvije zemlje i svijeta u cjelini”.

Xi je tvrdio da, iako su Kina i SAD krenule “različitim putevima” sa svojim političkim i ekonomskim sistemima, “od vitalnog je značaja prepoznati i poštovati takvu razliku” i mirno koegzistirati. Odnosi se ne smiju definisati „konfrontacijom i konkurencijom nulte sume“ , već „dijalogom i saradnjom na koju svi pobjeđuju“.

„Nijedna strana ne treba da pokušava da preoblikuje drugu po sopstvenom imidžu, ili da pokušava da promeni ili čak potkopa sistem druge,“ nastavio je, dodajući: „Kineska nacija ima ponosnu tradiciju da se zauzme za sebe. Suzbijanje i obuzdavanje samo će ojačati volju i podići moral kineskog naroda.”

Dvojica lidera su također razgovarali o Tajvanu – spornom pitanju nakon posjete visokog profila ostrvu tokom ljeta od strane predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi, što je izazvalo glasnu osudu Pekinga i dane neviđenih kineskih vojnih vježbi u zraku i moru oko Tajvana.

Xi je naglasio da je Tajvan “ključni” kineski interes, jer Peking na ostrvo gleda kao na svoju suverenu teritoriju, nazivajući ga “prvom crvenom linijom koja se ne smije prijeći u odnosima Kine i SAD”.

Peking nastoji na kraju “ostvariti nacionalno ujedinjenje” s Tajpejem, nastavio je Xi, ističući da će svi napori da se Tajvan odvoji od Kine biti kršenje temeljnih interesa kineske nacije.

Mir i stabilnost u regionu i “nezavisnost Tajvana” su “nepomirljivi kao voda i vatra”, rekao je kineski lider, napominjući da se Bajden ranije obavezao da “neće koristiti Tajvan kao sredstvo za traženje prednosti u konkurenciji s Kinom ili za obuzdavanje Kine .”

BidenG20xi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Solc se sa Sijem dogovorio da nije lijepo bacati atomske bombe, Bajden ni to nije mogao.

Sir Oliver
1 godina prije

Može Xi ako budete igrali po USA pravilima biće mir.

Max
1 godina prije

Teško će oni jedni bez drugih ali do toga će doći zbog Tajvana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI