Zbog Irana i Hezbolaha u Siriji Izrael bez uspjeha pregovarao s Rusijom i SAD-om

Izrael
7 komentara

Kako prenosi izraelski Haaretz, vrh židovske države je održao tajne sastanke s predstavnicima Rusije i Sjedinjenih Država, a tema razgovora je bila zona primirja na jugu Sirije. Izraelski režim nije zadovoljan s ishodom sastanka, jer se nije htjelo razgovarati o prisutnosti proiranskih snaga u tom području.

Izrael, SAD i Rusija su početkom srpnja održali niz tajnih pregovora oko stvaranja zone za de-eskalaciju sukoba na izraelsko-sirijskoj i jordansko-sirijskoj granici, piše Haaretz. Međutim, dužnosnici iz Tel Aviva nisu zadovoljni ishodom pregovora.

Prvi susret predstavnika Izraela, SAD-a i Rusije se održao u Ammanu početkom srpnja, a drugi u jednoj europskoj metropoli. Potom su Moskva i Washington priopćili kako je postignut dogovor o prekidu vatre na jugu Sirije, citirajući izraelske dužnosnike i zapadne diplomate prenosi Haaretz.

Izvori za izraelski list navode da su razgovori održani između visokih diplomata i predstavnika izraelskih snaga sigurnosti, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tel Aviv je bio protiv sporazuma o uspostavi područja de-eskalaciju sukoba, tvrdeći da Moskva i Washington neće obraćati pozornost na važnost povlačenja iranskih snaga iz Sirije.

Jednim je dijelom izraelski list u pravu. Naime, SAD tamo nema raspoređene snage, a ruski vojnici raspoređeni u tom području su ”situacijski saveznici” s proiranskim milicijama i Hezbollahom.

Prema izraelskim dužnosnicima, SAD i Rusija primirje i stvaranje zona za de-eskalaciju sukoba smatraju taktičkim i praktičnim mjerama za stabiliziranje situacije na terenu, kako bi lakše svoje napore usmjerili na borbu protiv ”Islamske države” i rješavanje sukoba u Siriji.

Izrael vjeruje da je na sporazum trebalo gledati sa strateške točke gledišta, odnosno dugoročno, te se usredotočiti na razinu iranskog utjecaja u Siriji i nakon završetka rata.

Izraelska strana je od Washingtona i Moskve zatražila da borci iranske revolucionarne garde, Hezbollah i šiitske paravojne postrojbe napuste sirijski teritorij.

”Ako se to ne dogodi, Izrael i Jordan bi mogli biti ugroženi. Tel Aviv nije sretan sporazumom između Rusije i SAD-a, jer se u njemu nigdje ne spominju Iran ili Hezbollah, ili prisutnost iranskih vojnika u Siriji”, prenosi Haaretz.

Treba napomenuti da su dva sastanka o prekidu vatre u Siriji održana istog dana u Ammanu. Prvi je održan između Izraela, SAD-a i Rusije, na kojem je Tel Aviv izrazio svoj stav o ovom pitanju.

Drugi sastanak je održan između predstavnika Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Amman sa svoje strane podržava Tel Aviv.

Nekoliko dana kasnije su se visoki predstavnici Izraela, SAD-a i Rusije sastali su u jednoj europskoj metropoli.

Nakon sastanka između predsjednika SAD-a i Rusije su Donald Trump i Vladimir Putin početkom srpnja u Hamburgu dogovorili da od 9. srpnja stvore zonu za de-eskalaciju sukoba i smanje napetosti u južnoj Siriji.

Područje obuhvaća pokrajine Dara’a, Quneitra i Suweida, gdje je trenutno raspoređeno najmanje 800 do 1000 ruskih vojnika koji prte primirje. Ovo je službena brojka, a moglo bi ih biti i dvostruko više, a praktično ”iza njihovih leđa” se nalaze i kreću borci Hezbollaha, Iranske revolucionarne garde i druge proiranske šiitske milicije. Ova situacija posebno iritira Izrael, je bilo kakva operacija protiv ovih snaga nosi rizik slučajnog udara na ruske snage, što Tel Aviv ipak želi izbjeći.

Izraelaprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Izraelci nisu navikli da im netko kaze “ne” .
Nazalost sada mozemo ocekivati da poduzmu vojno-teroristicke akcije kao i uvijek kada zele vratiti vlak na svoj kolosijek.

hAZE
6 godine prije

Sjećam se kako je nekad na tv-u išla emisija “Tražili ste, gledajte”. Izrael je htio dezintegrirati Siriju, a dovelo ga je do toga da su mu Iran i Hezbollah “pred vratima”…

Hash
6 godine prije

Dok su njihovi harali po Siriji nisu im smetali Iranci i Hezbolah. Sad kad se ratna sreća zahvaljujući Rusima okrenula, oni bi da se pitaju i odlučuju ko će rat privesti kraju. Ili bi da oporave ove svoje.
Toliko su se pogubili da više i ne skrivaju na čijoj su strani.
Kako niko nema petlju da im u oči kaže da su sa USrAnim tvorci isila i da ih je dosta

dalmatane
6 godine prije

Kad su USrA,Izrael(ne zaboravit EU,NATO) bili voljni pregovarati sa bilo kim ako su bili jaci?Nikad.To sta navedena zgadija pregovara,ne znaci nista,osim da su dobili po nosu.Upravo to sta pregovaraju,mora Ruse tirat na dodatni oprez,jer su lazovski licemjeri njihova kalibra,uvik spremni zabit no u leda.A to da cvilu protiv Irana i Hezbolaha,znaci samo da in guica cini “jakove,jakove”,Ovo je nenadmasan potez Rusa koji je izbrusija velike vojne sposobnosti motviranog Hezbolaha i ustima Iranski orkestar,i imaju Rusi vrhunske saveznike koji ujedno branu svoj goli opstanak i to je najveca garancijat Rusiji da dovrsi posa u Siriji,koji je u interesu vecine covjecanstva,naravno osim USrA.Izraela,Eu,NATO

ivopivo
6 godine prije

nije ni zidovima lako jer kad ovi oslobode siriju mozda krenu u oslobadjanje Palestine zato sto vise isil I kaosa to bolje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI