S približavanjem summita EU, Turska želi liberalizaciju viznog režima i ažuriranje sporazuma o migrantima

Mevlut Cavusoglu
10 komentara

Ankara očekuje da će čelnici EU na predstojećem summitu postići napredak u nizu pitanja, uključujući migrantski sporazum iz 2016. godine, koji bi mogao pomoći u rješavanju migrantske krize, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Čelnici EU sastat će se 1. i 2. listopada u Bruxellesu, a Ankara očekuje poduzimanje konkretnih koraka oko ažuriranja migrantskog sporazuma i carinske unije iz 2016. s Unijom, kao i na liberalizaciji viza, rekao je Cavusoglu u srijedu državnoj novinskoj agenciji Anadolu.

Europsko vijeće i Ankara postigli su sporazum usmjeren na zaustavljanje migracijskog toka u Europu preko Turske još u ožujku 2016. Turska, koja je domaćin oko 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, složila se oko sprječavanja prolaska migranata iz Turske u Europu u zamjenu za 6 milijardi eura i bezvizno putovanje u EU za Turke. Ali Ankara već dugo optužuje čelnike EU-a za to da nisu ispunili svoja obećanja. U ožujku ove godine Turska je rekla kako više neće zaustavljati izbjeglice koji žele u Europu.

Putovanje bez viza dugo je bilo sporno pitanje među zemljama članicama EU, a mnogi su se političari usprotivili dosadašnjim odnosima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prema poštivanju ljudskih prava.

Ankara također očekuje da će nadograditi svoju carinsku uniju s EU, ali proces je zaustavljen zbog obračuna s protivnicima neuspjelog vojnog puča 2016. godine.

Izjave Cavusoglua dolaze u vrijeme napetosti s članicom EU-a, točnije Grčkom, zbog turskih pomorskih zahtjeva u Istočnom Sredozemlju. Uoči summita, Erdogan je apelirao na to da EU usvoji nepristran stav, kako su izvijestili lokalni mediji, pozivajući se na njegovo pismo upućeno čelnicima EU-a, s izuzetkom Grčke i grčkog dijela Cipra.

“Naša očekivanja od EU-a su nepristranost, kao i promicanje dijaloga i suradnje”, napisao je. Ankara i Atena bile su u dvomjesečnom sukobu zbog novih trzavica koje su nastale na Istočnom Sredozemlju. Očekuje se da će Atena i Ankara pokrenuti novi slijed pregovora.

Melvut Çavuşoğlumigrantska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

😂😂😂😂

nekoime
3 godine prije

Neka se Turci povuku iz Sirije, pa će biti manje imigranata.

Max
3 godine prije

Turska već godinama ucjenjuje i uspjeva u tome. Ali nakon svađa S Francuskom i Grčkom joj se pogoršao položaj

ima probleme
3 godine prije

bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/eu-gipfel-zu-krisen-lagen-endlich-eu-klartext-an-putin-lukaschenko-erdogan-73195480

NSU
3 godine prije

Sa tih 6 milijardi koje idu Turskoj, granica između EU i Turske se može hermetički zatvorit, i problem riješen.

Ana
3 godine prije

U prijevodu- dati cete nam sve sto trazimo inace vam u roku od odmah tjeramo 4-5 milijuna svega i svacega. Posto ste vi potpuno totalno ali kretenski nesposobni/ ne zelite/ boli vas k… kufer da uvedete red medju par tisuca maloljetnika i medju njima jos vise “maloljetnika’ tj da ih posaljete k vragu a ne da ih komfornim avionima dovedete jos vise….. Dakle, posto ste nesposobni/ izdajnici/ cisto zlo, vi cete nam davati sto zelimo. Zbog toga cete daviti, mrcvariti, pljackati, ponizavati, prljati, ubijati europske narode -osim Visegradske grupe)- pa to vam je uzivanje, zar ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI