”Zapadni partneri” žele suradnju s Moskvom u Siriji

sirija
20 komentara

U trenutku kada sirijska vojska i saveznici, uz pomoć ruskog zrakoplovstva, napreduju na više fronti, od kojih je ključni onaj u pokrajini Deir Ez-Zor, SAD i saveznici pokušavaju legitimirati svoje prisustvo u Siriji i nude potpuno beskorisne inicijative.

Uoči godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda je Francuska skupini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ponudila da se uspostavi ”Kontakt skupina za Siriju”.

”Vjerujemo da je važno da se rješavanja sukoba u Siriji preseli na političku pozornicu. O ovoj kontaktnoj skupini i njenom formatu govorit će pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i Rusiju, sljedećeg tjedna u New Yorku”, izjavila je francuska veleposlanica u Moskvi Sylvie-Agnès Bermann.

Ranije je uspostavu kontaktne skupine predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron, iako postoje dva pregovaračka formata za politički dijalog sukobljenih strana u Siriji. Jedan u Astani, a drugi u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, koji daju dobre rezultate.

SAD su, sa svoje strane, jučer Rusiji ponudile ”sastanak na kojem bi se raspravljalo o budućnosti Deir Ez-Zora”, za RIA Novosti je izjavio vojni izvor upoznat sa situacijom.

“Amerikanci su rekli su da ćemo se ovog tjedna sastati i složiti oko situacije u Siriji, uključujući i na Deir Ez-Zor. Riječ je o podjeli područja odgovornosti”, rekao je izvor.

Sirijsko veleposlanstvo u Rusiji obaviješteno je da ne zna za razgovore između Moskve i Washingtona.

“Jedno što mogu reći je da sirijska vojska namjerava potpuno osloboditi Deir Ez-Zor, naravno, uz podršku ruskih zrakoplovnih snaga”, rekao je veleposlanik Riyad Haddad.

Pitanje interakcije Moskve s Washingtonom u Siriji je ponovno u središtu pažnje nakon što su iz američke koalicije optužili Rusiju da ja provela udare na položaje takozvanih ‘‘Sirijskih demokratskih snaga” sjeverno od Deir Ez-Zora.

Rusko Ministarstvo obrane je odbilo optužbe, rekavši da su američki partneri unaprijed bili obaviješteni o granicama vojne operacije u Deir Ez-Zoru, a general Konašenkov je novinarima rekao kako ne zna kako su SDF snage ”izniknule” u području ISIL-a i da to trebaju pitati u američkom zapovjedništvu.

Po pitanju suradnje Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Siriji i mogućnosti predstojećeg susreta o ”podijeli zona odgovornosti na sjeveroistoku zemlje”, kako se govori, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Genadij Gatilov je rekao ”kako se na stručnoj razini o Siriji održava trajni dijalog, a to se odnosi i na situaciju u Deir Ez-Zoru”.

”Ovaj proces je u tijeku i dijalog se vodi na razini vojnih stručnjaka”, rekao je Gatilov.

U nedjelju je čelnik američkog stožera, general Joseph Dunford, novinarima izjavio ”kako Pentagon očekuje da će ojačati suradnju s ruskim zrakoplovstvom na nebu nad Sirijom”.

Prema njegovim riječima, ”tijekom incidenta s napadom na SDF snage u blizini Deir Ez-Zora rusko-američki kanal nije funkcionirao”.

General Dunford je također rekao kako je u subotu telefonski razgovarao s ruskim kolegom, generalom Valerijem Gerasimovim, te predložio da obje strane koriste ovaj komunikacijski kanal ”kako bi identificirali kretanje terorista na području Eufrata”.

Igor Konašenkovkonašenkovkontakt grupakontakt skupinaKontakt skupina za SirijuSDFUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
6 godine prije

Unatoč željama naših zapadnih partnera, idemo “pozdraviti” i “naše istočne partnere”…;)

čokolino
6 godine prije

Kad ”Zapadni partneri” žele suradnju, je to znak, da su popušili na svim frontovima.
Koji fijasko “zapadnih partnera”.

PS
fijasko (tal.), velik neuspjeh, propast; blamaža, sramota

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Kada SAA sa ekipom iz lokalnih plemena oslobodi As Suwar i 50 km istocno onda treba sjesti sa * partnerima*.Ovaj potez pokazuje da taj SDF nije sila nebeska kakvom je prikazuju.Nemogu na dva fronta nikako.Sirijskom narodu ostat najveca naftna polja u zemlji a kurdima gomila razbacanog betona koja se zove Raka.Pitam se:gdje su pametnjakovici koji su ovdje pisali da ce Asadu ostati 70% populacije koje bez resursa mora hraniti??

Guest
6 godine prije

Ahahahaahahaha i ha!!!!

Brane
6 godine prije

Kako bi zapadni partneri bili bolje fokusirani na problematiku, sve pregovore s njima voditi PARALELNO sa intenzivnim bombardiranjem svih protuvladinih snaga,do konačnog sloma istih. To će im olakšati donošenje ispravnih odluka, u rekordnom roku.

Stjepan Vujec
6 godine prije

Sirijske snage uz pomoć iskrenih saveznika (Irana i Rusa) trebaju izbiti na granice republike Sirije, te se onda može sa svima koji to žele pregovarati.

jonbonjovi
6 godine prije

Cijela bijeda americke ratne masinerije ce pasti u vodu onda kad im Rusi skinu jednog Lighteninga, cuda od aviona, onog najnovijeg nevidljivog, a zapravo kante. Sve se svodi da kao macak oko vruce kase ne pokazu potpunu nemoc u suprotstavljanju Rusiji.

Alen
6 godine prije

Koji zapadni partneri ,nema vise toga..

neko ime
6 godine prije

Ponovno brutalno jasan i nedvosmislen, a uz to i u mas mediju, Z. Dizdarević u svojoj kolumni u Novom listu. Plus za urednika…

http://www.novilist.hr/novilist_public/Komentari/Kolumne/Balkanski-ambasador-Zlatka-Dizdarevica/Zlatko-Dizdarevic-Porazi-velikog-poraza?meta_refresh=true

fisherman
6 godine prije

obavezno pogledati….doslovno sa lica terena ..tri dana prije oslobođenja Deir-Ez Zor-a ima prevod na engleski
https://www.youtube.com/watch?v=Wb1M1wbEj0U

Ko je rekao Vučić?
6 godine prije

Ameri bi hteli, pošto su ispušili u ratnim dejstvima (ili njihova marva umesto njih, svejedno) da za zelenim stolom dobiju “zonu odgovornosti”. Najneodgovornija država na svetu bi zonu odgovornosti! Naravno, svi znamo da bi to bila interesna zona, ali pravićemo se da ne znamo.

zhecko
6 godine prije

SAD sa Kurdima igraju opasnu i sumnjivu igru kod Deir Ez-Zora sa otimačinom terena od SAA, kad-tada biće neizbježan sukob između Kurda i SAA – odnosno Amerikanaca i Rusa !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI