Završio “medeni mjesec” – SAD uveo sankcije Kini i prodaje oružje Tajvanu

SAD fregata
24 komentara

Radnje koje poduzima Trumpova administracija s jednostranim sankcijama i prodaja oružja Tajvanu će uzrokovati znatno pogoršanje odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

Naime, SAD su uvele sankcije za nekoliko kineskih banaka, transportnih kompanija i osoba, koji su navodno povezani s ilegalnim aktivnostima Sjeverne Koreje. Osim toga, Bijela kuća je odobrila prodaju oružja Tajvanu za 1,4 milijarde dolara.

Menadžer investicijskog fonda “Hayman Capital Management”, Kyle Bass, za CNBC je izjavio da će ove mjere dovesti do “tektonskih pomaka“.

“Po mom mišljenju, ono što se dogodilo jučer, označava tektonski pomak u odnosima između SAD-a i Kine. Vlasti SAD jednostrano nameću financijske sankcije kineskim bankama, prijevozničkim tvrtkama i za nekoliko drugih ljudi”, rekao je Kyle Bass.

“Predsjednik Xi Jinping voli držati kontrolu nad situacijom i malo je vjerojatno da će pristati na ovu jednostranu američku odluku. Ali tako, kao što smo vidjeli, funkcionira američki predsjednik Donald Trump. Pored sankcija protiv Kine, gotovo istodobno je najavljena prodaja oružja Tajvanu za 1,4 milijarde. Ja bi rekao da je Tajvan bila jedna od regija za koju je Xi Jinping, tijekom njihovog privatnog sastanka ove godine, pitao Donalda Trumpa da se u nju ne upliće. Osim toga, Trump je ranije rekao da je spreman za susret s čelnikom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom, ali mislim da nakon incidenta s povratkom u američkog studenta iz Sjeverne Koreje i njegove smrti osobni susret više ne dolazi u obzir. Dakle, što se tiče diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a, oni su se promijenili, ali znatno na gore”, dodao je Kyle Bass.

“Ja bih dodao da u posljednjih nekoliko godina Kina ima sve značajniji položaj u svijetu, oni smatraju da se sve jači i vjerujem da to treba uzeti u obzir. Uloga Kine u ekonomskom smislu se doista povećala. Međutim, postoji jedno “ali”. Naime, kineski bankarski sustav je u posljednjih nekoliko godina narastao prebrzo. U Kini prilično ozbiljnu ulogu imaju “loši krediti”, što bi moglo oslabiti kineskog gospodarstva u budućnosti”, zaključio je menadžer investicijskog fonda “Hayman Capital Management”.

Nakon ove odluke Washingtona, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Lu Kang, rekao je da je Kina uputila protest Washingtonu zbog namjere da proda oružje Tajvanu.

“Kina je jasno dala do znanja ovdje u Pekingu i Washingtonu da je Tajvan neodvojivi dio kineske teritorije. Prodaje oružja Tajvanu od strane Amerike je ozbiljno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela međunarodnih odnosa”, rekao je Lu Kang.

Konkretne odluke političkog vrha Kine i predsjednika Xi Jinpinga se očekuju uskoro.

OružjeSankcijetajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
majmun
6 godine prije

Nema više diplomacije, korupcije i slično, Americi je ostala jedino sirova snaga i to se mora negdje prelomiti. SAD trenutno djeluje kao MMA borac u mirovini koji bi htio još uvijek biti prvak, ali ne ide pa se služi prljavim potezima. Ali doći će i oni na volej.

Ivan1
6 godine prije

Washington prodajom oruźja Tajvanu hoće prouzročit situaciju kao sa Ukrajinom prema Rusiji odnos.

Natovac za novac
6 godine prije

Na kraju dana ce Veliki Hegemon zaratovati i s samim sobobom.

Ellessar
6 godine prije

“Prodaja oružja Tajvanu od strane Amerike je ozbiljno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela međunarodnih odnosa.” Ovo je postao modus operandi hehe, a mi samo možemo zavijati ko vukovi na mjesečinu. Pitanje je samo – do kada?

Željko
6 godine prije

Vrijeme je da i vi Kinezi pokažete zube, da malo rasteretite Ruse, Irance, Siriju, Sjevernu Koreju a ne da kao lešinari čekate!!

Osoba C
6 godine prije

Ameri i Kinezi su za sada još uvijek suparnici, a danas sutra će postati neprijatelji. U nekoj budućnosti, zaratiti će sigurno. Faktor vrijeme radi za Kinu. Dotle, sve ove toplo – hladne, gorko – slatke situacije su samo dio folklora.

Mitridat
6 godine prije

Sto god jaca Kina, bit ce manje pritiska na Rusiju.

Dom svoj ljubim
6 godine prije

E zato volim USA, tu njenu odlučnost da vlada nas svim režimima svijeta. Biće novog Tiananmena uskoro, idemo Tajvan, uzmite tu neovisnost od kineskih ugnjetavača više.

pikaču
6 godine prije

Cijela politika SAD-a u istočnoj Aziji je sada već možemo reći iskreno,
patetična. Sjetili su se barem 10-ak godina prekasno. Ukoliko isključimo mogućnost sveopćeg rata,a ja bih ga svakako isključio (terorizam i trzavice ne isključujem,dapače vjerojatno će toga sada biti u porastu)-onda je jasno da su Kina i druge zemlje iz cijelog tog konfucijanskog svijeta izgradile tako efikasan ekonomsko-društveno politički i diplomatski sustav kojem niti jedan SAD više ne može nametati svoja pravila ili koristiti specijalne metode s kojima mogu ometati njihov daljnji progres kod kuće ali i
utjecaj u svijetu. Doista fascinantno

MilanCZ
6 godine prije

Nenasjedaj té gluparijama,kakve sankcije Kini,alo,malo mucnite glavom a ne dá vám mediji prodaju gluparije.Onaj tko se imalo razumije u politiků,globalnu politiku, zná dá su to gluposti.

Zvrk
6 godine prije

ta prodaja oružja, ništa drugo nego prodaja vlastitog viška (uglavnom škarta) za koji smatraju bolje prodati ili preprodati u druge zemlje nego da amerikanci njima ubijaju amerikance. nekakvo visokotehnološko oružje se ne prodaje.

Ante
6 godine prije

Nekako ima osjenčaj da ako Kina uvede Sankcije Americi to će biti talambas sve do neba i natrag. A Američki bogataši će za sve optužiti Trumpa.

Alen
6 godine prije

Kud ide obor tu se javljaju teroristi.. Udaraju oni.na kinu jace malo…

Ive
6 godine prije

Rijesenje ja da ostatk slobodnog anti imperijalistickog svijeta uvede sankcije USA, za pocetak da im odrede maksimlani broj dipomatskog osoblja od 10 osoba., pa im uvedu vize, pa ogarnice broj USA aviona koji mogu slijetati, pa im ogranice ulazak trgovackih brodova i potpunu zabranu ulaska ratnih brodaova. Evo Hrvatska ce to prva napraviti u interesu mira u svijetu, ali nakon sto sjase Kulinda i ZLOCINACKA HDZ.

Josip
6 godine prije

Zadaju sami sebi smrtonosni udarac. AMERICA FIRST.ali samo kod svoje kuce.

Zlatko
6 godine prije

Kina će znati odgovoriti, ukoliko vijeće sigurnosti ne osudi trgovca oružja, koji prodaje oružje Tajvanu mimo centralne vlasti N.R.Kine. Ako je to istina što netko piše onda je to direktno miješanje strane države u unutarnje poslove Kine te isto treba osuditi u vijeću sigurnosti kao subverzivni rad protiv N.R. Kine. Tajvan je dio N. R. Kine i to je njezin nerazdvojivi dio. Čudi me da hrvatski portali ne doznaju što vijeće sigurnosti poduzima protiv trgovca oružja te njegovoj centralnoj vladi koju treba sankcionira, radi pod – strekačke politike prema uznemiravanju N.R. Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI