Život generala Suleimanija – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  

Qassem Sulejmani – Od siromašnog dječaka do najboljeg vojnika Bliskog istoka  
172 komentara

Ovaj intervju sam preveo i obradio još u ožujku 2015. za blog AMSI, koji je u međuvremenu ugašen, ali je materijal srećom ostao sačuvan. Danas, na dan likvidacije generala Qassema Suleimanija od strane američkih okupacijskih snaga u Iraku, ovaj intervju vraćamo u bespuća interneta kao sjećanje na čovjeka koji je cijeli život proveo na bojnom polju, uvijek prvi u borbi za svoju domovinu, njezin suverenitet, ali i za slobodu drugih obespravljenih i poniženih naroda Bliskog istoka.

General Qassem Suleimani: “Raj je tamo gdje traje borba za domovinu!”

Iranski general Qassem Suleimani, zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, čovjek je protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije, a desetak obavještajnih agencija je bilo spremno platiti milijune dolara za informaciju gdje se točno u određenom trenutku general nalazi. Prije nekoliko godina je The Guardian pisao „kako tajno luta po Iraku“, ali se onda sve češće pojavljivao na bojištima Sirije i Iraka. Osobno je upravljao kampanjom oslobađanja iračkog grada Tikrita kojeg su tada zauzeli militanti takozvane „Islamske države“.

Qassem Suleimani, legendarni zapovjednik iranskih Quds snaga, cijeli je život posvetio jednoj svrsi, da zaštiti Iran i ideale Islamske revolucije i postao je jedan od najutjecajnijih ljudi na Bliskom istoku. General je uživao puno povjerenje vrhovnog vođe Alija Hamneija. U formiranju iranske vanjske politike sudjeluje puno ljudi, ali je njegov glas u nekim pitanjima bio od presudne važnosti. Bio je i glavni zapovjednik najučinkovitije iranske obavještajne agencije, a Quds snage je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim izazovima geopolitičke prirode.

Njegove osobne vrline su predanost Islamskoj revoluciji, asketizam i odbacivanje luksuza u svakodnevnom životu. No, glavna stvar je da se upravo pod njegovim vodstvom ranih 2000-ih počela razvijati „Osovina otpora“ Sjedinjenim Državama i cionističkoj ekspanziji na Bliskom istoku, koja za sada uspješno odolijeva politici Washingtona, Rijada i Tel Aviva.

Quds snage su važan instrument iranske vanjske politike, a po svojoj primjeni bi se mogle usporediti s nečim kada bi se u jedno stopile američka Središnja obavještajna agencija (CIA) i američke Snage za specijalne operacije (SOF).

Od 1979. godine su Quds snage svoje aktivnosti usmjerile na sabotiranje operacija neprijatelja Irana i širenje vojnog i političkog utjecaja Teherana u zemljama Bliskog istoka.

Dobro je poznato da svaka revolucija nešto vrijedi samo ako se može obraniti. Bilo je potrebno stvoriti učinkovitu obranu i na „udaljenim mjestima“, a ne samo unutar granica Irana i regije. Bilo je potrebno stvoriti obrambeni mehanizam koji odgovara ekonomskim prilikama Islamske Republike i koji bi mogao postati učinkovito sredstvo za zaštitu od američke agresije i njihovih regionalnih saveznika.

„Nitko u Teheranu u početku nije razmišljao o stvaranju Osovine otpora, ali su tome doprinijeli događaji koji su uslijedili. U svakom slučaju, Suleimani je bio pametniji, brži i bolje financiran od bilo koga drugoga u regiji. On nije propustio ni jednu priliku u izgradnji bloka otpora i do svog cilja je došao polako, ali sigurno“, kasnije će napisati jedan zapadni diplomat.

Tko je bio Qassem Suleimani i zašto je uvijek bio u središtu pozornosti američkih stratega? Činjenica da je dugo bio u sjeni i da je mnoge konce držao u svojim rukama mu je donijela nadimke „stražar Bliskog istoka“ ili „vitez tame”. Međutim, u početku je budući general isto bio mlad i nije se mnogo razlikovao od milijuna svojih vršnjaka.

“Svi smo bili mladi i htjeli služiti revoluciji”

Njegov mladenački san da se sveučilišno obrazuje se nikada nije ispunio. Dolazi iz siromašne seljačke obitelji iz pokrajine Kerman, koje većinom imaju male parcele zemljišta i koje u Iranu nisu imale mogućnosti za uspon na društvenoj ljestvici. U obitelji, koja je bila pritisnuta kreditom, morao je teško raditi na farmi svog oca.

„Ako se nismo brinuli o svojim očevima, noću nismo mogli spavati“, piše u svojim memoarima.

Qassemu je bilo tek trinaest godina, ali je kao odrastao muškarac odlučio kako je na njemu red da pomogne obitelji. Mladi Qassem i njegov prijatelj i rođak Ahmad odlaze u glavni grad pokrajine na posao.

„Imali smo samo trinaest godina, bili smo mršavi i slabi. Gdje god smo došli nisu nas gledali kao na prave radnike, sve dok jednog dana nismo dobili posao na gradilištu i plaću od dva tumana dnevno“, rekao je general.

Uspio je zaraditi potreban iznos da vrati dug, ali se on i Ahmad nikada nisu vratili kući. Qassem ostaje u gradu i radi u lokalnom poduzeću za pročišćavanje vode. Postaje prvi predradnik, a zatim pomoćnik inženjera. Čita knjige i ide u teretanu, ako se nadstrešnica s tri zida i nekoliko utega teško može zvati „teretanom“. Tri četvrtine plaće svaki mjesec šalje obitelji i vodi duge razgovore o tome što je potrebno za jedan uređen život.

Ne čudi da je od prvih dana Islamske revolucije Qassem Suleimani uvršten u Korpus garde. No, njegov prvi zadatak u mladoj republici nije imao nikakve veze s uništavanjem kontrarevolucije i upućen je kako bi osigurao neprekinut dotok vode u Kerman i da u vihoru revolucije saboteri ne dirnu u svetinju na istoku, čistu vodu za piće. On sluša zapovijed i odlazi.

Prvi vojni zadatak

Sljedeći zadatak je već bio vojni. 1980. godine 23-godišnji pripadnik Iranske revolucionarne garde sudjeluje u suzbijanju kurdskog separatističkog pokreta, a istovremeno provodi pripreme za upis na sveučilište. Međutim, tada počinje rat sa Sadamom Husseinom koji je odlučio „podmiriti račune“ sa zakletim suparnikom u regiji – Iranom.

“Otišao sam u rat na petnaest dana i ostao do kraja”

Odlazi u rat kao stručnjak u uspostavi opskrbe vodom postrojbi iranske vojske na prvim linijama fronte. Nedostatak stručnog osoblja u tada mladoj republici je bio strašan i vlasti su ga pustile u „rat“ na samo dva tjedna, te posebno naglasile da će se nakon tog razdoblja vratiti na radno mjesto kao inženjer.

No, sve ispalo drugačije. Na početku rata su gubici među časnicima iranske vojske bili ogromni i mladi profesionalac s jednim od najmirnijih zanimanja čini vrtoglavu vojnu karijeru. Nakon tri godine od dolaska na front je već bio zapovjednik 41. brigade Iranske revolucionarne garde.

Smion i hrabar, ali u isto vrijeme hladan i proračunat, brzo je postao poznat u iranskoj vojsci, ali i među neprijateljskim zapovjednicima.

U to su mu vrijeme irački časnici dali nadimak „kozji lopov“, jer se iz svake uspješne izviđačke ili operacije sabotaže, duboko iza neprijateljskih linija, vraćao sa zatvorenicima, vrijednim informacijama, pa čak i živim kozama kao hranom za svoje borce. Iračanima je to u početku bilo smiješno, ali su ubrzo časnici Sadama Husseina poludjeli, jer su nakon izviđačkih operacija pod zapovjedništvom Qassema Suleimanija uvijek slijedile velike štete u vojnom smislu.

Na kraju je, umjesto da postane inženjer, postao vojni zapovjednik. Za razliku od tada prihvaćene tradicije iranskog vojnog napada „ljudskim masama“ on je pazio na svakog svog borca. Kada se 1985. vodstvo Iranske revolucionarne garde odvažilo na ofenzivu u području Shatt Al-Arab, koja će dovesti do velikih gubitaka, Suleimani je na sastanku časnika otvoreno rekao sve što misli o nesposobnom zapovijedanju i visokom vojnom vrhu. On je već bio ratni heroj i nitko ga nije ga kaznio, ali na kraju rata nije ostao u Teheranu. Poslali su ga u Kerman, nadajući se da će se mladi časnik tamo „malo ohladiti“.

Danas je pokrajina Kerman „raj“ za one koji traže fosile, paleontologe i prosperitetna gospodarska zona, ali je nakon iračko-iranskog rata bila jedna od najopasnijih pokrajina u zemlji, gdje su prolazili krijumčari, trgovalo se drogom i kojom je lutalo više naoružanih separatističkih skupina.

Međutim, najgora stvar je tada bila korupcija prisutna među lokalnom elitom, a posebno kada je tadašnji predsjednik Ali Akbar Rafsanjani proglasio „privatizaciju“.

Qassem Suleimani se očajnički borio protiv krijumčarenja droge i korupcije, osjećajući izravnu mržnju prema onima koje će Ali Hamnei kasnije nazvati „umornima od revolucije“, to jest onima koji su iskoristili priliku koju im je dala Islamska Republika za osobno bogaćenje. On se tada suočava s previranjima u zapovjedništvu IRGC, a protiv njega se pokušao organizirati atentat. No, sve to ga nije moglo slomiti.

A onda, u najboljoj tradiciji istočnjačkih intriga, njegovi protivnici 1998. snažno podržavaju odluku o imenovanju Qassema Suleimanija za zapovjednika elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde, nadajući se da će se nakon njegova odlaska iz Kermana „lakše disati“.

“Pronicljiv i zastrašujuće pametan strateg”

Teško je reći jesu li i uspjeli „lakše disati“, ali je početkom 2000-ih Suleimani postao prava „glavobolja“ za SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju. U to nema sumnje. Temeljito je reorganizirao Quds snage i učinio ih posebnom organizacijom koja objedinjuje obavještajne i specijalne snage, stvarajući jedinstvenu, bez pretjerivanja, globalnu mrežu agenata u svim šiitskih područjima u svijetu. Qassem Suleimani je u kratkom vremenu postao prepreka  posrnuloj američkoj hegemoniji na Bliskom istoku, a uništio je i mnoge planove Izraelaca i Saudijaca o vojnoj i političkoj dominaciji.

Desetljeće i pol je glavno bojno polje za zapovjednika Quds snaga bio Irak.

„Godinama prije nego što su prvi američki tenkovi ušli u Bagdad 2003. Suleimani je već imao mrežu agenata i posrednika u zemlji“, piše američki biograf iranskog generala.

Nakon američke invazije na tu zemlju, Qassem Suleimani počinje stvaranje „Osovine otpora“ Washingtonu i njegovim saveznicima, ali ne samo u Iraku, nego u cijeloj regiji. Njegov strateški cilj je tada bio maksimalno širenje iranskog utjecaja na Bagdad i brzo povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

22. prosinca 2010. James Jeffrey, tada američki veleposlanik u Iraku, te general Lloyd Austin, viši američki zapovjednik, iračkom narodu su uputili čestitku povodom  stvaranja nove vlade na čelu s premijerom Nurijem Al-Malikijem.

„Radujemo se suradnji s novom koalicijskom vladom, koja će promicati našu zajedničku viziju demokratskog Iraka“, stoji u pismu Jamesa Jeffreya i Lloyda Austina.

Međutim, sve je to bilo samo „lijepo naličje prljave igre“, jer u stvarnosti Suleimani bio taj koji je imao odlučujući utjecaj na formiranje iračke vlade.

Tadašnji irački predsjednik, Jalal Talabani, kasnije je napisao:  „Mi smo se smijali Amerikancima. Suleimani ih je potpuno nadigrao, a oni su javno sami sebi čestitali kako su uspjeli  formirati vlast.“

Qassem Sulejmani - Susret

Naravno, pobjeda Irana je izazvala bijes i Washingtona i Rijada. Bagdad nije stigao zacijeliti rane, a već se nazirala okupacija Damaska. Tada se „iznenada“ pojavila teroristička skupina „Islamska država“ koja se munjevitim ratom širila Irakom i Sirijom. Teroristi su bez ikakvih problema zauzeli Mosul, Tikrit i niz drugih gradova. Suleimani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Quds snaga doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se obrani Irački Kurdistan i sam Bagdad.

Kada je 2011. dobio čin brigadnog generala, Qassem Suleimani je krenuo u svoj novi „sveti rat“. Od tada su Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici Quds snaga, a često je i osobno vodio vojne akcije, kao onu kada je uložio nevjerojatan napor da se zaustavi ofenziva islamista prema Damasku, te 2014. „Islamske države“ prema Bagdadu.

Vojni uspjeh je postignut zahvaljujući činjenici da su Qassem Suleimani i njegovi savjetnici predložili saveznicima novu strategiju koja se temeljila na iskustvima sovjetskih trupa u Afganistanu. Umjesto zastarjelog načina ratovanja, oni su sirijske snage naučili kako provoditi napade s relativno malim skupinama posebno obučenih vojnika, čiji je zadatak fizička likvidacija terorista takozvane „umjerene oporbe“, militanata ekstremističkih skupina, ali i pripadnika lokalnih kriminalnih bandi koje građanski rat koriste za pljačku i nasilje.

S obzirom da si i snage takozvane „Islamske države“ primjenjivale istu taktiku, povećan je broj redovnih snaga u napadu i to se pokazalo učinkovitim u onim slučajevima u kojima se islamističke ekstremiste uspjelo satjerati u potpuno okruženje.

U Iraku je prijetnja pada Bagdada u potpunosti eliminirana i postavljena je „crvena linija“ preko koje snage takozvane „Islamske države“ ne mogu prijeći. Rat još nije bio gotov, ali je zato islamistički „blitzkrieg“ uspješno zaustavljen.

Kratke pauze s obitelji povratak na bojno polje

U rijetkim danima kada je general Qassem Suleimani bio u Teheranu, živio je životom sredovječnog birokrata.

„Svaki dan ustaje u četiri ujutro i odlazi na spavanje u devet i trideset navečer. Gaji duboko poštovanje prema svojoj ženi s kojom ponekad ide u park. Ima tri sina i dvije kćeri koji ga vole, iako je strog prema njima“, rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Međutim obiteljska sreća za Qassema Suleimanija nikada nije trajala dugo, jer je u njemu gorio patriotizam, želja za nacionalnom neovisnosti i ljubav prema borbi. I tako, svaki put kada su se oblaci skupljali nad Iranom, general je odlazio na dužnost.

„Narod obično o raju razmišlja kao o mjestu fascinantno šarenih krajolika, žuborećih potoka i lijepih žena. No, postoji još jedna vrsta raja – bojno polje. Bojno polje na kojem se ratuje za svoju zemlju“, u jednom od rijetkih intervjua je izjavio u američkom atentatu likvidirani zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani.

Brigadni general Iranske revolucionarne garde i zapovjednik Quds snaga Qassem Suleimani je, između ostalog, idejni tvorac “Osovine otpora” američkom imperijalizmu, daljnjem širenju židovske države i utjecaju vahabitske dinastije Al-Saud u regiji.

3. siječnja, u petak u 3:50 ujutro po lokalnom vremenu u Bagdadu, američke snage su po zapovijedi Donalda Trumpa provele napad na konvoj u kojem je bio čovjek koji je osujetio gotovo sve planove međunarodne kriminalne trijade koju čine SAD, Izrael i Saudijska Arabija. U napadu su ubijeni general Qassem Suleimani i njegov bliski prijatelj, dozapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis.

Pretplatiti se
Obavijesti o
172 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kefir
4 godine prije

Ja navijam za iransku osvetu nad cionistima i trijadi.

RoPe
4 godine prije

Bas me zanima sto ce Iran sad napraviti, iako najvjerojatnije nece nista. I Rusija i Kina su ih pozvali da stoicki ovo podnesu.

American_dreams
4 godine prije

Ah,srceparajuce.

shumadinac
4 godine prije

Ne mogu se shvatiti razmere ovoga što se događa ako se ne zna ko je bio Suleimani, ako se ne zna kome je pripadao, šta je radio i šta je predstavljao. Za većinu ljudi ovo što se dogodilo je ubistvo iranskih oficira kao odmazda za napad na ambasadu. Ali to je toliko mnogo više. “Za informaciju o njegovom položaju su mnoge obaveštajne agencije bile spremne buno da plate…” – Ovo što se desilo je dokaz ili više poruka da nema sakrivanja, da se tačno zna gde se ko nalazi. To je poruka za obične ljude pošto su ovoga svesne sve obaveštajne agencije. Nema nedodirivih, Sulejmanija su mogli odavno da smaknu (razmislite koliko je prošlo vremena od “potrebe za odgovorom” do samog ofgovora. Budite sigurni da je i Sulejmani znao da je na nišanu i da je znao kako će završiti (ne u detalje, naravno) ali da ga to nije sprečavalo… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Setite se Brke von DeZ….posle njega borba nike stala…..
Elem….kopiram jedan izuzetan komentar…
“Svi ste totalno poludeli, SAD Iranci, Saudijci, Rusi Kinezi Izrael. Svet drhti od totalnog haosa i rata. Svet u koke mozemo da imamo mir i blagostanje koje civilizacija nikada nije uzivala i imala. Ali posto je to izgleda odredjeno samo za elite svih boja i naroda, onda im je obican covek suvisan, sem ako nije rob i podanik. Ovo je samo jedan u nizu koraka ka opstem svetskom nasilju. Posto globalnih ratova nece biti, jer niko nece da se zeza sa nuklearkama Rusije Ameriie Kine itd itd.
legolas…. “

Oportunista
4 godine prije

Allah rahmetile

imalijosnade
4 godine prije

ovo perzijanci nikako nisu smjeli dozvoliti jer sad Svjetski Golijat vec u startu 3: 0 vodi.

Sardelino
4 godine prije

Greška iranaca, Nisu shvatili koja je granica podlosti cionista I njihovih američkih sluga,
Odnosno, nisu shvatili da ta granica I ne postoji

znanje
4 godine prije

Pokoj mu duši.

hiber
4 godine prije

Sve je to u redu. Genijalan strateg i vojnik a okliznuo se o koru od banane. Osnovni koncept suverenih država temelji se na principu da su ambasade neotuđivi dijelovi teritorija na području drugih država. Stoga ih najčešće napadaju paravojne organizacije, a suverene države peru ruke. Da je gledao izloge u Bagdadu bilo bi ubojstvo, da je bio bilo gdje drugdje bilo bi ubojstvo. A on se od svih mjesta na svijetu, kao ovlaštena osoba jedne suverene države nalazio uz vođu pokreta koji je upravo napao ambasadu druge suverene države i sve to javno priznao. Ukratko, kora od banane. Ne samo da je ubijen, nego je ključni dokaz da je Iran stajao iza napada na američku ambasadu. Rusi tu ne mogu ništa. Kinezi tu ne mogu ništa.

burt
4 godine prije

dijelovi 82. zračno-desantne divizije su poslani u Kuvajt isti dan kad je bila opsada ambasade u Bagdadu a u Reaganovim planovima iz osamdesetih godina upravo je bilo predviđeno slanje 82. zračno-desante divizije za upotrebu protiv ciljeva u Libanonu i Iranu, to znači dvije stvari, prvo da su SAD dok je trajala opsada ambasade već znali za kretanje Soleimanija a drugo da twitteraš i njegovi savjetnici ne trebaju izmišljat nikakve nove planove jer su planovi o upotrebi jedinica protiv Irana davno doneseni još u osamdesetima, čak i upotreba istih jedinice, samo ih predsjednik SAD-a treba odobrit a twitteraš je očigledno odobrio i upotrebu vojne sile protiv Irana, sad može Milanče govoriti da je sve to slučajno ali on je prodavač piva i sluša babske priče a globaliste nije ne vidio

Milancz
4 godine prije

Novináři Logicno dobro provjerite sto je informacija a sto dezinformacija oko ubistva generála.Za své vás najnovije informacija od jako dobrou izvora dá je na mjestu ubistva pronájem samo prsten generála.Sto značí,to sú odradila obavjestajna službě Irana rádi odredjenog cilja a vecina medija naletjeli na minu.Znaci,opět dezinformacije kóje pojedu vecina naivníh citatelja.Ali konacni cilj je odpis amerike sá podrucja bliskog istoka i jacanje irana Kao novog globalnog centra upravljanja.Obavjestajne službě dá globalistima odradila super posao..

Zvrk
4 godine prije

Nije to za Iran nešto pretjerano novo iako istina dugo se to nije dogodilo. Znali su ovako podmuklo ginuti vojni ili politički stratezi. Podsjetit ću na sedmi tir kada je gotovo čitavo državno vodstvo obezglavljeno ili kada je ubijen Čamran ili kada je MEK smaknuo ratnog heroja Širazija ili kada je u Siriji poginuo Hamadani. Ljudi poput njega su odabrali mučenički život kao i fatalistički koncept žrtvovanja za višu stvar. Ondje se više isplati umrijeti, to jest živjeti kao mučenik (jer oni ne umiru) nego biti običan civil. Malo sam trivijalizirao ali za njih je to normalna stvar za koju vrijedi živjeti. Zapravo, taj šijitski islam se zapravo temelji na mučeništvu.

Savovic Danilo
4 godine prije

Nemjerljiv je njegov uticaj na formiranje I jacanje svih siitskih skupina zbog generalizacije I sjedinjavanja akcija I zadataka protiv koalicije usa,ksa,Izrael. Pravi patriota I vojnik u sluzbi zastite interesa svoje zemlje,sunarodnika koji trpe teror i sigurno covjek koji je ili osujetio ili direktno unistio mnoge planove pomenute trojke,dugo im je bio na nisanu I mislim da ce Iran,Irak(na njegovoj teritoriji je izvrsen napad) morati odgovoriti na ovaj klasican atentat.Treba samo biti pametan kako a da se ne izazove opsti haos a bojim se sve je blizi…

FATIH
4 godine prije

RAHMET DUSI CASNOM GENERALU!!

Savovic Danilo
4 godine prije

Rekao sam da u komentaru na tekst o napadu na americku ambasadu da ce Ameri odgovoriti,ali ovako zestoko,nisam ocekivao…sad je red na Iran I Irak,vidjecemo sta je njihova reakcija

Alen
4 godine prije

Nakon atentata kojeg su američke snage izvršile na iranskog generala Kasima Sulejmanija, zapovjednika elitnog odreda „Kuds“ Revolucionarne garde Irana, za njegovog nasljednika izabran je general Ismail Kaani.

Iranski vrhovni lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, postavio je generala Kaanija na mjesto zapovjednika odreda „Kuds“, danas.

U obrazloženju svoje odluke, Hamenei je napisao da je Kaani bio jedan od najistaknutijih komandanata za vrijeme odbrane Irana od iračke agresije, te da je godinama služio u odredu „Kuds“ pored šehida Sulejmanija.

Kaani je prethodno obavljao dužnost zamjenika generala Sulejmanija, a bio je član Revolucionarne garde Irana od samog njenog osnivanja.

mane
4 godine prije

amerika je odavno pokazala ko je i sta je.iran je to pokazao u bosni.daleko im lepa kuca

Red-Ninja
4 godine prije

Odakle ispaljena raketa ??? Dron ili..?

awoefiewzfwefdwuendfuqweudqwedq
4 godine prije

Bravo Babiću legendo.

gost
4 godine prije

Nadam se da će sada Iran biti dovoljno pametan da ipak dopusti Rusima vojnu bazu. Sami su si krivi. Sjeti se kako su se bunili da Rusi koriste avio bazu na njihovom teritoriju. E pa evo im sad.

Max
4 godine prije

Doista značajna ličnost kojoj tri države duguju sigurnost i slobodu.

Iko
4 godine prije

Mislim da bi suludo bilo od strane Irana pokretati neke vece ofenzive bez obzira na opremljenost vojske. Dovoljno bi bilo ispaliti nekoliko dalekometnih projektila na americke baze u iraku .

Erdogan kao najbolji
4 godine prije

general Turske bice sretan da pobjedi bliski istok i prosiri svoj sultanat

Šule
4 godine prije

Iranci od sad pamet u glavu i neubijat SAD civile i palit ambasadu i sl,nisu to RUSI koje svi šamaraju i provociraju za jednog ubijenog Amerikanca ode 100 Iranaca i koji viši zapovjednik-zato urličite,palite zastave paradirajte sa maramama oko glave ali pucati nesmijete…

Pi-zdro
4 godine prije

svaka cast gosp. babicu za ovaj istrazivacki rad i ovoliko traganja za istinom.

Pi-zdro
4 godine prije

evo nesto veceras skinuto sa webs gdje jedan visoki us crusaders knight templar sad penzic admiral weslay clark kaze:
Kao podsjetnik: ratovi se planiraju mnogo unaprijed. sjedinjene države su agresor i čine sve što mogu kako bi isprovocirale Iran. Američki general Wesley Clark -US vojna strategija: ratovi protiv Sirije, Libije i “u konačnici Irana”

Cvicoka
4 godine prije

A SAD su nam najvažniji strateški partner!?!?
Najveći zločinci u povijesti čovječanstva… Nadam se i vjerujem u njihov KRAJ ma kakve posljedice bile… Dosta ih je više
Generalu počivao u miru

FATIH
4 godine prije

El-FATIHA ZA DUSU VELIKOG GENERALA!!💚💚💚💚

Ruben
4 godine prije

Tko se mača laća od drona pogiba

alfa33
4 godine prije

Već se sprema Vrdoljak za snimanje filma,samo čeka da bude gotov scenarij. I moraju čekati da Višnjiću naraste brada,a već imaju i lokacije,glinica kod Obrovca,pa Željava aerodrom i na kraju brod Galeb kad bude gotov..

Ivo
4 godine prije

Potvrđeno da je Suleimani bio u zvaničnom najavljenom posjetu Iraku, kad je na njega izvršen atentat. Da ne bilo zabune oko njihovih namjera, danas su ameri bombardirali još jedan konvoj iračkih PMF snaga kod Bagdada, i ubili još nekoliko zapovjednika. U prijevodu: američki ratni psi dobili su nalog da zarate i sa Iranom i sa Irakom. Nalogodavac je odavno poznat, i ne sjedi u washingtonu. U principu logičan potez za anglocioniste – uskoro bi ih irački parlament proglasio nepoželjnima i naredio im da napuste zemlju, što bi ih i zvanično učinilo okupatorima. A ukoliko napuste irak, ne mogu više opstati u istočnoj Siriji i sve se ruši, što se zionističkih planova tiče. Uskoro slijedi iranska odmazda, nakon nje američki udari po Iranu i opći rat. S obzirom da je za nalogodavce trenutno najopasniji protivnik Hezbollah, vjerovatno slijedi i američka intervencija u Libanonu, koja će uključivati i iskrcavanje marinaca. Crne vreće… Čitaj više »

biće TURSKA
4 godine prije

bliski istok biće Turski

Bogec
4 godine prije

Koliko vas je ovdje pisalo kako su Izrael i SAD idioti koji ne mogu više ništa Hezbolahu i Iranu??? Čitao sam mnoge tekstove i komentare na portalu, ne daj bože da netko napiše nešto kontra mantre da su SAD i Izrael u totalnom rasulu, a Kina, Rusija i Iran postaju ravnopravne Amerikancima. Na kraju ispada da je Iran dobio vruću šamarčinu, a Kina i Rusija gotovo da nisu beknule… Tog generala su izdali njegovi ljudi (kako bi ga tako lako ubili?), lik se naslikavao i davao intervjue, doslovno je izazivao nevolju. Nažalost, ovo je tek početak sranja, onaj manijak iz Bijele kuće je doslovno naredio smaknuće generala druge države i preko ovako nečega nitko ne može prijeći – zamislite da iranski dron ubije američkog generala u susjednom Meksiku…

kremit
4 godine prije

Šta radi protuzračna obrana ????

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Sta reci …sammo da kazem po ko zna koji put …teroristicko genocidna tvorevina u kojoj vladaju satanisti i ovaj put svijetu normalnome pokazuju sta su i ko su oni ustvari.Nema sumnje da ce Iranci nastojati sve od sebe dati da ce uzvratiti…samo je pitanje kada,gde i koliko….pa opet Jovo nanovo…i tako sve dok se satanisti ne odluce da frljaju i bacaju one stvarcice sto su ih prvi i jedini u istoriji bacali na Hirosimu i Nagasaki.
A onda bi mogli i evropljani i svi sirom svijeta da platimo zlo satanista.

Esko
4 godine prije

Terorističko govno dobilo sledovanje

Marcijam
4 godine prije

Amerika ce Izdati Izrael! Time for the second seal to open as wars will increase Saturday 10 March 2012 15.30 hours My dearly beloved daughter it is time for the second seal to open as wars will increase and spread. The avenging dark angel comes from one source My daughter and these wars are all connected. They did not happen because of regional unrest they were planned by the west. These wars have been ignited, deliberately, in order to control and many of these nations are painted as demonic with lies spread about their political leaders. Children these wars have been cunningly set up, all at once, the objective being to remove leader after leader. Peaceful solutions will be presented and applauded but they are false. You, My children, are being deceived. Rumour of war is just that – rumour. How do rumours start? Who starts them and why? Why… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.