fbpx

Život generala Suleimanija – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  

Qassem Sulejmani – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  

Ovaj intervju sam preveo i obradio još u ožujku 2015. za blog AMSI, koji je u međuvremenu ugašen, ali je materijal srećom ostao sačuvan. Danas, na dan likvidacije generala Qassema Suleimanija od strane američkih okupacijskih snaga u Iraku, ovaj intervju vraćamo u bespuća interneta kao sjećanje na čovjeka koji je cijeli život proveo na bojnom polju, uvijek prvi u borbi za svoju domovinu, njezin suverenitet, ali i za slobodu drugih obespravljenih i poniženih naroda Bliskog istoka.

General Qassem Suleimani: “Raj je tamo gdje traje borba za domovinu!”

Iranski general Qassem Suleimani, zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, čovjek je protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije, a desetak obavještajnih agencija je bilo spremno platiti milijune dolara za informaciju gdje se točno u određenom trenutku general nalazi. Prije nekoliko godina je The Guardian pisao „kako tajno luta po Iraku“, ali se onda sve češće pojavljivao na bojištima Sirije i Iraka. Osobno je upravljao kampanjom oslobađanja iračkog grada Tikrita kojeg su tada zauzeli militanti takozvane „Islamske države“.

Qassem Suleimani, legendarni zapovjednik iranskih Quds snaga, cijeli je život posvetio jednoj svrsi, da zaštiti Iran i ideale Islamske revolucije i postao je jedan od najutjecajnijih ljudi na Bliskom istoku. General je uživao puno povjerenje vrhovnog vođe Alija Hamneija. U formiranju iranske vanjske politike sudjeluje puno ljudi, ali je njegov glas u nekim pitanjima bio od presudne važnosti. Bio je i glavni zapovjednik najučinkovitije iranske obavještajne agencije, a Quds snage je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim izazovima geopolitičke prirode.

Njegove osobne vrline su predanost Islamskoj revoluciji, asketizam i odbacivanje luksuza u svakodnevnom životu. No, glavna stvar je da se upravo pod njegovim vodstvom ranih 2000-ih počela razvijati „Osovina otpora“ Sjedinjenim Državama i cionističkoj ekspanziji na Bliskom istoku, koja za sada uspješno odolijeva politici Washingtona, Rijada i Tel Aviva.

Quds snage su važan instrument iranske vanjske politike, a po svojoj primjeni bi se mogle usporediti s nečim kada bi se u jedno stopile američka Središnja obavještajna agencija (CIA) i američke Snage za specijalne operacije (SOF).

Od 1979. godine su Quds snage svoje aktivnosti usmjerile na sabotiranje operacija neprijatelja Irana i širenje vojnog i političkog utjecaja Teherana u zemljama Bliskog istoka.

Dobro je poznato da svaka revolucija nešto vrijedi samo ako se može obraniti. Bilo je potrebno stvoriti učinkovitu obranu i na „udaljenim mjestima“, a ne samo unutar granica Irana i regije. Bilo je potrebno stvoriti obrambeni mehanizam koji odgovara ekonomskim prilikama Islamske Republike i koji bi mogao postati učinkovito sredstvo za zaštitu od američke agresije i njihovih regionalnih saveznika.

„Nitko u Teheranu u početku nije razmišljao o stvaranju Osovine otpora, ali su tome doprinijeli događaji koji su uslijedili. U svakom slučaju, Suleimani je bio pametniji, brži i bolje financiran od bilo koga drugoga u regiji. On nije propustio ni jednu priliku u izgradnji bloka otpora i do svog cilja je došao polako, ali sigurno“, kasnije će napisati jedan zapadni diplomat.

Tko je bio Qassem Suleimani i zašto je uvijek bio u središtu pozornosti američkih stratega? Činjenica da je dugo bio u sjeni i da je mnoge konce držao u svojim rukama mu je donijela nadimke „stražar Bliskog istoka“ ili „vitez tame”. Međutim, u početku je budući general isto bio mlad i nije se mnogo razlikovao od milijuna svojih vršnjaka.

“Svi smo bili mladi i htjeli služiti revoluciji”

Njegov mladenački san da se sveučilišno obrazuje se nikada nije ispunio. Dolazi iz siromašne seljačke obitelji iz pokrajine Kerman, koje većinom imaju male parcele zemljišta i koje u Iranu nisu imale mogućnosti za uspon na društvenoj ljestvici. U obitelji, koja je bila pritisnuta kreditom, morao je teško raditi na farmi svog oca.

„Ako se nismo brinuli o svojim očevima, noću nismo mogli spavati“, piše u svojim memoarima.

Qassemu je bilo tek trinaest godina, ali je kao odrastao muškarac odlučio kako je na njemu red da pomogne obitelji. Mladi Qassem i njegov prijatelj i rođak Ahmad odlaze u glavni grad pokrajine na posao.

„Imali smo samo trinaest godina, bili smo mršavi i slabi. Gdje god smo došli nisu nas gledali kao na prave radnike, sve dok jednog dana nismo dobili posao na gradilištu i plaću od dva tumana dnevno“, rekao je general.

Uspio je zaraditi potreban iznos da vrati dug, ali se on i Ahmad nikada nisu vratili kući. Qassem ostaje u gradu i radi u lokalnom poduzeću za pročišćavanje vode. Postaje prvi predradnik, a zatim pomoćnik inženjera. Čita knjige i ide u teretanu, ako se nadstrešnica s tri zida i nekoliko utega teško može zvati „teretanom“. Tri četvrtine plaće svaki mjesec šalje obitelji i vodi duge razgovore o tome što je potrebno za jedan uređen život.

Ne čudi da je od prvih dana Islamske revolucije Qassem Suleimani uvršten u Korpus garde. No, njegov prvi zadatak u mladoj republici nije imao nikakve veze s uništavanjem kontrarevolucije i upućen je kako bi osigurao neprekinut dotok vode u Kerman i da u vihoru revolucije saboteri ne dirnu u svetinju na istoku, čistu vodu za piće. On sluša zapovijed i odlazi.

Prvi vojni zadatak

Sljedeći zadatak je već bio vojni. 1980. godine 23-godišnji pripadnik Iranske revolucionarne garde sudjeluje u suzbijanju kurdskog separatističkog pokreta, a istovremeno provodi pripreme za upis na sveučilište. Međutim, tada počinje rat sa Sadamom Husseinom koji je odlučio „podmiriti račune“ sa zakletim suparnikom u regiji – Iranom.

“Otišao sam u rat na petnaest dana i ostao do kraja”

Odlazi u rat kao stručnjak u uspostavi opskrbe vodom postrojbi iranske vojske na prvim linijama fronte. Nedostatak stručnog osoblja u tada mladoj republici je bio strašan i vlasti su ga pustile u „rat“ na samo dva tjedna, te posebno naglasile da će se nakon tog razdoblja vratiti na radno mjesto kao inženjer.

No, sve ispalo drugačije. Na početku rata su gubici među časnicima iranske vojske bili ogromni i mladi profesionalac s jednim od najmirnijih zanimanja čini vrtoglavu vojnu karijeru. Nakon tri godine od dolaska na front je već bio zapovjednik 41. brigade Iranske revolucionarne garde.

Smion i hrabar, ali u isto vrijeme hladan i proračunat, brzo je postao poznat u iranskoj vojsci, ali i među neprijateljskim zapovjednicima.

U to su mu vrijeme irački časnici dali nadimak „kozji lopov“, jer se iz svake uspješne izviđačke ili operacije sabotaže, duboko iza neprijateljskih linija, vraćao sa zatvorenicima, vrijednim informacijama, pa čak i živim kozama kao hranom za svoje borce. Iračanima je to u početku bilo smiješno, ali su ubrzo časnici Sadama Husseina poludjeli, jer su nakon izviđačkih operacija pod zapovjedništvom Qassema Suleimanija uvijek slijedile velike štete u vojnom smislu.

Na kraju je, umjesto da postane inženjer, postao vojni zapovjednik. Za razliku od tada prihvaćene tradicije iranskog vojnog napada „ljudskim masama“ on je pazio na svakog svog borca. Kada se 1985. vodstvo Iranske revolucionarne garde odvažilo na ofenzivu u području Shatt Al-Arab, koja će dovesti do velikih gubitaka, Suleimani je na sastanku časnika otvoreno rekao sve što misli o nesposobnom zapovijedanju i visokom vojnom vrhu. On je već bio ratni heroj i nitko ga nije ga kaznio, ali na kraju rata nije ostao u Teheranu. Poslali su ga u Kerman, nadajući se da će se mladi časnik tamo „malo ohladiti“.

Danas je pokrajina Kerman „raj“ za one koji traže fosile, paleontologe i prosperitetna gospodarska zona, ali je nakon iračko-iranskog rata bila jedna od najopasnijih pokrajina u zemlji, gdje su prolazili krijumčari, trgovalo se drogom i kojom je lutalo više naoružanih separatističkih skupina.

Međutim, najgora stvar je tada bila korupcija prisutna među lokalnom elitom, a posebno kada je tadašnji predsjednik Ali Akbar Rafsanjani proglasio „privatizaciju“.

Qassem Suleimani se očajnički borio protiv krijumčarenja droge i korupcije, osjećajući izravnu mržnju prema onima koje će Ali Hamnei kasnije nazvati „umornima od revolucije“, to jest onima koji su iskoristili priliku koju im je dala Islamska Republika za osobno bogaćenje. On se tada suočava s previranjima u zapovjedništvu IRGC, a protiv njega se pokušao organizirati atentat. No, sve to ga nije moglo slomiti.

A onda, u najboljoj tradiciji istočnjačkih intriga, njegovi protivnici 1998. snažno podržavaju odluku o imenovanju Qassema Suleimanija za zapovjednika elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde, nadajući se da će se nakon njegova odlaska iz Kermana „lakše disati“.

“Pronicljiv i zastrašujuće pametan strateg”

Teško je reći jesu li i uspjeli „lakše disati“, ali je početkom 2000-ih Suleimani postao prava „glavobolja“ za SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju. U to nema sumnje. Temeljito je reorganizirao Quds snage i učinio ih posebnom organizacijom koja objedinjuje obavještajne i specijalne snage, stvarajući jedinstvenu, bez pretjerivanja, globalnu mrežu agenata u svim šiitskih područjima u svijetu. Qassem Suleimani je u kratkom vremenu postao prepreka  posrnuloj američkoj hegemoniji na Bliskom istoku, a uništio je i mnoge planove Izraelaca i Saudijaca o vojnoj i političkoj dominaciji.

Desetljeće i pol je glavno bojno polje za zapovjednika Quds snaga bio Irak.

„Godinama prije nego što su prvi američki tenkovi ušli u Bagdad 2003. Suleimani je već imao mrežu agenata i posrednika u zemlji“, piše američki biograf iranskog generala.

Nakon američke invazije na tu zemlju, Qassem Suleimani počinje stvaranje „Osovine otpora“ Washingtonu i njegovim saveznicima, ali ne samo u Iraku, nego u cijeloj regiji. Njegov strateški cilj je tada bio maksimalno širenje iranskog utjecaja na Bagdad i brzo povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

22. prosinca 2010. James Jeffrey, tada američki veleposlanik u Iraku, te general Lloyd Austin, viši američki zapovjednik, iračkom narodu su uputili čestitku povodom  stvaranja nove vlade na čelu s premijerom Nurijem Al-Malikijem.

„Radujemo se suradnji s novom koalicijskom vladom, koja će promicati našu zajedničku viziju demokratskog Iraka“, stoji u pismu Jamesa Jeffreya i Lloyda Austina.

Međutim, sve je to bilo samo „lijepo naličje prljave igre“, jer u stvarnosti Suleimani bio taj koji je imao odlučujući utjecaj na formiranje iračke vlade.

Tadašnji irački predsjednik, Jalal Talabani, kasnije je napisao:  „Mi smo se smijali Amerikancima. Suleimani ih je potpuno nadigrao, a oni su javno sami sebi čestitali kako su uspjeli  formirati vlast.“

Qassem Sulejmani - Susret

Naravno, pobjeda Irana je izazvala bijes i Washingtona i Rijada. Bagdad nije stigao zacijeliti rane, a već se nazirala okupacija Damaska. Tada se „iznenada“ pojavila teroristička skupina „Islamska država“ koja se munjevitim ratom širila Irakom i Sirijom. Teroristi su bez ikakvih problema zauzeli Mosul, Tikrit i niz drugih gradova. Suleimani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Quds snaga doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se obrani Irački Kurdistan i sam Bagdad.

Kada je 2011. dobio čin brigadnog generala, Qassem Suleimani je krenuo u svoj novi „sveti rat“. Od tada su Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici Quds snaga, a često je i osobno vodio vojne akcije, kao onu kada je uložio nevjerojatan napor da se zaustavi ofenziva islamista prema Damasku, te 2014. „Islamske države“ prema Bagdadu.

Vojni uspjeh je postignut zahvaljujući činjenici da su Qassem Suleimani i njegovi savjetnici predložili saveznicima novu strategiju koja se temeljila na iskustvima sovjetskih trupa u Afganistanu. Umjesto zastarjelog načina ratovanja, oni su sirijske snage naučili kako provoditi napade s relativno malim skupinama posebno obučenih vojnika, čiji je zadatak fizička likvidacija terorista takozvane „umjerene oporbe“, militanata ekstremističkih skupina, ali i pripadnika lokalnih kriminalnih bandi koje građanski rat koriste za pljačku i nasilje.

S obzirom da si i snage takozvane „Islamske države“ primjenjivale istu taktiku, povećan je broj redovnih snaga u napadu i to se pokazalo učinkovitim u onim slučajevima u kojima se islamističke ekstremiste uspjelo satjerati u potpuno okruženje.

U Iraku je prijetnja pada Bagdada u potpunosti eliminirana i postavljena je „crvena linija“ preko koje snage takozvane „Islamske države“ ne mogu prijeći. Rat još nije bio gotov, ali je zato islamistički „blitzkrieg“ uspješno zaustavljen.

Kratke pauze s obitelji povratak na bojno polje

U rijetkim danima kada je general Qassem Suleimani bio u Teheranu, živio je životom sredovječnog birokrata.

„Svaki dan ustaje u četiri ujutro i odlazi na spavanje u devet i trideset navečer. Gaji duboko poštovanje prema svojoj ženi s kojom ponekad ide u park. Ima tri sina i dvije kćeri koji ga vole, iako je strog prema njima“, rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Međutim obiteljska sreća za Qassema Suleimanija nikada nije trajala dugo, jer je u njemu gorio patriotizam, želja za nacionalnom neovisnosti i ljubav prema borbi. I tako, svaki put kada su se oblaci skupljali nad Iranom, general je odlazio na dužnost.

„Narod obično o raju razmišlja kao o mjestu fascinantno šarenih krajolika, žuborećih potoka i lijepih žena. No, postoji još jedna vrsta raja – bojno polje. Bojno polje na kojem se ratuje za svoju zemlju“, u jednom od rijetkih intervjua je izjavio u američkom atentatu likvidirani zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani.

Brigadni general Iranske revolucionarne garde i zapovjednik Quds snaga Qassem Suleimani je, između ostalog, idejni tvorac “Osovine otpora” američkom imperijalizmu, daljnjem širenju židovske države i utjecaju vahabitske dinastije Al-Saud u regiji.

3. siječnja, u petak u 3:50 ujutro po lokalnom vremenu u Bagdadu, američke snage su po zapovijedi Donalda Trumpa provele napad na konvoj u kojem je bio čovjek koji je osujetio gotovo sve planove međunarodne kriminalne trijade koju čine SAD, Izrael i Saudijska Arabija. U napadu su ubijeni general Qassem Suleimani i njegov bliski prijatelj, dozapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
173 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kefir
Gost
kefir
1 godina prije

Ja navijam za iransku osvetu nad cionistima i trijadi.

Rusi grozni KGB
Gost
Rusi grozni KGB
1 godina prije
Reply to  kefir

Generali bliskok istoka i Arapske lige trebaju protiv rusije …

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Благо теби код вас мора да вутра није скупа.

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  kefir

Gospodo komentátoři,dá nebudete naivně ovce kóje ničem nerazumite,složité málo mozaik stvari.Sulejmani do sada Bi po novinářským informacijama triput ubijena…prví puta avionska katastrofa 2006. drugi puta bombovim napadom u Damašku 2012. Třecí puta 2015 u Aleppu..nije li vám své to málo cudno ili stě stvarno naivně ovce kóje vjerujete svim tím… Pročitaj više »

Xon
Gost
Xon
1 godina prije
Reply to  Milancz

@Milancz Recimo da je to stvarno tako, koji je daljnji plan? Iranci su službeno potvrdili njegovu smrt. Planiraju li ga nakon par tjedana izvući iz šešira i predstaviti svijetu? Kao ono: “ Pardon, zabunili smo se, samo je bio na godišnjem i nije se javljao na mobitel”. Ili je sada… Pročitaj više »

Aleksandar
Gost
Aleksandar
1 godina prije
Reply to  Milancz

Imas na fb stranici Borbeni efektivi link za sliku iskasapljenog sulejmana gde se jasno vidi njegova krvava faca

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  kefir

Poprilično blage reakcije Rusije i Kine na američko ubojstvo iranskog generala Soleimanija: Navodi se kako “ovaj potez može dovesti do povećanih napetosti u regiji” te se “pozivaju svi akteri na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija”
Toliko o ” jačini ” Kine i Rusije!!

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Željko

Kad budu njihove ovako skidali bit će kasno, onda će se sjetiti što sam govorio o važnosti Irana za Moskvu i Peking!!!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

I tada će ” biti zabrinuti ” a neće smjeti ništa!

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko oslobodi se mržnje, znaš li Đoku iz Bos. Broda?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Željko

Kažu ovdje, da je Sulejmani bio najbolji vojnik bliskog istoka. . Ne znam bi li se mnogi izraelski generali složili s tom tvrdnjom i radije malo počekajmo da vidimo čija će biti zadnja i tek tada ćemo moći reći tko je najbolji general i vojskovođa Bliskog istoka. Ovaj Sulejmani to… Pročitaj više »

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Bas me zanima sto ce Iran sad napraviti, iako najvjerojatnije nece nista. I Rusija i Kina su ih pozvali da stoicki ovo podnesu.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Ah,srceparajuce.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ne mogu se shvatiti razmere ovoga što se događa ako se ne zna ko je bio Suleimani, ako se ne zna kome je pripadao, šta je radio i šta je predstavljao. Za većinu ljudi ovo što se dogodilo je ubistvo iranskih oficira kao odmazda za napad na ambasadu. Ali to… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, ovo uopće nije dokaz da američke snage nisu nesposobne, već samo dokaz krajnje podmuklosti. Iran i usa nisu u međusobnom ratu i ne ubijaju jedni drugima zapovjednike, bar ne do sada. Sulejmani je doputovao redovnom avio-linijom iz Libanona, kako bi prisustvovao sahrani onih 30-tak iračkih boraca koje su ameri… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo , koliko znam proglasili su armije terorističkim organizacijama , usa iransku , ovi americku.. Mada nisu zvanicno prelazili granice ..

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ti to kume govoriš, kao jedan od njih, pazi da ti oni ne “čipiraju kuću ili stan gdje spavaš!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

đeki, tebe sam čipirao još lani, ne sjećaš se jer te veterinar uspavao. Sad budi cito i u kućicu. Odmah!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ja mislim kada bi se vas dvoje našli negde bila bi pijanka do zore

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pa da, ja sam već negdje tu napisao, da je Ivo neke vrste moj naj bolji prijatelj koji me puni sa inspiracijom i energijom, ko stari akumulator!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Mogli bi ovi iz portala da nas okupe jednom… koktel, nabosti nešto na čačkalicu

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata@ slažem se ,ali u diplomatskom stilu..)

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  x@y

Slažem se i ja da se svi nađemo.

PaJo
Gost
PaJo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Cuj koktel hahha prije brlja

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  PaJo

Šta Jack odluči haha.. Vjerujem i jedno i drugo 😀

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Mlata

To samo istomišljenici.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack@ ne sumnjam,vidim pun si atomske energije ,isijavaš prkosom na sve strane.. Izludit ćeš ih svih i već misle kako stvarno uživaš u tome..

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Jack

Jacko, bar da te neko puni .. 🙂 🙂

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack
KANI SE KENTARA……..ZENA ZE VARA SA MESAROM IVOM.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo@ Da, nastavak slijedi, to svi znamo.. U krivu si, jer je tu bilo definitivno više igrača na strani amera za što je sigurno i Putin znao. U pitanju je više eskalacijskih indikacija od strane iranskih oružanih snaga pod vodstvom gen.Sulemanija, kao i ubojstvo američkog ugovornika/diplomata, te sam čin napada… Pročitaj više »

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  x@y

QASSEM je volio bratstvo i jedinstvo u borbi protiv hegemona.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  kefir

kefir@ uz svo poštovanje ,nisam Qassem-a poznavao osobno, a i da jesam,opet ne bih bio siguran, obzirom da su tu “igre” sa svih strana.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

đeki, znao je i sam Sulejmani što ga vjerovatno čeka, rat je opasno zanimanje. Na strani amera znamo tko je, kao što znamo i da im je šef u telavivu, tu nam nisi rekao ništa novo. Što se nekog spominjanja i pozivanja na međunarodno pravo tiče, tu opet ulijećeš u… Pročitaj više »

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nema Đošua-Đeki empatiju, ostranjena mu je sunečenjem par dan po rođenju. Istarhov u udaru ruskih bogova ih je razgolitio.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq@ ne poznaješ me i ne osuđuj, a drugo ja nisam Jack. Ne brini za mene ,nego za sebe, a ako već misliš na druge, bolje pripazi da ti se ovaj Ivo prikriveni jezuit LGBT ne zakači, inače voli čitati sektaške priče od J.Murphy-ja a ovdje zagovara sasvim druge stavove… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo@ kako god ti to tumačio, apsolutno sa pravnog stajališta neutemeljeno. Ambasada je postojala već tog trenutka i to je po svim propisima okrnjavanje tuđeg suvereniteta jednako kao što tumačiš američko postupanje na tlu Iraka. No to ti ne želim u detalje obrazlagati,jer vidim da su ti diplomacija i pravo… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

hahah, đeki, kradljivče nickova pogani. stvarno si profi provokator. Jesu li te obučavali u buzinu ili tamo u Heinzelovoj, džukelo mala?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo@ LGBT ljubimac AKA nuklearac Fukušima, ovo nije Jack nego druga osoba što se itekako dobro može iščitati iz stila pisanja, koji svaki od komentatora ovdje ima, a da imalo mućneš tom svojom glavurdom poput globusa, i tim svojim velikim klempavim ušima, onda biš mogao to i sam zaključiti sa… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Znači Ivek ima velike klempave uši! Hm i ja sam ga takvog zamišljao. I često sam ga pozivao, da se pokrije ušima kad je nešto totalno profulao(a to se vrlo često događalo) i nikad to nije htio učiniti. Mora da je bio jako zločesto i hiperaktivno dijete i da su… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

haha itekako težak tovar.. Tikvan sa svojih 53 god..;) Sa itekako klempavim ušima, širokom glavom kao globus, okrugle oči crnih zjenica, pomalo jače izraženim jagodičnim kostima i mali špicasti nos… Pogled totalno mračan i hladan sa spuštenim obrvama, pun mržnje kao i sam odraz lica. A usta poput majmuna Mandrila,… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Probat ću sastaviti foto robota na temelju tog tvog opisa, možda će ga policija nekad zatrebati!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Za sta su spremni, za rat sa Iranom?! Odacu ti jednu tajnu, ali nemoj da siris. Ne, nisu. Ameri ni pod razno nisu spemni za rat sa Irakom, Hezbolahom i svim njihovim proksijima i prijateljski nastrojenim frakcijama ako nisu spremni na 10ak hiljada leseva u svojim redovima, a gle cuda,… Pročitaj više »

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi, meni se stalno pdosmijavaju kad velim da će the nous natjerati čemeriku i ostale na rat sa Iranom. Ovo je objava rata Iranu od pinokija koji vladaju svijetom. Pod uvjetom da Rusijom i Kinom vladaju oni koji misle o interesima tih država, stali bi oboje iza Irana jer se… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Za Moskvu si se debelo zahebo…debelo

PaJo
Gost
PaJo
1 godina prije
Reply to  Mlata

U bas se zajebo u pm. Evo sad ce poslat kremlj prosvjednu notu u fasington da ce slovenka navlazit guzu od straha

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Mlata

E moja Mlata kako te program u tebi programira a nekad i pobjegneš iz njega pa vidiš………….

shumadinac
Member
1 godina prije

Dovoljno dugo smo ovde Subaru, bilo je vrlo zanimljivih tekstova. Logično bi bilo da su Iranci 100% sa Rusima ali me je jedan događaj zaprepastio i otvorio mi oči po tom pitanju. Sećaš li se kada su pre neku godinu Iranci odbijali da daju aredrom na korišćenje? Izgleda da su… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Imaš i vjerski dio , ono komponenta “islamska ” u nazivu drzave brani takve aktivnosti , mozda je do toga..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

To će reći da se Rusi ponašaju jednako bezobzirno kao i Amerikanci. Imaju svoj geopolitički cilj kojeg su uzdigli iznad svih i svega, i u ime kojeg opravdavaju sve što rade… drugim narodima. U osnovi, nema razlike između ruskog i američkog ponašanja.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi, prvo tri puta pročitaj što ću ti reći pa daj odgovor. Da li bi ti kao predsjednik Srbije dozvolio u Nišu da rusi naprave vojnu zračnu luku? Ja kad brzopleto razmišljam bi ali konzekvence te moje odluke bi znao tek u budučnosti. Pokušavam shvatiti tu iransku odluku al slabo… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac “Izgleda da su Iranci zagrizli više nego što mogu da progutaju, da žele viši položaj u tom savezu nego što zaslužuju na osnovu snage.” Ako Rusija traži aerodrom u tuđoj državi tj. Iranu, a čelnici te države tj. Irana se s time ne slažu i odbijaju takav prijedlog, nije… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora Za šta je Rusija tražila korišćenje aerodroma? Da prevozi turiste? Rusija i nije insistirala, nećeš – nećeš i gotovo (posle su ih ipak pustili). Na drugoj strani Asad radi sve što Moskva od njega traži i dobija sve što je moguće a da ne ugrozi Rusiju previše. Iran može… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac

S obzirom da je Amerika odavno uključena, tvrdnja kako “Iran može samo da gleda” ne stoji. Po toj logici, Iran bi “samo gledao” već desetljećima, a znamo da nije tako.

Što se ruskog korištenja tuđih aerodroma tiče, i dalje stojim pri tvrdnji da traže više nego zaslužuju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Mlata je u pravu za razliku od vas pristalica džihadista i terorista,. Rusija će dati tek neko blaže priopćenje da se ne smiju dizati tenzije i nešto u tom smislu, pa nisu oni blentavi i zadojeni i zasljepljeni mržnjom poput vas selafija i sličnih, koji nosite prekratke hlače!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Upravo tako Jack@ naravno svatko štiti svoje interese i nitko ne želi ničime dati povoda da je išta znao za “eskalaciju USA-IRAN” , pa tako i rusi.

Ali , nažalost, upravo tako, mržnja uvijek čovjeka čini iracionalnim, kao većinu koja donosi tako naivne zaključke.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Tako je Mlata, ja sam te uvjek smatrao realnim i objektivnim komentatorom za razliku od ove buranije, koju vode osjećaji i strasti!

Max
Member
Max
1 godina prije

Da Govorili ste to priznajem da vam događaji daju za pravo kolega awoefwzfwefdwuendfuq

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Max

Hvala tvom pamčenju Max.

Max
Member
Max
1 godina prije

Nema na čemu kolega.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Irak je kljucan za siriju , slobodna zona irak-iran-sirije je cilj. Dok se ne rjesi pitanje iraka tj protjerivanje usa snaga u iraku nema niti rješenja sirije tj sjevera sirije … USA za sad uspjeva da obitava u siriji dok god uspjesno kontroliše backap u vidu iraka , tamošnji kurda… Pročitaj više »

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Alen

Uskoro na proljeće će krenuti a možda i ranije jer zime više nisu što su bile.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Subi ako idemo eshatološki melhama kubra pocinje u siriji ” kada rijeka eufrat ogoli brdo zlata oko kojeg će se ljudi boriti ” Naravno nafta je zlato a velika je slučajnost da su se amerikanci vratili da cuvaju to zlato.. Kao da su hrlili tamo jer tamo moraju biti.. Ako… Pročitaj više »

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Alen

Volio bi čuti Imrana na ovu temu, njega je za komentar često pitao pokojni 108Morris108 koji je i sam bio natprosječno lucidan u izričaju stanja u svijetu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

The Role Of Russia & China In WW3 & The Significance Of Turkey & Iran – 19/10/2019

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Alen

Budem to pogledao, hvala.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

“Naravno nafta je zlato a velika je slučajnost da su se amerikanci vratili da cuvaju to zlato.. Kao da su hrlili tamo jer tamo moraju biti…”

Nije “zlato” nafta, nego voda. Pročitajte pažljivije detalje iz biografije Qassema Suleimanija.

posmatrač
Gost
posmatrač
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Interesantno kod ovog atentata je reakcija u svijetu : Iran i Irak , što je logično, najoštrije su reagirali, onda Nancy Pelosi ne zbog ubistva nego zbog toga jer Trump nije ništa pitao kongres, a tu trpi njen “ego”. EU – ništa, Turska – ništa, Rusija samo Zaharova mlako govori… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Reakcija nema jer je puklo kao grom iz vedra neba ! Mislim da je ovo malo veći šok i da mnogi se češu po glavi.. Potez u skladu s trampovim kockarskim karakterom , svojstven njemu , samo je pitanje ko vodi šou , on ili scenarist kakav iza… Obavještajne zajednice… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Polako… nije to baš tako.

Inače, jeste li Vi čuli za Blaža Kraljevića i okolnosti njegove likvidacije?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Oprez svih aktera ne treba da čudi. Odjednom su shvatili da se nalaze u minskom polju i da svaki korak može da bude poslednji.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac

Iz Vaših komentara čovjek bi zaključio da su svi “akteri” osim Amerikanaca pozaspali zimskim snom pa se sad ponašaju kao tek probuđeni i tromi medvjedi koji ne znaju kud bi i što bi sa sobom. Međutim, ta se teza ne čini vjerojatnom nikome tko prati zbivanja i poteze “aktera”.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora Da li je ovo epizoda kažnjavanja-osvete sa perspektivom daljeg zaoštravanja ili ulazak u brzu eskalaciju? Na ovo pitanje čak ni Moskva ne može dati 100% siguran odgovor a pristup ovim scenarijima je drastično različit. Ovde nije u pitanju političko-ekonomsko “šamaranje”, ovo je mnogo veća kriza nego nelegalna agresija NATO… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac “Nelegalna agresija NATO-a na Srbiju”? Ja sam mislila da je NATO legalno napao Jugoslaviju… s kojim se moralo samo silom jer milom nije donosilo nikakve rezultate. Što se tiče osvete, nije mi jasno tko se u ovom slučaju za što osvećuje? Atentat na generala Suleimanija bi, po Vama, bio… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  posmatrač

@posmatrač

Proizlazi da Rusima i njihovim obavještajcima više vrijedi Erdogan nego general Suleimani. Međutim, cijela priča s generalom Suleimanijem ima sasvim drugu dimenziju od klasične “likvidacije protivnika”, a Iranci su sve samo ne “obezglavljeni i izbezumljeni”.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ne bih se složio. Iako ima komentara tipa Iran i SAD su već odavno u ratu, nisu, bar ne službeni ni vojno. Bude neka provokacija, sruši se dron ali ništa što se ne bi moglo popraviti ili što bi nepovratno pošlo po zlu. Mislim da u ovoj priči nema… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ne razumijem zašto mislite da će američka vojska ratovati u Iranu (ili bilo gdje) prije nego raketama i avijacijom potpuno unište sve vojne kapacitete i infrastrukturu? SAD odavno ne pokušava tako ratovati a Iran je nemoguće okupirati i imali bi situaciju kao u Afganistanu ili i goru. Cilj je dovesti… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Piretis

Nisi me shvatio Piretis, ja ne tvrdim da je akciju realizovao Mosad, oni su završili smo obaveštajni deo jer imaju mnogo bolju mrežu na terenu (pogledaj dokumentarni film “The gate keeper”). Ovo su izveli Ameri a danas su i nastavili da bi dodatno “motivisali” Irance. Tačno je da je Mosad… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“… to je posao za vojsku Izraela …” Eh kolega…. Mislim da tzv “vojska Izraela” jeste najslabija karika u Rotschildovom Cionu. Naprosto, vijekovi vjerske indoktrinacije o “izabranom narodu” sa jedne strane, a insistiranje na iskljucivo “ovozemaljskom zivotu” – pravi od Rotschildovog IDF najkukavickiju vojnu formaciju na BI. Tzv IDF moze… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Setite se Brke von DeZ….posle njega borba nike stala….. Elem….kopiram jedan izuzetan komentar… “Svi ste totalno poludeli, SAD Iranci, Saudijci, Rusi Kinezi Izrael. Svet drhti od totalnog haosa i rata. Svet u koke mozemo da imamo mir i blagostanje koje civilizacija nikada nije uzivala i imala. Ali posto je to… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Siniša

“SVI ste totalno poludeli, SAD Iranci, Saudijci, Rusi Kinezi Izrael” – da li je pošteno Siniša ovako SVE izjednačiti? Iako humano zvuči, da bi se našli u istoj ravni ovo je abolicija onih koji potpaljuju i optužnica onima koji gase. Ne kaže se džabe da se đavo krije u detaljima.… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pravićemo mi molera brku od blata…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kopirao sam veoma dobar i neutralan komentar,naravno da nije pravedno to šta si rekao ali vjerujem da su ovo riječi naivnog pacifiste.
Greh Rusije je što neće da se preda, a ima snagu i znanje da se odbrani.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Rusija je bila na kolenima padom zida, misliš da se oduprela tada, sačuvala se i sad vodi svoju politiku?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Upravu si, pala je tada i posle toga još najmanje dva puta ali je opstala…fora je u dualnosti Ruske elite, jedna rusija je bila opsednuta sa zapadom i Rusiju je davala na pladnju a druga Rusija patriota je u tišini i tajnosti radila na očuvanju Rusije i tajni Ruskih dostignuća… Pročitaj više »

Oportunista
Gost
Oportunista
1 godina prije

Allah rahmetile

Dawor
Gost
Dawor
1 godina prije
Reply to  Oportunista

Oportunista …..alah ne postoji….isus ne postoji…..buda ne postoji……manitou ne postoji……hoćemo još??

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Dawor

NE SERENDAJ CAFIRE!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dawor

Statistički ni ti ne postojiš ..

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Dawor

Odina si zaboravio! Da li on postoji!?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Hogar bez njega ne bi ništa osvojio, opljačkao

Klemmpo
Gost
Klemmpo
1 godina prije
Reply to  Dawor

Kako manitou ne postoji eno svaki dan šoder razvlaci po savi

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Klemmpo

hahahahaaha

Srbija postoji
Gost
Srbija postoji
1 godina prije
Reply to  Dawor

Za veliku Srbiju

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

ovo perzijanci nikako nisu smjeli dozvoliti jer sad Svjetski Golijat vec u startu 3: 0 vodi.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Greška iranaca, Nisu shvatili koja je granica podlosti cionista I njihovih američkih sluga,
Odnosno, nisu shvatili da ta granica I ne postoji

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Nelupetaj káď ničem nerazumis

Marshal
Gost
Marshal
1 godina prije
Reply to  Milancz

Milane jesi ti neki ludjak ili sta ?
Ponavljas ko papagaj….niko nista ne razumije osim tebe.
Hajd odjebi sa tom svojom pricom.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Milancz

Milanče, izvoznik i prodavač ćeške magle na veliko i na malo naziv firme: “Češko maglicko exp. CO”

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Podlost postoji na obje strane i jako je teško razlučiti što je to “podlost” i gdje ona graniči sa vrhunskom osposobljenošću obavještajnih službi, koje i postoje da odrađuju ovakve zadaće, i to je jako dobro znao i sam Sulejmani inače bi doma gojio pistacije!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

E to je istina Jack.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

pazi đekija kako fino priča danas, bez naglaska i izigravanja lokalca, ma bravo.
Podlost je veoma lako razlučiti od profesionalnosti, ako imaš normalne moralne stavove. Ako nemaš, po definiciji si podlac i nemaš što razaznavati. Sad trči nazad u kućicu i zaboravi na pistacije. Za tebe ide sendvič od juče.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nosonje je lako prepoznati po nadmenosti Ivo.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

i po tome i po odsustvu emocija bilo koje vrste. Definitivno drugi svijet, vrlo mračan. Nije ni čudo da ih nitko ne voli. Ama baš nitko.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Ivo

Emocije odstranjene u petom danu od rođenja sunečenjem a jarmulka je tu da pokrije konekciju sa onim gore da se uzemlje za onog dolje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Opak si, majstore. Misliš da je istina to za jarmulku ili se zahebavaš? 😏

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pročitaj Istarhova i Udar Ruskih Bogova, imaš u PDF-u, ali pročitaj bar tri puta. Meni koji sam već upućen nije trebalo. Naravno pitanje je tko je on i zašto je to opisao na takovi način, možda da usmjeri ruse u podjelu to jest da jedna struja ode u stara slavenska… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq@ kolega, Ivo@ će pokušavati svim sredstvima manipulacije pridobiti istomišljenike, tako da bolje ta svoja sunečenja zadržite za sebe, jer nije on apsolutno nikakav humanista u stvarnosti..
A ti ako si pametan, shvatiti ćeš poruku.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

haha e baš ti Ivo@ znaš što su emocije.. Ti jako dobro znaš kakve psihičke probleme pa čak i odsustvo empatije ti imaš i ne pripisuj drugima za svoj emocionalni hendikep, a drugo opet kažem JACK je jedna osoba , a x@y sam ja, druga osoba. Da ti napišem još… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Kažu da slabom kujcu i dlake smetaju, hehehe!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack “Podlost postoji na obje strane i jako je teško razlučiti što je to “podlost” i gdje ona graniči sa vrhunskom osposobljenošću obavještajnih službi, koje i postoje da odrađuju ovakve zadaće, i to je jako dobro znao i sam Sulejmani inače bi doma gojio pistacije!” Slažem se. Dakle, general Suleimani… Pročitaj više »

znanje
Gost
znanje
1 godina prije

Pokoj mu duši.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Sve je to u redu. Genijalan strateg i vojnik a okliznuo se o koru od banane. Osnovni koncept suverenih država temelji se na principu da su ambasade neotuđivi dijelovi teritorija na području drugih država. Stoga ih najčešće napadaju paravojne organizacije, a suverene države peru ruke. Da je gledao izloge u… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  hiber

ne lupetaj budalaštine.

acrobat
Gost
acrobat
1 godina prije
Reply to  hiber

I šta bi bilo drugačije da je ubijen negdje drugdje, u prodavnici u Libanonu npr, – Amerika bi bila kriva- jelde! I snosila bi iste posljedice kao što snosi posljedice za agresiju na gomilu država.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  acrobat

Pogrešno. Problem je u percepciji javnosti u USA. Za svjetsku javnost ih boli briga. Sad se već nadzire vrlo pažljivo izvezeni scenario. Ovo je planirano najmanje godinu dana. Nikada nisu planirali napad na Iran, jer je iranska slaba točka Irak. U Iraku se Iran kompromitirao kod arapskih siita, kurde nema… Pročitaj više »

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  hiber

Podcjenio krampa lutku cionističku, hahaha

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  hiber

Prilično točno i logično razmišljanje!

PaJo
Gost
PaJo
1 godina prije
Reply to  hiber

Ta cijela prica oko njegove smrti je meni ko iz crtica scenarij…

burt
Gost
burt
1 godina prije

dijelovi 82. zračno-desantne divizije su poslani u Kuvajt isti dan kad je bila opsada ambasade u Bagdadu a u Reaganovim planovima iz osamdesetih godina upravo je bilo predviđeno slanje 82. zračno-desante divizije za upotrebu protiv ciljeva u Libanonu i Iranu, to znači dvije stvari, prvo da su SAD dok je… Pročitaj više »

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  burt

Javio se praví stratég globálně politike kojí svému Tome razumio Kao Moja pokojná baba..nelupetaj o svému Tome káď pojma nemáš..ti si jedná naivna veliká ovca kojá pojma o globalnoj politici nemáš..takvih Kao ti je na stotine milioná..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Milancz

Mile Globalovic, nemoj se uzbudjivati. Nemamo sve kontakte sa Globalistima da znamo prave informacije i jos ti neces podjeliti nijedan info sa nama! Daj nam reci neki info! Nemaora biti krupna stvar, npr zasto su sprjecili Avu Karabatic ( moj favorit) u prikupljanju potpisa za presjednicku kandidaturu?

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Moše se nadahnjuje uradcima generala Petrova na juciobito, ima ih desetak, vrijedno štivo, ja proučio davno.

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  burt

Za tvoji informaciju buřt,sulejmani nije ubijena,to je své falsh flag, provjereno od málo jacih izvora něgo sto ti imas i pojedini novináři mediji.Dalje budite naivně ovce kóje vjeruju svému sto mediji píšu.

Znaju ko sam
Gost
Znaju ko sam
1 godina prije
Reply to  burt

Regan i liberalna bratija. 🙂

Suljo
Gost
Suljo
1 godina prije
Reply to  burt

Žao mi je Irana, ali nek se vrši volja Alahova i nek dobije ko je što zaslužio!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Suljo

ne lupetaj, đeki. Kuš u kućicu, odmah!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Suljo

@Suljo

Ne trolajte!

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Novináři Logicno dobro provjerite sto je informacija a sto dezinformacija oko ubistva generála.Za své vás najnovije informacija od jako dobrou izvora dá je na mjestu ubistva pronájem samo prsten generála.Sto značí,to sú odradila obavjestajna službě Irana rádi odredjenog cilja a vecina medija naletjeli na minu.Znaci,opět dezinformacije kóje pojedu vecina naivníh… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Milancz

Sahar.ir javlja da jeste.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Milancz

Milancz; Ti i ja slavimo u maju promjenu ruske zastave u crveno, kako si prognozirao, ostalo nije vazno.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Milancz

De si milanče, šta terapija prestala??

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Milancz

Milanče opet ti sa suludim teorijama, nisi objasnio zašto šalju zračno-desantne jedinice? protiv koga? u svim planovima slanje zračno-desantnih jedinica znači da se spremaju djelovati protiv iransko-iračke IRGC infrastrukture

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  burt

Koje desante,stvarno stě ví naivne ovce kóje vjerujete svému sto novine píšu..nemá cjenu dá vám o Tome raspravljati jer vecina věže o globálním sistemima upravljanja nemá.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije
Reply to  Milancz

Daj bolesnik i ti i tvoji globalisti u svakom komentaru koji je tebi idiot dao knjigu o nekim globalistima o kojima godinama tu pričaš a nemaš pojma o politici osim o pivu KRUŠOVICE i onom mostu u Pragu gdje se slikaš sa kipovima.Izrael je sretan jer je ubijen jedan od… Pročitaj više »

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  Šule

Jde Sule cuvaj ovce,káď věže o ničem nemáš..nemáš pojma kako se upravlja složením globálním super sistemima, kako se to rukovodi.Moras znáti úlogu globalista..americká drzavna elita je otpisana,to ti Mora bití jasno..onak tko ide u direktan sukob protiv globalista a nemá pojma o globálním upravljanju u svijetu,toga globalisti likvidiiiraju bez problema.Rusiji… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Nije to za Iran nešto pretjerano novo iako istina dugo se to nije dogodilo. Znali su ovako podmuklo ginuti vojni ili politički stratezi. Podsjetit ću na sedmi tir kada je gotovo čitavo državno vodstvo obezglavljeno ili kada je ubijen Čamran ili kada je MEK smaknuo ratnog heroja Širazija ili kada… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Nemjerljiv je njegov uticaj na formiranje I jacanje svih siitskih skupina zbog generalizacije I sjedinjavanja akcija I zadataka protiv koalicije usa,ksa,Izrael. Pravi patriota I vojnik u sluzbi zastite interesa svoje zemlje,sunarodnika koji trpe teror i sigurno covjek koji je ili osujetio ili direktno unistio mnoge planove pomenute trojke,dugo im je… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

RAHMET DUSI CASNOM GENERALU!!

Suljo
Gost
Suljo
1 godina prije
Reply to  FATIH

La Illah Illa Allah – لا إله إلا الله – أحمد بوخاطر … Nema Boga osim Alaha

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Suljo

@Suljo

Allah je na arapskom Bog; to je imenica, a ne osobno ime. Drugim riječima, to što ste napisali u prijevodu znači “nema Boga do Boga”, s čime bih se mogla složiti iako nisam Muslimanka 🙂

Suljo
Gost
Suljo
1 godina prije
Reply to  Kora

Pa različiti narodi su imali i različite bogove: Grci, Posejdona, Zeusa Afroditu itd: Rimljani Jupitera Marsa, Apolona itd i na to je vjerovatno mislio Prorok, kad je rekao da nema drugih bogova osim Alaha!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Suljo

@Suljo Slažem se da je jedan Bog i da čovjek ne bi trebao vjerovati u druge bogove (Posejdona, Apolona, itd.). Međutim, nije mi jasno zašto koristite imenicu na arapskom jeziku (Allah) kad za nju imate istoznačnicu na svom jeziku (Bog)? Jer riječ “Allah” na arapskom jeziku ne znači osobno ime,… Pročitaj više »

Suljo
Gost
Suljo
1 godina prije
Reply to  Kora

Ne znam Kora, tako me je moj Ođa naučijo, tako i ja svoju djecu učim, i svi drugi tako govore. Alah za mene znači Alah i ne mogu zamislit, da to bude nekakav “bog”.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Rekao sam da u komentaru na tekst o napadu na americku ambasadu da ce Ameri odgovoriti,ali ovako zestoko,nisam ocekivao…sad je red na Iran I Irak,vidjecemo sta je njihova reakcija

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nakon atentata kojeg su američke snage izvršile na iranskog generala Kasima Sulejmanija, zapovjednika elitnog odreda „Kuds“ Revolucionarne garde Irana, za njegovog nasljednika izabran je general Ismail Kaani. Iranski vrhovni lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, postavio je generala Kaanija na mjesto zapovjednika odreda „Kuds“, danas. U obrazloženju svoje odluke, Hamenei je… Pročitaj više »

mane
Gost
mane
1 godina prije

amerika je odavno pokazala ko je i sta je.iran je to pokazao u bosni.daleko im lepa kuca

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  mane

Baš tako…

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja
1 godina prije

Odakle ispaljena raketa ??? Dron ili..?

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije
Reply to  Red-Ninja

Izgleda zrakomlati.

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
Gost
awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
1 godina prije

Bravo Babiću legendo.

gost
Gost
gost
1 godina prije

Nadam se da će sada Iran biti dovoljno pametan da ipak dopusti Rusima vojnu bazu. Sami su si krivi. Sjeti se kako su se bunili da Rusi koriste avio bazu na njihovom teritoriju. E pa evo im sad.

Max
Member
Max
1 godina prije

Doista značajna ličnost kojoj tri države duguju sigurnost i slobodu.

Iko
Gost
Iko
1 godina prije

Mislim da bi suludo bilo od strane Irana pokretati neke vece ofenzive bez obzira na opremljenost vojske. Dovoljno bi bilo ispaliti nekoliko dalekometnih projektila na americke baze u iraku .

Erdogan kao najbolji
Gost
Erdogan kao najbolji
1 godina prije

general Turske bice sretan da pobjedi bliski istok i prosiri svoj sultanat

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Iranci od sad pamet u glavu i neubijat SAD civile i palit ambasadu i sl,nisu to RUSI koje svi šamaraju i provociraju za jednog ubijenog Amerikanca ode 100 Iranaca i koji viši zapovjednik-zato urličite,palite zastave paradirajte sa maramama oko glave ali pucati nesmijete…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Šule

ne brini šulenberg, neće. Koliko sam ih razumio, pucati će direktno po naredboodavcima zločina, što znači briši u sklonište i ti i tvoji. Glavni udari na centre zla će vjerovatno biti iz libanona i nešto iz pojasa Gaze, kako se priča.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

svaka cast gosp. babicu za ovaj istrazivacki rad i ovoliko traganja za istinom.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

evo nesto veceras skinuto sa webs gdje jedan visoki us crusaders knight templar sad penzic admiral weslay clark kaze: Kao podsjetnik: ratovi se planiraju mnogo unaprijed. sjedinjene države su agresor i čine sve što mogu kako bi isprovocirale Iran. Američki general Wesley Clark -US vojna strategija: ratovi protiv Sirije, Libije… Pročitaj više »

Cvicoka
Gost
Cvicoka
1 godina prije

A SAD su nam najvažniji strateški partner!?!?
Najveći zločinci u povijesti čovječanstva… Nadam se i vjerujem u njihov KRAJ ma kakve posljedice bile… Dosta ih je više
Generalu počivao u miru

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

El-FATIHA ZA DUSU VELIKOG GENERALA!!💚💚💚💚

Ruben
Gost
Ruben
1 godina prije

Tko se mača laća od drona pogiba

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Već se sprema Vrdoljak za snimanje filma,samo čeka da bude gotov scenarij. I moraju čekati da Višnjiću naraste brada,a već imaju i lokacije,glinica kod Obrovca,pa Željava aerodrom i na kraju brod Galeb kad bude gotov..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Potvrđeno da je Suleimani bio u zvaničnom najavljenom posjetu Iraku, kad je na njega izvršen atentat. Da ne bilo zabune oko njihovih namjera, danas su ameri bombardirali još jedan konvoj iračkih PMF snaga kod Bagdada, i ubili još nekoliko zapovjednika. U prijevodu: američki ratni psi dobili su nalog da zarate… Pročitaj više »

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ostaviti neobranjenu statešku točku za Moskvu i Peking ima samo jedno objašnjenje a to je tvoja zadnja rečenica.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Govoriš gluposti! Jel” ti znaš, da to znači neposredni sukob dvije nuklearne sile, jedna ima nepregledni broj Trajdenta koji vrebaju iz morskih dubina i predstavljaju vrhunac pouzdanosti i preciznosti, što se tiče raketne tehnologine, a Rusi imaju neke prastare rakete na tekuće gorivo za koje nisu sigurni hoće li izletjeti… Pročitaj više »

biće TURSKA
Gost
biće TURSKA
1 godina prije

bliski istok biće Turski

Suljo
Gost
Suljo
1 godina prije
Reply to  biće TURSKA

Preko Save pliva guska, ova zemlja biće turska!

Bogec
Gost
Bogec
1 godina prije

Koliko vas je ovdje pisalo kako su Izrael i SAD idioti koji ne mogu više ništa Hezbolahu i Iranu??? Čitao sam mnoge tekstove i komentare na portalu, ne daj bože da netko napiše nešto kontra mantre da su SAD i Izrael u totalnom rasulu, a Kina, Rusija i Iran postaju… Pročitaj više »

kremit
Gost
kremit
1 godina prije

Šta radi protuzračna obrana ????

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  kremit

Pa Irak to nema, to je tako da bi mogli raditi što žele poput ovog potonjeg.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Sta reci …sammo da kazem po ko zna koji put …teroristicko genocidna tvorevina u kojoj vladaju satanisti i ovaj put svijetu normalnome pokazuju sta su i ko su oni ustvari.Nema sumnje da ce Iranci nastojati sve od sebe dati da ce uzvratiti…samo je pitanje kada,gde i koliko….pa opet Jovo nanovo…i… Pročitaj više »

Esko
Gost
Esko
1 godina prije

Terorističko govno dobilo sledovanje

Marcijam
Gost
Marcijam
1 godina prije

Amerika ce Izdati Izrael! Time for the second seal to open as wars will increase Saturday 10 March 2012 15.30 hours My dearly beloved daughter it is time for the second seal to open as wars will increase and spread. The avenging dark angel comes from one source My daughter… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik