Zbog buke nevladinih udruga Macron otkazao pomoć Libiji za borbu protiv migracija

emmanuel macron
19 komentara

Zbog prosvjeda nevladinih udruga je Francuska otkazala slanje brodica Libijskoj obalnoj straži potrebnih u borbi protiv ilegalnih migracija.

Tipično za Macrona, koji da prevari javnost često koristi oštru retoriku o migraciji, a onda kapitulira pred nevladinim udrugama. Ovaj put je Macron pokleknuo pred zahtjevima nevladinih organizacija koje su se pobunile zbog najave slanja francuskih brodica Libijskoj obalnoj straži, kako bi se lakše borila protiv ilegalnih migracija.

Za Emmanuela Macrona, Dimitrisa Avramopoulosa, Horsta Seehofera i Ursulu von der Leyen se može reći da su prilično lažljivi sa svojim sloganima, stvorenim da umire javnost i druge u EU, ali ih je uvijek vrlo lako predvidjeti.

Ovim „političarima“ jednostavno nedostaje kredibilitet da bi se ozbiljno uhvatili u koštac s problemom migracije.
„Francuski dužnosnici su potvrdili da su otkazali slanje brodova u pomoć Libijskoj obalnoj straži kako bi joj pomogli u borbi protiv ilegalnih , a to se dogodilo nakon što je osam nevladinih udruga podnijelo tužbu protiv ove prakse, osuđujući loše liječenje migranata koji idu ka Europskoj uniji“.

Ministarstvo obrane u Parizu je o tome obaviješteno pismom Upravnog suda u Parizu od 26. studenog.
“Ovaj transfer je u početku bio planiran da se pomogne Libiji, ali je ministarstvo odlučilo da ovoj državi više ne šalje brodova”, priopćile su francuske vlasti.

Je li situacija točno onakva kako su je opisale nevladine udruge, mediji ne navode i prenosi se samo odluka Macrona i njegove vlade.

“Situacija u Libiji ne dopušta slanje ovih brodica”, rekao je anonimni izvor ministarstva obrane za AFP.
Ministrica obrane Florence Parly najavila je u veljači da će Francuska donirati šest polučvrstih čamaca „Sillinger“ libijskoj mornarici, pod kojom djeluje Libijska obalna straža. Rekla je da je Parizu cilj „pomoći vladi Libije u borbi protiv ilegalne imigracije”.

No, „skupine za ljudska prava“ odmah su se usprotivile tom planu, optuživši Libijsku obalsku stražu „da kupi migrante na Sredozemlju i vraća ih u sumorne, pretrpane zatočeničke centre gdje su rutinski izloženi mučenju, prisilnom radu i drugim zlostavljanjima“. Dokumentirani dokazi nisu objavljeni, što znači da bi Francuzi i Europljani trebali vjerovati na riječ predstavnicima ovih nevladinih udruga.

Osim toga, nevladine udruge tumače i rezolucije EU i tvrde kako će francuska donacija prekršiti europski embargo nametnut Libiji vezan za isporuke vojne opreme, te slanje oružja u zemlje u kojima se ono može koristiti za počinjenje ili olakšavanje činjenja zločina. Kakve veze čamci „Sillinger“ imaju s ovim embargom, to nitko ne zna.

Massimo Moratti, regionalni direktor Amnesty Internationala, izjavio je u travnju: “Dostava brodica Libijskoj obalnoj straži, kako oružani sukob u Libiji eskalira, je bezobziran i neodgovoran korak.”

Međutim, borbe se vode južno od Tripolija i u libijskoj pustinji i nema nikakvih vojnih aktivnosti u libijskim obalama ili bi čamci mogli poslužiti bilo kome za brže premještanje vojne opreme i boraca iz, recimo, Misrate u libijsku prijestolnicu, budući da je krajnji korisnik trebala biti vlada Fajeza Al-Sarraja u Tripoliju.

Takozvane „međunarodne“ organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Liječnike bez granica, pozdravile su u ponedjeljak otkazivanje ponude za koju su navele da bi Francusku učinila “sudionicom u zločinima počinjenima nad migrantima i izbjeglicama u Libiji”.

Lola Schulmann, iz Amnesty France, rekla je kako se nada da će odluka Pariza da povuče svoju ponudu označiti “prekretnicu u odnosima Francuske i Libije u smislu migracijske politike”.

Libija, devastirana ratom koji traje od svrgavanja pukovnika Gadafija 2011. godine, postala je glavna tranzitna ruta migranata iz subsaharske Afrike prema Europi.

Zemlja je domaćin 45 000 registriranih izbjeglica i azilanata, ali i 650 000 ekonomskih, od kojih su mnogi tamo našli privremeni posao, rekao je Vincent Cochetel, posebni izaslanik Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice za mediteransku rutu.

Od ovog broja se samo 5000 izbjeglica i migranata nalazi u 19 službenih pritvorskih centara, a nekima upravljaju islamističke militantne skupine, koje u dogovoru s nevladinim udrugama prema Italiji šalju one koji mogu platiti put preko Mediterana.

U samim centrima djeluje nepoznat broj trgovaca s ljudima, koji su također u kontaktu sa spomenutim udrugama, što je teško kriminalno djelo na kojem je radilo tužiteljstvo iz talijanskog grada Catanije, ali je spis, spreman za podizanje optužnice, Rim promptno „arhivirao“.

Za kraj podsjetimo da odluka Pariza ima logično opravdanje, jer je u ponedjeljak Berlin novoj Europskoj komisiji poslao novi plan za rješavanje migrantske krize koji proces zaprimanja azila i smještaj migranata prebacuje na zemlje ulaska, odnosno u Hrvatsku, Grčku, Italiju i manjim dijelom u Španjolsku. Tako će i Nijemci i Francuzi biti pošteđeni masovne migracije, a oni koji se iz Libije uspiju dokopati EU, to će biti na Lampedusi ili na južnim obalama Sicilije. Emmanuel Macron time ništa ne gubi i mirno će moći promatrati kako se Italija nosi s ovim problemom. Tipično za bankarčića kojeg su Jacques Attali i obitelj Rothschild uhvatili za uši i smjestili u Elizejsku palaču da glumi predsjednika Francuske.

Express

Opet Berlin i opet migranti, ali se proces azila prebacuje u Hrvatsku, Italiju, Grčku…

Macronova pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbb
4 godine prije

Marcona preskočili Talijani pa mu uzeli svu libijsku naftu.
Gadafi je bio nekako dobar sa francuzima, šteta za francuze.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Njegova umna, politička i državnička dostignuća Sarajlije bi bez problema u potpunosti opisali jednom rječju: “Papak”!

Frodo
4 godine prije

Što znači slanje brodova Libiji? Kojoj Libiji? Vjerojatno Macron vidi da režim iz Tripolija nema budućnost pa štedi novce i umiruje humanitarce. Možda je bolje slati brodove Šaftarovom režimu jer kontroliravecinu Libije. Osim toga mislim da oba režima zarađuju na izbjeglicama.

Ana
4 godine prije

Macron govori svatkom ponaosob ono sto ta osoba ili grupa zeli cuti.Ima ih koji to gucaju u velikim kolicinama i pitaju ima li jos. Ono sto radi je nesto drugo a to je da izvrsava zelje onih koji su ga u igrokazu 2017 doveli tu gdje jeste!

kgfjč
4 godine prije

Uveo bi smrtnu kaznu za pedofile, silovatelje, dilere drogom i oružjem i sve koji ilegalno prelaze granicu. A sad opalite s minusima u ime ljudskih prava i demokracije.

Trt
4 godine prije

Ne kaže se u narodu bezveze – ”Zao kao nevladina udruga.”

Jack
4 godine prije

macron voli stare babe, ali je dobar državnik, oštar s rusijom. Uostalom, stara koka dobra juha, hhahahha

Alex
4 godine prije

Tko financira te udruge… Trump?

Kvisko
4 godine prije

Red putina,red trule amerike i zapada,pa red makarona i tako u nedogled.

samo tako
4 godine prije

Ta Macronova odluka nema nikakve veze sa “bukom” nevladinih udruga koje su koordinirano, po nalogu zabučile.
Veza je NATO sastanak u Londonu, gdje su Italiju makli sa sastanka o Libiji.
A zašto talijanske vlasti pristaju biti zadnja rupa na svirali i u EU i NATO-u ? Da li zato jer koriste libijske resurse ili ima još toga skrivenog?

Lucija
4 godine prije

“…osam nevladinih udruga podnijelo tužbu protiv ove prakse, osuđujući loše liječenje migranata koji idu ka Europskoj uniji“….”
Aha. A gdje piše da moraju imati prvoklasnu ili bilo kakvu zdravstvenu skrb?
I hoće li te nvo to platiti? Nije vic. Ja bih to ozbiljno tražila od njih.

Max
4 godine prije

petlja čovjek petlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.