Ankara ne očekuje da će EU nametnuti sankcije Turskoj zbog njihovih sporova s Grčkom u istočnom Sredozemlju

Recep Tayyip Erdogan
5 komentara

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u ponedjeljak da Europska unija vjerojatno neće izreći sankcije Ankari zbog njihovih teritorijalnih zahtjeva u istočnom Sredozemnom moru.

EU je jasno stavila do znanja da u potpunosti podržava svoje države članice Grčku i Cipar, u sporu s Turskom. Dužnosnici u Bruxellesu upozorili su da će izreći sankcije Turskoj ako ne bude bilo dijaloga. Cavusoglu je ponovno rekao da je njegova zemlja otvorena za razgovore, ali bez preduvjeta.

“Francuska, Grčka i ciparski Grci žele sankcije Turskoj. EU bi mogle donijeti odluku od 24. do 25. rujna o uvođenju sankcija. Iako sankcije ne očekujem, mogle bi se dogoditi. Slične stvari su se događale u prošlosti”, rekao je Cavusoglu u intervjuu za NTV Turska.

Također je rekao da se tursko plovilo za seizmička istraživanja, koje djeluje u istočnom Sredozemlju, vratilo u domicilnu luku, radi obnove zaliha i održavanja. Međutim, ministar je dodao da povratak istraživačkog broda Oruc Reis nije značio promjenu turske istraživačke politike. Dva druga broda nastavljaju izvršavati svoju misiju na tom području.

Sedam članica EU, koje imaju obale na Sredozemlju, okupilo se prošlog tjedna na summitu na Korzici u Francuskoj kako bi razgovarali o tom pitanju. Ponovili su svoju “punu potporu i solidarnost s Ciprom i Grčkom, državama koje su suočene s ponovljenim kršenjima njihovog suvereniteta, što je nastalo zbog turskih djelovanja. Upozorili su da je “u nedostatku napretka u uključivanju Turske u dijalog i ako Turska ne okonča svoje jednostrane aktivnosti, EU je spremna izraditi popis daljnjih restriktivnih mjera”.

Turska je također u ponedjeljak rekla da Sjedinjene Države trebaju zadržati neutralan stav po pitanju Cipra. Izjava je uslijedila nakon što su Washington i Nikozija potpisali Memorandum o razumijevanju, za stvaranje Centra za obuku o graničnoj sigurnosti.

Državni tajnik Mike Pompeo rekao je ranije ovog mjeseca da će SAD ukinuti 33-godišnji embargo na uvoz oružja na Cipar i da će produbiti svoju sigurnosnu suradnju s Nikozijom. U subotu je posjetio otok i rekao da je Washington i dalje “duboko zabrinut” zbog postupaka Turske u istočnom Sredozemlju.

“Memorandum o razumijevanju neće služiti miru i stabilnosti na istočnom Sredozemlju i naštetit će rješenju ciparskog problema”, priopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Otok je, nakon grčkog udara i akcije turske vojske, podijeljen 1974. godine. Međunarodno priznata vlada ciparskih Grka predstavlja cijeli Cipar u EU. Sjeverni Cipar je ciparska turska država koju priznaje samo Ankara.

Melvut ÇavuşoğluNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
3 godine prije

Udara sultan na svim frontovima! A sto ne bi? Tko ce ga zaustaviti? EU?? hahahaha!!! Rusi? Eeee to je vec druga prica!

Max
3 godine prije

Čni se meni da se Turci povlače zbog pritiska a ne obnove zaliha.

Max
3 godine prije

Toliko o “srpskom” lobiju koji i kod nas stalno spominju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI