fbpx

Zapad ne može razumjeti namjere Erdogana  

Recep Tayyip Erodgan

Razlog zbog kojeg zapadni politički analitičari ne razumiju Erdogana je jednostavan. Oni svaku njegovu akciju pokušavaju objasniti pozivajući se na neoosmanstvo, zanemarujući i potpuno ignorirajući ostale logike za „demokratski“ Zapad „autoritarnog Erdogana s neoosmanskim snovima“.

Puno se piše o turskoj vanjskoj politici, ali je nju teško razumjeti polazeći od pojednostavljenih interpretacija. Nacionalni interesi Ankare često se banalno svode na kurdsko pitanje i na neoosmanske težnje na Bliskom istoku i južnom Balkanu, ali to znači uveliko pojednostavljivanje motivacija koje pokreću jednog od glavnih aktera na međunarodnoj geopolitičkoj šahovskoj ploči. Sa ili bez Recepa Tayyipa Erdogana, Turska bi svakako obnovila snove o staroj slavi, čak i zbog puke nostalgije za osmanlijskim sjajem. Dokaz za tu tvrdnju je inauguracija kabineta ministara Necmettina Erbakana, mentora sadašnjeg turskog predsjednika, kojeg su oružane snage 1997. prisilile da podnese ostavku.

Oružane snage su optužile Erbakana da je prekršio zakon o razdvajanju države i religije, da je želio potajno obnoviti vjerski poredak u zemlji i da je omogućio širenje sekti koje su opasne po nacionalnu sigurnost. Sve se dogodilo između 1996. i 1997., kada su i Bruxelles i „duboka država“ u Ankari još uvijek bili čvrsto uvjereni da će budućnost Turske biti Europa.

Erbakan je dao ostavku, ali je nastavio raditi iza kulisa, osnivajući političko-vjerski pokret „Millî Görüş“ u kojem je bio aktivan veliki dio novog turskog vodstva. Necmettin Erbakan, mentor predsjednika Erdogana tada više nije ni skrivao svoj cilj, a on je bio zaustaviti pozapadnjačenje zemlje i vratiti Tursku u svijet islamske civilizacije.

Turska 2019. se puno razlikuje od one iz 1997. Procesi prodora zapadnjaštva i sekularizacije vrijednosti, načina života i običaja kao da su zaustavljeni, dok je panislamska agenda Stranke pravde i razvitka (AKP) omogućila Erdoganu da obnaša premijersku funkciju od 2003. do 2014. i onu predsjednika od 2014. do danas.

Istina je da je obrana „ummeta“ i islamskih vrijednosti jedan od ključnih elemenata Turske u novom stoljeću, koji se, baš kao što je proricao pokojni politolog Samuel Huntington, snažno namjerava etablirati kao vodeća zemlja islamske civilizacije, čak i ako bi to značilo sukob sa Saudijskom Arabijom, Egiptom, Marokom i Iranom.

Palestinsko je pitanje prestalo biti prioritet u zemljama arapskog svijeta, od Rabata do Rijada, ali ga i dalje promiču i brane dvije islamske, ali ne i arapske sile, naime Turska i Iran. Baš kao što je borba protiv uzlazne hegemonije Teherana prisilila zaljevske petromonarhije i zemlje Sjeverne Afrike da uspostave partnerstvo s Izraelom, skriveno, ali ipak vidljivo, skup ciljeva oživljavanja islamskog nacionalizma, smanjenje radijusa akcija Tel Aviva i ubrzani prijelaz u multipolarni svijet su uvjerili Ankaru u potrebu smanjenja ovisnosti o euroameričkoj osovini i traženje novih horizonata u Aziji.

U tom kontekstu traženja veće autonomije i emancipacije nalazimo otvaranje Turske Rusiji, novi partnerski pristup prema Iranu, povećanje suradnje s Kinom i vodeću ulogu Ankare na Balkanu, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i u bivšoj sovjetskoj Središnjoj Aziji.

Gotovo uvijek se piše o neosmanizmu i panislamizmu kao jedinstvenim vektorima turske vanjske politike, potičući narativ koji zasigurno počiva na istinitim temeljima, ali i grijesima tipične zapadne pristranosti. Turska vanjska politika puno je složenija i kompliciranija. Ona je kombinacija ideologija i vizija svijeta koje su, premda se u pojedinim točkama razlikuju, komplementarne i doprinose postizanju savršeno koherentnog geopolitičkog dizajna, miješajući sekularni nacionalizam kemalističkog porijekla, panturkizam, islamski revanšizam osmanskog podrijetla i turanizam iz devetnaestog i dvadestog stoljeća.

Turanizam je među analitičarima međunarodnih odnosa vjerojatno najviše zanemarena ideološka komponenta, iako je izuzetno važna, jer je utemeljena izvan etnoreligijskih elemenata koji inače pokreću imperijalističke ambicije alužbene Ankare. To je pokret mislioca nastao tijekom godina ratova za nacionalno oslobođenje i za neovisnost koji su potresali Stari kontinent između ’40-ih i ’80-ih godina XIX stoljeća, koji je rođen u antigermanskoj i antislavenskoj funkciji. Turanisti su vjerovali u duhovno zajedništvo naroda mongolskog i uralo-altajskog podrijetla koji su se tijekom stoljećima naseljavali između Europe, Srednje Azije i Dalekog istoka. On obuhvaća Mađare, Turke, Kazahstan, Tatare, Fince, pa čak i Japanace.

Definicija turanizma kaže da je to pseudoznanstveni nacionalistički politički i kulturni pokret koji se temelji na etničkom i kulturnom ujedinjenju različitih etničkih grupa koje navodno imaju zajedničko porijeklo iz Središnje Azije, koristeći kao oznaku za to mjesto perzijski pojam „Turan“.

Ti su narodi podijeljeni poviješću, ali su objedinjeni metafizičkom vezom i sudbinom da se jednog dana okupe u ime istog drevnog i dubokog identiteta.

Turanizam se nikad nije značajno proširio i vrlo brzo je nestao iz europskog ideološkog scenarija. Međutim, ako bolje pogledate europsku i tursku politiku, posljednjih nekoliko godina su ga oživjeli Fidesz Viktora Orbana i Erdoganova Stranka pravde i razvitka.

Recep Tayyip Erodgan - Victor Orban

FOTO: Viktor Orban i Recep Tayyip Erdogan

Danas se na turskim i mađarskim sveučilištima proučava vrlo slična povijest, a prema njoj dva naroda imaju zajedničko podrijetlo koje datira još iz vremena mongolske ekspanzije. Vjerska podjela je gurnuta u pozadinu, a naglasak je na turanskom identitetu.

Nije slučajno što je Mađarska bila prva europska zemlja koja je blagoslovila operaciju „Izvor mira“, zajedno s Bugarskom, ali su u Sofiji presudni bili različiti faktori, od ekonomske ovisnosti o Ankari, do prisutnosti značajne turske manjine koja čini 10 do 15% ukupnog stanovništva Bugarske.

Osim toga, Viktor Orban u predsjedniku Erdoganu vidi političku i kulturnu referencu. Znakovito je, ali uz šutnju medija, da se u Budimpešti nedavno otvorilo prvo predstavništvo u Europskoj uniji „Turskog vijeća“, međunarodne organizacije koju financira Ankara za promicanje programa panturkizma u svijetu, posebno na Kavkazu i Središnjoj Aziji bivšeg Sovjetskog Saveza. Ova organizacija djeluje kroz niz povezanih tijela, uključujući moćnu Međunarodnu organizaciju turske kulture (OICT).

Ali to nije sve. Mađarska se namjerava pridružiti „Turskom vijeću“ kao punopravna članica, dok danas uživa status promatrača. Za Viktora Orbana je to uspjeh, jer će u Središnjoj Aziji lakše pronaći nove mogućnosti za ulaganja i iscrtavanje malih sfera utjecaja, a Erdogan će i dalje imati korisne alate unutar EU s kojima će braniti svoje interese.

Ali trebamo se vratiti na Međunarodnu organizaciju turske kulture (OICT), jer imamo posla s kontroverznim entitetom koji je uključen u potencijalno opasne aktivnosti „kulturne radikalizacije“.

Ruske vlasti vrlo pažljivo nadziru organizaciju, nakon otkrića njezine umiješanosti u “buđenje” tatarskog nacionalizma u Tatarstanu. Ako OICT prijeđe „crvenu liniju“, istog trenutka može biti stavljen na popis terorističkih organizacija u Rusiji, kao što je slučaj s Muslimanskim bratstvom, bez obzira na veze ove organizacije s Erdoganom i utjecajem kojeg ima u Turskoj.

Kurdsko pitanje je svakako važno, ali predstavlja samo mali dio puno šire, bogate, složene i raznolike agende. Od izgradnje velikih džamija na Balkanu u kojima se propovijeda “pravilan” sunizam, aktivnosti Muslimanskog bratstva, do islamskih škola i kulturnih centara koji se financiraju širom svijeta, Turska provodi imperijalnu strategiju globalnih dimenzija.

U tom smislu se može reći da se strategija Erdogana temelji na geofilozofskom tumačenju da je povijest je „vječno vraćanje i ciklično ponavljanje istih događaja“.

„Bolesnik Europe s Bospora“ je ozdravio i spreman je vratiti izgubljeni položaj Uzvišene Porte između Zapada i Istoka.

Uz ovaj nezaobilazni element turske vanjske politike, ne treba izostaviti ni glavna obilježja turskog geopolitičkog plana, naime, neosmanizma, panturkizma i kako se oni uklapaju u „zaboravljenu“ geopolitičku misao turanizma. No, kako ne bi duljili, kroz sljedeće analize ćemo produbiti ovu temu, koja traži da bude objašnjena, jer samo tako možemo razumjeti koja promišljanja turskog vođu Recepa Tayyipa Erdogana tjeraju na donošenje odluka koje su zapadnjacima često nelogične, štetne i bez ikakvog smisla, kako za Turske, tako i narode u bližem i širem turskom okruženju.

ANALIZA: U redefiniranju Erdoganove neootomanske politike su ciljevi ostali isti

Strateška vizija Turske: Od Bospora do Xinjianga turski se barjak vije

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

I kao mali nisi znao da se igraš, čini se..

shumadinac
Member
1 godina prije

Erdogan je osion, bahat ali je premazan svim bojama – savršeno zna gde, sa kim i šta može. Činjenica je da je apsolutni vladar Turske i da su namere osvajačke što značajno olakšava razumevanje situacije. Svi ostali detalji su samo detalji koji se uklapaju u ove činjenice. Sada je Turska naizgled na raskrsnici između Istoka i Zapada. Tako važan akter ne može da sedi na dve stolice – mora da se odluči za jednu stranu i tu nema dileme. Tačno je da sada može da bira ali znajući njihove želje izbor je lak. Ako Turska želi da širi uticaj na… Pročitaj više »

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

.sumadinac,Kratko,jasno, ne ide to tebi.Uglavnom ,gotovo pa cijeli komentar ti je obojen,bez veze, Pokusat cu ti ,da ne duljim iznijet misljenje privrednika ,koji radi s Turcima.Turci su toliko ekonomski jaki,da vecina ozbiljnih firmi u Europi,Aziji,Africi ne mogu zamisliti svoj opstanak bez ekomomske suradnje s Turcima.Sve ostalo vezano za politiku,nesmije se zaboraviti,Turci to rade sedam stoljeca , uspjesnije ili manje uspjesno.Kroz dugogodisnji rad s njima ,tek tad mozes saznati ,IPAK JE TO SILA ,U SVAKOM POGLEDU.HRABRI,VELIKI PATRIOTI.Vjeruj ,oni se ne boje nikoga osim boga.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne mislim da je Erdogan bahat ili premazan, mislim da Turska cak nije ni imala mogucnost da vodi politiku za bilo koje druge vlastite interese sem donekle ekonomske sve dok se nije desio puc i dok nisu napravili veliku cistku u svim sferama vlasti. Prije toga a i poslije toga Turska jednostavno nije imala i nema dovoljno aparata u rukama da se suprostavi mnogo jacim zapadnim interesnim grupama koje su im najvjerovatnije namijenile najgori scenario tipa Yugoslavije u pokusaju da totalno za sva vremena preuzmu kontrolu svih resursa u tako bitnoj drzavi. Mozemo pretpostaviti ko jedini ima mogucnost da pomogne… Pročitaj više »

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Bože me sakloni – zamišljam da su Rusi znali za puč, da su pustili da ubice priđu Erdoganu na 100 koraka, a onda mu izneli svoje uslove. Inače “nestanak njegovog aviona na nekoliko sati” može se objasniti samo ruskim elektronskim ometanjem, za koje vreme je on čekao u Hmejhimu. To izigravanje puča je veličanstvena operacija.
Erdogan Rusima duguje život i sve što njegov klan poseduje; valjda nije toliko blesav da se na to po{ere?

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sjediti na dvije stolice mogu samo oni sa debelom guzicom. Cak ni oni ne mogu to raditi dugo. Ali mogu dovoljno dugo dok se ne iskristalisu okolnosti koje ce dovesti do – biranja jedne od te dvije stolice. Tito je dugo vremena sjedio na dvije stolice i to mu je islo izuzetno dobro. No, cak i Tito ima prirodni rok upotrebe i mamlazi koji su dosli nakon njega nisu znali iskoristiti iste uslove za sjedenje. Sada se stolica pomjerila nesto juznije i na njoj sjedi Erdogan. Koliko dugo ce to uspjeti ne zavisi samo od velicine njegove guzice nego i… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Stock

@Stock mislim da je ovo potpuno pogresno ramisljanje

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Zasto Zsphere?
Sama cinjenica da postoje dvije stolice ide u prilog mojoj tezi.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Stock

@Stock Ali vrijeme mamlaza koji su dosli poslije Tita u odnosu na Titovo vrijeme nije isto nego potpuno razlicito tako da je i situacija u kojoj su oni koliko toliko mogli donositi odluke je takodje bitno drugacija (u negativnom smjeru po njih a i po nas). Dok je vrijeme i situacija u kojoj je sada Erdogan takodje opet mnogo drugacija ali u pozitivnom smijeru po njega i Turke. Npr vrijeme mamlaza poslije Tita je raspad sovjetskog saveza, jedine vojne protuteze zapadnim interesima koji kako mi znamo su u glavnom osvajacki, bilo da su prirodni resursi, ljudski resursi ili neki treci.… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Stock

@Stock Nisam rekao poentu a to je da su i Tito i Erdogan mnogo slabiji igraci a pogotovo mamlazi poslije Tita da bi mogli sjediti na dvije stolice ili bitne odluke donositi nego su se oni priklonili i slusaju one koji imaju ili veci uticaj na njih ili bolje uslove po mozda ne znam buducnost njihovih naroda, drzava. Pri tom sta se desilo sa Titovom drzavom nekako govori kako je njegova vlast spadala u ove prve a za sada mi se cini da Erdoganova ima puno bolju perspektivu i spada u ove druge, zeli da obezbijedi postojanje i prosperitet u… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Stock

Posle gotovo dvovekovnog vazalstva zapadnim silama, Turska danas ima priliku da vodi – gotovo potpuno nezavisnu politiku. To nije sedenje na dve stolice. Sećam se, ne tako davno, Turska je bila pojam neuredne, nesređene i siromašne zemlje. Danas je Turska ekonomska sila u usponu, sa preko 80 miliona stanovnika i površinom dvostruko većom od Nemačke. Od Turske treba – učiti. Oni vode politiku za sebe i u svom interesu, dopadalo se to nama, ili ne. Naši interesi mogu se sa Turskim interesima poklapati, ili biti suprotstavljeni. U stvarima u kojima sa njima možemo sarađivati, na obostranu korist, to treba i… Pročitaj više »

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Stock

Ko reče iznad: velika sila sedi na svojoj stolici. Prima i odlazi u posete, ali ne sdi na tuđim stolicama.

Erdogan
Gost
Erdogan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

… i voli VELIKU TURSKU

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Erdogan

Nema Turska kuda: Rusija i Iran suzbiće je na Bliskom Istoku, Kina i Rusija neće joj dati da se razmaše u Srednjoj Aziji i na Balkanu. O Krimu ne bi trebalo da sanja.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  dulebg

Turskoj i ne treba teritorijalno sirenje vec da postanje tranzitno i trgovacko cvoriste.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kako ste nerealni jer taj isti sultan otvara tvrtke i tvornice u Srbiji a ne kod tzv braće u BiH i na Kosovu.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Radi isto što i AV u Srbiji.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šta znači “osion i bahat”? Tramp je osion i bahat zato što koristi tvitreaški rečnik, a nije Hilari sa svojim “Wauuu?!!”, nije Madlenka, zvana “Vredelo je!”
Dokle će svetske ubice da određuju šta je pristojno, a šta ne? Ako EUropa i Zapad zalužuju da ih Erdogan pošaqe u pm (a zaslužili su milion posto), onda on to lepo, pristojno treba i da im saopšti.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  dulebg

Šta znači osion i bahat? Da preskočimo broj zatvorenika ili neselektivni obračun sa Kurdima – tu do kraja ne možemo biti sigurni u ispravnost postupaka. Ali onoliki konvoji nafte koje je “kupovao njegov sin” od ISIL-a na očigled celog sveta?!? Ali nisu samo on i sin takvi: prilikom pregovora u Briselu poveo je ženu koja je, naravno, otišla u šoping u stari deo grada poznat po interesantnim radnjama. Ali kako su tamo uske ulice i obično nema mesta za parkiranje ostavila je celu kolonu vozila obezbeđenja na sred ulice potpuno blokirajući saobraćaj na pola sata dok nije završila sa kupovinom.… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac Da preskocimo sultanove bahatosti, uskocicemo u … Pocni od Srbije u kojoj zivis. Pa na ostale zemlje u okruzenju. Zavrsi sa Titom kojeg pomenuh gore. Kada je dosao u moj grad tamo 70 i neke…cijeli grad je bio paralisan pola dana. Samo da bi on i svita uz njega pojeli rucak u vili prigodnog imena-Titova vila. To se zove-sigurnosne mjere. Sverc komerc? Ni tu ne trebamo ici dalje od nasih krajeva… Droga, cigare, bijelo roblje, organi…ima li ista cime ne svercaju? Tita tu ne mogu uvrstiti jer jednostavno nisam upoznat s tim aktivitetima i njegovom umjesanoscu u iste. Umjesto… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac: u BG sultanova zena je otisla na pijacu sa dvije zene i prevodiocem. Nakupovala se zelenisa i zimnice bez ikakvog problema. Nigdje bahatosti, ispricala se sa seljacima i pucala selfije.
Vjerovatno postoji razlog zasto se u Briselu ponasa na jedna nacin, a u Srbiji suprotno.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Već sam spominjao panturkijski mit o crvenoj jabuci koja simbolizira prolivenu krv u osvajanju svijeta.

U Mađarskoj isto te turanističke priče su našle plodno tlo. Primjerice svake godine organiziraju Kurultaj, svojevrsno veliko sijelo stepskih naroda i nacija srednje azije.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Nisam znao za Kuraltaj. Pravo otkriće ! Meni to, bez zeke, zvuci fenomalno, jer da su uspjeli po toj liniji početi stvarati identitet…svaka čast. A to i jest tako, oni jesu svi iz tih stepa i imaju zajedničko porijeklo, Madžari i ostali Turkijci uglavnom. Konstantin Porfirogenet u svom glavnom djelu O upravljanju carstvom, Madžare zove Turci, i onda u prijevodu svuda iza Turci u zagradi stoji Madžari. Svaka čast Madžarima da su prihvatili ići tom liniijom, malko izvan ove judeoeuropske historijske doktrine.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Kan Horde

1830-te Mađari ako su činili 1/3 današnje Mađarske teritorije – od Pešte na jug, oko Dunava. Ostalo su bili Slovaci, Srbi, Hrvati. 1930-te su već Mađari činili 4/5. Najviše se pomađarilo Slovaka (Tot – po mađarski).

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

U tome i jest problem, sto zapad uopce pokusava razumjeti erdoganov osmanski genom,nema se tu sta razumjeti,bolesnike treba jednostavno izolirati od civiliziranog svijeta i staviti u karantenu da se bolest ne siri,isto vrijedi i za populiste poput orbana i ekipe sa istoka.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

american stream beam 🙂 bolesnik koga treba “izolirati” (kako kažeš) od civiliziranog svijeta, ima preko 180 vojnih baza po svijetu . Zatvoriti mu baze i svo smeće iz istih mu isporučiti na kućnu adresu .. o kome se radi ?? .. 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

U Turskoj je vise vektora. – Jedan je neoosamnizam koji je porazen, ali ne i do kraja odbacen. Erdogan je odbacio neoosmaniste oko sebe i uzeo drugaciji kurs – kopira kineze i njihovo sirenje uticaja. Najbolje se vidi u Srbiji taj njegov nacin sirenja. Neoosmanizam ga je doveo do nula prijatelja i zato ga je odbacio. – Drugi je sekularizam i evropeizam koji je porilicno oslabio bas zbog zapada. Cak i u velikm gradvima puno je turaka koji su nezadovoljni zapadom. – Treci je panturkizam. Od njega se Sultan poprilicno ohladio i vjerovatno ce ga svesti na kulturnu razmjenu. –… Pročitaj više »

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  tihobl

@tihobl
Bravo majstore! Fenomenalno zapažanje!
Samo bih dodao da politički mentalitet Muslimanskog bratstva nije avet kakvim ga percipira (pan)zapadni politički i žurnalistički mentalitet.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  PiriReis

Muslimansku braću stvorili su Englezi (Lorens od Arabije i dr.) za interese London-Sitija.
Što se grbo rodi – vrijeme ne ispravi.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  PiriReis

@PiriReis: muslimanska braca su trebala biti muslimanska masonerija. Ali koliko vidim na egipatskom prevratu debeleo su zastranili. Postoji dio koji je napravio tursko privredno cudo, a postoji dio koji nalikuje na isilovce. Nebi me iznenadila vijest da se muslimanska braca raspadnu na vise frakcija.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ma zapad ne moze razumjeti nista, bas nista!

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije

Autor članka, kad je već spominjao susret orban-erdogan, je ispustio jednu bitnu činjenicu. što i nije čudno jer nitko od medija nije napravio prijevod konferencije za medije, a i skoro nitko ne govori madjarski pa i ne mogu znati cijelu priču. Slušao sam konferenciju za medije sa tog sastanka, i orban je rekao ” Naravno da postoje i velike razlike u turskim i madjarskim stavovima, ali umjesto da naglašavamo razlike, trebamo tražiti put za one stvari u kojima imamo zajednički interes, a u gospodarstvu imamo puno toga što je zajednički interes, i donosi korist objema zemljama”. Inače u Budimpešti živi… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Dekadentna Europa u kojoj vlada laz,pohlepa,perverzija i licemjerje na kvadrat ce nekoga kultivizirati? Daj saberi se malo,ako je bude, kultivizacija i Turske i Europe ce doci odnekuda drugo.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Mucke

Oh da, ta zlocesta dekadentna Europa, dok na balkanu i rusiji tece med i mleko, tamo nema pohlepe, lazi, perverzije, licemjerja, taj dio svijeta je oduvijek bio svijet istine,jednakih sansi za sve, svjetionik kulture, civilizacije,prosperiteta i mira, jel tako ? Tako je!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke @ saberi se ti.. Mi smo dio te Europe , svidjelo se to tebi ili ne, a moj je odgovor bio u sarkastičnom smislu.. Svatko brani svoje interese.
A od kuda će to doći kutivizacija Turske i Europe, molim lijepo? 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke, pa iz Rusije .. zašto ne ? Ne vole Turci dekadentnu kuju Europu kao ni ona njih ..

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  EU dismr

EU dismr @ rekli ste “kuju Europu” ? Znači ne živite u toj Europi i niti imate pretenzija živjeti u njoj. Super! 🙂

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Mađarska je samo pijun, ali će dobro poslužiti kao klin zabijen u EU, a njima će i mrvice sa Erdoganovog i Putinovog stola biti vrhunska gozba. Mali miš je izrastao u pantiganu, pa će ubuduće činiti golemu štetu u EU.

Farre
Member
Farre
1 godina prije

Članak je zapravo prilično plitak. Ukazuje na plitkost neo-osmanskog razumijevanja, a sam je plitak zbog islamskog razumijevanja. Turska zapravo od svog nastanka lavira između Rusa i zapada pokušavajući zaštititi svoj suverenitet. To je jedino što spaja Osmane i Turke, nisu nikada bili pod kolonijalni čizmom. Za razliku od recimo Hrvatske, u turskom Bauhaus su 70-90% turskih proizvoda u Hrvatskoj obrnuto. Isto tako u Hrvatskoj jev 90. 1% finansijskog sektora (prema podacima BIS banke) u rukama stranaca. U Turskoj upravo obrnuto. Za daljnji opstanak internacionalnog kapitalizma bi preuzimanje jedne 80 miliunske zemlje poput Turske imperativ. Isto tako je imperativ svakog turskog… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije

Turska je veliki profiter raspada SSSR-a,jer joj se otvorio srednjoazijski prostor sa stotinjak milijuna stanovnika,uglavnom muslimana kojima je Turska bila prozor u svijet,a ovi su uglavnom bili i bogati pa im se moglo sve prodati?Takva trgovina je otvorila prostor i za proizvodnju pa sada imamo i proizvodnu silu kojoj politika koja počiva na predvodnickoj ulozi Turske u vezama Evrope sa muslimanskim svijetom,uspjeva obuzdati i probleme na domaćem planu,prvenstveno sa Kurdima?

Krivotvoreni Porfirogenet
Gost
Krivotvoreni Porfirogenet
1 godina prije

da,da, propagandisti najbolje razumiju.. a Mađari.. taj turkijski identitet je neprijateljska podmetačina.. oni su velikom većinom naši ljudi (i to znaju), ali im je nametnut jezik.. to su pokušali dalje i u HR (da se nije na vrijeme rodio Ljudevit Gaj sad bi i mi trebali imati turkijski identitet kao i Bošnjaci, ali po vjerskoj liniji??) Svaka čast da se povezuje sa svima sa kime imaš išta zajedničko, ili barem nemaš ništa protiv, ali nemojmo barem mi podržavati otuđivanje OD NAS naših susjeda i rođaka.. povezujmo se mi sa Mađarima i po osnovi genetike (i prezimena su im naša.. šta… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Kako lupate jer što je to u EU dobro, laž, pohlepa, dekadencija, razaranje obitelji, sve otišlo k vragu…

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Svaka cast,ali svako pazi svoje interese,a kad ineresi prekuhaju dobis noz u ledja,takvi su zeleni,njih treba na uzici drzat na uzici.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Autor nije napomenuo par problema, koje Turska neće moći da reši:
– nema dovoljno obradivih površina, vode, ruda i energije, šume da ne pominjemo,
– stanovništvo se baš nije pokazalo sklono učenju i tehnici,
– Turskom vlada sunitska manjina, uz značajno prisustvo Turaka šiitske grane, Kurda, kao i Jermena (kojih je do genocida bilo daleko više) – što je bogomdano za podele i građanske ratove.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Shvatite da je Turska na takvom Bogom danom geostrategijskom polozaju da ne moze propasti nikad,moze se promijeniti vlast,biti prevrata kao u proslosti itd…Ali nju ce uvijek svi zeljeti kao saveznika,jer im sama njena pozicija omogucava mnogo toga sto sa vojne sto sa ekonomske strane.Sto se Erdogana tice on to trenutno vjesto koristi,koliko bude pametno igrao toliko ce se I zadrzati na vlasti(ne bih rekao da mu bas lose ide evo dugi niz godina),druga stvar je sto turkomenog stanovnistva ima u velikom broju u svim bivsim zemljama otomanskog carstva a Erdogan ima veliki uticaj medju njima tako da date zemlje moraju… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Jos Sam nesto zaboravio reci-to je jedini covjek koji je Rusiji oborio pod direktnim naredjenjem vojni avion.To sto se on poslije izvinjavao I ostale stvari to je sve manje vise nebitno.Nabrojte mi zemlje osim u svjetskim ratovima I direktnim oruzanim sukobima tipa korejski,vijetnsmski rat itd da je neka zemlja oborila Ruski vojni avion koji je bio na borbenoj duznosti a da nije pretrpjela bitne posledice.Ne kazem da se Rusi boje Turaka,daleko od toga,Ali to samo govori koliko su svima bitni dobri odnosi sa njima

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Priblizno petnaest miliona drzavljana Turske Drzave vodi porijeklo ili ima korijene sa Balkana ….To su krvne veze i toga se ne treba niti stidjeti ni bojati…..evo jedna pjesma od S.Saulica mozda podstakne na dublje razmisljanje … Abid Sakalas Na prijestolu sjedi sultan Ovaj tekst je pregledan 35 514 puta Na prijestolu sjedi sultan silni ekber car a do njega mlad vezire mladi Begmen pan Kazuj meni mlad vezire imena ti tvog ko ti dade zlatne kljuce od harema mog Dala mi ih sestra tvoja i poljupca dva a do zore kol’ko bjese ni sam ne znam ja Znas li bolan… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik