Opet Berlin i opet migranti, ali se proces azila prebacuje u Hrvatsku, Italiju, Grčku…

Migranti
75 komentara

Hoće li se u narednim mjesecima na imigracijskom frontu u Europi nešto zaista pomaknuti? Uspostava nove Europske komisije u Bruxellesu podudara se s fazom u kojoj se Njemačka čini puno aktivnijom na ovom frontu. Iz Berlina stižu neki važni prijedlozi, a najavljeni su i bilateralni sporazumi kojima je cilj stvaranje uvjeta za nova pravila o imigraciji.

Njemački prijedlog

U Bruxellesu je u ponedjeljak bio dan “službenih prezentacija” nove Europske komisije, iako su mnogi protagonisti već poznati. Održan je prvi sastanak vijeća pravosuđa i unutarnjih poslova otkad je Ursula von der Leyen službeno preuzela dužnost predsjednice Europske komisije.

To je bio povod za bilateralne i sastanke čiji je cilj službeno predstavljanje nekih prijedloga pristiglih prethodnih dana iz Berlina. Konkretno, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer se sastao s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson, kao i novom potpredsjednicom Europske komisije Margaritis Schinas.

S njima je Seehofer mogao razgovarati o njemačkim prijedlozima, od kojih je jedan predstavljen posljednjih dana. Prema Berlinu je došlo vrijeme da se okrene nova stranica o načelima utvrđenim Dublinskim ugovorom, koji su na snazi već nekoliko godina.

Berlin proces azila seli na vanjske granice EU, u Hrvatsku, Grčku, Italiju…

Njemačka je posebno predložila nadogradnju Europske agencije za molbe za azil (EASO), koja bi trebala intervenirati na vanjskim granicama Europe i tamo će se “sortirati” migranti koji žele ući na stari kontinent. Ovaj bi prijedlog bio popraćen automatskom preraspodjelom samih migranata, iako se pokazalo da zemlje koje ne prihvaćaju kvote nitko ne može na to prisiliti.

Ukratko, Berlin želi da načelo prema kojem je prva zemlja dolaska ona koja mora podnijeti teret zahtjeva za azil i prijema postane neizbježna obveza, a njemačka, naravno, ta zemlja nije i  ugodno se smjestila u srcu EU, okružena s brabarskim predziđima „civilizirane germanske nacije“.

Dakle, njemački prijedlog je revizija Dublinskog ugovora i njegovih temeljnih načela. O tome zašto se Njemačka, nakon godina neodgovorenih zahtjeva raznih vlada, trenutno stavlja u prvi plan, može se objasniti samo zabrinutošću zbog mogućeg novog porasta migracijskih tokova duž „Balkanske rute“. Njemački projekt dobio je pohvale od nove komisije u Bruxellesu, koja bi zauzvrat željela pripremiti izvanredni imigracijski plan koji bi trebao biti predstavljen na proljeće. Što o ovome misle hrvatski mediji i političari, to nitko ne zna, jer se javni diskurs oko migranata svodi na prizemnu razinu, a ne dotiče se srž problema, jer su  to ipak „naši prijatelji Nijemci“.

Naši mediji i naslovnice su puni svađe s vlastima BiH, iako bi s njima, posebno na lokalnoj razini, trebali bolje surađivati oko ovog pitanja nego s Ursulom von der Leyen, koja je kao ministrica obrane  prvo napravila kaos u Bundewehru, a sada priprema „sveobuhvatni imigracijski plan za EU“, koji će biti predstavljen na proljeće. Nama su „važne teme“ dva afrička studenta koji su „deportirani u novu domovinu Bosnu i Hercegovinu“, što može biti zanimljivo pola dana, ali da zamjeni temu kao što je zahtjev Horsta Seehofera, to nikako. Ali je pitanje usuđuju li se premijer Plenković, ministar unutarnjih poslova Božinović ili bilo tko drugi postaviti takvo pitanje Ursuli von der Leyen ili Seehoferu? Uostalom, ovo je toliko puta „prožvakana“ tema, da ne zaslužuje više od dva retka teksta.

Što se tiče kaosa na hrvatskim granicama, tu bi hrvatska policija trebala postupati kao nekoć policija Zapadne Njemčake s ilegalnim doseljenicima iz „socijalističkog tabora“ i kriminalcima svih vrsta, kada ih je u skupinama od nekoliko desetaka znala dovesti do granice s Poljskom, do Świnoujścia, pričekati da se udalje poljski graničari, a onda bi ih šutnuli Poljacima da nisu ni znali što ih je snašlo. Da, tako se, neslužbeno i što Nijemci nikada neće priznati, „rješavao problem“ u slobodnom i demokratkom Zapadu. Po toj logici bi hrvatska pollicija od naših prijatelja Bosanaca trebala prihvatiti sve imigrante, nakratko naravno, potom kamere postaviti na granicu sa Slovenijom i kad se udalji slovenska policija pomoći im da se dokopaju tog svog Zapada. Budući da Berlin i Europska komisija prave račun bez krčmara, a platežno sredstvo im je Hrvatska, možemo si i mi dozvoliti malo slobode da pomognemo Bosancima i „neslužbeno“ ne vidimo da su Afgansitanci, Paksitanci, Kurdi, Sirijci i drugi prošli tih nekoliko desetaka kilometara od Kladuše do Duge Rese do „prijateljske“ nam Slovenije.

Otpor Višegradske skupine

Kako su ovo fantazije, tu su, srećom, zemlje Višegradske skupine koje će biti vrlo teška prepreka za moguće konkretne provedbe njemačkog plana. Riječ je o grupi koju su formirale Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, koje su, posebno tijekom krize, povezane s „balkanskom rutom“ i stvorile su zajedničku frontu protiv bilo koje hipoteze o preraspodjeli migranata. Prema onome što je procurilo sa sastanka Vijeća za unutarnju politiku EU, Seehofer bi na stol stavio i mogućnost vrlo jakih sankcija i blokade zemalja Višegradske skupine.

Konkretno, ako ne prihvate buduću strukturu reforme o migrantima, svaka bi financijska pomoć mogla bi biti obustavljena. Stoga nas čeka govoto sigurna bitka koju će voditi Berlin, zabrinuta zbog svojih vlastitih granica i interesa, kao i izbornih anketa koje vide da se potpora kršćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel topi, a raste popularnost desnog krila Alternative za Njemačku.

Uvjek, što se Hrvatske tiče, nama bi prirodni saveznici u ovoj situaciji bili Budimpešta, Prag, Bratislava i varšava. Ali iz nekog „nepoznatog“ razloga, našim političarima srce kao da brže kuca u Berlinu i Beču, nego u vlastitoj domovini, a da ne spominjemo „odmetnike“ iz Višegradske skupine.

migrantska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tko zna zna
4 godine prije

Upotrebljana fotografija odgovara slikama s naših autobusnih kolodvora s našim migrantima koji bježe u Irsku ili Njemačku. Da parafraziram:” Jedino migracija vječna jest”!

Slavonac
4 godine prije

Logicno, prva tema u Njemackoj je ubistvo Gruzijca od Ruskog terorista.Cak su i dva diplomata potjerani u Rusiju.Bilo bi logicno i demokratski nesto otome napisati.Unapred zahvaljujem.

U prolazu
4 godine prije

Prvo pitanje je tko ih podstiče, šalje i financira da idu u Europu. Neka ih taj primi kod sebe. Svi bježe od bijede, sirotinje, gladi i ratova prema svjetlima velegrada. Oni su jeftina radna snaga, ali to će biti prvih par godina a onda će se buniti zbog niskih nadnica. I ne samo to, neće se ni prilagoditi domaćinu, nego će naturati svoju vjeru i običaje i to vrlo agresivno i netolerantno, naročito kad postanu većina. Sudeći po običajima i stanju stvari u sredinama odakle dolaze, treba očekivati populacijsku eksploziju, jer je imati puno djece je i vjerski zadatak. A onda, za 50-100 god. imati ćemo Islamsku džamahiriju Deutschlandt i svi ćemo morati u džamije. Velika nestabilnost i vjersko-etnički ratovi su na horizontu ovog i slijedećeg stoljeća. A ionako ima sve više ljudi na planeti, pa će se to reducirati što ratovima, što boleštinama.

Lucija
4 godine prije

“…Konkretno, ako ne prihvate buduću strukturu reforme o migrantima, svaka bi financijska pomoć mogla bi biti obustavljena…”
A zašto ćemo plaćati članarinu?
Referendum za izlazak. Svi su mislili da ulaze u neku ekonomsku zajednicu. Potpišeš ugvor. Ali ne takav da ga ona druga strana može stalno mijenjati.
Zato se Englezi izašli a ne puštaju ih…
Je li tzv Višegradska skupština ikada barem zaprijetila ovakvim radikslnim koracima? Ne? Onda je samo pitanje kad će i njima uvaliti…

Koji smo to Mi?
4 godine prije

Nama… Saša F. pa portal Logično je bosansko srpski portal i nema Nama i Mi?!?

pikapolonca
4 godine prije

Kako su Hrvati neposlovni i nepoduzetni, mi slovenci da imamo otoka kod na hrvaškoj zaradili bi puno eurića i naselili prazne otoke… za početak migrante bi slali na Goli otok , dali im da zarade za hranu proizvodeći građevinski materijal i kameni agregat i po svakom ood EU naplaćivali ležarinu po osobi.. nikom ne smetaju , privređuju i donose prihod od boravišne takse koju plača Europa… tjedan dana Gologa pa da viddiš kako bi migrirali nazaj u Afriku i levant, ne bi im padalo da više dohajaju na Hrvašku

Siniša
4 godine prije

Od kuda 10000 Evra migrantima i još tako daleko od kuće, koliko je godina potrebno da se ušpara toliko novca….
“U Rusiji je uhapšen muškarac koji je postavio lažne granične oznake kako bi prevario četvoricu migranata da misle da su ušli na teritoriju Finske.
Nakon što su došli do oznaka, krijumčar je ostavio grupu migranata azijskog porekla da dalje sami nastave put, misleći da se nalaze u zemlji EU, iako su se u stvari nalazili u šumi Viborg, prenosi BBC.

Nakon nekog vremena, grupa je naletela na prave graničare koji su im kazali da su još uvek u Rusiji.

Krijumčar je od njih uzeo više od 10.000 evra po osobi.

Sud u Sankt Peterburgu kaznio je migrante novčanom kaznom i naredio njihovu deportaciju, dok će krijumčaru tek biti određena stroga kazna.”

slomigreed
4 godine prije

bavarski “prezident Horst Seehofer se prijetio zatvaranjem granice sa austrijom pa je nagradjen funkcijom ministrom MUP.a njemacke ,od zatvaranja granice nije bilo nista, sad prdi sa eu birokratima kak bi uveli kvote (posalji azilante)slavenima i madjarima koje nisu prosle zadnji puta pa bu sada — ko da se nesta promijenilo u medjuvremenu .

Ana
4 godine prije

Da ne gubi jedne izbore za drugim, ona njemacka utvara bi i dalje provodila svoje bolesne ideje dostojne imperatora Nerona! EU koja navodno postoji da bi stitila, bila ekonomski politici, sigurnosno, socijalno, jaka i napedna, je potpuna suprotnost, Stavise, nalazi se na silaznoj putanji, kojim juri velikom brzinom. Pet stotina milijuna europljana taoci su par tisuca gangstera koji su sa EU napravili svoju privatnu prciju, odakle su preselili proizvodne pogone u Kinu, sada u Banglades, Indiju, Afriku, gdje tamosnje robove placaju 40 tak eura mjesecno za rad od jutra do mraka, sigurnosne i ekoloske mjere nitko ne trazu. U EU (sjetite se otvorene granice tj sloboda cirkuliranja roba), gdje proizvode prodaju za 20, 50, 500 eura, sutrasnjim i danasnjim sirotama na birou ! Oni sitni nesretnici, vlasnici malih radnji, restorana, koji pokusavaju nesto u zivotu zaraditi, ne pitajuci i ne trazeci od nikoga, zadavljeni su porezima, prirezima, od prvog dana registriranja… Čitaj više »

Mate
4 godine prije

Dobar članak.

Trt
4 godine prije

Eh da bar u Hrvatskoj živi neka grupa ljudi na tom podrucju prema Bosni..tim krajem ili krajinom kako su ju zvali..mislim vojna krajina kroz stoljeca..i onako..da su nabrijani da tu ratuju protiv nekih osvajackih grupa koje dolaze sa istoka..

x@y
4 godine prije

PA STVARNO ZAŠTO KONAČNO SVE TE MIGRANTE NE USMJERE U BOGATE ARAPSKE ZEMLJE, SAUDIJSKA ARABIJA, OMAN, BAHRAN, KUVAJT….? IMA IH DOVOLJNO ZA SVIH NJIH.. NEKA EUROPU OSTAVE NA MIRU, A IONAKO JE TAMO VIŠE PRISUTNA NJIHOVA KULTURA I NJIHOVA VJEROISPOVJEST.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Hrvatska policija i treba tjerati tu bagru smrdljivu arapsku .Čim dalje od Hrvatske

Kvisko
4 godine prije

Balkanjerosi na sam spomen rijeci izbjeglica ili migrant pustaju pjenu na usta,ja to razumijem jer su se nedavno doslovno masakrirali da bi si srvorili etnicki ciste drzave i sada ljubomorno cuvaju tu borbom izvojevanu etnicku sliku i priliku,odnosno ljudsku i civilizacijsku sramotu.Iracionalnost i strah od drugog i drugacijeg im ne dozvoljava da shvate, da gotovo niti jedan migrant ne zeli ostati u njihovim drzavicama.Balkanske vukojebine nastale raspadom SFRJ su uspjele ono sto nije poslo cak ni hitleru za rukom ,fakticki danas su to 100 % etnicki ciste banana republjike ,gdje se je pocelo hvatati tamnopute ljude po gradovima(zagreb rh) samo zbog boje tena.100. km dalje u Austriji ili Italiji zivi 100 nacija bez ikakvih problema a medju njima i veliki broj balkanjerosa.

puki
4 godine prije

“Opet Berlin i opet migranti, ali se proces azila prebacuje u Hrvatsku, Italiju, Grčku…” ——- drugim riječima, ove će države biti hot spot za stotine tisuća možda i milijun migranta. Propala i prodana država Grčka, već je odavno postala hot spot, Italija, nakon izdaje kvazi ljevičara i očititih Sorosevih trojanskih konja iz “5 zvjezdica” (ista fora kao i Siriza), takoer sve više postaje hot spot, a i Hrvatska će to postati uskoro, ustvari sve više postaje… Slovenske vlasti su nedavno objavile da je do kraja 10. mjeseca u Sloveniju pokušalo ući skoro 15.000 ilegalnoih migranta. Pokušalo ući, čitaj: prošli su kroz Hrvatsku, a mnogi su vjerijatno u njoj i ostali, jer hrvatska policija ih ne može sve vratiti u BiH. Koliko se ilegalnih migranata već sada nalazi u Hrvatskoj, to nitko ne zna, plenkijeve vlasti kriju podatke, a glupi narod je većinom nezaninteresiran, njega se svakodnevno pumpa marginalnim stvarima i… Čitaj više »

puki
4 godine prije

citat: “Uvjek, što se Hrvatske tiče, nama bi prirodni saveznici u ovoj situaciji bili Budimpešta, Prag, Bratislava i varšava. Ali iz nekog „nepoznatog“ razloga, našim političarima srce kao da brže kuca u Berlinu i Beču, nego u vlastitoj domovini, a da ne spominjemo „odmetnike“ iz Višegradske skupine.” ——— To je naprosto zbog poznatog balkanskog muljatorstva: ono za šaku sorosevih i briselskih eurića, odnosno berlinskih i bečkih, oni rade sve, prodali bi i rođenu mater. Njima je sudbina vlastite države potpuno svjedeno. To je to. Ne stvarno, priznajmo jednom: i Hrvati i Srbi i ostali su domoljubi (patrioti) za kurac. Samo na riječima, samo busanjem u prsa i pjevanjem pjesmica,bezveznim zezanjem jednih drugih i slično. Međutim, kada se radi o tome, strateški zaštititi interes vlastitih država ili doprinjeti dobrobitu vlastitih država, onda sve boli neka stvar. Vidimo to naprosto i po tome, što je naprimjer broj Čeha, Slovaka i Mađara, koji… Čitaj više »

puki
4 godine prije

ovaj post je bio namjenjen onom nedavnom članku o Grčkoj, ali sam zakasnio pa evo ga sada, ali ima veze sa temom ovog članka Grčka je propala država, opljačkana, iscjeđena, prodana, bez ikakavog suvereniteta, desetljećima su je opljačkale globalne ciolihvarske organizacije MMF, Svjetska banka, ECB, Goldman Sachs… uz pomoć grčkog “HDZ”-a (Nova demokratija) i grčkog “SDP”-a, (grčki socijalisti), koji su se desetljećima izmjenjivali na vlasti, kao dva mafijaška klana. Na jednaoj strani je bio taj klan Karamnlis, a na drugoj klan Papandreu. Onda joj je smrtni udarac zadao blefer i Sorosev trojanski konj, Cipras. Cipras (za kojega se na nekim stranim neovisnim portalima šuška, da također ima tajno podrijetlo “izabranog naroda”) je imao zadatak, da veliko nezadovoljsto u grčkom narodu usmjeri na svoju stranu na stranu Sirize, tako da neke druge oporbene stranke ne odnesu prevagu, Cipras je odigrao ulogu buntovnika protiv EU i eura i kobajagi prijatelja Rusije, dok… Čitaj više »

puki
4 godine prije

ovaj članak je bio post namjenjen komentaru onog članka o navodno izlasku Mađarske iz EU; ali sam zaksnio pa evo ga sad (ali ima veze i sa ovom temom). Ne, Mađarska neće izići iz EU, ne zato što Orban to ne želi, već zato što on zna da bi to bilo vrlo riskantno. Tojest da bi pokretanje postupka za izlazak iz EU bio vrlo riskantan, jer vidimo što se događa u V. Britaniji. Iako je većina naroda glasala z brexit, ima više od 3 godine, Britanija još uvijek nije izišla iz EU, globalistička mafija iz duboke države želi na svaki način opstruirati i sabotirati volju naroda. Ajmo pogledati scenarij, kako bi bilo da mađarska vlada pokrene postupak za izlazka iz EU. Za to bi trebla raspisati referendum, i cijela mreža duboke države u Mađarskoj; Soroseva zaklada i brojni NVO-ovi, mafijaški USAID, NED i ostala banda, kao i predstavništvo EU.. digli… Čitaj više »

Mat
4 godine prije

Poslije toliko godina od Imovinskog rata,Hrvati nikako da shvate svoj polozaj I zadatak u EU….teritorija za reciklazu.

Alex
4 godine prije

To mi sliči na ona vremena kad smo prebacivali komade sa koljena na koljeno… Dosadi meni pa pošaljem tebi… Change…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI