Zabrana za pro-Putin šahovsku zvijezdu

Sergej Karjakin
12 komentara

Velemajstor Sergej Karjakin suspendovan je nakon niza proruskih izjava.

Ruski velemajstor Sergej Karjakin dobio je šestomjesečnu zabranu od strane šahovskih vlasti nakon što je 32-godišnjak dao podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Karjakin, koji je rođen na Krimu i koji je 2009. promjenio državljanstvo sa ukrajinskog u rusko, propustit će predstojeći turnir kandidata između 16. juna i 7. jula, osim ako ne podnese žalbu, nakon što je Međunarodna šahovska federacija (FIDE) uvela sankcije.

Karjakin se već našao na crnoj listi nekoliko šahovskih događaja zbog svog političkog stava, a šahovske organizacije u Velikoj Britaniji i Norveškoj rekle su mu da više nije dobrodošao.

Takođe je bio predmet zabrana od strane Grand Chess Tour i Chess.com.

Reagujući na vijest, Karjakin je rekao: „Razočaran sam. Shvatate, ovo nije samo suspenzija na šest mjeseci, sve je planirano.“

„Ideja je bila da me spriječe da igram na turniru kandidata i da me liše mogućeg ulaska u meč za svjetsku titulu sa Magnusom Karlsenom.“

„Ne znam da li ću se za šest mjeseci vratiti na turnire pod okriljem FIDE. Oni su obeščastili ne mene, već sebe.“

„Jednostavno ne pamtim takav presedan da šahista nije smjeo igrati zbog principa. To je sramota.”

Karjakin je takođe sugerisao da je odluka FIDE, čiji je predsjednik Rus Arkadije Dvorkovič, politički motivisana.

„To je samo ideja – Dvorkovič pokušava da pokaže da je evropski zvaničnik. On želi da ostane predsjednik FIDE. Odlučio je da me žrtvuje za svoje političke ambicije“, rekao je on.

Suspenzija FIDE dolazi nakon što je grupa jednoglasno odlučila da Karjakinove izjave koje podržavaju rusku vojnu operaciju u Ukrajini krše njen Etički kodeks.

Na drugom mjestu, ruskom velemajstoru Sergeju Šipovu, koji je takođe bio predmet istrage FIDE zbog proruskih izjava, nije izrečena suspenzija nakon što je utvrđeno da su njegove izjave navodno manje provokativne.

„Izjave Sergeja Karjakina o tekućem vojnom sukobu u Ukrajini dovele su do velikog broja reakcija na društvenim mrežama i drugdje, u velikoj mjeri negativnih prema mišljenjima Sergeja Karjakina“, navodi se u podužem dokumentu FIDE u kojem obrazlaže svoju odluku.

Karjakin ima rok od 21 dan da se žali na presudu, a Ruska šahovska federacija je saopštila da namjerava da to učini u bliskoj budućnosti.

Karjakin, međutim, smatra bilo kakvu žalbu potpuno uzaludnom.

„Ne vidim smisao žalbe – svaki sud će stati na stranu Evrope. A FIDE je međunarodna sportska organizacija koja radi kao i svi ostali. A sticajem okolnosti, Rus je i dalje vodi. Mislim da to nije zadugo“, rekao je Karjakin.

„Shvatio sam da postoji ta opasnost od diskvalifikacije, ali vjerujem da sam prije svega građanin i patriota svoje zemlje i to govorim bez ikakvog hvalisanja. Da se ​​ponovi ovakva situacija, ne bih ćutao, već bih opet napisao takvo pismo. Ne kajem se zbog onoga što sam uradio. Birajući između podrške za svoju zemlju i učešća na turniru kandidata, uvijek bih birao prvo“, dodao je on.

Izjave Karjakina u posljednje tri nedelje ključne su za odluku FIDE da mu izreknu zabranu.

Ubrzo nakon početka operacije u Ukrajini, podijelio je otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem je napisao: „Apelujem na Vas u ovom teškom trenutku, kada se naša zemlja, na čelu sa Vama, bori za bezbjednost mirne Rusije stanovništvo Donbasa i Luganske Narodne Republike.“

„Ona se bori za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine sa njenim vladajućim režimom, koji je ugrozio bezbjednost cijele Evrope i naše zemlje, zarad svojih političkih ciljeva i ambicija.“

„Pažljivo pratim specijalnu operaciju koja je u toku, u zemljama gdje sam proveo djetinjstvo, gdje sam naučio da igram šah i gdje još žive moji rođaci.“

„Osam dugih godina čekali smo sa nadom u spas od bezbrojnih granatiranja i gubitaka ljudskih života, genocida koji se još uvijek dešava u Kijevu.“

„Izražavam Vama, našem vrhovnom komandantu, punu podršku u zaštiti interesa Rusije, našeg multinacionalnog ruskog naroda, otklanjanju prijetnji i uspostavljanju mira! Želim vam brzo ispunjenje svih zadataka koji su postavljeni našoj hrabroj vojsci“.

Karjakin, koji je bivši svjetski šampion u brzom šahu i blicu, rekao je da je dobio prijetnje smrću nakon što je izrazio podršku Putinu i vojnoj operaciji u Ukrajini, rekavši da je bio meta  „hiljada“ poruka od, kako je opisao, „histeričnih“ ljudi.

FIDE je ranije najavila zabranu učešća Rusije i Bjelorusije na timskim takmičenjima, ali je dozvolila pojedinim igračima iz tih zemalja da se takmiče kao neutralni.

PutinrusijašahSankcijeSergej Karjakin
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Slijedi zabrana HRT. Svi znaju da je hrt ruska pasmina, a sve sto je rusko mora biti zabranjeno. A sad ozbiljno: Француска уводи „ваучере за храну“ да помогне средњој класиМАКРОН: ЖЕЛИМО ДА ИМ ПОМОГНЕМО ДА СЕ ИЗБОРЕ СА НАДОЛАЗЕЋОМ ГЛОБАЛНОМ ПРЕХРАМБЕНОМ КРИЗОМ Ovde se raspravljalo o digitalnim monetama, o ukidanju novca… a rijesenje je jednostavnije: bonovi za hranu. Nije vazno koliko para imas i kolika ti je plata na zapadu. Hrane nece biti kaze Makron i jesces onoliko koliko bonova dobijes od drzave. Kod Tita poslije rata bile su tackice pomocu koji si mogao kupovati hranu, ali za to je bilo razloga – sve je bilo poruseno, sela popaljena, tackice su uveli da se americka pomoc ravnomjerno rasporedi. I vrlobrzo su ukinute. A kod ovih na zapadu je drugacije – namjerno upropastavaju poljoprivredu i industriju, pa ce uvesti bonove za hranu kojih ce svakoga mjeseca biti manje kao u onoj… Čitaj više »

2 godine prije

Olimpijada licemjerstva se nastavlja. Čak ni čičica sa brčićima nije nikome branio sudjelovanje na sportskim takmičenjima.

Toni
2 godine prije

Ukrajinski predsjednik je jednom izjavijo, kad je Izral bombardovao Palestinu, što su tražili to su i dobili.

Neko ime
2 godine prije

Hoće li po istom kriteriju oduzeti Kasparovu naslov prvaka jer je imao određene političke stavove (i još uvijek ih ima), koje i nakon završetka karijere promovira (bez obzira što netko mislio o njegovim stavovima)?
Ne dam da budeš šahist, ako nisi za “pravu” stranu – šovinist.

Max
2 godine prije

A ja se baš učlanio na Chess. Nedužna žrtva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI