Erdogan od EU traži još novca kako bi suzbio val migranata, a EU mu nudi dio Idliba

Erdogan EU Idlib
75 komentara

A što drugo se moglo i očekivati? „Prijatelj Recep“ je od europskih kolega tražio još novca da zaustavi migrante na putu ka EU.

U pregovorima s Europskom unijom Recep Tayyip Erdogan traži veliku financijsku podršku u zamjenu za rješavanje kritične situacije s migrantima na tursko-grčkoj granici, piše britanski The Times. List napominje da mnogi europski političari optužuju turskog predsjednika za ucjenjivanje i korištenje migranata kao poluge pritiska, ali da su neki ipak spremni na kompromis.

Turski predsjednik Erdogan dolazi u Bruxelles na pregovore, a prema pisanju The Timesa, od Europske unije je odlučio tražiti stotine milijuna eura u zamjenu za zaustavljanje protoka migranata koji se okupljaju na granicama s Grčkom.

Europski čelnici trebaju spasiti sporazum tako da najmanje 4 milijuna izbjeglica ostane u Turskoj, ali ne žele pokleknuti pred ucjenama , kako diplomate EU nazivaju zahtjeve Ankare.

Prema britanskom listu, tijekom posljednja dva tjedna grčke granične snage su uspjele spriječiti priljev više od 38 000 migranata, uglavnom iz Irana, Pakistana i Afganistana. Mnogi od njih dovezeni su u autobusima koje su osigurala turska gradska vijeća. Situacija na granici je i dalje napeta, a tijekom vikenda su grčke vlasti objavile noćni snimak kako turske trupe koriste oklopno vozilo za uništavanje graničnog zida u blizini sela Kastanee, udaljenog oko 480 kilometara sjeveroistočno od Atene. Drugi videozapis pokazuje  kako Turci pomažu stotinama migranata koji vuku konopce i lance pričvršćene na transporter. U isto vrijeme, turski vojnici pucaju na grčku stranu s gumenim mecima, bacaju šok bombe i koriste suzavac. U pograničnoj zoni su podmetnuti požari, koji prave dim prilikom pokušaja probijanja ograde.

Primijećeno je da je Erdogan zaprijetio da će “otvoriti kapije” stotinama tisuća „izbjeglica“ ako Europa ne pristane na njegove uvjete. Prema njegovim riječima, EU nije poštivala uvjete sporazuma iz 2016. godine, kada je Turska obećala pooštriti graničnu kontrolu u zamjenu za šest milijardi eura financijske pomoći.

Također, nije proveden projekt bezviznog režima, zbog kojeg je turska vlada trebala reformirati zakon o terorizmu i u svoje putovnice uvrstiti biometrijske podatke, odnosno fotografije i otiske prstiju.

Europska unija sa svoje strane optužuje Tursku za izazivanje krize i korištenje migranata kao poluge pritiska u pregovorima. Povjerenik EU za proračun Johannes Hahn rekao je da Erdogan koristi sukob na granici da odvrati pozornost od domaćih problema, nestabilne valute i izgubljenih izbora u Istanbulu i Ankari.

EU bi kao kompromis Erdoganu mogla dati dio Idliba

Ipak, prema pisanju britanskog lista, stranke bi mogle postići kompromis. Njemačka kancelarka Angela Merkel i nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok najavili su da su spremni podržati zahtjeve Turske za stvaranjem humanitarne “sigurne zone” oko sirijskog Idliba. Ova nevjerojatna ponuda ne uzima u obzir činjenicu da je to sirijski teritorij, ali od EU nas ništa ne treba čuditi.

Johannes Hahn je također naznačio da EU može poslati dodatnih 500 milijuna eura za pomoć Ankari, ali je nagovijestio da će, ako Erdogan bude nepopustljiv, novac poslati u Libanon ili Jordan.

Što se Grčke tiče, prošlog ljeta na vlast je došao novi premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je, za razliku od svog prethodnika Tsiprasa manje voljan za kompromise oko pitanja migracije. Prošlog je tjedna njegova vlada najavila da će za mjesec dana prestati prihvaćati nove zahtjeve za azil, a za vikend je Mitsotakis objavio da je sporazum s Turcima o izbjeglicama “mrtav”. U intervjuu za CNN je situaciju nazvao “namjernim pokušajem Turske da koristi izbjeglice i migrante kao političke uloge, slijedeći vlastite interese”.

Istraživanje objavljeno u nedjelju u dnevnom atenskom listu Proto Thema pokazalo je da 90% Grka podržava način na koji se vlada Mitsotakisa nosi s krizom, dok 80% traži pooštravanje mjera protiv Turske. Kritičari vlade upozoravaju da takav tvrd stav štiti desnicu, koja je  počela noću patrolirati granicama s oružjem. Bivši ministar obrane Evangelos Apostolakis smatra da “intervencija lokalnog stanovništva” može biti opasna jer “nisu osposobljeni i nisu upoznati s pravilima upotrebe oružja”.

“Ovo je pitanje koje ozbiljno zabrinjava, jer civili ne bi trebali igrati ulogu lokalnih šerifa”, citirao ga je The Times, list zemlje koja ima jedan od najoštrijih zakone protiv ilegalne migracije, ali ima prirodnu barijeru, La Manche, koji Veliku Britaniju štiti od masovnog priliva migranata poput ovog u Grčkoj.

The Times

eumigrantska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Tom fundamentalisti ukinuti svaku novčanu pomoč koju uglavnom koristi za zbrinjavanje i pomaganje svim oblicima terorizma, a Tursku vodi u ekonomsku i moralnu propast.

Tau
4 godine prije

Nebi me iznenadilo da Sultan pokusa okupirat Grckoj koji otok na racun izbijeglica, Uporno trazi pomoc od nato-a , znaci da su se on i Putin dobro svadili..
Zla mu krv ne da mira .

Milko
4 godine prije

Erdo uzmi si svoje muslimane i živite skupa. Nama u EU takvi ne trebaju.

Alex
4 godine prije

EU se ponaša kako se uvijek i onašala,gospodarski,ali utovljene ljige nikako da shvate da već dugo ovim svijetom gazduje netko drugi…Ameri,Rusi,Kinezi…Čak i jedna Turska postaje moćniji igrač od Europe,bar na Bliskom Istoku.
Bez moćne vojske, EU može samo trubiti k’o stari gramofon,dok neki COVID 19 ne uzme svoj danak i ne potamani kilave gnjide. Na žalost,ali bez nekog novog lidra,koji bi mogao”ognjem i mačem” ujediniti dekadentni Zapad,ovo je osuđemo na polako,ali sigurno, izumiranje.

Spektator
4 godine prije

Ništa bez Merkelice. Kakva prodana duša!

banana
4 godine prije

reko sam. zapečatiti granice prema Turskoj, pa neka uziva. 🙂

Stjepan Vujec
4 godine prije

Evropa treba tog fundamentalistu prisiliti da plati štetu koju je napravio Siriji, dali će to plačanje biti teritorijem Turske ili novčano to treba dogovoriti, on je ratni zločinac.

Alen
4 godine prije

Ne znam šta ste sad skočili , pa svaki dan vam u jurop ulazi najmanje 200-tinjak migranata , i tako već godinama.. I ovog trenutka je ušlo njih stotinu najmanje , to je uhodano sve… Ovo je malo nekakvi zakulisnih igara , migranti vam ulaze po planu bez galame ..

Malivz
4 godine prije

I neka migranata nek sruše ovu kurvanjsku EU tvorevinu i nije drugo zaslužila, nek crkne više jednom za svagda. Samo koliko je života uzela ta EU politika tako da mi je nije žao…

Pedro del negro😎
4 godine prije

A Nizozemci bi djelili tuđi teritorij …. pa prošla su ta kolonijalna vremena kad vam je to polazilo za rukom !!! Niste vise vlasnici Istočno indijske kompanije !!??

Mikojan
4 godine prije

Nadam se da je šala ili nije bilo ozbiljno ali ako je netko iz EU izvršne vlasti stvarno to rekao javno onda istog trena treba raspustiti tu EU i podjeliti je između USA i Risije, drugo zaslužili nisu. Njemašku podjeliti, Poljsku rasformirati, Rumunjsku i Bugarsku Rusima a bivši Jugoslaveni neka si misle što su imali i što su uništili.

Trt
4 godine prije

Nek mu daju dio Engleske.

pravda
4 godine prije

Turčin samo laže i maže jer za sagovornika ima anemičnu EU.
Prošle nedelje je kod Putina stajao i čekao da ga primi na razgovor a onda, kada je primio Erdogana i delegaciju Turske, samo je Erdoganu dozvolio da sedi? Čisto da znaju gde i kod koga su došli na razgovor!
https://mobile.twitter.com/Fiiicyb/status/1236008541334515714?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1236008541334515714&ref_url=https%3A%2F%2Fnacionalist.rs%2Fponizenje-veka-novi-snimak-erdoganove-posete-kremlju-pokazuje-zasto-je-putin-majstor-skrivenih-poruka-foto-video%2F
Zato se u EU ponaša kabadahijski, ucenjuje, traži, zahteva!
Pre par godina je po istom pitanju dobio par milijardi evra uz uslov da ne pušta te divljake. Naravno, Turska reč je kao roda u podne.
Sa bitangama ne može biti razgovora nego samo oštrog upozorenje. Na žalost, anemična EU je samo toalet papir i ništa više.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

EU se konačno razgolitila tako da i slijepi sada vide kakva je to nakazna tvorevina.

Pero
4 godine prije

Erđo popisan u Moskvi a sada se ispisali po njemu i u Briselu.
Koji je to primitivni turcin dobro su rekli Rusi, kafanska seljacina.
Kaze konjina Grckoj pusti te izbjeglice neka idu dalje nece ostati kod vas.
Koja primitivna budala.

Davor drugi
4 godine prije

Mora se priznati i odati veliko priznanje USA u njenoj ulozi u tom problemu. Bio je to jedan precizni kirurški šnit, otpočinjanje krize, njenom vrhuncu i na kraju povlačenjem, ukoliko me pamćenje dobro sluzi, bez ijedne žrtve na strani USA Slijedom te i takve politike cijela Europa će imati dalekosežne posljedice. U toj USA politici su čelnici Brisela jednostavno i do boli namagarčeni kao posljednji idioti, sto u popriličnoj mjeri i jesu. Nudeći tuđe teritorije kao kompromis, je samo tužni nastavak i slika nemoći namagarčenih čelnika EU i njihove idiotske politike. Oni nemaju nikakvih ideja, a kamoli planova sto i kako dalje. Za rješavanje ove krize ne postoji nikakvo liberalno niti demokratski rješenje. Jedino moguće rješenje problema jest u izboru i dovođenju ekstremnih desnih snaga na vlast i njihovom ekstremnom pristupu rješavanja problema. Liberali, demokrati i ostatak družine su jako dobri u vladanju situacijom gdje ne postoje ovakvi teški problemi,… Čitaj više »

Ivi.tz
4 godine prije

Jos jednom podla evropa je pokazala svoje pravo lice. dati mu dio SIRIJE…dajte mu dio berlina.ali zlikovci,necete uspjeti.zivio ASAD

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Koliko je još dokaza potrebno da je EU zaista nova Nacistička Njemačka i da to uopće nije pretjerana tvrdnja?

Dopizdilomi
4 godine prije

Pa kada se već dijeli ja bih htio dio Teksasa ili Havaja ili možda komad trga Pariza ili komad Towera u Londonu.

Franjo Josip
4 godine prije

Tudju zemlju, tudji novac, tudju zenu, tudju muku…..sve je to lako….. Bahatom Tarypu treba uvesti sankcije na krastavce I paradajze pa ce se sam primiriti, nista vise.

varjag
4 godine prije

Evropa bi dala tuđe i to teroristu da se primiri. Fuuuuuuuuuuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neka mu daju merkelicu i van der lejen za drugu i treću ženu……………..da ga smire…………….

lurker
4 godine prije

Ja im dam AdisAbebu za sendvić.

nije bitno tko
4 godine prije

Idlib nije deo EU, zato ga ne može davati nikome. Može EU samo da popushi kuraz Putinu……

nije bitno tko
4 godine prije

EU i USA rade sve, da bukne rat između Rusije i Turske. Zato i podupiru islamskog Hitlera……

nije bitno tko
4 godine prije

Sve više se potvrđuje teorija, da su EU i USA Siriju htjele podjeliti na pola, te jedan dio dati Izraelu, a jedan dio dati Turskoj.

Max
4 godine prije

Ne može eu ni Nizozemska davati tuđe što mu nisu ponudili Amsterdamske bordele i coffee shopove.

puki
4 godine prije

Vural Oger, biznismen u Njemačkoj, vlasnik turističke agencije, rođeni Turčin, bivši turski gastrabajter, koji ima njemačko državljanstvo, član njemačkog SPD-a, prije 5 godina je u turskim medijima izjavio: “ono što je započeo naš sultan u 16. stoljeću opsadom Beča, dovršit će naši snažni i zdravi momci i naše žene, rađanjem djece. U godini 2100. Turaka će u Njemačkoj biti preko 35 milijuna, dok će broj domicilnih Nijemaca, biti manji od 20 milijuna.” Nakon što se to tada pročulo u Njemačkoj, što je on izjavio u turskim novinama,- kritizirali su ga zbog toga, ali on se pravdao, da se samo šalio… Političar SPD-a iz Hamburga, također turskog podrijetla, uoči lokalnih izbora za pokrajinski parlament, grada-pokrajine Hammburga prošlog mjeseca, boravio je u Istanbulu i zajedno sa gradonačelnikom Istanbula, uputio javni poziv Turcima i drugim migrantima u Hamburgu, koji imaju njemačko državljanstvo, da masivnije iziđu na izbore, da bi stranku AFD, postisnuli iz… Čitaj više »

puki
4 godine prije

pa kako sam stalno govorio– sve igrokaz, Erdo je od pocetka igrac ciokabale, kao i Merkelica, Macron i ostala banda. Dovoljna je cinjenica da on u Siriji suradjkuje zajedno sa Izraelom… svojom tajnom bracom.. pa eno primili su ga u Briselu na zasjedanju NATO.a i on je zahjevao, da NATO pomognr Turskoj u Siriji

Kiza
4 godine prije

Ovaj turcin će gadno zavrsiti.

Vuk
4 godine prije

Pa kako to, pa zar tamo ne stoluje Sveti Ostac!? Svasta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI