Ukrajina upozorava EU na 5 miliona izbjeglica

Migranti
18 komentara

Ukrajinski ministar odbrane odlučio je da ukaže na jednu od najvećih briga Evropske unije – masovne migracije – usred američkih tvrdnji da Rusija planira invaziju na njegovu zemlju.

Aleksej Reznikov, koji je u novembru preuzeo Ministarstvo odbrane Kijeva, upozorava da bi do pet miliona muškaraca i žena iz njegove zemlje moglo da pobjegne u EU u slučaju rata punih razmjera. Vjeruje se da je sličan broj već otišao od 2014. godine, oko dva miliona u Rusiju, a ostatak u druge evropske zemlje.

Pišući za pro-NATO lobističku grupu Atlantski savjet, Reznikov je rekao da postoji „stvarna neizvjesnost“ oko toga da li Brisel razumije uticaj koji bi na cijeli kontinent imao naglašeni veliki upad Rusije u Ukrajinu.

Reznikov je posvetio svoj članak objašnjavanju liderima EU potencijalno „katastrofalnih posljedica“ bilo kakvog sukoba – za koji je Rusija više puta rekla da nema namjeru da započne.

Iznenadna pojava između tri i pet miliona ukrajinskih izbjeglica koje bježe od ruske invazije bila bi samo jedna od mnogih velikih briga sa kojima se suočava evropsko društvo.

Kriza bi ugrozila i evropsku prehrambenu bezbjednost, jer bi zbog borbi stao uvoz žitarica i drugih osnovnih proizvoda iz Rusije i Ukrajine, istakao je on.

Prema ministru, ruska invazija bi „označila definitivan kraj međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, otvarajući put za „novu eru globalne nesigurnosti“ koja bi mogla potkopati decenije mira u Evropi.

Rusija vjeruje da je takozvani „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“ koncept koji su SAD osmislile da opravdaju svoja kršenja međunarodnog prava. Na primjer, u svojim ilegalnim okupacijama u Siriji i Iraku.

Da bi se izbjegao takav scenario, „zapadni lideri moraju da pokažu svoju riješenost da se odupru ruskom pritisku, istovremeno jačajući Ukrajinu“, insistirao je on. „Sa naše strane, mi smo posvećeni odbrani Evrope“, napisao je Reznikov, priznajući ogromnu vojnu moć Rusije.

Kijev i njegove pristalice u Washingtonu spekulišu o mogućnosti ruske „invazije“ na Ukrajinu od prošlog mjeseca. U subotu je neimenovani zvaničnik američke vlade rekao za Washington Post da bi, prema procjenama obavještajnih službi, vojna operacija Moskve mogla da bude pokrenuta početkom nove godine i da će uključiti čak 175.000 vojnika.

Rusija je odbacila te tvrdnje kao neosnovane pokušaje da se pokrene „histerija“ i potvrdila da ne planira da napadne bilo koju zemlju. Ona je okrivila jačanje NATO u istočnoj Evropi za „ohrabrivanje” Kijeva da se oslanja na upotrebu sile, kako bi riješio konflikt u Donbasu, umjesto da traži rješenje kroz pregovore.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Ukrajina biti jedna od ključnih tema na dnevnom redu njegovog virtuelnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u utorak.

euMigrantimigrantska krizaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scorpiorex
2 godine prije

Kaze mi branimo eu,nemoj molim te da nas brani onaj ko ima naci government. Skocili ste sami sebi usta 2014 sa vasom popisanom revolucijom,trazili ste biciklo,okrecite pedale.nece doci ni 5 miliona niti jedan nece doci,Poljska ce zatvoriti sve hermeticki.nije vise 2015god,kad ljudi ne shvate dah vremena,2015 je moglo doci 100 milijuna izbjeglica,takva klima bila tqda,nakon 6 godina njihove permanence u eu,nitko vise nece primit nijednoga nema veze sa rasizmom.ja se bavim tim stvarima,zaradjujrm velike novce po ugovoru sa drzavom( pokrajinom) i volio bih da dodje milijarda u eu,ali 6godina su pravili reputaciju,niko im je vise ne skinu,mi sto radimo sa tim,imamo i previse posla I’d 2015 u zbrinjavanju itd vjerovalo se da ce za 2-3 godine biti integrirani,a samo 11% naslo( nassao im job center) posao. I yo samo muskarci,zene 2% ali one nece uopste a i muzevi nece da zene rade. Napravljena je odlicna studija izbjeglice sa balkana 90tih,u… Čitaj više »

Mirko
2 godine prije

Uzimam deset Ukrajinaca za jednog Afganistanca, nema problema

Primam Ukrajinke
2 godine prije

Besmislen blef. Europljani ne strahuju od migranata koji imaju isti mentalni sklop i dijele istu kulturu.

Njemi Svjedok
2 godine prije

Evo presjednik Putin imao je presicu za novinare na kojoj je saopstio kako europa a sada Poljska resava problem na granici sa Belorusijom.
Cisterne pune hladne vode sa dovoljno pesticida u njoj i time prskaju migrante.
Rezultati su ocigledni kako je kazao presjednik Putin svaki dan ih sahranjuju pored same granice na desetine.Zanimljivo je to da toga nema na vjestima vec samo sablon covididiotia i opet samo to a o desavanjima na granici izmedju Poljske i Belorusije nista.
Nismo daleko odmakli od Ciklona B…

tihobl
2 godine prije

Nijemi svjedok zar nisi cuo zasto poljaci pesticidima polijevaju migrante? Kazu da bjelorusi bacaju petarde i da zbog toga to rade.

tuf
2 godine prije

Pa toliko ih se već razmililo po Europi zahvaljujući “mudrim” politikama ukrajinskih vlasti. U Poljskoj ih je milijun, u Češkoj pola milijuna (a neslužbeno i više). O ostalim državama možemo napraviti ekstrapolaciju.

abc
2 godine prije

Tih pet milijuna izbeglica sigurno neče biti Rusi.

abc
2 godine prije

A što se tiče Ukrajinaca, njih je polovina več migrirala u zapadnu Evropu, a par milijona čak u Rusiju. Posle fašističkog puča na Majdanu, se je broj građana Ukrajine u pet godina prepolovio.

Max
2 godine prije

Upad koji se nije dogodio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI