Xi šalje upozorenje oko Tajvana

Xi Jinping-Tajvan
27 komentara

Peking će koristiti “svaka sredstva” da spriječi odvajanje Tajvana, rekao je u utorak kineski predsjednik Xi Jinping, dodajući da je ponovno ujedinjenje ostrva s kopnom neizbježno.

Primjedbe su uslijedile kao dio Xijevog govora Centralnom komitetu Komunističke partije Kine, na simpozijumu povodom 130. rođendana Mao Zedunga, prenosi novinska agencija Xinhua.

“Odlučno ćemo spriječiti bilo koga da na bilo koji način natjera Tajvan da se otcijepi od Kine”, rekao je Xi.

Xi je također opisao “potpuno ponovno ujedinjenje” Kine kao “neizbježan trend”;  kako u nacionalnom interesu tako i u želji naroda. Pozvao je na napore za “promovisanje mirnog razvoja” odnosa sa ostrvom i dalji integrisani razvoj  “na svim poljima”.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom i upozorio je da bi svaki pokušaj da se proglasi nezavisnom državom značio rat . Xi je to jasno rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu kada su se prošlog mjeseca sastali u Kaliforniji, prenosi NBC News.

Kina bi pružila  “puno prostora” za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali neće tolerisati nikakve separatističke poteze Tajpeja, navodno je rekao kineski lider Bajdenu.

Na Tajvanu bi trebalo da se održe parlamentarni i predsjednički izbori 13. januara. Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) čini se da je očiti favorit za pobjedu. On je sebe opisao kao “radnika za nezavisnost Tajvana” i optužio Peking da prijeti ostrvu oružanom silom.

U svom govoru u utorak, Xi nije pomenuo tajvanske izbore ili upotrebu sile protiv ostrva.

Smješten oko 180 km od kineskog kopna, ostrvo je nekada bilo poznato kao Formoza. Kina ga je ustupila Japanu nakon njegove invazije 1895. i vratila ga je nakon predaje Tokija savezničkim snagama 1945. Kada su kineski nacionalisti izgubili građanski rat od Maovih komunista 1949., evakuirali su se na ostrvo uz pomoć SAD-a i proglasili glavni grad Tai. Republike Kine.

Godine 1971. UN su priznale vladu u Pekingu kao legitimnu vladu Kine, što je dovelo do toga da mnoge zemlje odustanu od priznavanja Tajvana. Godine 1972. SAD su prihvatile stav Pekinga da “postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine”.

kinaseparatizamtajvanxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Motorola
4 mjeseci prije

Godine 1972. SAD su prihvatile stav Pekinga da “postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine”.

Amerikanci brzo zaborave ili poreknu dogovore. Stalno se trude da svakog prevare.

držnedaj
4 mjeseci prije

Tako i treba! jedan narod, jedan jezik, jedno pismo, jedan mentalni sklop .. samo sto su anglosaksonci, a poslije usranci sa svojim kolonijal trikovima podjarmili cijeli planet i napravili neokolonijalizam i global vazal vladavinu

Гавран
4 mjeseci prije

USA pozajmljuje novac od Kine kako bi platila kamate.
.
Monika KROULI (bivši pomoćnik ministra finansija):
“Bidenova administracija izdvojila je 659 milijardi dolara samo za fiskalnu 2023. godinu za plaćanje kamata na državni dug, a veliki dio tog novca je pozajmljen od Kine”
.
Kako misle ratovati sa Kinom, sem da za taj poduhvat od Kine uzmu dugoročne kredite.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Kina samo treba čekati.
SAD se urušava, vojska joj slabi, dok kineska jača.
Idealno bi bilo da Tajvan prizna jurisdikciju Kine nad sobom, ali da se potpiše neko prijelazno razdblje od 20 godina i da još barem 5 godina stvari ostanu ovakvima kakve trenutno jesu.
Druge solucije dovode još jedan ratnohuškački i bratoubiliački rat u reziji izuzetnih.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

XI – Hongqi … Nemoj ih više branit … Tko god na vas Bruce Lee jeve kroz historiju udario , debelo prstiju omastio 🙄 , nijeste vi za ratnike , nikad bili … Ono … Jeftina , fake elektronika , kopije , svega i svačega za sitan novac a toliko i vrijedi po kvaliteti 🥴 … To da … Izgubiti će te , ovako i više … Držite to što imate i to vam je 🍸

Max
4 mjeseci prije

Najava vojne operacije.

4 mjeseci prije

Si kao i Putin ne priča bez veze već priča samo o onome što je aktuelno.
Dakle, Tajvan je vrlo aktuelan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI