Zapad je uzeo Savjet bezbjednosti UN kao taoca

Vasilij Nebenzija
7 komentara

Rad Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koče zapadni interesi, izjavio je u utorak stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Vijeće odbacilo ruski nacrt rezolucije o sukobu Izraela i Gaze.

Rezolucijom se osuđuju svi akti terorizma, kao i svako nasilje nad civilima, i poziva se na hitan prekid vatre između Izraela i palestinskih oružanih grupa. Takođe je insistiralo na oslobađanju svih talaca.

Dokument nije dobio potrebnih devet glasova za usvajanje. Podržale su ga Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Mozambik, dok su SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan glasale protiv, a šest zemalja je bilo suzdržano.

“Žalimo što je Vijeće sigurnosti UN-a ponovo postalo talac težnji zapadnih zemalja. To je jedini razlog zašto nije mogla poslati jasnu, snažnu kolektivnu poruku usmjerenu na deeskalaciju situacije”, rekao je Nebenzia nakon glasanja, nazvavši to “najvećim izbijanjem nasilja na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko decenija”.

Nebenzia je rekao da cijeli svijet čeka da Vijeće sigurnosti preduzme mjere kako bi zaustavilo krvoproliće, ali da su zapadne delegacije “stavile tačku na ta očekivanja”. Diplomata je takođe primetio da praktično nijedna od zemalja koje su se protivile ruskoj rezoluciji nije dala nikakve “osnovne obrazložene primedbe”, osim jedne delegacije, za koju je rekao da nije dala nikakve “suštinske komentare”.

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Thomas-Greenfield objasnila je da je Washington odlučio glasati protiv rezolucije koju je izradila Rusija jer nije sadržavala eksplicitnu osudu Hamasa.

Prije glasanja, Nebenzia je objasnio da se u nacrtu ne spominje Hamas jer je glavni fokus bio na humanitarnoj komponenti sukoba. Palestinska naoružana grupa ispalila je hiljade projektila na Izrael i poslala svoje militante preko granice iz Gaze 7. oktobra, ubivši oko 1.400 Izraelaca.

Izrael je odgovorio objavom “rata” Hamasu, uspostavljanjem blokade Gaze i provođenjem kampanje bombardiranja enklave bez presedana, nakon čega se uskoro očekuje da će uslijediti kopnena ofanziva. Palestinski zvaničnici izvijestili su o preko 2.800 smrtnih slučajeva u Gazi u posljednjih 10 dana.

gazaIZRAELrusijaUNVasilij Nebenzia
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Tako je oduvijek bilo.

Rat i Mir
6 mjeseci prije

Kao ni liga naroda neće ni UN još dugo trajati, ljudi pripremite se jer treći svijetski rat kuca na naša vrata

Bruno
6 mjeseci prije

Pa nisu osudili ni Izrael. U čemu je kvaka?

M.r H.F
6 mjeseci prije

UN ne služi nikom to je sprdačina a za takvo stanje su svi odgovorni a najviše neokolonijalisti !!!🙈😕🙈😕

hiber
6 mjeseci prije

kako napravit išta drugačije kad im je to u genetskom kodu

nastran
6 mjeseci prije

pa..naravno..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI