„Zaštititi Bidena od daljeg sramoćenja“: YouTube treba da sakrije „dislike“ na video snimcima kojim korisnici bezobzirno ocjenjuju predsjednika

Youtube-Biden
22 komentara

YouTube je najavio da će privremeno sakriti koliko je ljudi kliknulo na „dislike“(nesviđanje) ispod nekog video snimka. Vijest je loše dočekana na mreži, ali tim za društvene medije predsjednika Joea Bidena mogao bi biti zadovoljan promjenom.

Na prvi pogled, broj palčeva prema dole koje je video snimak na YouTubeu primio može reći korisniku da ga se kloni. Video može biti dosadan ili obmanjujući, ili je tvorac mogao reći nešto toliko nepopularno da se hiljade gledalaca prijavi da bi ga proglasilo lošim. Potom su pokrenute masovne kampanje za dislike protiv nekih korisnika, a YouTube tvrdi da je slušao molbe tih korisnika.

Video platforma je u utorak najavila da će tokom narednih sedmica skrivati broj nesviđanja na video snimcima za neke korisnike, kao dio „malog eksperimenta“ pokrenutog „kao odgovor na povratne informacije autora o dobrobiti i kampanjama ciljane nesklonosti“.

Gledaoci će i dalje moći da kliknu na „dislike“ video snimke, ali samo kreatori će moći da vide koliko je njihov sadržaj nepopularan.

Kreatori i gledaoci iskoristili su Twitter kako bi se žalili na eksperiment. „Niko ovo ne želi“, tvitovao je Nerdrotic, pop-kultura YouTube-a. „Nesviđanja su korisna za mnoge stvari i to je ono što YouTube stavlja iznad svih ostalih.“

„Da Twitter ima dugme dislike, mogli biste da vidite koliko svi to mrze“, tvitovao je YouTuber Drew Gooden.

Usred nezadovoljstva na mreži, neki komentatori su nagovjestili da bi predsjednik Joe Biden mogao biti srećan kad nestane „dislike“ na YouTubeu. Otkako je Biden stupio na dužnost u januaru, svaki video koji je objavila Bijela kuća dobio je više „dislike“ nego „like“. Često video snimci Bidenovog govora zarade više od deset puta više palčeva prema dole nego palčeva prema gore.

„Zvanični YouTube tim Bijele kuće će biti presrećan zbog ovoga“, tvitao je desničarski stručnjak Paul Joseph Watson.

Naravno, nije jasno da li je Bidenov tim za društvene medije pružio „povratne informacije autora“ koje je YouTube naveo kao razlog skrivanja nesviđanja. Značajan broj nesviđanja na Bidenovim video snimcima možda potiče od nezadovoljnih Trumpovih glasača, ali sam Trump nikada nije imao omjer nesviđanja poput Bidena, uprkos nivou javnog protivljenja njegovom predsjedništvu.

Provjera Trumpovih video snimaka je sada, međutim, nemoguća. Bivšem predsjedniku je zabranjen pristup YouTubeu u januaru, kada su ga prognale sve veće platforme društvenih medija zbog navodnog podsticanja gomile sljedbenika na pobunu u američkom Kapitolu u znak protesta protiv Bidenove izborne pobjede.

BidenYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

CCCP vrati se!!!

preseren3
2 godine prije

Paaa, malo kasne… Portal Logično uveo je cenzuru ocenjivanja komentara več davno… Za NAŠU SIGURNOST!

Zagor
2 godine prije

Stvarno malo licemjerno od strane Logičnog.

Lucija, prva
2 godine prije

“Često video snimci Bidenovog govora zarade više od DESET PUTA VIŠE palčeva prema dole nego palčeva prema gore.”

Je. Ovaj je ziher dobio izbore…😝

dulebg
2 godine prije

A šta sa Trampom? Hoće li i njega zaštititi?

Boba Lazarević
2 godine prije

Bidena mogu zaštititi od sramoćenja jedino da ga uspavaju.

Pero
2 godine prije

Podržavaš Bajdena, prateći ljigave medije i onda shvatiš koliko si glup. A tek poslije što će se otkriti…

Brainstorm
2 godine prije

Drage kolege,
pokusajmo ih opravdati. Rade dobar i ogroman posao. Ima cenzure ali razmislimo sto bi moglo biti a da nije ljudska namjera. Imaju tehnicke probleme. Nema automatskog filtriranja. Sve se radi “rucno”. Pokusajmo procitati samo objavljene upise pa cemo otkriti koliki je to posao. Portal primi visestruko vise komentara. Sve treba procitati, ponekad promisliti o skrivenim motivima.
I ja sam cesto brisan, na cekanju, cesto galamio i svadjao se. Ne mogu vjerovati da je namjera. Jednostavno ne stignu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI