Dobronamjerni Nijemci dobili račune za trogodišnje izdržavanje imigranata

Migranti - Bihac - Velika Kladusa - Ivan Pernar - Portal Logicno
69 komentara

Vlasti okruga Minden-Lübbecke na sjeverozapadu Njemačke od svojih građana traže desetine tisuća eura za pomoć sirijskim izbjeglicama, prenosi internetsko izdanje časopisa Focus. Lokalno stanovništvo okruga, koje je u početku bez pogovora na sebe preuzelo troškove izdržavanja migranata, otkrilo je da sada mora plaćati mnogo više samo zbog promijene zakona.

Stanovnici okruga Minden-Lübbecke u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su smješteni migranti, počeli su primati pisma od strane lokalnih vlasti sa zahtjevom da plate troškove njihova izdržavanja, piše njemački časopis Focus Online.

S ovim se neočekivanim problemom suočio i Stefan Straube-Neumann (64), Nijemac koji već nekoliko godina pomaže  izbjegličkim obiteljima u svom okrugu. Poput mnogih drugih volontera, 2014. je pokazao spremnost da ugosti obitelji migranata, sve dok im se službeno ne prizna da su podnositelji zahtjeva za status izbjeglica. U svakom slučaju, on i ostali volonteri su tako razumjeli relevantne izjave ministara i predstavnika lokalne administracije.

Kao što piše u članku, Humanitarni program pomoći je započeo još 2013. godine, prije velikog priljeva migranata. Sve njemačke savezne države, osim Bavarske, glasale su za pružanje jamstva ovom sustavu.

Mnogi obitelji migranata nisu same mogle riješiti problem preseljenja svojih bližnjih. Dobrovoljnim jamcima se pomagalo za troškove ulaska i boravka, uključujući avionske karte i najam, tako da su dobronamjerne ljude njemačke vlasti prvo poštedjele troškove ulaska imigranata.

Stefan Straube-Neumann je bio među onima koji su bili dirnuti strahotama rata u Siriji, kaže Focus Online. 2014. Je sudjelovao u organizaciji isporuka humanitarne pomoći izbjeglicama na sirijsko-turskoj granici. Kada je u okviru ove humanitarne akcije jedan Sirijac zatražio jamstvo za sedmeročlanu obitelj, Stefan Straube-Neumann se složio.

“Za Odjel za vanjske poslove to je tada bila rutina. Samo sam se trebao potpisati. Trebalo mi je tri minute “, prisjeća se Straub-Neumann.

Ured nije provodio ni konzultacije niti razgovore. Prema njemačkom volonteru, on i drugi samo su htjeli slijediti Angelu Merkel, njenu  poruku “Mi ćemo to učiniti” , te pomoći izbjeglicama.  Straube-Neumann je bio spreman platiti za sirijsku obitelj za koju je jamčio do priznavanja statusa izbjegličkog zahtjeva. To je bilo u lipnju 2015. Godine i Nijemac je smatrao da je problem riješen.

Međutim, sada je Stefan Straube-Neumann (64), uz još više od 500 njegovih sugrađana u okrugu Minden-Lübbecke, primio od vlasti zahtjev da, za njegov slučaj, plati 46 700 eura.

Iznos ovisi o raznim čimbenicima, uključujući radi li se o djetetu ili odrasloj osobi i koliko je koštalo uzdržavanje migranta.

Kao što je objašnjeno u pismu, razlog je bila promjena zakonodavstva 2016. godine. Od tada su građani dužni plaćati troškove migranata tri godine, čak i ako su već dobili službeni status izbjeglica. Takvi izdaci su pretjerani za mnoge njemačke građane.

U pismu vlasti, kojeg su dobili brojni volonteri u Minden-Lübbeckeu, navodi se kako prije prijave Uredu za strance oni snose sve troškove, ali moraju vratiti i službene troškove za održavanje izbjeglica, uključujući i stambene ponude, medicinsku njegu i pomoć u slučaju potrebe za posebnom skrbi. Do 23. srpnja svi Nijemci koji su dobili takav zahtjev od vlasti mogu odgovoriti na zahtjev i žaliti se.

Kao što je istaknuto u članku, pisma su poslana unatoč činjenici da je Ministarstvo rada i socijalne skrbi odgodilo odluku iz ožujka 2018. godine. Pretpostavlja se da odluku o pravnoj valjanosti u ovom predmetu prvo treba donijeti Savezni upravni sud.

Službeni predstavnik agencije za zapošljavanje Sjeverne Rajne-Vestfalije je na zahtjev novinara objasnio da se takve obavijesti mogu poslati, ali da se u stvarnosti novac od građana još se ne može prikupljati.

Stefan Straube-Neumann, kao i neki drugi volonteri, sada pokušavaju izvršiti pritisak na političke vlasti u pokrajini i na saveznoj razini i prije nekoliko mjeseci su poslali peticiju lokalnoj upravi i samoupravi. Također su napisali pismo ministru rada Hubertusu Haileu sa zahtjevom da donese konačnu odluku o ovom pitanju. Još nisu dobili odgovore ni na peticiju, niti na pismo, kaže Focus Online.

Možda zbog činjenice da političari sada čekaju odluku Saveznog suda, koji mora odlučiti prestaju li građanima obveze prema imigrantima u trenutku kada im se prizna status podnositelja zahtjeva migranata za izbjegličkim statusom ili će ostati na snazi odluka da je jamac dužan izdržavati osobe ili obitelji za koje je jamčio tri godine, bez obzira bio reguliran status u Uredu za migracije ili ne.

“Nadamo se da će se pronaći rješenja”, kaže Straube-Neumann i rekao kako on i drugi volonteri ne misle platiti ove račune, zaključuje Focus Online.

Focus

ImigrantiIzbjegliceMigrantimigrantska krizaMinden-LübbeckeSjeverna Rajna-Vestfalija
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Korejac
5 godine prije

Rat u Siriji konačno ide svom kraju, za Njemačku bi sada bilo najpametnije da hitno popravi odnose sa Sirijom, spakira radno sposobne izbjeglice te pokrene obnovu i ulaganja u Siriju. Posla će biti za sve.

Son of Alerik
5 godine prije

Trebalo mi je svega tri minute, kaže spomenuti empatični Straub Neumann. I on je riješio problem sirijskih izbjeglica. Potpisom. A sad upravo zbog tog potpisa dobija račun. Skoro 50 000 eura. Barem ovdje smo se nagledali brzih i efikasnih rješenja životnih i svih drugih problema – samo potpiši i snovi su ostvarljivi.Hrvati su na teži način naučili što znači potpisati nešto, što znači biti jamac drugomu. Ovog puta se čini da će to naučiti iNijemac. Na ovom primjeru se može naučiti i što je to država, otkud državi novac. Ako je trošak privatni, onda se svaki euro okrene 10 puta i još toliko puta promisli. Ako je trošak državni, onda se potpisuje bez razmišljanja. Međutim, država ne posjeduje svoj izvorni novac. Nema ga, ako prije toga porezom nije otela od čovjeka. Malo tko bi išao pljačkati susjeda (ako i bi, onda je svjestan da je to pljačka i da mu… Čitaj više »

put in
5 godine prije

ja bih prije rekao “dobronamjerni” njemci. dakle gospodin sorošev “volonter” iz njemačke je bio na sirijsko turskoj granici kada je prihvatio da ugosti obitelj “izbjeglica” iz sirije”. nitko nezna dali je za tu uslugu uzeo i novac (a velika vjerojatnoća je da je uzeo jer soroševi volonteri više vole novac i od vlastite djece). e pošto je dragovoljno prihvatio da se skrbi o “izbjegličkoj” obitelji sada bi tu skrb prebacio na poreske obveznike njemačke a nemože radi spornog zakona. e vidite ja bih taj zakon gdje piše “da se mora skrbiti o “izbjeglicama” tri godine” nadogradio i napisao da gospodin njemac sorošev volonter ima da se skrbi o izbjeglicama do posljednjeg eura koji ima ili da preformulišem morao bi svu imovinu prebaciti na “izbjeglice” od mirovine, bankovnog računa, kuće, vikendice i auta pa i ženu po potrebi a pride bi dobio i još deset godina teškog zatvorskog rada.

Hogara strsšni
5 godine prije

Žali sirotu na svoju sramotu ????

Siniša
5 godine prije

Bio neki covjek,svaki dan je dvojici prosjaka davao po dinar;jednog dana poce covjek davati po pola dinara sto je zacudilo prosjake:”A sto on sada daje po pola dinara?,upita jedan..”Pravi kucu”,rece drugi…….”Nasao je praviti preko nasih ledja” ,rece prvi.
Elem…odavno gradjani Njemacke placaju,sto svojim novcem od poreza sto ukidanjem nekih benefita;recimo moji kumovi ne dobija nekakav novac za djecu uz bukvalno obrazlozenje zbog izbjeglica.

Neko ime
5 godine prije

mogu samo reci – hahahahaha

Ante
5 godine prije

To im je hvala na pomoći nisu drugo ni zaslužili.

Kajzer Soze
5 godine prije

Hahahahaha grohotom se smijem 🙂 Stefan Straube-Neumann (64), uz još više od 500 njegovih sugrađana u okrugu Minden-Lübbecke, primio od vlasti zahtjev da, za njegov slučaj, plati 46 700 eura 🙂 hahaha prc Milojka 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

E moj Štef, vrag mu mater **bl, pa kaj si to napravil?

Maus
5 godine prije

Hehe, lako bit i pametan i humanitarac kad ide preko tuđeg dzepa. Izbjeglica je osoba koja je PRIVREMENO u trecoj zemlji boravka sve do okoncanja rata u svojoj zemlji. Pri uspostavi mira(zavrsetka rata) duzni su vratiti su u maticni zemlju i sve obaveze trece zemlje zavrsavaju. Migranti su osobe koje traze stalno rjesenje stanovanja promjene drzave bilo zbog ekonomskih,politickih, razloga i naravno mora imati dokumente razlog i opravdanje ulaska. Isto kao i izbjeglica. Ali pravilo je izbjeglica da bjeze stari nemocni zene i djeca, kao pravila broda kad tone. muski mladi idu zadnji ! Inace ovo u europi je po meni lazna humanost, pola europe propada izumire i sad ti u toj muci ides pomagati nekim upitnim migrantima s laznim papirima i to sve sami muslimani, dok krscani cijeli masakri , ma daj. I to sve na silu naseljavanje. Migracije na silu bez papira i s vrecama novca sve pod… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

Zasto imam blagi osjecaj da je netko nekoga ovdje n a t e g a o ?

Majk Majers
5 godine prije

Sjor Stefan, zajebalo te. Pa kazu “Njemci posteni”.

Ivi tz
5 godine prije

Hehehe i neka su…

Johanes
5 godine prije

Trump plin I benzin a njemci izbjeglice. Treba rasiriti noge eu

wetzer maja
5 godine prije

tipicna “psihologija mase” – prema goebelsu ili g. le bon-u. ponavljaj u msm-medijima, apeliraj, odgajaj, okreni im mozak….eto, njemacka je stvorila uzasan kaos u drzavi, strava. dok se drugi i dalje na temu “migranti, azilanti” obogacuju (crkve, ngo-si, socijalne sluzbe itd), ovdje se isisava novac od “stoke sitnog zuba”. neka im je. prosjecan njemac je postao pretrom da bi ispustio pivu i nogomet na tv i isao na ulicu. a sindrom vjecne krivnje takodjer je dao ploda…..izgubljena nacija u vremenu i prostoru. jos ne vidi da ce morati sve platiti – ali bas sve, ne samo migraciju vec i dugove drugih “kockara i lijencina” po evropi. jos nisu do kraja izmuzeni.

ZigAtman
5 godine prije

Multi kulti kulti multi kulti mutli danke dojcland hahahahhaha

Zeleni
5 godine prije

Podrska gosn’u Stefanu sto je htio svojim potpisom nesebicno prihvatiti 7/sedam/ clanova. Naravno, ocekivao je da ce drugi platiti, a on ce biti “humanitarac”. Da je Regierung odmah tako postupio, humanitaraca bi bilo za nabrojati na prste jedne ruke. “Lako je dobiti sto udaraca na tudju guzicu.”Kako rekoh podrska da plati svoju” humanost “

zax
5 godine prije

Tako i treba. Takvima koji histericno cvile i placu oko azilanata zalazuci se za otvorene granice treba ispostaviti racun. Ali ne, oni bi da budu humani a da netko drugi to plati. Net je pun takvih pick… koji cvile da kako mozemo biti tako nehumani. A svaba i francuza mi nije zao. Svabe su mogli glasat za afd ali ne, oni izabrali babu merkel. A francuzi jos gori. Birali izmedju zene i pic… Izabrali pic…

Grdelin
5 godine prije

Sve udrugama i volonterima na racun jer su ih sami svojim ponasanjem poticali da dolaze.

abe nepotvrdjeni
5 godine prije

Ubrizgavanje javnog mnijenja je u pravilu postupak koji se provodi intradžepozno.

Marko
5 godine prije

Malo su mu obracunali. Treba mu naplatiti najmanje 7x toliko!

Jovo Kjava
5 godine prije

Dziha…Dziha…

Jao jao
5 godine prije

Hrvati su katolici.njima ne bi smetali racuni.

Bruno
5 godine prije

Tako im i treba kad su budale. Neka im plati Angela Merkel. Neće sigurno… Kao što nije ni udomila niti jednog “izbjeglicu” kod sebe.

Kile
5 godine prije

Hhahaha ovo je čisti Alan Ford, mislio sam da smo samo mi tu naguženi, ali vidim svugdje je isto hahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI