“Ako američka flota uđe u Crno more, iz njega neće izaći”

Arleigh Burke brod US NAVY
52 komentara

U četvrtak je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg izjavio je kako bi savez mogao proširiti svoju prisutnost u Crnom moru. O tome se već raspravljalo na neformalnom doručku s ukrajinskim ministrom obrane Stepanom Poltorakom.

“Imamo različite oblike suradnje, od podrške u kibernetičkoj sigurnosti do suradnje u Crnom moru. Razgovaramo o mogućnosti proširenja naše prisutnosti u Crnom moru, gdje će se za nekoliko dana održati vježbe uz sudjelovanje NATO brodova”, rekao je Stoltenberg.

“Ako američka flota uđe u Crno more, iz njega neće izaći”

Komentirajući NATO planove za dodatnu potporu Ukrajini slanjem brodova u Crno more, ruski vojni stručnjak, kontra-admiral Vladimir Bogdašin, rekao je da “ako američka flota uđe u Crno more, neće se vratiti”.

“Prema Međunarodnoj konvenciji iz Montreuxa, svi brodovi, osim nosača zrakoplova i nuklearnih podmornica, mogu ući u Crno more i tamo ostati neko vrijeme. Zemlja koja šalje brodove mora obavijestiti Tursku, i oni mogu ići. Amerikanci ovu konvenciju koriste dugo vremena. 1988. smo zaplovili prema američkoj krstarici, nakon čega se američki brodovi nisu približili 150 kilometara do naših obala. Stoga, Ukrajina ima pravo pozvati američke brodove. Ali morate shvatiti da ne možete pozvati više od tri ili četiri broda. Dakle, to će biti putovanje, krstarenje, demonstracija zastave,… što god. Ali to nas ne interesira, niti nam predstavlja ikakvu opasnost. Ovo je jednostavno smiješno. Ako cijela američka Šesta flota uđe u Crno more, iz njega se neće vratiti. Kažem vam sigurno”, rekao je kontra-admiral Vladimir Bogdašin.

Američka mornarica ima dovoljno vremena da odluči hoće li prvi put u povijesti prekršiti Međunarodnu konvenciji iz Montreuxa ili će je poštovati, kao što je činila ranije.

Club-M
FOTO: ilustracija, protivbrodski sistem Club-M

Zajedničke ukrajinsko-američke vježbe “Sea Breeze 2019” u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora će se održati od 1. do 12. srpnja, priopćila je služba za medije Nacionalne garde Ukrajine.

“Međunarodne vježbe “Sea Breeze 2019″ održat će se u Ukrajini od 1. do 12. srpnja”, navodi se u priopćenju.

Služba je istaknula “razmjer i jedinstveni format” događaja, koji će se održati prema NATO standardima.

11. veljače je Ministarstvo obrane Ukrajine najavilo održavanje međunarodnih vježbi u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, u regijama Nikolaevka, Herson i Odessa.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je ideju vježbi SAD-a i Ukrajine u Crnom moru nazvalo opasnom.

Predsjednik Odbora Državne Dume za obranu, Vladimir Šamanov, u intervjuu za agenciju FAN je ideju zajedničkih ukrajinsko-američkih vježbi nazvao avanturom s nepredvidljivim posljedicama.

P.S. Jedan stari video sa sličnom tematikom

konvencija iz MontreuxaSea Breeze 2019
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 godine prije

Mogli bi i Rusi s Kinezima napraviti združenu vojnu vježbu s Kubom, Venezuelom i Nikaragvom.

Domba
5 godine prije

Od svih silnih mora oni odlucili bas u Crnom moru odrzavati vjezbe….da nepovjerujes.Samo provokacije i izazivanje Rusa

Ivo
5 godine prije

Ako ne krše povelju, sve u redu. Znači, ukupno do 30.000 BRT stranih ratnih brodova u bilo kom trenutku može biti u Crnom moru. (Jedan razarač tipa Arleigh Burke ima cca 8.000 BRT)

Ako to prekrše, pitanje je da li će Rusija i dalje ignorirati provokacije, ili upotrijebiti sve te protubrodske rakete postavljene na Krimu. Osobno mislim da bi trebali, ovi sami od sebe neće stati, a dovoljno ovaca u usa je čulo za Montreaux Convention, tako da bi bili svjesni da su sami krivi.

Zgvaca
5 godine prije

Neznam dali je moguće po konvenciji brodove pustit da uplove pod zastavama Rumunjske, Bugarske ili Ukraina?

tuf
5 godine prije

Iako znam da se neće dogoditi, amerima bi trebalo pokazati zube i potopiti im tu flotu. Nisu dovoljno ludi da naprave invaziju na Rusiju jer im se ne želi provesti ostatke mizernih života ispod zemlje, a sankcije su ionako već skoro kompletne (plus priprema da se Rusiju proglasi državnim sponzorom terorizma) – pa se nema što posebno ni izgubiti.
Tek konkretnom protu-akcijom se amer bude povukao u svoje okvire. Inače će se nastaviti širiti kao svaki zloćudni tumor. A tumore se radikalno reže i razbija, ne ostavlja ih se na miru da nastavljaju svoju destrukciju.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Zato se i uzeo Krim,radi kontrole Crnog mora.To je rusko dvorište.Sad bi malo tu čačkali,al ne može bez rusa.

Fatih
5 godine prije

NEKA UDJU STO PRIJE…….

Brave new world
5 godine prije

Pa nisu ameri ludi da posalju citavu flotu, niti bi je turci pustili. Ovo je vise poruka turskoj.

Ante
5 godine prije

Zašto Kina i Rusija ne održe vježbu u Venecueli ili Kubi još bolje? Ako Amerika stalno ulazi u kinesko more i Crno more zašto Kina Rusija ne odu malo vježbati pred Amerikom?

Niko
5 godine prije

Mogao bi i Hr Krršimir da se priključi …

nime
5 godine prije

samo da “ne dođe” do “greške” na gps satelitima.

“A maritime incident has been reported in the Black Sea in the vicinity of position 44-15.7N, 037-32.9E on June 22, 2017 at 0710 GMT. This incident has not been confirmed. The nature of the incident is reported as GPS interference. Exercise caution when transiting this area.”

mladen3x
5 godine prije

Trkeljaju gluposti,kakva šesta flota u Crnom moru,jedino ako imaju višak brodova,onda da,ali to znači da je Europa zatvorena za Ruse,i obratno,za sve,ali bez daljnjeg rata……

Amater
5 godine prije

Nikakvo uplovljavanje . Samo provokacija ,,, Donald kuk i njegova posada su doživjeli sokova za cijelu flotu , mogu samo mjenjati pelene 🙂

djoko
5 godine prije

Nisam politicar nit vojni expert …sad koju p … ma.. imaju radit USA RATNI BRODOVI ( namjerno pisano velikim slovima ) u crnom moru ako cemo po pravilu ratni brod 1 do 2 mogu doci zbog turistike atrakcije promdzbe velicine usporedjijem kazem usporejujem kao da bi nuklearni nosac. pristao u Split Pulu Zadar (ko bi ga napao ) ali flota nema smisla ..sa flotom se trazi glavi mjesta nema mi smisla……… ta tehnika moze vise zaradit u mirno doba a isplatit se j ratno … samo sto nema se vise s kim ratovat

Siniša
5 godine prije

Pad će da ih baš zaboli…čitav svijet je bio njihovo igralište, radili su šta su htjeli i sada im neko jači otima lizalo;perverzno je koliko su bili bahati i ne kontrolisani.
Čitam do 2020 Britanija napušta Njemačku a krezubi pas englezki kaže da zbog Ruske sile neće napustiti Ukrajinu i jbn zapadni Balkan;Njemačka će proširiti sankcije Rusiji ali neće se odreći plina….

nadobudan
5 godine prije

LOGIČNO !!!

Mate
5 godine prije

he he he ….

Ludilo
5 godine prije

jake droge u general stabu amera i punim jedrima u crno duboko more. Rusi im gase struju na ratnim brodovima kad prelete sa mig 30

Skico
5 godine prije

Jedan ruski general kaze; ako krenete ne kupujte hrane za dva dana dosta je za jedan dan drugi dan vam nece trebati …..

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ameri vec stoljecima vrse nasilje nad kim god stignu…Nazalost, tome se ne nazire kraj…

Vlad
5 godine prije

Ma lako će ući, samo bojim se biće im tesno za izaći.

realno
5 godine prije

hebu vas amerikanci u mozak stalno…a vi i dalje navijate za ruse.komunisticki mazohizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI