Rusija je uložila 11. veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sirije

Vijeće sigurnosti UN

Rusija je u četvrtak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirala američki nacrt rezolucije o produženju mandata misije Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja u Siriji, nakon što je prethodno povukla svoj nacrt.

Vijeće sigurnosti je trebalo razmatrati dva nacrta rezolucije o produženju rada misije, američki i ruski.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja, priopćio je na sjednici kako povlači svoj nacrt, pošto je odlučeno da se o njemu neće glasati poslije američkog nacrta.

Američki nacrt rezolucije je dobio podršku 11 zemalja, a protiv su bile Rusija, Bolivija, dok su Kina i Egipat bili suzdržani.

Mandat misije je istekao jučer. To je bio deseti ruski veto na nacrt neke rezolucije Vijeća sigurnosti o Siriji, a onda je uslijedio jedanaesti.

Jučer je nacrt rezolucije predložio Japan, a Rusija je opet uložila veto i blokirala produženju mandata misije UN-OPCW za istragu upotrebe kemijskog oružja u Siriji na 30 dana.

Dokument je podržalo 12 zemalja. Protiv su bile Rusija, koja ima pravo veta, i Bolivija. Kina je bila uzdržana.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, izjavio je kako će produženje mandata misije UN-OPCW biti moguće tek kada se isprave temeljni nedostaci u njenom radu i naglasio kako ruski nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti “ostaje na stolu”.

“Ako oni koji su zabrinuti za nastavak rada misije zaista to žele, imaju priliku da se uključe u smislen rad na ovoj rezoluciji”, naglasio je ruski veleposlanik.

Bijela kuća je priopćila da će insistirati na produženju mandata misije.

“SAD neće prestati tražiti obnovu mandata misije u Vijeću sigurnosti, kako bi se nastavio važan rad na pronalaženju krivaca za kemijske napade i pravde za žrtve, što će biti jasan signal da se nikome i nigdje neće oprostiti upotreba kemijskog oružja”, navodi se u izjavi predstavnika Bele kuće.

Kao što smo na početku naveli, Japan je predložio svoj nacrt rezolucije nakon što je u četvrtak odbačen američki i nije se htjelo raspravljati o ruskom nacrtu dokumenta.

Iako većina medija ruski stav objašnjava zaštitom režima Bashara Al-Assada, problem je posve druge prirode.

Naime, misija je ranije sastavila izvješće u kojem nedvosmisleno optužuje sirijsku vojsku za kemijski napad u gradu Khan Sheykunu, iako nije predočila nikakve dokaze.

Izvješće je sastavljeno na temelju izjava, fotografija i snimki koje su misiji poslali islamistički militanti iz Khan Sheykuna i materijala objavljenih na internetu. Svi materijali su predočeni kao dokazi, kao što je ranije bio slučaj s napadom na Istočnu Goutu 2013. godine, za kojeg se kasnije potvrdilo da su ga provele i inscenirale lokalne islamističke skupine. U Khan Sheykunu je to bio sirijski ogranak Al-Qaede koji predvodi koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, dok su 2013. u Istočnoj Gouti isti posao obavili Al-Nusra Front, tada u savezu s islamističkom terorističkom skupinom Ahrar Al-Sham.

Glavni razlog ruskog odbijanja ovih rezolucija je skandalozno izvješće misije UN-OPCW, koje se temelji na dokazima dobivenim od strane takozvanih “sirijskih pobunjenika”, prikupljenim svjedočanstva i “uzorcima” poslanih od anonimnih izvora s lica mjesta. Osim toga, nijedan član istražnog tima Ujedinjenih naroda nikada nije posjetio područje Idliba i proveo istragu u Khan Sheykunu. Članovi misije se, što je razumljivo, nisu usudili otići u područje pod nadzorom sirijskog ogranka Al-Qaede, ali im to nije smetalo da njihove “dokaze” smatraju “nespornima” i da optuže vladu u Damasku.

33
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
24 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
fri13igidavorMakHelena Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
elijah magnier
Gost
elijah magnier

Dokazi su ” čvrsti i neoborivi”.Skupili ih Bijeli Šljemovi!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Tačno.Sirijski vojnik ili civil dobije metak u potiljak ili bude razapet na kružnom toku u Deri ili Kan Sejkunu.B.kacige ih skidaju i zakopavaju a u međuvremenu kada nemaju posla sakupljaju dokaze i nose ga u Rojtersovo predstavništvo u Idlibu .

davor
Gost
davor

Hehe tako je. George Clooney se osobno uvjerio da je Assad zločinac, veće dokaze od toga ne trebamo 🙂

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Parlamentarna demokracija kao servis vlasti krupnom kapitalu, posatala je najnehumanije drustveno-politicko uredjenje od 1789. do danas. Ona sluzi kao smokvin list bogatom vladajucem sloju utjelovljenom kroz institucije SAD-a. Sve norme ponasanja i rada su relativizirane, vazno je samo grabljenje bogatstva i moci u ime Washingtona DC. Veliki je propust Rusije i Kine sto nisu svim silama spasavale pukovnika Gadafija jer bi sada imale, osim Irana, velikog i bogatog saveznika na sjeveru Afrike, a mi, mali ljudi sirom svijeta, malo vise nade u bolju bducnost.

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Zato Rusiji ne treba nikakvo opravdanje na veto pamflet rezolucija americkih podanika i vojnih baza poput Japana.

Ime
Gost
Ime

Isto dodje i da rusi “poomazu” arapskim zemljama. Pomagali su i u Afghanistan pa tim istim sada pomaze hamerika i zapad i sta bi?Pomagali su i u ratu Iran-Irak i sta bi.Ne treba njima takva pomoc. Bolje da su ih pustili i jedni i drugi i treci…. Samo Marsal je imao lijek a to su #nesvrstani #…Ode Marsal i ode sve u p na quadrat… I SFRJ i nesvrstani i socijalizam….

igi
Gost
igi

…prestanite ruse izjednačavati s sovjetima jer SSSR je bio izrazito antiruska država a to se od početka znalo imajući na umu ubojstvo cara i obitelji i uništavanje pravoslavnih bogomolja i svećenika a da ne govorimo o rasparčavanju ruskog carstva na republike i davanje kao zahvalnosti lenjina finskoj državnost.

PeroDD
Gost
PeroDD

@igi: a što je trebalo? Nastaviti okupaciju Finske?

igi
Gost
igi

Postupiti kao što danas čini turska,španjolska,irak ili jučer USA….itd

davor
Gost
davor

Slažem se sa igi. Iako geografski slične, SSSR i Rusija su svjetonazorski potpuno različite i to je vjerovatno i jedino što čini moralno i državno tkivo Rusije na okupu. Isto kao što je i SAD izrazito antiamerička država dok to njeni građani su sve više svjesni.

igi
Gost
igi

…ljepo si napisao davore…upravo tako antiamerička.

Nino
Gost
Nino

Slažem se sa mišljenjem da sirijska vojska nije izvršila ovaj zločinački napad. Nakon što je predstavnica Amerike u UN najavila da će ih prestati financirati ako se ne budu ponašali u skladu za američkim zahtjevima bilo je jasno da će ova (kao i sve druge komisije UN-a donositi zaključke kakve Americi trebaju u tom trenutku). Na djelu je sustav: kadija te tuži, kadija ti sudi. Nakon što su sirijski pobunjenici izjavili da je do napada došlo iz zraka objavili su snimke gdje je na tlu došlo do eksplozije. Jedan profesor sa američkog MIT-a je analizirajući te slike (forenzička obrada mjesta zločina) decidirano rekao da nije moguće da je bomba pala iz zraka nego da je očito da se radi o eksplozivu aktiviranog sa tla. Pošto je to područje pod kontrolom pobunjenika najvjerojatnije je da su oni to napravili. Nakon te njegove izjave mediji su prestali direktno optuživati AL-Assada i sirijsku vojsku za taj zločin (uglavnom su tu histeriju nastavili najuporniji pojedinci). Na portalu geopolitika.com njihov “uvaženi” komentator Mario Stefanov objavio je članak o anailzi stanja u Siriji gdje je izrjekom naveo: u koliko sati je Assad izdao naredbu da se pobunjenici raketiraju kemijskim bombama, o kojoj se vrsti bombe radi i koji je tip otrova korišten, ime i čin pilota je je uzletio sa zrakoplovom sa tim oružjem i odakle je uzletio (taj aerodrom su kasnije Amerikanci za odmazdu raketirali). Sada se postavlja pitanje: tko je tu lud ili tko se tu pravi neinformiran? Ja i ovaj autor članka ili pak UN komisija koja ima neoborive dokaze u vidu podataka koje je ovaj komentator naveo. Jer koji bi bili njegovi motivi da sve to izmisli.

Danko Nešović
Gost
Danko Nešović

Ti, Nino, i autor članka ste u pravu. I moja malenkost. Raste i broj osviještenih.

Ivo
Gost
Ivo

Kao i ti

milan
Gost
milan

ime, ili neznas ili se pravis da neznas nista. Rusi bez plina kazes da bi bili prcija. Treba da ne pises nebulozno jer, plin je pre-potreban i moderan unazad nekih ajmo ka’sti deset godina, USA lomi kopolja sa i oko Rusije od prahistorije medjudrzavnih ko-relacija

Jenki
Gost
Jenki

Ruska posla. Mafijaska drzava ce dobit po zasluzi. Doci ce proljece i u Rusiju. Samo polako.

Helena
Gost
Helena

Velika je majčica naša sveslavenska. Tamo vreme sporo prolazi, zime su duuuge, snegovi ne kopne, visibabe lenje, a medvedi tek… Proleću se ne žuri… Pričaju duhovi što ni posle niza vekova ne znaju šta ih je snašlo tamo daleko. Al nema ko da ih čuje.

davor
Gost
davor

Teško kad su svi ruski mafijaši odselili u bespuća Londonskog Citya ili Wall Streeta te iz New Jerseya “hakiraju” američke izbore a nerijetko im se zametne u osobnoj prtljagi i američka, EU ili izraelska putovnica. Mafijaška država je uistinu dobila po zasluzi i to slavnim padom neslavnog cugera Borisa Jeljcina a bežanija nije stala do danas gdje ruska mafija u izbjeglištvu ulaže čak i u Trump tower. Dakako ta ruska mafija nije ni po čemu dobrodošla u Rusiju a nekima su oduzete i putovnice i sva građanska prava.

igi
Gost
igi

….mafija vlada planetom a najveća je ona u FED u;…stoga ako je u rusiji mafija ona je u biti manje zlo jer se bar bori za interese vlastitog korpusa i države za razliku od mafije koja je izrasla iz tvog nacionalnog korpusa.

igi
Gost
igi

UN je na izdisaju i samo je pitanje vremena kada će se ta uhljebnička korupcionistička kula babilonska srušiti….a onda kud koji mili moji…

Jenki
Gost
Jenki

I treba se urusit Dosta je i preseravanja Sa ruske strane.NATO i ili si za il protiv.sama Rusija je molila da je prime u NATO

davor
Gost
davor

Ja sam pobornik ideje da Rusija svake godine pošalje jednog niže rangiranog činovnika da aplicira u njeno ime za članstvo u NATO paktu samo kako bi rasplinula antiruske temelje te organizacije a i pomalo se narugala elitama koje muzu napaćene europske patuljke.

igi
Gost
igi

…u ovom trenutku u aziji imamo na sceni pravi genocid u kojem se ubija ne samo zarobljenike muškarce već se kolje i siluje i žene i djeca i to na desetke tisuća a sve bez kamera EU,NATO i ostalih sladoledara, ali to nikoga nije briga i baš zbog toga pitanje genocida u bosni je više političko pitanje nego civilizacijsko…..eto ja sam uvjeren da u ovom trenutku imamo i genocid u iraku gdje se šiti svete sunitima i ubijaju ih u zarobljeništvima na tisuće ali to moraliste nije briga jer se radi o tkz. teroristima kao da i oni nisu ljudi i nemaju pravo na život i suđenje….ja ovo posmatram s ljudske strane a nikako političke.

Prezime
Gost
Prezime

Prvo nam objasni operaciju Neretva 93? Ko je s kim tu ratovao, i ko je tu izvršio velike zločine?

Prezime
Gost
Prezime

Ja sam prvi postavio pitanje. Očekujem odgovor. A onda ću da ti odgovorim na tvoja pitanja.
Redosled mora da se zna.

Prezime
Gost
Prezime

Nema šta da čitam , pitam tebe.
Ajde odgovori, ako imaš petlju.

Prezime
Gost
Prezime

“covjece dok svak ne prizna zlocin i genocid nema nam dalje” – ovo si ti napisao i sada si dokazao koliko si licemeran.
Znaš drugima da pridikuješ, a ovamo umesto odgovora pričaš mi o mleku i crtaću.

Prezime
Gost
Prezime

Evropa je rekla šta je imala,i to je neobavezujuća odluka, ali ti nisi odgovorio za Neretvu 93. Nešto mi mnogo vrdaš po tom pitanju.

Prezime
Gost
Prezime

“europa vam je rekla da ste genocidan narod” – medjunarodni sud nije u nadležnosti Evrope.
Evropa je donela pravno neobavezujuću deklaraciju i to je to što se same Evrope tiče.
Da skratim polemiku:
Znao sam da ćeš svim silama da izbegneš odgovor za Neretvu93, jer ti činjenice ne idu prilog.

Mak
Gost
Mak

Jarane ti si živio u Jugoslaviji, u njenim saveznim republikama! Baš bi bilo zanimljivo kada bi se Teksas pokušao odvojiti ili neka pokrajina u Njemačkoj ili Rusiji, Turskoj! Pogledaj ti gdje su tvoje komšije pa priznaj onda sebi šta je i kako!

Vanijak
Gost
Vanijak

Ja kad nesto ne znam a zelim pricati o odredjenoj temi,pokusam saznati sto vise informacija pre nego se ukljucim u diskusiju.Rec genocid i njeno znacenje se lako moze otkriti ako se malo pretrazi po internetu.Zlocin jeste bio Srebrenici ali ne i genocid.Srebrenica nije tema ovog naslova,ali kada je neki ljudi vec pominju i prihvataju zdravo za gotovo ono sto cuju na televiziji,trebalo bi malo razjasniti.

davor
Gost
davor

Skužili Rusi (možda i 15 godina prekasno) al su skužili, gdje se i kako se manipulira, kroz mass globalne medije, kroz svjetske krovne organizacije, kroz međunarodne nagrade laureate i vrhunska kulturna i sportska natjecanja. Drago mi je napokon da su slavenska braća to shvatila i da više nema povratka na staro zatupljivanje, sada samo treba izdržati i otrpjeti jedan period i ne sumnjam da će nove generacije slavenskih intelektualaca imati bolji uvid u moralne zavrzlame našeg doba-već ga imaju i da će shodno tome mijenjati svijet na bolje. Bogu hvala

fri13
Gost
fri13

I eto naša slavenska braća nisu izgubili Svjetsko prvenstvo u nogometu! 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik