Erdoganova prijetnja „puštanjem migranata“ uzrokovala paniku u EU

Erdogan
13 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovno prijeti Europi da će “otvoriti vrata” migrantima, ako njegova zemlja ne počne dobivati više potpore od EU, javlja njemački list Die Welt.

“Ako se ne stvori sigurnosna zona dogovorena sa Sjedinjenim Državama na sjeveru Sirije, Turska će biti prisiljena otvoriti svoja vrata. Ako Europa ne pruži dodatnu pomoć Ankari, Turska više neće moći snositi taj teret”, upozorio je Erdogan u četvrtak, tijekom govora u Ankari.

“Što se tiče podijele tereta oko primanja izbjeglica, koje smo primili kao goste, nismo dobili potrebnu podršku svijeta i, prije svega, Europske unije. Da bismo to dobili, možda ćemo ih na to morati prisiliti”, dodao je turski predsjednik.

Die Welt podsjeća da se Turska početkom kolovoza sa Sjedinjenim Državama dogovorila da će stvoriti sigurnosnu zonu uz tursku granicu na kurdskim teritorijima na sjeveru Sirije. Ova područja su pod kontrolom kurdskih Nacionalnih snaga samoobrane (YPG), koje su za Ankaru prijetnja zbog čvrstih veza YPG milicija s Kurdistanskom radničkom strankom. Nasuprot tome, Sjedinjene Države podržavaju kurdske milicije u Siriji.

Ankara želi iskoristiti planiranu sigurnosnu zonu kako bi tamo smjestila dio od 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica koji žive u Turskoj. Erdogan je sada izjavio da je cilj Turske da na tim teritorijima naseli “barem milijun” Sirijaca. Njegova vlada strahuje da će nedavna ofenziva sirijske vlade na posljednji teroristički bastion u Idlibu dovesti do poplave novih izbjeglica u Turskoj.

EU podupire Tursku u opskrbi sirijskih izbjeglica, izvijestile su njemačke novine. Prema sporazumu s EU o izbjeglicama iz ožujka 2016. godine, Bruxelles se obvezao platiti Turskoj šest milijardi eura, no Erdogan redovito optužuje EU da nije ispunila svoja obećanja i prijeti raskidom sporazuma.

U četvrtak je rekao da je Turska na izbjeglice potrošila 40 milijardi dolara, ali da je do sada od EU dobila samo tri milijarde eura, prenosi Die Welt.

Međutim, kako je Bruxelles sporazum s turskom postigao 2016. godine, nevjerojatno je da europske kancelarije od tada nisu učinile apsolutno ništa da se osiguraju u slučaju ovakvog „nepredviđenog scenarija“.

Unatoč zatvaranju sve tri glavne migracijske rute, EU nije riješila pitanje migranata. Sporazumi s Turskom, Libijom i Marokom su nestabilni, a ako se ukinu, Europa se neće moći nositi s migracijskim tokom. Bruxellesu se sada probudio s uvjerenjem kako EU treba novi pristup u rješavanju problema migracija.

Granice Europe su „blindirane“, piše Die Welt. Na snazi su sporazumi na sve tri glavne migracijske rute. Prema tim sporazumima, EU zaštitu svojih vanjskih granica prebacuje na treće zemlje, koje su polazište izbjeglicama na putu prema Europi.

Godine 2016. postignut je dogovor s Turskom i „prevrtljivim“ Erdoganom, 2017. je potpisan sporazum s Libijom, propalom državom čiji premijer Fayez Al-Sarraj nikome ne može jamčiti ništa, te 2019. s Marokom, jedinom zemljom koja se formalno pridržava sporazuma.

Princip ovih dogovora je uvijek isti. EU pruža novac, opremu i savjete, a obalna straža trećih zemalja sprečava migrante da pokušaju prijeći na drugu stranu Sredozemnog mora. Naravno to je tako samo na papiru.

Međutim, ne treba biti u zabludi, jer pitanje migracije nije riješeno. Ako se otkaže „neodrživi“ sporazum s bilo kojom od trećih zemalja, EU nema nikakav plan za daljnje postupanje. Kao što vidimo, pojavili su se znakovi takvog scenarija:. Turski predsjednik Erdogan je zaprijetio da će „ otvoriti vrata migrantima“ ako se Bruxelles ne bude pridržavao zahtjeva vanjske politike Ankare.

Ako Turska zaista otvori granice, Grčka se neće moći nositi s protokom migranata, jer se tamo od 2015. godine ništa nije promijenilo, piše Die Welt. Prema „Dublinskom sporazumu“, obalne države se moraju same brinuti o izbjeglicama. Ali one zbog toga radije ignoriraju problem i dopuštaju migrantima da putuju dalje u europske zemlje.

Za rješavanje problema migracija je potreban novi pristup obalnih straža Turske, Maroka i Libije, iako takozvana „vlada“ Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju nema učinkovite pomorske snage sigurnosti i nije jasno na koga Bruxelles uopće računa u tom slučaju.

Zaštita vanjskih granica mora se prenijeti na Frontex, agenciju za sigurnost vanjskih granica EU. Osim toga, šefovi država i vlada EU bi se trebali dogovoriti da se već na granici provjeri tko od migranata ima pravo na azil, a sve osobe koje nemaju to pravo trebaju biti deportirane u svoje matične države. Lako za reći, jer prije dolaska u teritorijalne ili međunarodne vode blizu Grčke, Italije ili Španjolske gotovo svi migranti bace svoje putne isprave i nemoguće je utvrditi njihovo porijeklo. Nije se jednom dogodilo da u zračnim lukama Maroka, Alžira, Tunisa ili neke druge zemlje lokalne vlasti nisu htjele primiti protjerane imigrante, za koje su europske zemlje tvrdile da su njihovi državljani. Kako nisu imali nikakve putne isprave, jednostavno su prvim letom vraćani natrag odakle su bili protjerani.

Prema zakonu iz 2004. je talijanska policija imala pravo u pritvoru držati ilegalne imigrante 30 dana, plus 30 dana proroge. Ako se u tom razdoblju ne bi utvrdio identitet ilegalnog imigranta, isti se puštao na slobodu uz „apel“ da u 15 dana napusti nacionalni teritorij Italije. Od tada do danas se malo toga promijenilo i europska zakonodavstva su općenito puna rupa kada govorim o ovom problemu. Zbog toga je Erdoganova prijetnja za europske političare još više zastrašujuća.

U slučaju da ne stvori takozvanu „sigurnosnu zonu“, na što EU ne može nikako utjecati, te ako ne dobije željeni novac iz Europe, ni najmanje ne treba sumnjati da će Recep Tayyip Erdoğan ostvariti svoju prijetnju, nimalo ne mareći kako će time utjecati na situaciju u Europskoj uniji i zemljama regije koje se već sad jedva nose s ovim problemom.

migrantska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
norbert boulf
4 godine prije

Istraživanja koja se provode za račun stvarnih vladajućih struktura (to nisu političari opće prakse) kojih se ne vidi u javnosti niti u medijima kao „selebriti“ koji služe kao lutke na koncu za razveseljavanje zaglupljenih masa, pokazuju za vladare (nove prikrivene feudalce financijskih feuda, zabrinjavajuće trendove u populaciji Europe. (istraživanjem je obuhvaćenoi stanovništvo Europske zajednice) Koliko god pumpali kroz medije unisono histeriju straha od Rusije, terorista, Kineza, stanovništvo pokazuje inertnost na mobilizaciju i spremnost da u ime nekakve „hibridne demokracije“ je spremno militarizirati se kao što je to bio slučaj pred I i II svjetski rat. Dakle raste kolektivna svijest građana Europe da nisu spremni ustati u obranu elita, ni političkih ni korporativnih, koji su ih pretvorili u financijske kmetove, obezvrijeđenu masu bez dostojanstva življenja , pravne sigurnosti,socijalne jednakosti u mogućnostima prema radu i sposobnosti i realizaciji osobnih talenata. Elite su zabrinute da im ljudi više nisu spremni služiti i braniti… Čitaj više »

Tomaz
4 godine prije

Ajde Erda ne budi picka, dizi rampe i poteraj bandu ajde jarane pokazi das muskarcina 🙂

Frodo
4 godine prije

A zašto te silne novce ne bi dali sirijskim vlastima da se ti milijuni Sirijaca vrate u svoju zemlju Siriju?!
Tko to od nas pravi budale
Prvo razore zemlju ideološki pa fizički pa još traže od naroda koji ništa nisu skrivili da trpe posljedice imperijalističkih zločina. Svi koji primaju te žrtve NATO pakta zapravo sudjeluju u depopulaciji Sirije, a isto vrijedi i za mnoge druge zemlje.

tihobl
4 godine prije

Zanimljiva situacija: prije godinu dana Erdogan je uspio zaustaviti rusko-sirijsku ofanzivu na Idlib. Kukao je da ce svi islamisti prbjeci u Tursku, da ce ih njihovi mentori iskoristiti za destabilizaciju Turske i da ce postati daleko veci problem nesto sto su sad u idlibskom rezervatu. Devet mjeseci kasnije krenula je ofanziva, ali znatno sporijeg tempa kako nebi doslo do masovne bjezanije preko turske granice. Sad kad je Erdoganu jasno da se ofanziva nece zustaviti i da ce jednoga dana krenuti masa islamista prema Turskoj potegao je ucjenu: trazi od “zapadnih partnera” dozvolu da uspostavi tampon zonu od 30 km izmedju sirijskih i turskih kurda gdje bi naselio turkmene i sirijske turkofile, a jos trazi i da “zapadni partneri” plate citav poduhvat. Posto zna sa kim ima posla zna da ce otezati pregovore i da od para nema nista, ali to ce njemu odvezati ruke da sve alkaidase ekspresno proslijedi prema… Čitaj više »

burt
4 godine prije

federalizacija Sirije sa nacionalnim federalnim jedinicama je jedina realnost u ovakvim odnosima, zato Erdo hoće formalnu odluku EU da su suglasni s tim i da se dio kurdskog dijela Sirije mora prepustiti turskom dijelu a onda će doći do humanog preseljenja dijela stanovništva, Rusi i Amerikanci su već dali pristanak jer je nerealno da Kurdi koji imaju 10% stanovništva drže 30% Sirije, konačne unutrašnje granice federalnih jedinica nisu utvrđene i tu predstoji još puno posla, Assad i IRGC su protiv nove federalne Sirije tako da će nastojati spriječiti federalizaciju Sirije po svaku cijenu ali Erdo, Trump, Netanyahu i čelnici EU su konačno na istoj strani po ovom pitanju jer u suprotnom zapadna civilizacija bi bila u velikoj opasnosti

Ana
4 godine prije

Ne znam je li u povijesti bilo bjednije tvorevine koju svatko moze drzati za ….. Zahvaljujuci vlastodrzackoj antieuropskoj antinarodnoj anticivilizacijskoj kliki!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI