Zbog problema vezanih za WhatsApp, u siječnju je Telegramov Messenger bio aplikacija s najvećim brojem preuzimanja

Telegram aplikacija
5 komentara

Telegram Messenger našao se na vrhu ljestvica najpreuzimanijih aplikacija u siječnju 2021., nadmašivši time TikTok, Signal i Facebook, izjavio je promatrač za informacije vezane uz preuzimanje aplikacija, Sensor Tower.

Telegram je u siječnju preuzet 63 milijuna puta, 3,8 puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Aplikaciju su najviše preuzimali korisnici u Indiji i Indoneziji, s 24, odnosno 10 posto od ukupnog broja.

Telegram je postao svojevrsno utočište za milijune korisnika aplikacija za razmjenu poruka, nakon što je WhatsApp najavio novu politiku, koja nalaže dijeljenje podataka s matičnom tvrtkom Facebook.

Nakon velike zabrinutosti koji su korisnici izrazili nakon najave koja je uslijedila, ali i zbog dosadašnje, ne baš tako ”prijateljski nastrojene” politike Facebooka vezane za privatnost korisnika, WhatsApp je najavio da će odgoditi usvajanje nove politike od veljače do svibnja. Predstavnici aplikacije tvrde da je došlo do nesporazuma i velikog broja pogrešnih informacija o tome što nova politika zapravo donosi.

Podaci Sensor Towera pokazuju da se preuzimanja Telegrama i Signala uvelike povećavaju tijekom prijelaza u 2021. godinu, kada je WhatsApp prvi puta objavio svoje nove namjere.

Još jedan čimbenik koji je mogao utjecati na nagli odlazak s ”mainstream” aplikacija i prijelaz na manje poznate aplikacije za komunikaciju može biti i zabrana koja je na društvenim mrežama nametnuta tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon nereda koji su se dogodili na Capitol Hillu 06. siječnja. Osim što mu je trajno zabranjen korisnički račun na Twitteru, privremeno su mu zabranjeni računi i na Facebooku, Instagramu i YouTubeu. To znači da je Telegram postao jedno od rijetkih mjesta gdje je Trump još uvijek mogao imati podršku svojih simpatizera.

Nakon povećavanja popularnosti aplikacije, Koalicija za sigurniji internet pokrenula je tužbu protiv Applea, pozivajući tvrtku neka izbriše Telegram Messenger iz svoje Trgovine aplikacija, tvrdeći da se on koristi kao platforma za širenje nasilnih i ekstremističkih stavova. Pavel Durov, programer aplikacije, rekao je da su moderatori suzbili stotine javnih poziva na nasilje nakon nereda na Capitolu.

SignalTelegramWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
3 godine prije

Instalirao sam Telegram. Za sada je malo poznatih ali bit će bolje

Janoš
3 godine prije

Ja nisam nikada instalirao ni jednu aplikaciju ni jedne društvene mreže na svoj mobitel koji me inače sjajno služi kao prijenosni telefon. Tako svatko tko se samnom želi umrežiti i družiti samo treba nazvati i eto ti društvene mreže. Napričaš se do mile volje. Internet mi je također stalno iskopčan pa nema dosadnih poruka i reklama, nema ni GPS-a a moj adresar sa telefonskim brojevima je moja privatna stvar i ne djelim ga ni sa kime. Ako treba prenijeti nekakve podatke služim se e-mailom i računalom. Ionako taj mali display nije podesan za nikakav ozbiljniji rad. Eventualno se slika može pogledati. Za društveno umrežavanje preferiram druženje u živo sa svim pratećim sadržajima. Neću vam napisati što sam po zanimanju i što radim ali mi posao ima veze sa svim naprednim tehnologijama koje odlično poznajem.

3 godine prije zadnji put uredio Janoš
Pera Detlic
3 godine prije

Nakon što mi je Whatsup blokirao broj (zbog dijeljenja sadržaja) lijepo sam deinstalirao njega i Viber koji je trazio dozvole za praćenje po svim platformama i izvan Vibera. Instalirao sam SIGNAL navodno kompletno open source applikaciju. Nisam se odlučio za TELEGRAM jer on je open source samo na klijent strani dok su mu serveri zatvorenog koda. Za razliku od telegrama SIGNAL je kompletno open source klijent i serverski dio koda. Ne dozvoljava print screening drugim applikacijama da ne špijaju sadržaj ekrana i još koješta što omogućava bolju privatnost. Znaju se desiti mrežne pogreške nekad kad uspostavljate pozive, ali nije neka gnjavaža u odnosu na sigurnost koju pruža (AES 256 bit enkripciju quantno računalop prožvače začas). Zato me čudi da svi lete na TELEGRAM kad SIGNAL ima puno bolju sigurnost.

3 godine prije zadnji put uredio Pera Detlic
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI