Invazija američke vojske na Krim 2014. izbjegnuta u posljednjem trenutku

CSG 2 udarna grupa nosaca aviona US NAVY
76 komentara

Danas, pet godina nakon povratka Krima kući, kako kažu stanovnici poluotoka i Rusije, još uvijek se otkrivaju detalji o operaciji ruske vojske koja je organizirala osiguravanje provedbe referenduma i bez ispaljenog metka provela jednu od najbolje planiranih  vojnih akcija u povijesti, a da nije prerasla u otvoreni oružani sukob.

O svemu što se događalo u to vrijeme znamo iz medija i iz filma “Krim, povratak kući” u kojem Vladimir Putin svjedoči kako je donio odluku o pokretanju vojno-sigurnosne akcije. Međutim, glavnog zapovjednika ruskog vojnog odjela GRU i voditelja kampanje više nema i mnoge je detalje ponio sa sobom u grob. Naime, general Igor Sergun, tada načelnik Glavne uprave generalnog štaba Oružanih snaga ruske Federacije (GRU), koji je upravljao operacijom,  umro je u svom stanu u Moskvi od srčanog udara u siječnju 2016.

Sada se saznaje kako je ponovnim ujedinjenjem s Rusijom Krim spašen od napada američke vojske, koji je bio planiran u suradnji s prevratničkom vladom u Kijevu.

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu smatra da je tisak na vrijeme uspio uspostaviti izravnu vezu između događaja u Kijevu i na Krimu 2014. godine, uz napredovanje američkih vojnika, svjetska zajednica razumjela opasnost u kojoj se nalazio poluotok. Međutim, mediji nisu izravno povezivali prevrat na Maidanu i takozvano Rusko proljeće na Krimu, ali u Kremlju jesu.

Naime, dok je fokus bio usmjeren na Kijev i kako će se konsolidirati nova vlast, Druga udarna skupina američke ratne mornarice (Carrier Strike Group 2 / CSG-2) je 13. veljače 2014. napustila mornaričku bazu u Norfolku u nepoznatom smjeru.

CSG-2 je tada činilo 16 ratnih brodova, među kojima i 3 nuklearne podmornice, a predvodio ju je nosač zrakoplova klase “Nimitz”, “USS George Bush”, koji je imao 90 zrakoplova i helikoptera na brodu.

Tri broda skupine su bila dva razarača klase “Arleigh Burke”, brodovi “USS Truxtun” i “USS Donald Cook”, kao i razarač “USS Taylor” klase “Fletcher”. Vasilescu podsjeća da su ovi brodovi prethodno provodili izviđačke operacije duž obale Krima, što su učinili pod izgovorom vježbi s bugarskom i rumunjskom mornaricom u Crnom moru, a cilj je bio izvidjeti teren za buduću invaziju, dok je Krim još uvijek bio u sastavu Ukrajine, što bi se provelo na zahtjev vlasti iz Kijeva.

Arleigh Burke
FOTO: razarač klase Arleigh Burke

Prema nedavnim informacijama koje je objavio turski list Hürriyet, upravo je u tom trenutku tursko ministarstvo obrane primilo zahtjev od Pentagona da dopusti američkoj Drugoj udarnoj mornaričkoj skupini da uđe u Crno more. Ankara je odobrila ovaj ulaz, iako je time prekršila Konvenciju iz Montreuxa, koja brodovima koji prelaze više od 45 tisuća tona zabranjuje prolaz kroz Bospor i Dardanele. Podsjetimo da samo nosač zrakoplova “USS George H.W. Bush” teži preko 103 000 tona.

“Dana 18. veljače 2014. je počela mirna ofenziva EuroMaidana. Predsjednik Ukrajine Janukovič je prevaren od strane predstavnika EU i Sjedinjenih Država, koji su i organizirali EuroMaidan u Kijevu. 22. veljače je Janukovič morao napustiti napustio Ukrajinu, gdje su vlast preuzele nacionalističke i neonacističke organizacije”, rekao je Vasilecu.

U tom trenutku je Druga udarna skupina američke mornarice, zajedno s nosačem zrakoplova, već bila na Mediteranu, gdje su se Amerikanci, uz pravovremeni poziv samoproglašenih vlasti u Kijevu, već pripremali za napad na Crnomorsku flotu. Samo su “odlučni i munjeviti” postupci Rusije i Krima omogućili da se izbjegne takav scenarij.

Pod pritiskom desetaka tisuća proruskih prosvjednika na Krimu je izvršena promjena izvršne vlasti. U vrlo kratkom vremenu je izvršena operacija ruskih vojnih specijalnih službi, koje su bez ispaljenog metka razoružale ukrajinske oružane snage i osigurale kontrolu nad strateškim objektima poluotoka.

“Preciznost, odlučnost i brzina ruske vojske i običnih građana Krima su spriječili Amerikance da pravovremeno dođu u Crno more. Zato je CSG-2 preusmjerena u Egejsko more i nije ni iskoristila dozvolu Ankare da uplovi u Crno more”, naglasio je rumunjski stručnjak.

Vasilescu smatra da nije iznenađujuće da su u tisku objavljena izvješća o uhićenju nižih zapovjednika NATO pakta na Krimu, iako je to Washington uvijek poricao.

Potom je 16. ožujka održan referendum o ujedinjenju Krima s Rusijom, a istog dana su američki brodovi napustili luku Pirej, priznajući time njihov poraz, zaključuje Vasilescu.

Euromaidangeneral Igor Sergunkonvencija iz MontreuxaKrim
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
4 godine prije

Munjevito odrađena akcija Rusije. Bez ijedne zrtve. Putin i ekipa su velemajstori u geopolitickom sahu. Svaka cast. A krim je sad gdje i pripada.

Zvrk
4 godine prije

OFF: Izvršen puč u Sudanu. Svrgnut predsjednik nakon 30 godina na vlasti.

Kile
4 godine prije

Zanimljiva crtica iz povijesti, za ovo nisam znao

Ivex
4 godine prije

Velika glupost Amerikanci znaju da bi u tom trenutku započeo Nuklearni rat tako da ovaj Rumunj tkz stručnjak valja gluposti, za Ruse bi bila to situacija npr da Kina zauzme Guam ili Havaje gdje su glavne mornaričke baze Američke Pacifičke flote.

Xbe
4 godine prije

Steta da americka armada nije ušla u Crno more,sada bi bila podmorska atrakcija za turiste.

Riddick
4 godine prije

Mislim da napad samo jedne flote na Ruske jedinice na Krimu se sigurno ne bi zavrsio na tome vec bi usli u sveopsti rat, a to Amerima nije ni na kraj pameti, da su rat hteli do sada bi bio rat, imali su bezbroj povoda i izgovora pa nista… Anektiranje Krima je trajalo od 20 februara do 26 marta a oni su bili 22 februara u Crnom moru i povukli su se 16 marta tako da su imali vremena za napad, ali su se ipak odlucili za sankcije. Ta prica da se sve brzo desilo pa Porosenko nije stigao da zamoli Amere ne pije vodu, vise od mesec dana je trebalo Rusima da steknu punu kontrolu nad Krimom, sta su u Kijevu i Vasingtonu za to vreme radili da to sprece, Kijev nista , Vasington sankcije. “Napali bi Rusiju ali se sve brzo desilo” je izmisljotina Vasileskua, Ameri nisu poslali… Čitaj više »

Trubadur
4 godine prije

Ko što kaže Ivex… Sve su to lijepi scenariji ali Krim znači za Rusiju opstanak, pa tako ni u snu nebi nikad prepustili ursancima tu najznačajniju stratešku tačku u tom dijelu svijeta….Sad jed Krim postao nalik na Kaliningrad A2AD područje pa je samim tim za zlotvore zatvoren zauvijek…

Vladimir
4 godine prije

Svi informirani ljudi su znali da je u pitanju Krim i Sebastopol, Ukraina nije bio cilj bez Krima i to se vidi danas. Preveslati Putina je dosta tesko.

Tomaz
4 godine prije

Dobro ovo treba uzeta sa malom rezervom. To mi dođe ko kad se pjevac James Blunt hvalio dae sprijecio 3.svet rat kad nije sluso naređenje od wesleya Clarka kad mu ovaj naredio da napadne Ruse i da jih makne koji su prvi zauzeli Pristinsku zracnu luku odmah posle zavrsetka rata u SRJ.

Konstantin
4 godine prije

Hmmm a ako je ipak istina to o usra floti i da su zatrazili i dobili odobrenje za prolaz kroz Bosfor, to ipak znaci da su usranci ipak imali vlazne snove da udju na Krim. Ocigledno je Ukrop hunta u celom haosu zakasnila sa oficijalnim pozivom + ocigledno “oni koji su narucili i odradili” desavanja u Ukrajini, nisu ocekivali da ce Rusi tako precizno + brzo za kratko vreme intervenisati i uzeti pod svoju kontrolu Krim. Ovo pisem pod uslovom da su te informacije koje Rumun pise tacne? U svakom slucaju cela ta oprecija oko stavljanja van kontrole Kijeva + njihovih mentora, je odlicno odradjeno od Rusa!

Roky
4 godine prije

Amerikanci, uz pravovremeni poziv samoproglašenih vlasti u Kijevu, već pripremali za napad na Crnomorsku flotu…
Potpuno netacno i drugacije prevedeno amerikanci zapoceli rat sa rusijom ma smijesno a imali su tu mogucnost dalje od granice gdje je rusija tanja pa nisu smjeli …

tuf
4 godine prije

Pa ti vjeruj Turcima.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Ako je ovo istina, hvala Rusiji na jos jednom odlaganju velikog svetskog sukoba.

m.ivanisevic
4 godine prije

“Off topic”: uhićen Julian Assange. Eto što ti je čovjek koji se zove Lenjin, lažni socijalist koji se prodao Amerima za sitne novce (Ekvadorski predsjednik).

Trubadur
4 godine prije

OFF – Uhvačen Assange…

Ivo
4 godine prije

Naslov je malo bombastičan, kao u imbexu..) Realno, ameri ne bi napali ruske jedinice na Krimu jer bi letjele vojvode lijevo i desno, ali bi prisustvom flote nastojali ohrabriti ukrope da napadnu kopneno ruski garnizon u Sevastopolju i zauzmu ga, za što ovi nisu imali mud@, a ni sposobnost. Da li bi se usudili provući nosač kroz Dardanele i dovući ga rusima na siguran domet je takođe upitno, mislim osobno da bi plovili ispred tjesnaca, čisto zbog psihološkog momenta.

Uostalom, da se zamijetiti da u sastavu flote nije bilo desantnih ni amfibijskih jedinica, znači iskrcavanje nije bilo u planu ni pod razno.

Rus
4 godine prije

Ne vjerujem,jer bi to sigurno bio pocetak svjetskog rata

Dub Miroslav
4 godine prije

Američka nova ratna doktrina: Izgubiti rat prije no što započne!
Zadnjih godina pokatala se veoma efikasna.

spartak
4 godine prije

Bez obzira bila ta priča od “rumunjskog vojnog stručnjaka Valentina Vasilescua” u detalje točne ili ne, svi dobro znamo da je Krim bio glavni razlog preuzimanja Ukrajine od strane usanskog režima koji terorizira čitav svijet. Sankcije i sve ono kasnije samo su izraz bijesa što im je plijen izmakao u zadnjem trenutku. Jer s NATO bazom na Krimu RF je zapravo zatvoren put u Mediteran i to bi bio početak kraja Rusije kakva je sada. No, ono što je u toj priči najbitnije je navodna dozvola Turske sa u C. More uže nosač usanski nosač kršeći meunarodnu konvenciju. TO je najbitnije. Ako je to uopće točno, a to ne možemo prihvatiti kao točno samo zato jer je to rekao “rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu”. Prevažna informacija da bi se samo tako prihvatgila rekla-kazala.

Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Hahahahahahahahahahahahahahahaha… o moj boze, crk’o!

Crni žutokljunac
4 godine prije

Krim je ključ za kontrolu Crnog mora.Da su ga ameri imali na piku,jesu,jer bi kontrolom nad Krimom Rusiju stjerali u zapećak.Al da bi oni napali prvi ruse koji su tamo po sporazumu bili u bazama,to je objava rata.Rusiju se ne može izvana vojno pokorit,zbog nuklearnog oružja,al se s time može izazvat kataklizma.Al da su rusi malo labaviji,ode Krim.Moglo se nahuškat ukrajince i izazvat veću rusku intervenciju i njihovo iscrpljivanje,al ruskom intervencijom je to spriječeno.

šeronja
4 godine prije

samo otpisane brodove mogu slati kroz Bospor

Pikač
4 godine prije

Mm ne znam,ma sve je ovo možda točno, ali nekako mi je malo teško progutati priču da bi se Ameri samo tako iskrcali na Krim,a Rusi drže tamo svoju flotu i postrojbe,bez obzira što u tom času to formalno nije bio dio Rusije. Da bi Ameri logistički i na svaki drugi neizravni način pomagali Ukrajincima da se dočepaju Krima,odnosno da Ruse izbace od tamo, u to ne sumnjam. Ali vidjeli smo i zadnjih godina u Siriji,da su Ameri uvijek provocirali i stvar dovodili do ruba,”plesali su po liniji”, no nikad baš oni nisu išli do kraja direktno nego su koristili svoje pulene. Zvuči mi malo nategnuto

Bruno
4 godine prije

Rusija je izvela akciju kao iz knjige kineskog vojskovođe Sun Zua, “Umijeće rata”. Rusi su dobili rat, a da do rata nije ni došlo, a to je najveće umijeće.

HEKPCT
4 godine prije

U trenutku kad su izgubili Krim Ameri su izgubili i Siriju jer je Crnomorska flota ta koja je spasila Assada. O tome Rumunj ne piše. Ukrajina i Sirija sijamski su sukobi inicirani od strane SAD-a kako bi se Rusiju izbacilo iz Mediterana i kako bi je se svelo na lokalnog igrača koji više neće biti u stanju blokirati američke rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a. Nakon slučaja “Snowden” Ameri su shvatili da im se blef najjače vojne sile urušava, pa su morali žurno odigrati na sve ili ništa. Dobili su ovo drugo.

Laki Topalović
4 godine prije

Vasilescu uopće nije papak. Povezan je s bivšim sovjetskim kadrom i kao biši zapovjednik zrakoplovstva je bio u vojnoj kontraobavještajnoj službi. Ako su napadačkom skupinom krenuli ka Krimu, prekršili konvenciju Montreaux, što je trebalo da Kijev zatraži da uplove u “ukrajinske luke na Krimu” . Sve je bilo pitanje sati. Tada su Rusi imali tamo oko 10 000 vojnika, i poslali su još 16 000 ili 19 000, kako bi ostali u okviru sporazuma o broju s Ukrajinom. Ali da nisu došli i zauzeli sve strateške točke i zaključali Ukrope u kasarne, oni bi to napravili njima, s američkom flotom na par sto metara od obale. Rusi ne bi imali prostora za manevar, osim općeg rata. Odluka je pala kada su Rsi saznali da su ih Turci pustili da prođu s tom tonažom i nosačem aviona, sve izgleda logično, baš kako tvrdi Rumunj. sad , hoćemo li vjerovat ili ne,… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Hitlera su napali 1939 kod Gdanska. Svi znaju za tu istinitu priču i naknadne laži skrojene iza 1945te

Nik
4 godine prije

Malo zesca glupost od ovoga sta prica kao da rusi ne bi vidjeli da flota ide kroz kanal to je direktna objava rata od usa i turske zajedno da im je dopustila prolazak.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
4 godine prije

Krim je tama dala preko nosferatrua rusima ko fol, iako rusima ne vladaju rusi, da doživi istu sudbinu kad su ga napadali udruženim snagama ciogusari, ciogali i hazari turkeše. Da je nosferatu takovi strateg onda bi zauzeo teritorij ko u prvom ratu, do Moldavije i do Dnjepra i Kijeva a Lavov ostavio prebjezima. Nebi mu sada Krim visio ko vrabac sa grane okružen hazarijom cvaj. Onaj most što je napravio, zaradila braća mu od gradnje mosta, to će prvo uništiti tama kad krene rat i ode Krim dovraga. Jel to onaj strateg kojeg sestra anđela moli da Januković potpiše a kad potpiše sutra ga nema, kao on mislilac a preveslaju ga. Il ono ide u Peking a ne dojavljuju mu službe da tama sprema rat u Gruziji, neda mi se nabrajati. Budu ljudi progledali koji je to glumac al kasno marko na kosovo stiže……….a sad slobodno briši LR ili anarho………

njonjo
4 godine prije

neki od nas zaboravljaju da je rusko ukrainski sporazum o korištenju sevastopolja isticao za par godina nakon euromajdana. rusi su znali da ukri neće obnoviti sporazum i zato su išli na varijantu tihog preuzimanja krima. i imali su pravo. danas rusima krim više znači nego amerima pet mornaričkih flota s nosačima aviona. čak su i onaj paronosač kuznjecov poslali u penziju. rusima uopće ne trebaju nosači aviona. za svjetske oceane imaju dovoljno podmornica.

Милейковский
4 godine prije

krim se osvaja sabljom

ventilator
4 godine prije

I otišli podvijenog repa, a SU-24 je kasnije tom istom USS Donald Cooku, na zaprepaštenje posade, neutralizirao kompletan centar vatrene moči. Naravno Ameri nebi bili bili Ameri da nisu čekali osvetu i preko amerofilskog turskog vojnog kadra podlo oborili u Siriji ovaj tip aviona tvrdeći da je ušao u turski teritorij.Turci su se kasnije ispričali Rusima, ali američka podlost je ostala evidentna A što se tiče eventualnog njihovog napada na Krim mišljenja sam da bi se svijet šokirao kojom brzinom bi Američki nosač aviona USS George Bush legao na dno Crnog mora. Naravno bio bi to možda početak svijetske kataklizme, a o čemu itekako moraju voditi računa jedni i drugi. a koji se sastoje od vrlo dobro promišljenih šahovskih poteza.

Ive Oldtimer
4 godine prije

To je recikliraranje i javno objelodano dano na znanje tek dio price, postoji odluka o ustolicenju USA Crnomorske flote sa sjedistem na Krimu,davno je definirano tko kontrolira Krim taj kontrolira cijelo Crno more. Ali je bacuska na vrijeme poduzeo sve potrebne radnje da sprieci amerikenjce i osigura svoju prisutnost na Crnom moru i Mediteranu, i tako su glupi arogantni kauboji poceli pusiti svoju prisutnost na Bliaksom istoku i Mediteranu, nakon toga slijedi Sirija, pa evo i Turska, a uskoro ce i Izrael slusati Moskvu, a ne Washington.
Zar na svijetu ostoje vecih govana u ljudskom obliku od kauboja.

Pera
4 godine prije

I to zestoko i bez ‘pardona’.

jbg
4 godine prije

Stalno sam govorio, da je Rusija na Krimu samo pretekla USA

Dada
4 godine prije

Koja jeftina bajka samo da bi se opravdala okupacija

Bruno
4 godine prije

Pusti Čvorovice neka traže špijune.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI