Zatvorski „klub za silovanje“ u Kaliforniji razotkriven medijskom istragom

Zatvor
14 komentara

Zatvorenice su bile podvrgnute „masovnom seksualnom zlostavljanju“, navodi AP.

Federalni popravni zavod Dublin u Kaliforniji dozvolio je i prikrio seksualno zlostavljanje koje su izvršili članovi osoblja, navodi se u nedjeljnom izvještaju Asociated Pressa(AP), citirajući interne izjave zatvorenica i bivših zaposlenih iz Federalnog zatvorskog biroa, u kojima se navode slučajevi zlostavljanja.

Prema dokumentima, optužbe o zlostavljanju stražara su ignorisane, a neke zatvorenice su nakon istupanja kažnjene zatvaranjem u samicama.

Sam upravnik je optužen da je na svom telefonu držao gole fotografije zatvorenice koja ga optužuje za napad, navodi istraga. Jedan čuvar je navodno priznao da je želio da zatvorenice zatrudne, dok je drugi zatvorski službenik optužen da je rasporedio zatvorenicu na radnu obavezu sa članom osoblja kojeg je optužila za silovanje, rekavši joj nakon što joj je objavio gdje će raditi da je vrijeme da „dopusti da igre počnu.”

Kultura zlostavljanja u kalifornijskom zatvoru bila je toliko rasprostranjena da su ga brojne zatvorenice i članovi osoblja navodno nazivali „klubom silovanja“.

Navodi o zatvoru Dublin doveli su do toga da su do sada uhapšena četvorica službenika, prenio je AP, iako mnoge tvrdnje tek treba da budu istražene. Zavod za zatvore je još uvijek u procesu razmatranja većine od preko 400 pritužbi na seksualno zlostavljanje zatvorenica od strane osoblja u 2020. godini, u godini kada su se dogodile neke od pritužbi u Dublinu. Među četvoricom koja su uhapšena, nakon što je prijava stigla do Ministarstva pravde i FBI, je i bivši upravnik Ray J. Garcia.

FCI Dublin je 2012. pretvoren u zatvor samo za žene i trenutno ima oko 750 zatvorenica. Među skorašnjim zatvorenicama su i slavne glumice Lori Loughlin i Felicity Huffman, koje su osuđene za prevaru u vezi sa skandalom za prijem na fakultet.

Novi upravnik, Thahesha Jusino, će ovog mjeseca preuzeti dužnost u ustanovi Dublin i obećala je politiku „nulte tolerancije“ za seksualno zlostavljanje.

„Kultura lošeg ponašanja ili radnji koje ne predstavljaju osnovne vrijednosti BOP neće biti tolerisane“, rekla je ona.

istragakalifornijaseksualno zlostavljanjezatvorzlostavljanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Hitno ponovo najoštrije osuditi kršenje ljudskih prava u Kini.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Pa to je u Americi , potpuno uobicajeno , posebice unutar juvenile detention centers and criminally insane prisoner wards .Ovo u Californiji je za nas , koji smo zivjeli ili zivimo tamo , vjest , otprilike kao da su otkrili da voda tjece iz pipe … American prison system , nije ni po cemu ljudskiji od na primjer Turskog ili slicno .. Treba se toga cuvati , jednom ako se vec nadjete u Americi . Mozda vas iznenadi – bar vas , koji nisu posjetili Americu ali se radi o duboko policijski kontroliranoj zemlji I to u svim segmentima !!! Sve je to u mnogome razlicito od Hollywood stereotypes po Americkim filmovima , koji , jesu , samo I jedino – zabava I to tako treba prihvatiti I shvatiti . Ugodan dan svima !

Dupla Kamilica
2 godine prije

Šteta što će ih staviti sa u zaštićeni A blok sa pedofilima, drukerima, prljavim drotovima i sličnom bagrom.

nepoželjni
2 godine prije

Ako je suditi po imenu nove upraviteljice (upravitelja) po poznatoj izreci – nomen est omen, onda će od sada u tom zatvoru zavladati pravda. Justino – justice (pravda)

(znakovita slučajnost?;)

Max
2 godine prije

Čudovišno ali nije prvi put.

tihobl
2 godine prije

Blago njima, nista im ne nedostaj u kalifornijskom zatvoru.

A kako je tek jadnom Navaljnom u ruskom zatvoru – pokusao je da nauci da cuci kao zestoki tipovi dok nije prebacen u bolnicu zbog bolova u kicmi (za one koji ne znaju – ruski kriminalci su uvjezbali da cuce na vrhovima prstiju satima, a nezgodno je kad ti pete ne dodiruju pod toliko vremena). Navlani je pokusao da nauci tehniku i udesio kicmu.

pirat sa kariba
2 godine prije

kad se mijenja ime u bordel?

2 godine prije

sto je BOP (zadnja recenica)?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI