Zuckerbergov ”vrlo pouzdan” Facebook može zaštititi integritet izbora u 2020. godini

Mark Zuckerberg - Ajde
19 komentara

Šef objašnjava kako se tvrtka bori protiv dezinformacija vezanih uz koronavirus, uključujući i lažne tvrdnje o lijeku, o kojima govore predsjednici.

Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, rekao je da je njegova platforma spremna boriti se protiv dezinformacija tijekom predstojećih američkih predsjedničkih izbora, s obzirom na to da ona vodi bitku “utrke oružja”, protiv izbornog uplitanja stranih država.

U svom prvom emitiranom razgovoru u posljednjih pet godina, Zuckerberg je rekao za BBC da su on i njegova kompanijaod 2016. godine “naučili puno o tome kako politika funkcionira na internetu” i da Facebook surađuje s vladama širom svijeta kako bi se pripremio za nadolazeće uplitanje u periodu između sada i studenog.

„Jedno veliko područje,u kojem smo zaostajali u 2016. godini, ali mislim da smo sada dosta napredovali u tome, je identificiranje i borba protiv ovih koordiniranih informativnih kampanja, koje dolaze od različitih državnih aktera širom svijeta“.

Rekavši da je tvrtka surađivala s vladama širom svijeta, kako bi poboljšala prepoznavanje tih prijetnji, g. Zuckerberg je izjavio da će se “zemlje i dalje pokušavati miješati, no mi ćemo takve probleme znati prepoznati”.

”Imam poprilično pouzdanja u vezi toga da ćemo biti sposobni zaštititi integritet nadolazećih izbora”

Facebook je pod velikim pritiskom američkih vlasti u vezi preuzimanja veće odgovornosti za politički sadržaj kojeg prikazuje. Prema proučavanjima sa Sveučilišta Princeton, nijedna druga internetska platforma nije olakšala širenje dezinformacija brzo i u tako velikom broju.

Unatoč tome, Zuckerberg se opirao pozivima na promjene i kritikama iz početka ove godine, kada je najavio da neće mijenjati svoje reklamne politike, uključujući ”mikro-ciljanje”, koje političkim akterima omogućuje slanje izrađenih poruka ekstremno specifičnim skupinama.

Gospodinu Zuckerbergu, koji vrši potpunu individualnu kontrolu nad kompanijom, također je postavljeno pitanje o širenju dezinformacija oko pandemije koronavirusa, uključujući neosnovane tvrdnje da 5G infrastruktura igra ulogu u širenju virusa.

”Ako je neka poludjela osoba odluči govoriti ljudima neka piju ili ubrizgavaju izbjeljivač”, aludirajući na to da je Donald Trump nedavno to učinio,”koji je odgovor algoritma Facebooka na to”?

Gospodin Zuckerberg odgovorio je da kada je riječ o “štetnoj dezinformaciji koja ljude izlaže neposrednoj opasnosti po zdravlje i život”, Facebook će je maknuti, ali čak i ako ne postoji takav rizik, ne želimo da dezinformacije budu sadržaj koji bi se širio mrežom”.

To se očito, odnosi na sve korisnike i javne govornike, ma koliko bili oni moćni. “Bilo je slučaja u kojem je brazilski predsjednik rekao da su svi znanstvenici dokazali kako postoji lijek za koji je dokazano da liječi koronavirus. To očito nije istina … pa smo takve informacije morali maknuti”.

Ipak, izvršni direktor Facebooka rekao je da postoje dvije razine dezinformacija. ”Ako govorite nešto što će ljude izravno izložiti opasnosti, mi ih mičemo. Ako govorite nešto što je samo pogrešno, to ne mičemo, ali općenito prestajemo sa širenjem takvih informacija. To je puno osjetljivija tema, jer u društvu postoji puno stvari za koje netko misli da su loše, dok ljudi s druge strane smatraju su te iste informacije dobre.

“Mislim, osim ako za nešto nije sasvim jasno da će u kratkom roku nekome stvarno nanijeti štetu, da bismo trebali omogućiti što je moguće širi spektar izražavanja za korisnike”.

američki izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Zuckerberg je jedan od nekoliko globalnih lutaka koji za sad zabavlja mase isto ka šta je Bill Gates to radija prij 25 godin i nek se čovječanstvo nada kako iz Zuckerberga za 25 godin neće izać ovakvi monstrum ka Gates . . . a i meni se već odavna srušija ”američki san” odnosno prij 25 godin mi se činilo kako je ”normalno” da ”pametni i sposobni” momci mogu iz garaže za koju godinu sa brojem miljardi mogu doć među onih desetak na vrhu dolarskoga svita . . . e jesan bija zamantan . . . zato se danas i ne čudin onima koji viruju kako se Zuckerberg bori kontra fejkača o koroni . . . svašta nešto se meni činilo prij 25 godin, ono eto rat je gotov i sad kad ”krenemo” di će nan bit kraj . . . nije kako nisan ima neke male sumnje, ali ”argumenti” iz… Čitaj više »

Majk Majers
3 godine prije

Haha, “borci za bolje danas, glasajte za nas”

Ive
3 godine prije

Zuckerberg serator

Ante
3 godine prije

Zuckerbergov komunizam 2.0 Jel mu netko rekao da su i u komunizmu imali biroe gdje se određivalo što se smije a što se ne smije pisati. Koji smo klinac onda izlazili iz komunizma ako sada privatne kompanije određuju što je istina a što nije? Ako ništa drugo oni koji žele živjeti u komunizma verzija druga, sada su došli na svoje. Amerikanci će naravno reći da to nije komunizam. Nego pravo države i privatnih kompanija da se bore za istinu. Da to kažu Kinezi onda bi ih prozvali diktatorima ali ovako kada to kažu ameri onda je to komunizam verzija druga.

noExcuse
3 godine prije

Ma doc ce i njima i svim drustvenim mrezama uskoro pravila poslovanja, pa ce paziti sta ce i oce li cenzurira, jer kad im Trump opali kaznu za ne potrebno cenzuriranje i ogranicavanje prava slobode govora, grdno im se pise.
Jbga Trump im je vlast, a vlast ako hoce , moze.

Bosanac
3 godine prije

I ti se Mark izgleda svim silama trudis da ti sugradjani u americi doniraju svoju najpoznatiju stolicu….onu na struju

CAN
3 godine prije

Fejzbuk= glasačka kutija,čarobnjakov šešir…
Hokus pokus algoritmus…plop!

Max
3 godine prije

Neka si Marko Šećerbrdić zadrži svoju knjiga lica . Meni ne treba.

piždro
3 godine prije

evo ga.. da Pajo Patak zivio Disneyland..

qyu
3 godine prije

A Đura će da ti oprosti što te tukao…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI