fbpx

Život generala Suleimanija – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  

Qassem Sulejmani – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  

Ovaj intervju sam preveo i obradio još u ožujku 2015. za blog AMSI, koji je u međuvremenu ugašen, ali je materijal srećom ostao sačuvan. Danas, na dan likvidacije generala Qassema Suleimanija od strane američkih okupacijskih snaga u Iraku, ovaj intervju vraćamo u bespuća interneta kao sjećanje na čovjeka koji je cijeli život proveo na bojnom polju, uvijek prvi u borbi za svoju domovinu, njezin suverenitet, ali i za slobodu drugih obespravljenih i poniženih naroda Bliskog istoka.

General Qassem Suleimani: “Raj je tamo gdje traje borba za domovinu!”

Iranski general Qassem Suleimani, zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, čovjek je protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije, a desetak obavještajnih agencija je bilo spremno platiti milijune dolara za informaciju gdje se točno u određenom trenutku general nalazi. Prije nekoliko godina je The Guardian pisao „kako tajno luta po Iraku“, ali se onda sve češće pojavljivao na bojištima Sirije i Iraka. Osobno je upravljao kampanjom oslobađanja iračkog grada Tikrita kojeg su tada zauzeli militanti takozvane „Islamske države“.

Qassem Suleimani, legendarni zapovjednik iranskih Quds snaga, cijeli je život posvetio jednoj svrsi, da zaštiti Iran i ideale Islamske revolucije i postao je jedan od najutjecajnijih ljudi na Bliskom istoku. General je uživao puno povjerenje vrhovnog vođe Alija Hamneija. U formiranju iranske vanjske politike sudjeluje puno ljudi, ali je njegov glas u nekim pitanjima bio od presudne važnosti. Bio je i glavni zapovjednik najučinkovitije iranske obavještajne agencije, a Quds snage je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim izazovima geopolitičke prirode.

Njegove osobne vrline su predanost Islamskoj revoluciji, asketizam i odbacivanje luksuza u svakodnevnom životu. No, glavna stvar je da se upravo pod njegovim vodstvom ranih 2000-ih počela razvijati „Osovina otpora“ Sjedinjenim Državama i cionističkoj ekspanziji na Bliskom istoku, koja za sada uspješno odolijeva politici Washingtona, Rijada i Tel Aviva.

Quds snage su važan instrument iranske vanjske politike, a po svojoj primjeni bi se mogle usporediti s nečim kada bi se u jedno stopile američka Središnja obavještajna agencija (CIA) i američke Snage za specijalne operacije (SOF).

Od 1979. godine su Quds snage svoje aktivnosti usmjerile na sabotiranje operacija neprijatelja Irana i širenje vojnog i političkog utjecaja Teherana u zemljama Bliskog istoka.

Dobro je poznato da svaka revolucija nešto vrijedi samo ako se može obraniti. Bilo je potrebno stvoriti učinkovitu obranu i na „udaljenim mjestima“, a ne samo unutar granica Irana i regije. Bilo je potrebno stvoriti obrambeni mehanizam koji odgovara ekonomskim prilikama Islamske Republike i koji bi mogao postati učinkovito sredstvo za zaštitu od američke agresije i njihovih regionalnih saveznika.

„Nitko u Teheranu u početku nije razmišljao o stvaranju Osovine otpora, ali su tome doprinijeli događaji koji su uslijedili. U svakom slučaju, Suleimani je bio pametniji, brži i bolje financiran od bilo koga drugoga u regiji. On nije propustio ni jednu priliku u izgradnji bloka otpora i do svog cilja je došao polako, ali sigurno“, kasnije će napisati jedan zapadni diplomat.

Tko je bio Qassem Suleimani i zašto je uvijek bio u središtu pozornosti američkih stratega? Činjenica da je dugo bio u sjeni i da je mnoge konce držao u svojim rukama mu je donijela nadimke „stražar Bliskog istoka“ ili „vitez tame”. Međutim, u početku je budući general isto bio mlad i nije se mnogo razlikovao od milijuna svojih vršnjaka.

“Svi smo bili mladi i htjeli služiti revoluciji”

Njegov mladenački san da se sveučilišno obrazuje se nikada nije ispunio. Dolazi iz siromašne seljačke obitelji iz pokrajine Kerman, koje većinom imaju male parcele zemljišta i koje u Iranu nisu imale mogućnosti za uspon na društvenoj ljestvici. U obitelji, koja je bila pritisnuta kreditom, morao je teško raditi na farmi svog oca.

„Ako se nismo brinuli o svojim očevima, noću nismo mogli spavati“, piše u svojim memoarima.

Qassemu je bilo tek trinaest godina, ali je kao odrastao muškarac odlučio kako je na njemu red da pomogne obitelji. Mladi Qassem i njegov prijatelj i rođak Ahmad odlaze u glavni grad pokrajine na posao.

„Imali smo samo trinaest godina, bili smo mršavi i slabi. Gdje god smo došli nisu nas gledali kao na prave radnike, sve dok jednog dana nismo dobili posao na gradilištu i plaću od dva tumana dnevno“, rekao je general.

Uspio je zaraditi potreban iznos da vrati dug, ali se on i Ahmad nikada nisu vratili kući. Qassem ostaje u gradu i radi u lokalnom poduzeću za pročišćavanje vode. Postaje prvi predradnik, a zatim pomoćnik inženjera. Čita knjige i ide u teretanu, ako se nadstrešnica s tri zida i nekoliko utega teško može zvati „teretanom“. Tri četvrtine plaće svaki mjesec šalje obitelji i vodi duge razgovore o tome što je potrebno za jedan uređen život.

Ne čudi da je od prvih dana Islamske revolucije Qassem Suleimani uvršten u Korpus garde. No, njegov prvi zadatak u mladoj republici nije imao nikakve veze s uništavanjem kontrarevolucije i upućen je kako bi osigurao neprekinut dotok vode u Kerman i da u vihoru revolucije saboteri ne dirnu u svetinju na istoku, čistu vodu za piće. On sluša zapovijed i odlazi.

Prvi vojni zadatak

Sljedeći zadatak je već bio vojni. 1980. godine 23-godišnji pripadnik Iranske revolucionarne garde sudjeluje u suzbijanju kurdskog separatističkog pokreta, a istovremeno provodi pripreme za upis na sveučilište. Međutim, tada počinje rat sa Sadamom Husseinom koji je odlučio „podmiriti račune“ sa zakletim suparnikom u regiji – Iranom.

“Otišao sam u rat na petnaest dana i ostao do kraja”

Odlazi u rat kao stručnjak u uspostavi opskrbe vodom postrojbi iranske vojske na prvim linijama fronte. Nedostatak stručnog osoblja u tada mladoj republici je bio strašan i vlasti su ga pustile u „rat“ na samo dva tjedna, te posebno naglasile da će se nakon tog razdoblja vratiti na radno mjesto kao inženjer.

No, sve ispalo drugačije. Na početku rata su gubici među časnicima iranske vojske bili ogromni i mladi profesionalac s jednim od najmirnijih zanimanja čini vrtoglavu vojnu karijeru. Nakon tri godine od dolaska na front je već bio zapovjednik 41. brigade Iranske revolucionarne garde.

Smion i hrabar, ali u isto vrijeme hladan i proračunat, brzo je postao poznat u iranskoj vojsci, ali i među neprijateljskim zapovjednicima.

U to su mu vrijeme irački časnici dali nadimak „kozji lopov“, jer se iz svake uspješne izviđačke ili operacije sabotaže, duboko iza neprijateljskih linija, vraćao sa zatvorenicima, vrijednim informacijama, pa čak i živim kozama kao hranom za svoje borce. Iračanima je to u početku bilo smiješno, ali su ubrzo časnici Sadama Husseina poludjeli, jer su nakon izviđačkih operacija pod zapovjedništvom Qassema Suleimanija uvijek slijedile velike štete u vojnom smislu.

Na kraju je, umjesto da postane inženjer, postao vojni zapovjednik. Za razliku od tada prihvaćene tradicije iranskog vojnog napada „ljudskim masama“ on je pazio na svakog svog borca. Kada se 1985. vodstvo Iranske revolucionarne garde odvažilo na ofenzivu u području Shatt Al-Arab, koja će dovesti do velikih gubitaka, Suleimani je na sastanku časnika otvoreno rekao sve što misli o nesposobnom zapovijedanju i visokom vojnom vrhu. On je već bio ratni heroj i nitko ga nije ga kaznio, ali na kraju rata nije ostao u Teheranu. Poslali su ga u Kerman, nadajući se da će se mladi časnik tamo „malo ohladiti“.

Danas je pokrajina Kerman „raj“ za one koji traže fosile, paleontologe i prosperitetna gospodarska zona, ali je nakon iračko-iranskog rata bila jedna od najopasnijih pokrajina u zemlji, gdje su prolazili krijumčari, trgovalo se drogom i kojom je lutalo više naoružanih separatističkih skupina.

Međutim, najgora stvar je tada bila korupcija prisutna među lokalnom elitom, a posebno kada je tadašnji predsjednik Ali Akbar Rafsanjani proglasio „privatizaciju“.

Qassem Suleimani se očajnički borio protiv krijumčarenja droge i korupcije, osjećajući izravnu mržnju prema onima koje će Ali Hamnei kasnije nazvati „umornima od revolucije“, to jest onima koji su iskoristili priliku koju im je dala Islamska Republika za osobno bogaćenje. On se tada suočava s previranjima u zapovjedništvu IRGC, a protiv njega se pokušao organizirati atentat. No, sve to ga nije moglo slomiti.

A onda, u najboljoj tradiciji istočnjačkih intriga, njegovi protivnici 1998. snažno podržavaju odluku o imenovanju Qassema Suleimanija za zapovjednika elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde, nadajući se da će se nakon njegova odlaska iz Kermana „lakše disati“.

“Pronicljiv i zastrašujuće pametan strateg”

Teško je reći jesu li i uspjeli „lakše disati“, ali je početkom 2000-ih Suleimani postao prava „glavobolja“ za SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju. U to nema sumnje. Temeljito je reorganizirao Quds snage i učinio ih posebnom organizacijom koja objedinjuje obavještajne i specijalne snage, stvarajući jedinstvenu, bez pretjerivanja, globalnu mrežu agenata u svim šiitskih područjima u svijetu. Qassem Suleimani je u kratkom vremenu postao prepreka  posrnuloj američkoj hegemoniji na Bliskom istoku, a uništio je i mnoge planove Izraelaca i Saudijaca o vojnoj i političkoj dominaciji.

Desetljeće i pol je glavno bojno polje za zapovjednika Quds snaga bio Irak.

„Godinama prije nego što su prvi američki tenkovi ušli u Bagdad 2003. Suleimani je već imao mrežu agenata i posrednika u zemlji“, piše američki biograf iranskog generala.

Nakon američke invazije na tu zemlju, Qassem Suleimani počinje stvaranje „Osovine otpora“ Washingtonu i njegovim saveznicima, ali ne samo u Iraku, nego u cijeloj regiji. Njegov strateški cilj je tada bio maksimalno širenje iranskog utjecaja na Bagdad i brzo povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

22. prosinca 2010. James Jeffrey, tada američki veleposlanik u Iraku, te general Lloyd Austin, viši američki zapovjednik, iračkom narodu su uputili čestitku povodom  stvaranja nove vlade na čelu s premijerom Nurijem Al-Malikijem.

„Radujemo se suradnji s novom koalicijskom vladom, koja će promicati našu zajedničku viziju demokratskog Iraka“, stoji u pismu Jamesa Jeffreya i Lloyda Austina.

Međutim, sve je to bilo samo „lijepo naličje prljave igre“, jer u stvarnosti Suleimani bio taj koji je imao odlučujući utjecaj na formiranje iračke vlade.

Tadašnji irački predsjednik, Jalal Talabani, kasnije je napisao:  „Mi smo se smijali Amerikancima. Suleimani ih je potpuno nadigrao, a oni su javno sami sebi čestitali kako su uspjeli  formirati vlast.“

Qassem Sulejmani - Susret

Naravno, pobjeda Irana je izazvala bijes i Washingtona i Rijada. Bagdad nije stigao zacijeliti rane, a već se nazirala okupacija Damaska. Tada se „iznenada“ pojavila teroristička skupina „Islamska država“ koja se munjevitim ratom širila Irakom i Sirijom. Teroristi su bez ikakvih problema zauzeli Mosul, Tikrit i niz drugih gradova. Suleimani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Quds snaga doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se obrani Irački Kurdistan i sam Bagdad.

Kada je 2011. dobio čin brigadnog generala, Qassem Suleimani je krenuo u svoj novi „sveti rat“. Od tada su Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici Quds snaga, a često je i osobno vodio vojne akcije, kao onu kada je uložio nevjerojatan napor da se zaustavi ofenziva islamista prema Damasku, te 2014. „Islamske države“ prema Bagdadu.

Vojni uspjeh je postignut zahvaljujući činjenici da su Qassem Suleimani i njegovi savjetnici predložili saveznicima novu strategiju koja se temeljila na iskustvima sovjetskih trupa u Afganistanu. Umjesto zastarjelog načina ratovanja, oni su sirijske snage naučili kako provoditi napade s relativno malim skupinama posebno obučenih vojnika, čiji je zadatak fizička likvidacija terorista takozvane „umjerene oporbe“, militanata ekstremističkih skupina, ali i pripadnika lokalnih kriminalnih bandi koje građanski rat koriste za pljačku i nasilje.

S obzirom da si i snage takozvane „Islamske države“ primjenjivale istu taktiku, povećan je broj redovnih snaga u napadu i to se pokazalo učinkovitim u onim slučajevima u kojima se islamističke ekstremiste uspjelo satjerati u potpuno okruženje.

U Iraku je prijetnja pada Bagdada u potpunosti eliminirana i postavljena je „crvena linija“ preko koje snage takozvane „Islamske države“ ne mogu prijeći. Rat još nije bio gotov, ali je zato islamistički „blitzkrieg“ uspješno zaustavljen.

Kratke pauze s obitelji povratak na bojno polje

U rijetkim danima kada je general Qassem Suleimani bio u Teheranu, živio je životom sredovječnog birokrata.

„Svaki dan ustaje u četiri ujutro i odlazi na spavanje u devet i trideset navečer. Gaji duboko poštovanje prema svojoj ženi s kojom ponekad ide u park. Ima tri sina i dvije kćeri koji ga vole, iako je strog prema njima“, rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Međutim obiteljska sreća za Qassema Suleimanija nikada nije trajala dugo, jer je u njemu gorio patriotizam, želja za nacionalnom neovisnosti i ljubav prema borbi. I tako, svaki put kada su se oblaci skupljali nad Iranom, general je odlazio na dužnost.

„Narod obično o raju razmišlja kao o mjestu fascinantno šarenih krajolika, žuborećih potoka i lijepih žena. No, postoji još jedna vrsta raja – bojno polje. Bojno polje na kojem se ratuje za svoju zemlju“, u jednom od rijetkih intervjua je izjavio u američkom atentatu likvidirani zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani.

Brigadni general Iranske revolucionarne garde i zapovjednik Quds snaga Qassem Suleimani je, između ostalog, idejni tvorac “Osovine otpora” američkom imperijalizmu, daljnjem širenju židovske države i utjecaju vahabitske dinastije Al-Saud u regiji.

3. siječnja, u petak u 3:50 ujutro po lokalnom vremenu u Bagdadu, američke snage su po zapovijedi Donalda Trumpa provele napad na konvoj u kojem je bio čovjek koji je osujetio gotovo sve planove međunarodne kriminalne trijade koju čine SAD, Izrael i Saudijska Arabija. U napadu su ubijeni general Qassem Suleimani i njegov bliski prijatelj, dozapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
174 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
kefir
Gost
kefir
8 mjeseci prije

Ja navijam za iransku osvetu nad cionistima i trijadi.

Rusi grozni KGB
Gost
Rusi grozni KGB
8 mjeseci prije

Generali bliskok istoka i Arapske lige trebaju protiv rusije …

Nenad
Gost
Nenad
8 mjeseci prije

Благо теби код вас мора да вутра није скупа.

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Gospodo komentátoři,dá nebudete naivně ovce kóje ničem nerazumite,složité málo mozaik stvari.Sulejmani do sada Bi po novinářským informacijama triput ubijena…prví puta avionska
katastrofa 2006. drugi puta bombovim napadom u Damašku 2012. Třecí puta 2015 u Aleppu..nije li vám své to málo cudno ili stě stvarno naivně ovce kóje vjerujete svim tím medijskim dezinformacija..Přikázali sú mrtve tijelo ili nesto drugo..ne..značí ,třeba stvoriti informaciju oko toga kóje ce se naivně ovcice zabavljati a Idu sasvim drugi procesí..Dajte málo složité mozaik nekih stvari a ne odmah na prvu a o kljucnim informacijama niti rijeci.Vidjeti cemo d aljni tok dogadjanja,po mění je to jedan veliki falche flage .

Xon
Gost
Xon
8 mjeseci prije

@Milancz
Recimo da je to stvarno tako, koji je daljnji plan? Iranci su službeno potvrdili njegovu smrt. Planiraju li ga nakon par tjedana izvući iz šešira i predstaviti svijetu? Kao ono: “ Pardon, zabunili smo se, samo je bio na godišnjem i nije se javljao na mobitel”. Ili je sada u nekom ekvivalentu programa zaštite svjedoka do kraja života? U principu nemam problema povjerovati u lažiranje smrti, ali me zanima na temelju kojih informacija si pretpostavio da je to najvjerojatnija opcija između svih ponuđenih.

Aleksandar
Gost
Aleksandar
8 mjeseci prije

Imas na fb stranici Borbeni efektivi link za sliku iskasapljenog sulejmana gde se jasno vidi njegova krvava faca

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Poprilično blage reakcije Rusije i Kine na američko ubojstvo iranskog generala Soleimanija: Navodi se kako “ovaj potez može dovesti do povećanih napetosti u regiji” te se “pozivaju svi akteri na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija”
Toliko o ” jačini ” Kine i Rusije!!

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Kad budu njihove ovako skidali bit će kasno, onda će se sjetiti što sam govorio o važnosti Irana za Moskvu i Peking!!!

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

I tada će ” biti zabrinuti ” a neće smjeti ništa!

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Željko oslobodi se mržnje, znaš li Đoku iz Bos. Broda?

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Kažu ovdje, da je Sulejmani bio najbolji vojnik bliskog istoka.
. Ne znam bi li se mnogi izraelski generali složili s tom tvrdnjom i radije malo počekajmo da vidimo čija će biti zadnja i tek tada ćemo moći reći tko je najbolji general i vojskovođa Bliskog istoka. Ovaj Sulejmani to definitivno ne može biti, jer da bi zaslužio tu titulu, moraš pobjediti u nekoliko velikih bitaka i ostati živ, a on to nikad nije ostvario. Ovo dugogodišnje čarkanje i mrcvarenje civila u Siriji nije relevantan pokazatelj nečije veličine nego više pokazuje poprilično vojno neznanje i nesposobnost na svim stranama sukoba, dok pravi generali to ekspresno rješavaju, kako su to na primjer oduvjek radili Izraelci, koji su svoje brojno nadmoćne protivnike pobjeđivali u nekoliko dana i to definitivno i totalno!

RoPe
Gost
RoPe
8 mjeseci prije

Bas me zanima sto ce Iran sad napraviti, iako najvjerojatnije nece nista. I Rusija i Kina su ih pozvali da stoicki ovo podnesu.

American_dreams
Gost
American_dreams
8 mjeseci prije

Ah,srceparajuce.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Ne mogu se shvatiti razmere ovoga što se događa ako se ne zna ko je bio Suleimani, ako se ne zna kome je pripadao, šta je radio i šta je predstavljao. Za većinu ljudi ovo što se dogodilo je ubistvo iranskih oficira kao odmazda za napad na ambasadu. Ali to je toliko mnogo više.

“Za informaciju o njegovom položaju su mnoge obaveštajne agencije bile spremne buno da plate…” – Ovo što se desilo je dokaz ili više poruka da nema sakrivanja, da se tačno zna gde se ko nalazi. To je poruka za obične ljude pošto su ovoga svesne sve obaveštajne agencije. Nema nedodirivih, Sulejmanija su mogli odavno da smaknu (razmislite koliko je prošlo vremena od “potrebe za odgovorom” do samog ofgovora. Budite sigurni da je i Sulejmani znao da je na nišanu i da je znao kako će završiti (ne u detalje, naravno) ali da ga to nije sprečavalo da nastavi istim tempom.

Ovo je takođe dokaz da američke snage nisu nesposobne koliko se u poslednje vreme misli a na šta sam i sam puno puta ukazivao. Pa ipak, Sulejmani nije išao “grlom u jagode”, ovde je verovatno obaveštajni deo završio Izrael pošto je malo majstora za infiltraciju kao što je Mosad a posebno zato što je ovo “njihovo dvorište” u kome “gaje razno cveće” već decenijama.

Najbitnije pitanje je šta će biti dalje. Vašington ne bi pokretao ovu akciju da nije spreman na svaki mogući scenario. Oni su “bacili rukavicu u lice” i čekaju reakciju ali su sasvim sigurno spremni na bilo kakav odgovor. To znači da su spremni na veliki rat na Blistoku. A to znači da su ODLUČNI da ga pokrenu bilo sada ili posle neke od narednih provokacija ako Iran ne odgovori dovoljno energično. Možda se sećate da sam pisao da će Tramp pokrenuti nešto ozbiljno ako njegovi ne budu sigurni u Trampovu pobedu na sledećim izborima.

Takođe je činjenica da ni Iran ne može da ne odgovori na ovu provokaciju. Ali ovo što se događa je veće od samog Irana, u događaje koje bi (će) uslediti biće uvučeni i Rusija i Kina. Koliko god Irance boli ubistvo Sulemanija ne mogu da rade samostalno već će morati da rade u dogovoru sa prijateljima – ili neće više biti prijatelji. Iranu će sada trebati enormna mudrost i strpljenje. Pa i tada neće moći da izbegnu sukob, moći će samo da ne budu direktni krivci za njega.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Šumadinac, ovo uopće nije dokaz da američke snage nisu nesposobne, već samo dokaz krajnje podmuklosti.
Iran i usa nisu u međusobnom ratu i ne ubijaju jedni drugima zapovjednike, bar ne do sada. Sulejmani je doputovao redovnom avio-linijom iz Libanona, kako bi prisustvovao sahrani onih 30-tak iračkih boraca koje su ameri poubijali nekidan u zračnim udarima. Nije se pritom uopće skrivao.
Očito su nosati gazde iz FED-a naručili ubojstvo, i američki psi su morali poslušati, znajući konzekvence.

Ako išta, ovo samo potvrđuje da s amerima nema dogovora ni pregovora.

Nastavak slijedi…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ivo , koliko znam proglasili su armije terorističkim organizacijama , usa iransku , ovi americku.. Mada nisu zvanicno prelazili granice ..

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ti to kume govoriš, kao jedan od njih, pazi da ti oni ne “čipiraju kuću ili stan gdje spavaš!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, tebe sam čipirao još lani, ne sjećaš se jer te veterinar uspavao. Sad budi cito i u kućicu. Odmah!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ja mislim kada bi se vas dvoje našli negde bila bi pijanka do zore

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa da, ja sam već negdje tu napisao, da je Ivo neke vrste moj naj bolji prijatelj koji me puni sa inspiracijom i energijom, ko stari akumulator!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Mogli bi ovi iz portala da nas okupe jednom… koktel, nabosti nešto na čačkalicu

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Mlata@ slažem se ,ali u diplomatskom stilu..)

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Slažem se i ja da se svi nađemo.

PaJo
Gost
PaJo
8 mjeseci prije

Cuj koktel hahha prije brlja

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Šta Jack odluči haha.. Vjerujem i jedno i drugo 😀

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

To samo istomišljenici.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack@ ne sumnjam,vidim pun si atomske energije ,isijavaš prkosom na sve strane.. Izludit ćeš ih svih i već misle kako stvarno uživaš u tome..

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

Jacko, bar da te neko puni .. 🙂 🙂

FATIH
Gost
FATIH
8 mjeseci prije

Jack
KANI SE KENTARA……..ZENA ZE VARA SA MESAROM IVOM.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo@ Da, nastavak slijedi, to svi znamo..
U krivu si, jer je tu bilo definitivno više igrača na strani amera za što je sigurno i Putin znao. U pitanju je više eskalacijskih indikacija od strane iranskih oružanih snaga pod vodstvom gen.Sulemanija, kao i ubojstvo američkog ugovornika/diplomata, te sam čin napada na američku ambasadu kao međ.pr.subjekta i predstavništvo SAD-a što se prema svim propisima Međ.prava smatra kao napad na SAD, stoga nije ni malo neobičan odgovor Trumpa na takav kriminalni čin od strane iračkih oružanih snaga pod vodstvom gen.Sulejmana.
Naivno od tebe, ako misliš da Putin i ostali igrači nisu znali šta Sulemanija čeka, a bilo je samo pitanje trenutka…
I Šumadinac dobro govori; Iranu će sada trebati ogromna mudrost.

kefir
Gost
kefir
8 mjeseci prije

QASSEM je volio bratstvo i jedinstvo u borbi protiv hegemona.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

kefir@ uz svo poštovanje ,nisam Qassem-a poznavao osobno, a i da jesam,opet ne bih bio siguran, obzirom da su tu “igre” sa svih strana.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, znao je i sam Sulejmani što ga vjerovatno čeka, rat je opasno zanimanje. Na strani amera znamo tko je, kao što znamo i da im je šef u telavivu, tu nam nisi rekao ništa novo.
Što se nekog spominjanja i pozivanja na međunarodno pravo tiče, tu opet ulijećeš u svoja klasična lupetanja. Nije iran napao usa ambasadu, bez obzira na lajanje amera. Vjerovatnije izrahell, kao najšpoznatija teroristička organizacija na BI i šire.
Iračkim snagama zapovijeda iračka vlada, ne Iran, to provjeri u njihovom Ustavu i ne lupetaj gluposti.
Bombardiranje oružanih snaga zemlje u kojima imaš ambasadu bi se teško moglo svrstati pod međunarodno pravo. Mislim da bi ispravan potez bio da evakuiraš ambasadu i prekineš diplomatske snage, ako ti netko napada ambasadu, ne da ih bombardiraš. Možda je u tvom iskrivljenom svijetu to u redu, pogotovo ako to rade tvoji gazde, međutim normalni ljudi to smatraju međunarodnim zločinom i činom agresije.

kao i uvijek, komentari su ti mješavina laži i poluistina, sa ubačenim glupostima koje nastojiš prikazati kao normalnu stvar. Međutim, zapamti jednu ključnu stvar: bombardiranje i ubijanje pripadnika vojske u zemlji u kojoj imaš ambasadu nikako nije u skladu sa međunarodnim pravom. Ubijanje stranih političara i vojnih zapovjednika koji dolaze na sprovod još manje. Odvuci se nazad u kućicu i kad to eventualno uspiješ shvatiti, izgmiži ponovno vani.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Nema Đošua-Đeki empatiju, ostranjena mu je sunečenjem par dan po rođenju. Istarhov u udaru ruskih bogova ih je razgolitio.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq@ ne poznaješ me i ne osuđuj, a drugo ja nisam Jack. Ne brini za mene ,nego za sebe, a ako već misliš na druge, bolje pripazi da ti se ovaj Ivo prikriveni jezuit LGBT ne zakači, inače voli čitati sektaške priče od J.Murphy-ja a ovdje zagovara sasvim druge stavove i pravi se lud. To ti je istina u najboljoj namjeri.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo@ kako god ti to tumačio, apsolutno sa pravnog stajališta neutemeljeno. Ambasada je postojala već tog trenutka i to je po svim propisima okrnjavanje tuđeg suvereniteta jednako kao što tumačiš američko postupanje na tlu Iraka.
No to ti ne želim u detalje obrazlagati,jer vidim da su ti diplomacija i pravo apsolutno apstraktni odnosi.

Pojedi koji pseći keksić i zavuci se u tu svoju kućicu a prije toga obavezno poliži nogu svojeg jezuitskog LGBT vlasnika Murphy-a da ti stavi brnjicu.
Znam da ćeš onda biti mirniji, jer to je nažalost tvoj jedini način komunikacije, a ne moj!

Hajde zalaj još jednom i poskoći, i dobiti ćeš možda koji keksić više!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

hahah, đeki, kradljivče nickova pogani. stvarno si profi provokator. Jesu li te obučavali u buzinu ili tamo u Heinzelovoj, džukelo mala?

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo@ LGBT ljubimac AKA nuklearac Fukušima, ovo nije Jack nego druga osoba što se itekako dobro može iščitati iz stila pisanja, koji svaki od komentatora ovdje ima, a da imalo mućneš tom svojom glavurdom poput globusa, i tim svojim velikim klempavim ušima, onda biš mogao to i sam zaključiti sa tom tvojom minimalnom psećom inteligencijom.
Kažem ti još jednom, ubrzo ćeš se uvjeriti da si u krivu…..

Realno, znaš da sam te već dosta dobro opisao, a ti se pitaj kako ja to znam. Kažem ti SOA i UDBA rade konstantno..)
Btw.Eto, pročitaj malo što gosp.Piretis@ piše, pa stvarno još jednom dobro mućni tom svojom glavurdom…

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Znači Ivek ima velike klempave uši! Hm i ja sam ga takvog zamišljao. I često sam ga pozivao, da se pokrije ušima kad je nešto totalno profulao(a to se vrlo često događalo) i nikad to nije htio učiniti. Mora da je bio jako zločesto i hiperaktivno dijete i da su ga često teglili za uši i sad pod stare dane je sličan tovaru, po ušima i po pameti!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

haha itekako težak tovar.. Tikvan sa svojih 53 god..;) Sa itekako klempavim ušima, širokom glavom kao globus, okrugle oči crnih zjenica, pomalo jače izraženim jagodičnim kostima i mali špicasti nos…
Pogled totalno mračan i hladan sa spuštenim obrvama, pun mržnje kao i sam odraz lica.
A usta poput majmuna Mandrila, zaista.. God is my witness

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Probat ću sastaviti foto robota na temelju tog tvog opisa, možda će ga policija nekad zatrebati!

Ivan
Gost
Ivan
8 mjeseci prije

Za sta su spremni, za rat sa Iranom?! Odacu ti jednu tajnu, ali nemoj da siris. Ne, nisu. Ameri ni pod razno nisu spemni za rat sa Irakom, Hezbolahom i svim njihovim proksijima i prijateljski nastrojenim frakcijama ako nisu spremni na 10ak hiljada leseva u svojim redovima, a gle cuda, ni na to nisu spremni, ni pod razno.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Šumi, meni se stalno pdosmijavaju kad velim da će the nous natjerati čemeriku i ostale na rat sa Iranom. Ovo je objava rata Iranu od pinokija koji vladaju svijetom. Pod uvjetom da Rusijom i Kinom vladaju oni koji misle o interesima tih država, stali bi oboje iza Irana jer se i Moskva i Peking brane u Teheranu. No kad Nosferatu spominje hazarski kagant kao temelj Rusije a ne spomenu onog tko ih rasturi onda čemu da se nadam osim asteroida pravednika.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Za Moskvu si se debelo zahebo…debelo

PaJo
Gost
PaJo
8 mjeseci prije

U bas se zajebo u pm. Evo sad ce poslat kremlj prosvjednu notu u fasington da ce slovenka navlazit guzu od straha

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

E moja Mlata kako te program u tebi programira a nekad i pobjegneš iz njega pa vidiš………….

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Dovoljno dugo smo ovde Subaru, bilo je vrlo zanimljivih tekstova. Logično bi bilo da su Iranci 100% sa Rusima ali me je jedan događaj zaprepastio i otvorio mi oči po tom pitanju. Sećaš li se kada su pre neku godinu Iranci odbijali da daju aredrom na korišćenje?

Izgleda da su Iranci zagrizli više nego što mogu da progutaju, da žele viši položaj u tom savezu nego što zaslužuju na osnovu snage. Nadam se da će na vreme da se dozovu pameti jer se takve greške skupo plaćaju.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Imaš i vjerski dio , ono komponenta “islamska ” u nazivu drzave brani takve aktivnosti , mozda je do toga..

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Alen

To će reći da se Rusi ponašaju jednako bezobzirno kao i Amerikanci. Imaju svoj geopolitički cilj kojeg su uzdigli iznad svih i svega, i u ime kojeg opravdavaju sve što rade… drugim narodima. U osnovi, nema razlike između ruskog i američkog ponašanja.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Šumi, prvo tri puta pročitaj što ću ti reći pa daj odgovor. Da li bi ti kao predsjednik Srbije dozvolio u Nišu da rusi naprave vojnu zračnu luku? Ja kad brzopleto razmišljam bi ali konzekvence te moje odluke bi znao tek u budučnosti. Pokušavam shvatiti tu iransku odluku al slabo mi ide, vjerojatno je odgovor zakopan u perzijskoj povjesti i impregniranosti perzijanaca svojom slavnom poviješću. Ako zanemarim tko Rusiju i Kinu vodi i ako gledam strogo strateški što znači Iran za obje države onda ga vrijedi braniti svim sredstvima isto kao i Moskvu i Peking bez obzira koliko se perzijanci kočopere a nemaju to što ima Rusija vojno a Kina ekonomski. Ako Moskva i Peking misle sebi dobro moraju stati iza Irana svim sredstvima koliko god sam Iran nije na njihovom nivou a kurči se. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, trotočka!!! Ako dozvole pad Irana, nemam više čemu se nadati iako mi je zadnjih 20 godina jedino asteroid nada jer vidim tko tu koga hebe u zakmo milenijima.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Shumadinac

“Izgleda da su Iranci zagrizli više nego što mogu da progutaju, da žele viši položaj u tom savezu nego što zaslužuju na osnovu snage.”

Ako Rusija traži aerodrom u tuđoj državi tj. Iranu, a čelnici te države tj. Irana se s time ne slažu i odbijaju takav prijedlog, nije li onda Rusija ta koja traži više nego što drugi tj. Iranci smatraju da zaslužuje?

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Kora
Za šta je Rusija tražila korišćenje aerodroma? Da prevozi turiste? Rusija i nije insistirala, nećeš – nećeš i gotovo (posle su ih ipak pustili).
Na drugoj strani Asad radi sve što Moskva od njega traži i dobija sve što je moguće a da ne ugrozi Rusiju previše.

Iran može samostalno da se nosi protiv Izraela, tj. jedan drugog da “poravnjaju” ali kada se Amerika uključi Iran može samo da gleda. Prema tome mora i da se postavi.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Shumadinac

S obzirom da je Amerika odavno uključena, tvrdnja kako “Iran može samo da gleda” ne stoji. Po toj logici, Iran bi “samo gledao” već desetljećima, a znamo da nije tako.

Što se ruskog korištenja tuđih aerodroma tiče, i dalje stojim pri tvrdnji da traže više nego zaslužuju.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Mlata je u pravu za razliku od vas pristalica džihadista i terorista,. Rusija će dati tek neko blaže priopćenje da se ne smiju dizati tenzije i nešto u tom smislu, pa nisu oni blentavi i zadojeni i zasljepljeni mržnjom poput vas selafija i sličnih, koji nosite prekratke hlače!!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Upravo tako Jack@ naravno svatko štiti svoje interese i nitko ne želi ničime dati povoda da je išta znao za “eskalaciju USA-IRAN” , pa tako i rusi.

Ali , nažalost, upravo tako, mržnja uvijek čovjeka čini iracionalnim, kao većinu koja donosi tako naivne zaključke.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Tako je Mlata, ja sam te uvjek smatrao realnim i objektivnim komentatorom za razliku od ove buranije, koju vode osjećaji i strasti!

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Da Govorili ste to priznajem da vam događaji daju za pravo kolega awoefwzfwefdwuendfuq

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Hvala tvom pamčenju Max.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Nema na čemu kolega.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Irak je kljucan za siriju , slobodna zona irak-iran-sirije je cilj. Dok se ne rjesi pitanje iraka tj protjerivanje usa snaga u iraku nema niti rješenja sirije tj sjevera sirije … USA za sad uspjeva da obitava u siriji dok god uspjesno kontroliše backap u vidu iraka , tamošnji kurda i sirijski kurda.

Plan je bio očigledan i namjera je bila pokrenuti iseljavanje usa snaga iz irana pretezno političkim putem , ovi nemili dogadjaji su samo reakcija usa na te planove…
Namjerno su udarili kontru tako jaku da izazove bjes , moguće reakcije i otvaranje novog , šireg fronta kao razlog ostanka u iraku , preko njega u siriji..
Ova likvidacija generala je visoko podigla uloge s namjerom eskalacije , takodjer potrebne Benjaminu netanjahu , kojem karijera visi o koncu..
Sad se postavlja pitamje da li će usa stati ako ne bude odgovora tj eskalacije od strane irana i formacija koje isti kontoliše..
Moje mišljenje je da neće i da je njima neophodan sukob na teritoriji iraka ..
Naravno ako dodje do veće eskalacije u koju bi bile ukljucene rusija i kina , mozemo reći da srljamo u ono sto sam pisao par godina.. Melhama kubra.. Nadam se da se pazljivo čitalo…

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Uskoro na proljeće će krenuti a možda i ranije jer zime više nisu što su bile.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Subi ako idemo eshatološki melhama kubra pocinje u siriji ” kada rijeka eufrat ogoli brdo zlata oko kojeg će se ljudi boriti ”
Naravno nafta je zlato a velika je slučajnost da su se amerikanci vratili da cuvaju to zlato.. Kao da su hrlili tamo jer tamo moraju biti..
Ako uzmemo da je irak bitan za siriju i da se rjesenjem iraka rjesava sirija lako je moguće da je ovo pokretac mnogih dogadjaja..

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Volio bi čuti Imrana na ovu temu, njega je za komentar često pitao pokojni 108Morris108 koji je i sam bio natprosječno lucidan u izričaju stanja u svijetu.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

The Role Of Russia & China In WW3 & The Significance Of Turkey & Iran – 19/10/2019

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Budem to pogledao, hvala.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Alen

“Naravno nafta je zlato a velika je slučajnost da su se amerikanci vratili da cuvaju to zlato.. Kao da su hrlili tamo jer tamo moraju biti…”

Nije “zlato” nafta, nego voda. Pročitajte pažljivije detalje iz biografije Qassema Suleimanija.

posmatrač
Gost
posmatrač
8 mjeseci prije

Interesantno kod ovog atentata je reakcija u svijetu : Iran i Irak , što je logično, najoštrije su reagirali, onda Nancy Pelosi ne zbog ubistva nego zbog toga jer Trump nije ništa pitao kongres, a tu trpi njen “ego”. EU – ništa, Turska – ništa, Rusija samo
Zaharova mlako govori o “avanturizmu” SAD, u Izraelu Netanjahu zabranio bilo kakav komentar svojim ministrima.
Nikad nećemo znati, kako je STVARNO operativno sve “izrađeno” (obaveštajni podaci …. i let drona, pogotovo njegova “nevidljivost), a tu mi dođe jedna varijanta (duboko se nadam da griješim) :
– pre Nove godine Putin se javno zahvalio Trumpu , koji mu je pre toga telefonom javio, da se u St. Petersburgu sprema
teroristički napad
– moguče je (nadam se da nije), da je u tom razgovoru Trump zamolio Putina (kao neku kontra uslugu) , da ruski radari (sateliti…) ako nešto primjete u tačnom vremenskom intervalu iznad Iraka, neka Rusi “pogledaju u stranu” i nikog ne obaveste (a i sami Rusi na toj terotoriji nisu ugroženi ) – Trump mu sigurno nije rekao o kome ili čemu se radi.
Ova varijanta mi dođe, kad pomislim kako je Putin lično obavjestio Erdogana, da se sprema atentat na njega, a Sulejmani je bio čovjek, koji je zapravo radio neverovatne stvari na Bliskom istoku.
Ako postoji trunka mogučnosti za takav scenario, mislim da je Putin od Trampa dobio danajske darove, a u tom slučaju je moguče , da su Amerikanci preko svojih “veza” sami pripremili teroriste za napad u St. Petersburgu, a potom jih žrtvovali za Sulejmanija

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Reakcija nema jer je puklo kao grom iz vedra neba !
Mislim da je ovo malo veći šok i da mnogi se češu po glavi..
Potez u skladu s trampovim kockarskim karakterom , svojstven njemu , samo je pitanje ko vodi šou , on ili scenarist kakav iza…
Obavještajne zajednice su na aparatima , malo ko je ovo očekivao..

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Alen

Polako… nije to baš tako.

Inače, jeste li Vi čuli za Blaža Kraljevića i okolnosti njegove likvidacije?

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Oprez svih aktera ne treba da čudi. Odjednom su shvatili da se nalaze u minskom polju i da svaki korak može da bude poslednji.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Shumadinac

Iz Vaših komentara čovjek bi zaključio da su svi “akteri” osim Amerikanaca pozaspali zimskim snom pa se sad ponašaju kao tek probuđeni i tromi medvjedi koji ne znaju kud bi i što bi sa sobom. Međutim, ta se teza ne čini vjerojatnom nikome tko prati zbivanja i poteze “aktera”.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Kora
Da li je ovo epizoda kažnjavanja-osvete sa perspektivom daljeg zaoštravanja ili ulazak u brzu eskalaciju? Na ovo pitanje čak ni Moskva ne može dati 100% siguran odgovor a pristup ovim scenarijima je drastično različit. Ovde nije u pitanju političko-ekonomsko “šamaranje”, ovo je mnogo veća kriza nego nelegalna agresija NATO na Srbiju bez obzira što ovde Iran nije direktno napadnut.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Shumadinac

“Nelegalna agresija NATO-a na Srbiju”?

Ja sam mislila da je NATO legalno napao Jugoslaviju… s kojim se moralo samo silom jer milom nije donosilo nikakve rezultate.

Što se tiče osvete, nije mi jasno tko se u ovom slučaju za što osvećuje? Atentat na generala Suleimanija bi, po Vama, bio osveta za Amerikanaca za što konkretno? Gubitke na Bliskom Istoku koje vuku već desetljećima ili samo najnovija zbivanja oko američke ambasade u Iraku?

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@posmatrač

Proizlazi da Rusima i njihovim obavještajcima više vrijedi Erdogan nego general Suleimani. Međutim, cijela priča s generalom Suleimanijem ima sasvim drugu dimenziju od klasične “likvidacije protivnika”, a Iranci su sve samo ne “obezglavljeni i izbezumljeni”.

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije

@shumadinac- Ne bih se složio. Iako ima komentara tipa Iran i SAD su već odavno u ratu, nisu, bar ne službeni ni vojno. Bude neka provokacija, sruši se dron ali ništa što se ne bi moglo popraviti ili što bi nepovratno pošlo po zlu.
Mislim da u ovoj priči nema Izraela niti njegove tajne službe. Da je htio ubiti generala Izrael je to mogao desetak puta u proteklih par godina. Bio je nekoliko puta u Siriji, Izraelu gotovo pod nosom, znali su novinari pa kako ne bi znala jedan od najboljih tajnih službi. A nisu ga ni pokušali ubiti. Zato jer se to ne radi barem ne u mirnodobskim uvjetima. Izrael će rado eliminirati vojne zapovjednike onih skupina koje smatra terorističkim ali prema armiji, pa bila to i neprijateljska, se odnosi s respektom. Kada su ubijali, doduše nepotvrđeno da su to baš oni, građane Irana bili su to stručnjaci iz oblasti nuklearne energije a ne vojni zapovjednici. Ako su znali što Trump planira vjerojatnu su ga pustili da se zaleti, oni ništa time ne gube a SAD snosi sve konzekvence. Lukavo.
Mislim da Americi ne odgovara veliki rat. A malim je nemoguće poraziti Iran. Danas neki vojni analitičari kažu da je za kopneni rat Amerima potrebno više od milijun vojnika. To košta. I vrlo je teško objasniti razloge rata obiteljima kad im stigne sanduk pokriven zastavom. Zato je najvjerojatnije da će obje strane, nakon “oko za oko”, pokušati smiriti situaciju. Barem za sad.

Derim
Gost
Derim
8 mjeseci prije

Ne razumijem zašto mislite da će američka vojska ratovati u Iranu (ili bilo gdje) prije nego raketama i avijacijom potpuno unište sve vojne kapacitete i infrastrukturu? SAD odavno ne pokušava tako ratovati a Iran je nemoguće okupirati i imali bi situaciju kao u Afganistanu ili i goru. Cilj je dovesti na vlast marionetsku vladu i učiniti ih ovisnim o SAD. To su uradili u Iraku ali im je Iran poremetio planove.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Nisi me shvatio Piretis, ja ne tvrdim da je akciju realizovao Mosad, oni su završili smo obaveštajni deo jer imaju mnogo bolju mrežu na terenu (pogledaj dokumentarni film “The gate keeper”). Ovo su izveli Ameri a danas su i nastavili da bi dodatno “motivisali” Irance.

Tačno je da je Mosad sve vreme (manje-više) znao gde je Sulejmani ali bi bila ludost da samostalno krenu. Isto tako, u ovom ratu Ameri ne bi slali znatne kopnene trupe – to je posao za vojsku Izraela. Da li Amerima odgovara rat? Oni već kasne sa njim ako žele da zaustave konkurente dok se nisu previše razvili. A da li žele da ih zaustave? Nešto ne vidim želju Zapada čak ni da priznaju mogućnost da izgube povlašćenu poziciju…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije

“… to je posao za vojsku Izraela …”
Eh kolega….
Mislim da tzv “vojska Izraela” jeste najslabija karika u Rotschildovom Cionu.
Naprosto, vijekovi vjerske indoktrinacije o “izabranom narodu” sa jedne strane, a insistiranje na iskljucivo “ovozemaljskom zivotu” – pravi od Rotschildovog IDF najkukavickiju vojnu formaciju na BI.
Tzv IDF moze biti “dobar” iskljucivo uz podrsku ogromne armije goyima (ovde placenicka banda zvana US army), te u spletkarenju tj u “tajnim akcijama” jer zidovi su istorijski – najbolji spletkari uz zelenastvo koje im je propisano Torom. (Upravo su slika i prilika njihovog zlobnog “elohima” (za budalaste hriscane “boga”) JeHoVe.

Dakle vojska koja iskljucivo ima materijalizam kao ideologiju (sve je ovdje i sad) – nema apsolutno nikakve sanse sa vojskom koja se bori za “vise ciljeve” i vise je nego spremna umrijeti u borbi za to.
Jedini problem Arapa (muslimana generalno) je da su im upravo izraelci preuzeli centar islama (tzv KSA je cionisticki entitet kao i Izrael) – te da nisu bili u mogucnosti organizirati se vojno na visem nivou.
Upravo tu je general Sulejmani odigrao kljucnu ulogu!
Danas je ne samo iranski Quds izuzetno obucena i visoko motivirana vojna formacija, nego caj je i Libanonski Hezbolah toliko spreman, da licno mislim da bi u otvorenom sukobu (bez idiotiziranih goyima iz US Army) bio u stanju totalno pregaziti Rotschildov zlocinacki entitet.
Pa u onom kratkom zadnjem ratu – upravo su trecepozivci (!) Hezbe – bukvalno razvalili samouvjereni IDF.
Mozemo samo zamisliti, sta bi se sa cionistickom vojskom desilo da su elitne jedinice Hezbe preuzele napad!
Dakle – tzv IDF – beskorisna, kukavicka (ipak lazljiva i pakosna) cionisticka laz. Oni ca ni Palestinske formacije u Gazi nisu u stanju pobijediti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Setite se Brke von DeZ….posle njega borba nike stala…..
Elem….kopiram jedan izuzetan komentar…
“Svi ste totalno poludeli, SAD Iranci, Saudijci, Rusi Kinezi Izrael. Svet drhti od totalnog haosa i rata. Svet u koke mozemo da imamo mir i blagostanje koje civilizacija nikada nije uzivala i imala. Ali posto je to izgleda odredjeno samo za elite svih boja i naroda, onda im je obican covek suvisan, sem ako nije rob i podanik. Ovo je samo jedan u nizu koraka ka opstem svetskom nasilju. Posto globalnih ratova nece biti, jer niko nece da se zeza sa nuklearkama Rusije Ameriie Kine itd itd.
legolas…. “

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“SVI ste totalno poludeli, SAD Iranci, Saudijci, Rusi Kinezi Izrael” – da li je pošteno Siniša ovako SVE izjednačiti? Iako humano zvuči, da bi se našli u istoj ravni ovo je abolicija onih koji potpaljuju i optužnica onima koji gase. Ne kaže se džabe da se đavo krije u detaljima. Nema napretka dok svako ne dobije ili bar bude kategorisan po zasluzi.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Pravićemo mi molera brku od blata…

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Kopirao sam veoma dobar i neutralan komentar,naravno da nije pravedno to šta si rekao ali vjerujem da su ovo riječi naivnog pacifiste.
Greh Rusije je što neće da se preda, a ima snagu i znanje da se odbrani.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Rusija je bila na kolenima padom zida, misliš da se oduprela tada, sačuvala se i sad vodi svoju politiku?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Upravu si, pala je tada i posle toga još najmanje dva puta ali je opstala…fora je u dualnosti Ruske elite, jedna rusija je bila opsednuta sa zapadom i Rusiju je davala na pladnju a druga Rusija patriota je u tišini i tajnosti radila na očuvanju Rusije i tajni Ruskih dostignuća pa imamo ovakva iznenađujuća dešavanja. Ubijeđen sam da nemju istog gazdu.

Oportunista
Gost
Oportunista
8 mjeseci prije

Allah rahmetile

Dawor
Gost
Dawor
8 mjeseci prije

Oportunista …..alah ne postoji….isus ne postoji…..buda ne postoji……manitou ne postoji……hoćemo još??

FATIH
Gost
FATIH
8 mjeseci prije

NE SERENDAJ CAFIRE!!

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Statistički ni ti ne postojiš ..

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Odina si zaboravio! Da li on postoji!?

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Hogar bez njega ne bi ništa osvojio, opljačkao

Klemmpo
Gost
Klemmpo
8 mjeseci prije

Kako manitou ne postoji eno svaki dan šoder razvlaci po savi

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

hahahahaaha

Srbija postoji
Gost
Srbija postoji
8 mjeseci prije

Za veliku Srbiju

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

ovo perzijanci nikako nisu smjeli dozvoliti jer sad Svjetski Golijat vec u startu 3: 0 vodi.

Sardelino
Gost
Sardelino
8 mjeseci prije

Greška iranaca, Nisu shvatili koja je granica podlosti cionista I njihovih američkih sluga,
Odnosno, nisu shvatili da ta granica I ne postoji

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Nelupetaj káď ničem nerazumis

Marshal
Gost
Marshal
8 mjeseci prije

Milane jesi ti neki ludjak ili sta ?
Ponavljas ko papagaj….niko nista ne razumije osim tebe.
Hajd odjebi sa tom svojom pricom.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Milanče, izvoznik i prodavač ćeške magle na veliko i na malo naziv firme: “Češko maglicko exp. CO”

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Podlost postoji na obje strane i jako je teško razlučiti što je to “podlost” i gdje ona graniči sa vrhunskom osposobljenošću obavještajnih službi, koje i postoje da odrađuju ovakve zadaće, i to je jako dobro znao i sam Sulejmani inače bi doma gojio pistacije!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

E to je istina Jack.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

pazi đekija kako fino priča danas, bez naglaska i izigravanja lokalca, ma bravo.
Podlost je veoma lako razlučiti od profesionalnosti, ako imaš normalne moralne stavove. Ako nemaš, po definiciji si podlac i nemaš što razaznavati. Sad trči nazad u kućicu i zaboravi na pistacije. Za tebe ide sendvič od juče.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Nosonje je lako prepoznati po nadmenosti Ivo.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

i po tome i po odsustvu emocija bilo koje vrste. Definitivno drugi svijet, vrlo mračan. Nije ni čudo da ih nitko ne voli. Ama baš nitko.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Emocije odstranjene u petom danu od rođenja sunečenjem a jarmulka je tu da pokrije konekciju sa onim gore da se uzemlje za onog dolje.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Opak si, majstore. Misliš da je istina to za jarmulku ili se zahebavaš? 😏

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
8 mjeseci prije

Pročitaj Istarhova i Udar Ruskih Bogova, imaš u PDF-u, ali pročitaj bar tri puta. Meni koji sam već upućen nije trebalo. Naravno pitanje je tko je on i zašto je to opisao na takovi način, možda da usmjeri ruse u podjelu to jest da jedna struja ode u stara slavenska vjerovanja koja su u odnosu na ovo monoteističko prirodnija i po meni bolja. Ako si vjernik nemoj čitati, nečeš to moći svariti. Interesantno je da se klorofilnih to jest islama nije zakačio.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq@ kolega, Ivo@ će pokušavati svim sredstvima manipulacije pridobiti istomišljenike, tako da bolje ta svoja sunečenja zadržite za sebe, jer nije on apsolutno nikakav humanista u stvarnosti..
A ti ako si pametan, shvatiti ćeš poruku.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

haha e baš ti Ivo@ znaš što su emocije..
Ti jako dobro znaš kakve psihičke probleme pa čak i odsustvo empatije ti imaš i ne pripisuj drugima za svoj emocionalni hendikep, a drugo opet kažem JACK je jedna osoba , a x@y sam ja, druga osoba.

Da ti napišem još neki detalj o tebi da shvatiš da govorim istinu i da znam tko si?

Zato prestani druge pozivati za svoje psihičke probleme.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Kažu da slabom kujcu i dlake smetaju, hehehe!

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Jack

“Podlost postoji na obje strane i jako je teško razlučiti što je to “podlost” i gdje ona graniči sa vrhunskom osposobljenošću obavještajnih službi, koje i postoje da odrađuju ovakve zadaće, i to je jako dobro znao i sam Sulejmani inače bi doma gojio pistacije!”

Slažem se. Dakle, general Suleimani je predobro znao i tko mu je odan, i tko mu je suparnik, i tko mu je protivnik, i moguće zamke i zasjede na terenu. To će reći da – ako je doista ubijen – on je odlučio da ih neće spriječiti. Teza da su ovi to mogli kad su htjeli “ne pije vode”.. jer je njegova karijera preduga i preznačajna da bi bila tek puka slučajnost. Baš kao i ovaj napad na konvoj!

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Pokoj mu duši.

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije

Sve je to u redu. Genijalan strateg i vojnik a okliznuo se o koru od banane. Osnovni koncept suverenih država temelji se na principu da su ambasade neotuđivi dijelovi teritorija na području drugih država. Stoga ih najčešće napadaju paravojne organizacije, a suverene države peru ruke. Da je gledao izloge u Bagdadu bilo bi ubojstvo, da je bio bilo gdje drugdje bilo bi ubojstvo. A on se od svih mjesta na svijetu, kao ovlaštena osoba jedne suverene države nalazio uz vođu pokreta koji je upravo napao ambasadu druge suverene države i sve to javno priznao. Ukratko, kora od banane. Ne samo da je ubijen, nego je ključni dokaz da je Iran stajao iza napada na američku ambasadu. Rusi tu ne mogu ništa. Kinezi tu ne mogu ništa.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ne lupetaj budalaštine.

acrobat
Gost
acrobat
8 mjeseci prije

I šta bi bilo drugačije da je ubijen negdje drugdje, u prodavnici u Libanonu npr, – Amerika bi bila kriva- jelde! I snosila bi iste posljedice kao što snosi posljedice za agresiju na gomilu država.

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije

Pogrešno. Problem je u percepciji javnosti u USA. Za svjetsku javnost ih boli briga. Sad se već nadzire vrlo pažljivo izvezeni scenario. Ovo je planirano najmanje godinu dana. Nikada nisu planirali napad na Iran, jer je iranska slaba točka Irak. U Iraku se Iran kompromitirao kod arapskih siita, kurde nema na svojoj strani i ostale su mu samo ideološke proiranske paravojne formacije. Ameri su prvo osigurali sirijski bok ostavljajuci dojam slabosti. S druge strane Irancima ističe vrijeme u Iraku i zbrzali su sa istjerivanjem Amera. Sulejmani je stašno podcjenio Trumpa i dozvolio mu, ne samo da mu Trump odsječe glavu, vec i da spasi svoju.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Podcjenio krampa lutku cionističku, hahaha

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Prilično točno i logično razmišljanje!

PaJo
Gost
PaJo
8 mjeseci prije

Ta cijela prica oko njegove smrti je meni ko iz crtica scenarij…

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

dijelovi 82. zračno-desantne divizije su poslani u Kuvajt isti dan kad je bila opsada ambasade u Bagdadu a u Reaganovim planovima iz osamdesetih godina upravo je bilo predviđeno slanje 82. zračno-desante divizije za upotrebu protiv ciljeva u Libanonu i Iranu, to znači dvije stvari, prvo da su SAD dok je trajala opsada ambasade već znali za kretanje Soleimanija a drugo da twitteraš i njegovi savjetnici ne trebaju izmišljat nikakve nove planove jer su planovi o upotrebi jedinica protiv Irana davno doneseni još u osamdesetima, čak i upotreba istih jedinice, samo ih predsjednik SAD-a treba odobrit a twitteraš je očigledno odobrio i upotrebu vojne sile protiv Irana, sad može Milanče govoriti da je sve to slučajno ali on je prodavač piva i sluša babske priče a globaliste nije ne vidio

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Javio se praví stratég globálně politike kojí svému Tome razumio Kao Moja pokojná baba..nelupetaj o svému Tome káď pojma nemáš..ti si jedná naivna veliká ovca kojá pojma o globalnoj politici nemáš..takvih Kao ti je na stotine milioná..

Miki maus
Gost
Miki maus
8 mjeseci prije

Mile Globalovic, nemoj se uzbudjivati. Nemamo sve kontakte sa Globalistima da znamo prave informacije i jos ti neces podjeliti nijedan info sa nama! Daj nam reci neki info! Nemaora biti krupna stvar, npr zasto su sprjecili Avu Karabatic ( moj favorit) u prikupljanju potpisa za presjednicku kandidaturu?

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Moše se nadahnjuje uradcima generala Petrova na juciobito, ima ih desetak, vrijedno štivo, ja proučio davno.

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Za tvoji informaciju buřt,sulejmani nije ubijena,to je své falsh flag, provjereno od málo jacih izvora něgo sto ti imas i pojedini novináři mediji.Dalje budite naivně ovce kóje vjeruju svému sto mediji píšu.

Znaju ko sam
Gost
Znaju ko sam
8 mjeseci prije

Regan i liberalna bratija. 🙂

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Žao mi je Irana, ali nek se vrši volja Alahova i nek dobije ko je što zaslužio!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ne lupetaj, đeki. Kuš u kućicu, odmah!

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Suljo

Ne trolajte!

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Novináři Logicno dobro provjerite sto je informacija a sto dezinformacija oko ubistva generála.Za své vás najnovije informacija od jako dobrou izvora dá je na mjestu ubistva pronájem samo prsten generála.Sto značí,to sú odradila obavjestajna službě Irana rádi odredjenog cilja a vecina medija naletjeli na minu.Znaci,opět dezinformacije kóje pojedu vecina naivníh citatelja.Ali konacni cilj je odpis amerike sá podrucja bliskog istoka i jacanje irana Kao novog globalnog centra upravljanja.Obavjestajne službě dá globalistima odradila super posao..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Sahar.ir javlja da jeste.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Milancz; Ti i ja slavimo u maju promjenu ruske zastave u crveno, kako si prognozirao, ostalo nije vazno.

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

De si milanče, šta terapija prestala??

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

Milanče opet ti sa suludim teorijama, nisi objasnio zašto šalju zračno-desantne jedinice? protiv koga? u svim planovima slanje zračno-desantnih jedinica znači da se spremaju djelovati protiv iransko-iračke IRGC infrastrukture

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Koje desante,stvarno stě ví naivne ovce kóje vjerujete svému sto novine píšu..nemá cjenu dá vám o Tome raspravljati jer vecina věže o globálním sistemima upravljanja nemá.

Šule
Gost
Šule
8 mjeseci prije

Daj bolesnik i ti i tvoji globalisti u svakom komentaru koji je tebi idiot dao knjigu o nekim globalistima o kojima godinama tu pričaš a nemaš pojma o politici osim o pivu KRUŠOVICE i onom mostu u Pragu gdje se slikaš sa kipovima.Izrael je sretan jer je ubijen jedan od njihovih najvećih terorista i sad mogu samo čekat reakciju NAVIJANJA,PALJENJA ZASTAVA,URLIKANJA i sl…SAD neoprašta smrt svojih vojnika,civila i sl..oni odmah uzvraćaju žestoko i što viši čin u vojsci to pogodnija meta.Sad je koalicija spremna za riješenje B.Istoka na duži rok…

Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Jde Sule cuvaj ovce,káď věže o ničem nemáš..nemáš pojma kako se upravlja složením globálním super sistemima, kako se to rukovodi.Moras znáti úlogu globalista..americká drzavna elita je otpisana,to ti Mora bití jasno..onak tko ide u direktan sukob protiv globalista a nemá pojma o globálním upravljanju u svijetu,toga globalisti likvidiiiraju bez problema.Rusiji pojedina elita je toliko glupa dá je před likvidaciju,Putina globalisti trebaju jer jediní covjek u globalnoj politici kojí Tome razumi, globalnom sistemu upravljanja,dá nerazumi odavno Bi za maknuli.Sule,još jednom ti kazem dá si naivna ovca kojá věže nemáš o Tome.,nemáš nití Čes káď imati.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Nije to za Iran nešto pretjerano novo iako istina dugo se to nije dogodilo. Znali su ovako podmuklo ginuti vojni ili politički stratezi. Podsjetit ću na sedmi tir kada je gotovo čitavo državno vodstvo obezglavljeno ili kada je ubijen Čamran ili kada je MEK smaknuo ratnog heroja Širazija ili kada je u Siriji poginuo Hamadani. Ljudi poput njega su odabrali mučenički život kao i fatalistički koncept žrtvovanja za višu stvar. Ondje se više isplati umrijeti, to jest živjeti kao mučenik (jer oni ne umiru) nego biti običan civil. Malo sam trivijalizirao ali za njih je to normalna stvar za koju vrijedi živjeti. Zapravo, taj šijitski islam se zapravo temelji na mučeništvu.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Nemjerljiv je njegov uticaj na formiranje I jacanje svih siitskih skupina zbog generalizacije I sjedinjavanja akcija I zadataka protiv koalicije usa,ksa,Izrael. Pravi patriota I vojnik u sluzbi zastite interesa svoje zemlje,sunarodnika koji trpe teror i sigurno covjek koji je ili osujetio ili direktno unistio mnoge planove pomenute trojke,dugo im je bio na nisanu I mislim da ce Iran,Irak(na njegovoj teritoriji je izvrsen napad) morati odgovoriti na ovaj klasican atentat.Treba samo biti pametan kako a da se ne izazove opsti haos a bojim se sve je blizi…

FATIH
Gost
FATIH
8 mjeseci prije

RAHMET DUSI CASNOM GENERALU!!

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

La Illah Illa Allah – لا إله إلا الله – أحمد بوخاطر … Nema Boga osim Alaha

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Suljo

Allah je na arapskom Bog; to je imenica, a ne osobno ime. Drugim riječima, to što ste napisali u prijevodu znači “nema Boga do Boga”, s čime bih se mogla složiti iako nisam Muslimanka 🙂

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Pa različiti narodi su imali i različite bogove: Grci, Posejdona, Zeusa Afroditu itd: Rimljani Jupitera Marsa, Apolona itd i na to je vjerovatno mislio Prorok, kad je rekao da nema drugih bogova osim Alaha!

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Suljo

Slažem se da je jedan Bog i da čovjek ne bi trebao vjerovati u druge bogove (Posejdona, Apolona, itd.). Međutim, nije mi jasno zašto koristite imenicu na arapskom jeziku (Allah) kad za nju imate istoznačnicu na svom jeziku (Bog)? Jer riječ “Allah” na arapskom jeziku ne znači osobno ime, nego je to generički pojam za Boga i svi vjernici koji mole na arapskom koriste riječ “Allah” neovisno o vjerskom opredjeljenju. Dakle, Allah nije arapski pojam vezan isključivo uz islam, nego uz vjeru u Boga općenito.

(Druga stvar je, primjerice, sa Sinom Božjim koji se na arapskom naziva Issa, a mi ga zovemo Isus. To je osobno ime.)

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Ne znam Kora, tako me je moj Ođa naučijo, tako i ja svoju djecu učim, i svi drugi tako govore. Alah za mene znači Alah i ne mogu zamislit, da to bude nekakav “bog”.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Rekao sam da u komentaru na tekst o napadu na americku ambasadu da ce Ameri odgovoriti,ali ovako zestoko,nisam ocekivao…sad je red na Iran I Irak,vidjecemo sta je njihova reakcija

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Nakon atentata kojeg su američke snage izvršile na iranskog generala Kasima Sulejmanija, zapovjednika elitnog odreda „Kuds“ Revolucionarne garde Irana, za njegovog nasljednika izabran je general Ismail Kaani.

Iranski vrhovni lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, postavio je generala Kaanija na mjesto zapovjednika odreda „Kuds“, danas.

U obrazloženju svoje odluke, Hamenei je napisao da je Kaani bio jedan od najistaknutijih komandanata za vrijeme odbrane Irana od iračke agresije, te da je godinama služio u odredu „Kuds“ pored šehida Sulejmanija.

Kaani je prethodno obavljao dužnost zamjenika generala Sulejmanija, a bio je član Revolucionarne garde Irana od samog njenog osnivanja.

mane
Gost
mane
8 mjeseci prije

amerika je odavno pokazala ko je i sta je.iran je to pokazao u bosni.daleko im lepa kuca

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Baš tako…

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja
8 mjeseci prije

Odakle ispaljena raketa ??? Dron ili..?

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Izgleda zrakomlati.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Prije će bit “Vrtoleti”

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
8 mjeseci prije

Bravo Babiću legendo.

gost
Gost
gost
8 mjeseci prije

Nadam se da će sada Iran biti dovoljno pametan da ipak dopusti Rusima vojnu bazu. Sami su si krivi. Sjeti se kako su se bunili da Rusi koriste avio bazu na njihovom teritoriju. E pa evo im sad.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Doista značajna ličnost kojoj tri države duguju sigurnost i slobodu.

Iko
Gost
Iko
8 mjeseci prije

Mislim da bi suludo bilo od strane Irana pokretati neke vece ofenzive bez obzira na opremljenost vojske. Dovoljno bi bilo ispaliti nekoliko dalekometnih projektila na americke baze u iraku .

Erdogan kao najbolji
Gost
Erdogan kao najbolji
8 mjeseci prije

general Turske bice sretan da pobjedi bliski istok i prosiri svoj sultanat

Šule
Gost
Šule
8 mjeseci prije

Iranci od sad pamet u glavu i neubijat SAD civile i palit ambasadu i sl,nisu to RUSI koje svi šamaraju i provociraju za jednog ubijenog Amerikanca ode 100 Iranaca i koji viši zapovjednik-zato urličite,palite zastave paradirajte sa maramama oko glave ali pucati nesmijete…

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ne brini šulenberg, neće. Koliko sam ih razumio, pucati će direktno po naredboodavcima zločina, što znači briši u sklonište i ti i tvoji. Glavni udari na centre zla će vjerovatno biti iz libanona i nešto iz pojasa Gaze, kako se priča.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
8 mjeseci prije

svaka cast gosp. babicu za ovaj istrazivacki rad i ovoliko traganja za istinom.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
8 mjeseci prije

evo nesto veceras skinuto sa webs gdje jedan visoki us crusaders knight templar sad penzic admiral weslay clark kaze:
Kao podsjetnik: ratovi se planiraju mnogo unaprijed. sjedinjene države su agresor i čine sve što mogu kako bi isprovocirale Iran. Američki general Wesley Clark -US vojna strategija: ratovi protiv Sirije, Libije i “u konačnici Irana”

Cvicoka
Gost
Cvicoka
8 mjeseci prije

A SAD su nam najvažniji strateški partner!?!?
Najveći zločinci u povijesti čovječanstva… Nadam se i vjerujem u njihov KRAJ ma kakve posljedice bile… Dosta ih je više
Generalu počivao u miru

FATIH
Gost
FATIH
8 mjeseci prije

El-FATIHA ZA DUSU VELIKOG GENERALA!!💚💚💚💚

Ruben
Gost
Ruben
8 mjeseci prije

Tko se mača laća od drona pogiba

alfa33
Gost
alfa33
8 mjeseci prije

Već se sprema Vrdoljak za snimanje filma,samo čeka da bude gotov scenarij. I moraju čekati da Višnjiću naraste brada,a već imaju i lokacije,glinica kod Obrovca,pa Željava aerodrom i na kraju brod Galeb kad bude gotov..

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Potvrđeno da je Suleimani bio u zvaničnom najavljenom posjetu Iraku, kad je na njega izvršen atentat. Da ne bilo zabune oko njihovih namjera, danas su ameri bombardirali još jedan konvoj iračkih PMF snaga kod Bagdada, i ubili još nekoliko zapovjednika.

U prijevodu: američki ratni psi dobili su nalog da zarate i sa Iranom i sa Irakom. Nalogodavac je odavno poznat, i ne sjedi u washingtonu.
U principu logičan potez za anglocioniste – uskoro bi ih irački parlament proglasio nepoželjnima i naredio im da napuste zemlju, što bi ih i zvanično učinilo okupatorima. A ukoliko napuste irak, ne mogu više opstati u istočnoj Siriji i sve se ruši, što se zionističkih planova tiče.

Uskoro slijedi iranska odmazda, nakon nje američki udari po Iranu i opći rat. S obzirom da je za nalogodavce trenutno najopasniji protivnik Hezbollah, vjerovatno slijedi i američka intervencija u Libanonu, koja će uključivati i iskrcavanje marinaca. Crne vreće će biti određeni problem, ali svakako će se ići na to da u uličnim borbama ginu goji, dok će se izrahell ograničiti na subverziju i zračne udare.

Ukoliko se rusi ne umiješaju u rat i ne pomognu Iranu u maksimalnoj mjeri, onda potpisujem Subaruovu tvrdnju o nosferatuu u Kremlju.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
8 mjeseci prije

Ostaviti neobranjenu statešku točku za Moskvu i Peking ima samo jedno objašnjenje a to je tvoja zadnja rečenica.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Govoriš gluposti! Jel” ti znaš, da to znači neposredni sukob dvije nuklearne sile, jedna ima nepregledni broj Trajdenta koji vrebaju iz morskih dubina i predstavljaju vrhunac pouzdanosti i preciznosti, što se tiče raketne tehnologine, a Rusi imaju neke prastare rakete na tekuće gorivo za koje nisu sigurni hoće li izletjeti ili eksplodirati unutar podmornice ili silosa i imaju tek manji broj raketa tipa Bulava, koje također vole otkazati a njihov “slavni Avangard” je tek u manjem broju uveden u naoružanje i predstavlja neku dosad neprovjerenu novotariju isto tako nepredvidivog ponašanja i da oni reskiraju sukob s prvorazrednom vojnom silom koja ih šije u svim parametrima!! Nema teorije, da oni i pomisle na to da se suprostave Amerima zaradi tamo nekih kozoheba koji im zapravo ništa ne znače!

biće TURSKA
Gost
biće TURSKA
8 mjeseci prije

bliski istok biće Turski

Suljo
Gost
Suljo
8 mjeseci prije

Preko Save pliva guska, ova zemlja biće turska!

Bogec
Gost
Bogec
8 mjeseci prije

Koliko vas je ovdje pisalo kako su Izrael i SAD idioti koji ne mogu više ništa Hezbolahu i Iranu??? Čitao sam mnoge tekstove i komentare na portalu, ne daj bože da netko napiše nešto kontra mantre da su SAD i Izrael u totalnom rasulu, a Kina, Rusija i Iran postaju ravnopravne Amerikancima. Na kraju ispada da je Iran dobio vruću šamarčinu, a Kina i Rusija gotovo da nisu beknule… Tog generala su izdali njegovi ljudi (kako bi ga tako lako ubili?), lik se naslikavao i davao intervjue, doslovno je izazivao nevolju. Nažalost, ovo je tek početak sranja, onaj manijak iz Bijele kuće je doslovno naredio smaknuće generala druge države i preko ovako nečega nitko ne može prijeći – zamislite da iranski dron ubije američkog generala u susjednom Meksiku…

kremit
Gost
kremit
8 mjeseci prije

Šta radi protuzračna obrana ????

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
8 mjeseci prije

Pa Irak to nema, to je tako da bi mogli raditi što žele poput ovog potonjeg.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
8 mjeseci prije

Sta reci …sammo da kazem po ko zna koji put …teroristicko genocidna tvorevina u kojoj vladaju satanisti i ovaj put svijetu normalnome pokazuju sta su i ko su oni ustvari.Nema sumnje da ce Iranci nastojati sve od sebe dati da ce uzvratiti…samo je pitanje kada,gde i koliko….pa opet Jovo nanovo…i tako sve dok se satanisti ne odluce da frljaju i bacaju one stvarcice sto su ih prvi i jedini u istoriji bacali na Hirosimu i Nagasaki.
A onda bi mogli i evropljani i svi sirom svijeta da platimo zlo satanista.

Esko
Gost
Esko
8 mjeseci prije

Terorističko govno dobilo sledovanje

Marcijam
Gost
Marcijam
8 mjeseci prije

Amerika ce Izdati Izrael!

Time for the second seal to open as wars will increase

Saturday 10 March 2012 15.30 hours
My dearly beloved daughter it is time for the second seal to open as wars will increase and spread.
The avenging dark angel comes from one source My daughter and these wars are all connected.
They did not happen because of regional unrest they were planned by the west.
These wars have been ignited, deliberately, in order to control and many of these nations are painted as demonic with lies spread
about their political leaders.
Children these wars have been cunningly set up, all at once, the objective being to remove leader after leader.
Peaceful solutions will be presented and applauded but they are false.
You, My children, are being deceived.
Rumour of war is just that – rumour. How do rumours start? Who starts them and why?
Why do you think so many countries became embroiled in these wars at the same time?
This was not a coincidence.
There is a plan being organised by the Anti-Christ to control and conquer these nations who have rich resources.
Once they control these countries they will become very powerful.
As these wars increase and become wearisome then the antichrist will make himself known as the peaceful negotiator.
Few of you are being told the truth because of the control that the antichrist and his organisations hold in the world of
communications.
Pray now as the wars will increase so as to render their plans impotent.
Know that Israel, so influenced by the west will be rejected and betrayed by the US when they least expect it.
It will be then that the holocaust I speak of will take place.
Pray, pray, pray for the people of Israel who will continue to suffer for their sins until My Second Coming.
Your Beloved Jesus

Book of Truth

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
174
0
()
x