fbpx

Invazija američke vojske na Krim 2014. izbjegnuta u posljednjem trenutku

CSG 2 udarna grupa nosaca aviona US NAVY

Danas, pet godina nakon povratka Krima kući, kako kažu stanovnici poluotoka i Rusije, još uvijek se otkrivaju detalji o operaciji ruske vojske koja je organizirala osiguravanje provedbe referenduma i bez ispaljenog metka provela jednu od najbolje planiranih  vojnih akcija u povijesti, a da nije prerasla u otvoreni oružani sukob.

O svemu što se događalo u to vrijeme znamo iz medija i iz filma “Krim, povratak kući” u kojem Vladimir Putin svjedoči kako je donio odluku o pokretanju vojno-sigurnosne akcije. Međutim, glavnog zapovjednika ruskog vojnog odjela GRU i voditelja kampanje više nema i mnoge je detalje ponio sa sobom u grob. Naime, general Igor Sergun, tada načelnik Glavne uprave generalnog štaba Oružanih snaga ruske Federacije (GRU), koji je upravljao operacijom,  umro je u svom stanu u Moskvi od srčanog udara u siječnju 2016.

Sada se saznaje kako je ponovnim ujedinjenjem s Rusijom Krim spašen od napada američke vojske, koji je bio planiran u suradnji s prevratničkom vladom u Kijevu.

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu smatra da je tisak na vrijeme uspio uspostaviti izravnu vezu između događaja u Kijevu i na Krimu 2014. godine, uz napredovanje američkih vojnika, svjetska zajednica razumjela opasnost u kojoj se nalazio poluotok. Međutim, mediji nisu izravno povezivali prevrat na Maidanu i takozvano Rusko proljeće na Krimu, ali u Kremlju jesu.

Naime, dok je fokus bio usmjeren na Kijev i kako će se konsolidirati nova vlast, Druga udarna skupina američke ratne mornarice (Carrier Strike Group 2 / CSG-2) je 13. veljače 2014. napustila mornaričku bazu u Norfolku u nepoznatom smjeru.

CSG-2 je tada činilo 16 ratnih brodova, među kojima i 3 nuklearne podmornice, a predvodio ju je nosač zrakoplova klase “Nimitz”, “USS George Bush”, koji je imao 90 zrakoplova i helikoptera na brodu.

Tri broda skupine su bila dva razarača klase “Arleigh Burke”, brodovi “USS Truxtun” i “USS Donald Cook”, kao i razarač “USS Taylor” klase “Fletcher”. Vasilescu podsjeća da su ovi brodovi prethodno provodili izviđačke operacije duž obale Krima, što su učinili pod izgovorom vježbi s bugarskom i rumunjskom mornaricom u Crnom moru, a cilj je bio izvidjeti teren za buduću invaziju, dok je Krim još uvijek bio u sastavu Ukrajine, što bi se provelo na zahtjev vlasti iz Kijeva.

Arleigh Burke

FOTO: razarač klase Arleigh Burke

Prema nedavnim informacijama koje je objavio turski list Hürriyet, upravo je u tom trenutku tursko ministarstvo obrane primilo zahtjev od Pentagona da dopusti američkoj Drugoj udarnoj mornaričkoj skupini da uđe u Crno more. Ankara je odobrila ovaj ulaz, iako je time prekršila Konvenciju iz Montreuxa, koja brodovima koji prelaze više od 45 tisuća tona zabranjuje prolaz kroz Bospor i Dardanele. Podsjetimo da samo nosač zrakoplova “USS George H.W. Bush” teži preko 103 000 tona.

“Dana 18. veljače 2014. je počela mirna ofenziva EuroMaidana. Predsjednik Ukrajine Janukovič je prevaren od strane predstavnika EU i Sjedinjenih Država, koji su i organizirali EuroMaidan u Kijevu. 22. veljače je Janukovič morao napustiti napustio Ukrajinu, gdje su vlast preuzele nacionalističke i neonacističke organizacije”, rekao je Vasilecu.

U tom trenutku je Druga udarna skupina američke mornarice, zajedno s nosačem zrakoplova, već bila na Mediteranu, gdje su se Amerikanci, uz pravovremeni poziv samoproglašenih vlasti u Kijevu, već pripremali za napad na Crnomorsku flotu. Samo su “odlučni i munjeviti” postupci Rusije i Krima omogućili da se izbjegne takav scenarij.

Pod pritiskom desetaka tisuća proruskih prosvjednika na Krimu je izvršena promjena izvršne vlasti. U vrlo kratkom vremenu je izvršena operacija ruskih vojnih specijalnih službi, koje su bez ispaljenog metka razoružale ukrajinske oružane snage i osigurale kontrolu nad strateškim objektima poluotoka.

“Preciznost, odlučnost i brzina ruske vojske i običnih građana Krima su spriječili Amerikance da pravovremeno dođu u Crno more. Zato je CSG-2 preusmjerena u Egejsko more i nije ni iskoristila dozvolu Ankare da uplovi u Crno more”, naglasio je rumunjski stručnjak.

Vasilescu smatra da nije iznenađujuće da su u tisku objavljena izvješća o uhićenju nižih zapovjednika NATO pakta na Krimu, iako je to Washington uvijek poricao.

Potom je 16. ožujka održan referendum o ujedinjenju Krima s Rusijom, a istog dana su američki brodovi napustili luku Pirej, priznajući time njihov poraz, zaključuje Vasilescu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
76 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ogi
Gost
Ogi
1 godina prije

Munjevito odrađena akcija Rusije. Bez ijedne zrtve. Putin i ekipa su velemajstori u geopolitickom sahu. Svaka cast. A krim je sad gdje i pripada.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

OFF: Izvršen puč u Sudanu. Svrgnut predsjednik nakon 30 godina na vlasti.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Afrika je to , to tie tamo na dnevnom repertoaru , znaci Bashira skinuli…

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Zvrk … posto ja ne pratim desavanja u Sudanu, jel taj “nas” ili “njihov” ? ;o)

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Prije mi se čini “njihov” iako u zadnje vrijeme je više postajao “nas”.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Konstantin
Epa to zavisi , ko vise placa moze bit i za pingvine sa Antarktike aku mu budu ovi uplatili za dva tri nova zlatna zuba

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Ha ha ha dobro…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Po potrebi.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Zanimljiva crtica iz povijesti, za ovo nisam znao

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Velika glupost Amerikanci znaju da bi u tom trenutku započeo Nuklearni rat tako da ovaj Rumunj tkz stručnjak valja gluposti, za Ruse bi bila to situacija npr da Kina zauzme Guam ili Havaje gdje su glavne mornaričke baze Američke Pacifičke flote.

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

slažem se, glupost samo takva

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@Ivex
Nije glupost. Napad bi počeli Ukrajinci (koji su dovoljno glupi za nešto takvo) a Ameri bi priskočili u pomoć, naravno na poziv vlade u Kijevu. Zbog legimiteta.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Citalac apsolutno se slazem sa tobom.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ukrajinci bi mogli napasti Krimljane, ali ne i rusku crnomorsku flotu.
Naravno da je ovo glupost od strane ovog Rumuna.
Napad na zvanicnu rusku vojsku, to jest mornaricu, od strane SADa jeste napad na Rusiju, i pocetak 3. sv. rata, od toga nema nista, nisu na to spremni ni Ameri, jos uvijek nisu ni oni samoubice.

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Nije ovaj Rumun budala. Za ove pokrete američke mornarice znalo se i u vreme dešavanja na Majdanu i potonjih na Krimu. Znalo se da je cilj dolazak na Crno more.Sigurno takva grupacija nije imala zadatak da isproba izdržljivost i znanje u navigaciji. Ovi ludaci i kauboji računali su da Ruska vojska tj država neće reagovati i da će njihova invazija na poziv Potrošenka u stvari biti konačno za slamanje ruske države i preporoda. Narovno za taj pokušaj bi ratovali do poslednjeg bivšeg Rusa tj . danas Ukrajinca. Ti imbecili u tom trenutku nisu shvatali da je prekretnica u ruskoj spoljnoj politici u suštini zaposedanje aerodroma Slatina zatim abdikacija pod pritiskom FSB one pijandure Jelcina , a zatim i peglanja Gruzije 2008. godine. Putin je nekoliko meseci vladao pre raspisivanja izbora i njegove pobede. FSB mu je dao šansu i normalno pomogao da se učvrsti na vlasti. Pa on im je bio šef i znali su njegove sposobnosti i njegove vrednosti. Što se tiče onog afroameričkog idiota i one odvartne bolesne babetine (predsednice u pokušaju ) rat je bio prihvatljiva opcija jer su taj idiot i frustrirana babetina u to vreme Rusiju smatrali regionalnom silom i da sve bude gore u to su verovali. Na kraju krajeva konačno otrežnjenje stiglo je Ruskom reakcijom u Sirij, potom Turskoj,Egiptu, Libiji, Venecueli a biće ih još. Trenutno zapad preti praznom puškom kao nekad ona mrcina i pijandura.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zašto glupost? Došli bi na Krim, rasporedili se tako da blokiraju ruske baze i ne bi dirali Ruske vojnike….lagano bi ih izgurali.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Tekst ovog Rumuna ne kaze da ne bi dirali rusku crnomorsku flotu, vec da bi je napali.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

To ti je ista stvar, Rusi su dali dosta ljudi tijekom povijesti da izađu na toplo more to dira na njihovu čitavu geostrategiju nastupanja prema vratima EuroAzije bez Krima bi bili totalno zatvoreni vojnom i gospodarskom smislu. Isto tako više me brine reakcija Usrana kada do 2025 ili 2030 izgube pomorsku premoć na Pacifiku od strane Kine, njihov stup padne u vodu tj strategija projekcije moći putem jake Mornarice, Velika Britanija je postala drugo razredna sila ne kako mnogi misle gubitkom kolonija, već prije 1 svjetskoga rata kad je USA ih prešišala kao prva Ekonomija svijeta i prva pomorska sila svijeta.Tada Usrane čeka ista sudbina samo malo veći otok između dva oceana. Napasti će Kinu atomskim oružjem ne vidim druge strategije od Kineza da svrgnu Usrane s trona.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IVEX, SAD su postala vodeća industrijska sila Svijeta još u 19-tom stoljeću, već tamo negdje oko 1850 i 1860 i neke godine. Zatim je Njemačka postala druga sila (Njemačka nastaje kao država tek 1871, ujedinjenjem, u startu je bila treća sila Svijeta). Dakle, do kraja 19-tog stoljeća, Njemačka je postala druga industrijska sila Svijeta, te je time Velika Britanija na samom početku 20-tog stoljeća “pala” na treće mjesto u Svijetu.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Uopće nije glupost, ali ne razumije svako geopolitiku i politiku. Guam i Havaji su američki, Krim je nominalno ipak pod Ukrajinom. Cijela se Ukrajina i dogodila uglavnom zbog Sirije. Istina, bila je ona na meni-ju zapadnjaka ali su oni ipak bili svjesni rizika. No, zbog Sirije trebalo je Rusiji oduzeti najbližu bazu s koje je išla logistika za Tartus i Latakiju, a to je Krim. Usput, to bi Rusima bio gadan udarac. Jer tko kontrolira Krim, kontrolira cijelo Crno more, konzultirajte se s vojnim stručnjacima ako vam nije jasno. Zapravo sam uvjeren da je Majdan upravo i započeo da se Ruse izbaci s Krima (a tek kasnije postavi i Nato-rakete u Harkovu). A što se nuklearnog rata tiče, tu zaboravljaš politiku svršenog čina. Da su uz pomoć Ukrajine, tatara, američke flote, zapadnjaci stavili Krim pod svoju kontrolu, to bi bio svršeni čin, i Rusija bi mogla pokrenuti rat, ali tada bi ona bila označena kao agresor. Ovako je tu politiku svršenog čina napravio upravo Putin. Uzeo Krim, te prepustio zapadnjacima oće li ići u rat zbog njega. A to je bome u američkim vojnim krugovima bilo vrlo ozbiljno razmatrano i nakon što ih je Putin preduhitrio, jedan je general javno nazvao Obamu “pussy” jer nije htio pokrenuti rat.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ŽREC, zapravo onaj tko kontrolira poluotok Krim, taj čudesni poluotok, ne kontrolira samo Crno more, već i veliki dio Euroazijskog kopna.
Pročitao sam ponešto o raspoloženju naroda, barem daleko najvećeg dijela naroda na Krimu, o tim događajima. Krimčani su, da je na njihov poluotok stigao NATO, bili spremni na dugotrajni partizanski rat do istrijebljenja. Rat u ex-yu bila bi igra prema tome sukobu. To bi uvelo i ostatak Ukrajine u teški sukob, uvelo bi i samu Rusiju u sukob, i ne želim ni zamisliti šta bi bilo dalje. Možda bismo bili u nekom novom evropskom ratu, ili još gore, u svjetskom i to nuklearnom ratu. To znači zbogom opameti za ljudsku vrstu.
Najvažnije od svega. Nakon razlaza ili raspuštanja, iako neki kažu raspada SSSR-a, nikome u Rusiji nije palo na pamet da traži Krim nazad. Za to da Krim postane autonomna republika u okviru Ukrajine, izborili su se sami Krimčani. No, dolazak teških nacionalista i rapidan rast nacizma u vrhu vlasti u Ukrajini te 2014 godine, doveli su do reakcije samih Krimčana i same Rusije.
Definitivno Rusija ne želi ništa više od Krima, i šta će joj bilo koji drugi dio kopna?

Ja sam čitao da su vlasti u Kijevu zadnjih recimo, 10, 15 ili čak 20 godina, jako zapostavljale Krim i infrastrukturu na poluotoku. Pa su se onda tokom 2012 ili 2013, pojavljivali neki iz natoa, koji su obećavali narodu da će im pomoći u obnovi cesta, škola, bolnica itd….Hm, koja udica !

Malo je poznato da je nakon formiranja SSSR-a, davne 1922, i njegove teritorijalne reorganizacije, postojala ideja da Krim zbog svog položaja postane savezna sovjetska republika i izvan Rusije i izvan Ukrajine. Kada se raspadao SSSR, ta je ideja opet oživjela kod nekih, a nakon nestanka SSSR-a, ti su predlagali da Krim postane samostalna država. I to neutralna i kao tampon zona mira između Rusije i Ukrajine i svih zemalja na Crnom moru i šire. No ta ideja nije uspjela, očito je imala slabu podršku.

Xbe
Gost
Xbe
1 godina prije

Steta da americka armada nije ušla u Crno more,sada bi bila podmorska atrakcija za turiste.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Mislim da napad samo jedne flote na Ruske jedinice na Krimu se sigurno ne bi zavrsio na tome vec bi usli u sveopsti rat, a to Amerima nije ni na kraj pameti, da su rat hteli do sada bi bio rat, imali su bezbroj povoda i izgovora pa nista…
Anektiranje Krima je trajalo od 20 februara do 26 marta a oni su bili 22 februara u Crnom moru i povukli su se 16 marta tako da su imali vremena za napad, ali su se ipak odlucili za sankcije.

Ta prica da se sve brzo desilo pa Porosenko nije stigao da zamoli Amere ne pije vodu, vise od mesec dana je trebalo Rusima da steknu punu kontrolu nad Krimom, sta su u Kijevu i Vasingtonu za to vreme radili da to sprece, Kijev nista , Vasington sankcije.

“Napali bi Rusiju ali se sve brzo desilo” je izmisljotina Vasileskua, Ameri nisu poslali 1 flotu sa naredjenjima da napadne i zauzme Krim sigurno, vec su tu bili kao neka moralna potpora Ukrajincima i spijunaza ja bih rekao.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To je ono šta sam rekao Iveksu a uradila je Rusija;mislim da je Rusija u roku par dana stavila Krim pod oružanu kontrolu,blokirala i obezbijedila ga, sve ostalo su strpljivo odradili “po protokolu”.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ko što kaže Ivex… Sve su to lijepi scenariji ali Krim znači za Rusiju opstanak, pa tako ni u snu nebi nikad prepustili ursancima tu najznačajniju stratešku tačku u tom dijelu svijeta….Sad jed Krim postao nalik na Kaliningrad A2AD područje pa je samim tim za zlotvore zatvoren zauvijek…

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Svi informirani ljudi su znali da je u pitanju Krim i Sebastopol, Ukraina nije bio cilj bez Krima i to se vidi danas. Preveslati Putina je dosta tesko.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Dobro ovo treba uzeta sa malom rezervom. To mi dođe ko kad se pjevac James Blunt hvalio dae sprijecio 3.svet rat kad nije sluso naređenje od wesleya Clarka kad mu ovaj naredio da napadne Ruse i da jih makne koji su prvi zauzeli Pristinsku zracnu luku odmah posle zavrsetka rata u SRJ.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Baš je on spriječio,nije njemu naredio već njegovom pretpostavljenom koji je odbio direktnu naredbu.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Pae tako nesto , samo zar nije bio on terenski vođa te desante jedinice koja bi trebala to da odradi ?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I ja sam mislio da je on taj “heroj” ali izgleda da nije.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Hmmm a ako je ipak istina to o usra floti i da su zatrazili i dobili odobrenje za prolaz kroz Bosfor, to ipak znaci da su usranci ipak imali vlazne snove da udju na Krim. Ocigledno je Ukrop hunta u celom haosu zakasnila sa oficijalnim pozivom + ocigledno “oni koji su narucili i odradili” desavanja u Ukrajini, nisu ocekivali da ce Rusi tako precizno + brzo za kratko vreme intervenisati i uzeti pod svoju kontrolu Krim. Ovo pisem pod uslovom da su te informacije koje Rumun pise tacne? U svakom slucaju cela ta oprecija oko stavljanja van kontrole Kijeva + njihovih mentora, je odlicno odradjeno od Rusa!

Roky
Gost
Roky
1 godina prije

Amerikanci, uz pravovremeni poziv samoproglašenih vlasti u Kijevu, već pripremali za napad na Crnomorsku flotu…
Potpuno netacno i drugacije prevedeno amerikanci zapoceli rat sa rusijom ma smijesno a imali su tu mogucnost dalje od granice gdje je rusija tanja pa nisu smjeli …

Visarionovič
Gost
Visarionovič
1 godina prije

Upravo tako. Ne bi bilo rata, nego “lova u mutnom” s američke strane. Davali bi podršku Ukrajincima, pa i borbenu, ali ograničenu. Za medije bi trubili da su ondje kako se rat ne bi proširio na Europu.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Pa ti vjeruj Turcima.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Ako je ovo istina, hvala Rusiji na jos jednom odlaganju velikog svetskog sukoba.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

“Off topic”: uhićen Julian Assange. Eto što ti je čovjek koji se zove Lenjin, lažni socijalist koji se prodao Amerima za sitne novce (Ekvadorski predsjednik).

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

OFF – Uhvačen Assange…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Naslov je malo bombastičan, kao u imbexu..) Realno, ameri ne bi napali ruske jedinice na Krimu jer bi letjele vojvode lijevo i desno, ali bi prisustvom flote nastojali ohrabriti ukrope da napadnu kopneno ruski garnizon u Sevastopolju i zauzmu ga, za što ovi nisu imali mud@, a ni sposobnost. Da li bi se usudili provući nosač kroz Dardanele i dovući ga rusima na siguran domet je takođe upitno, mislim osobno da bi plovili ispred tjesnaca, čisto zbog psihološkog momenta.

Uostalom, da se zamijetiti da u sastavu flote nije bilo desantnih ni amfibijskih jedinica, znači iskrcavanje nije bilo u planu ni pod razno.

Rus
Gost
Rus
1 godina prije

Ne vjerujem,jer bi to sigurno bio pocetak svjetskog rata

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Američka nova ratna doktrina: Izgubiti rat prije no što započne!
Zadnjih godina pokatala se veoma efikasna.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bez obzira bila ta priča od “rumunjskog vojnog stručnjaka Valentina Vasilescua” u detalje točne ili ne, svi dobro znamo da je Krim bio glavni razlog preuzimanja Ukrajine od strane usanskog režima koji terorizira čitav svijet. Sankcije i sve ono kasnije samo su izraz bijesa što im je plijen izmakao u zadnjem trenutku. Jer s NATO bazom na Krimu RF je zapravo zatvoren put u Mediteran i to bi bio početak kraja Rusije kakva je sada. No, ono što je u toj priči najbitnije je navodna dozvola Turske sa u C. More uže nosač usanski nosač kršeći meunarodnu konvenciju. TO je najbitnije. Ako je to uopće točno, a to ne možemo prihvatiti kao točno samo zato jer je to rekao “rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu”. Prevažna informacija da bi se samo tako prihvatgila rekla-kazala.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ha, dotični stručnjak je godinama izvor brojnih analiza na sličnim portalima. on sam se poziva na izvore u vojnim obavještajnim službama. možemo se pozvati na ad autoritatem, ali ako je dobar izvor, zašto ne čitati tekstove? turska ionako svakotjedno krši konvencije sa preletima u grčki zračni prostor.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dobro da je ovaj Rumunj samo strucnjak, zamisli da je jos ugledni strucnjak, koliko bi onda tek lupetao, kao i svi ugledni strucnjaci, svih profila!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Vrlo dobro zapažanje…. Pošto nosači aviona po klasifikaciji ne smeju , da prelazo Bosfor, su Rusi i uradili svoj takav kakav jeste…. Kuznjecov je klasificiran, kao težka krstarica koja može, da nosi avione (cruiser-carrier), da bi mogao, da prelazi Bosfor….Ako bi bila tvrdnja Rumuna istinita, siguran sam, da bi za ovo eklatantno kršenje sporazuma,sa strane Turske čuli barem od Rusa ako ne i nekog drugog…

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Hahahahahahahahahahahahahahahaha… o moj boze, crk’o!

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Krim je ključ za kontrolu Crnog mora.Da su ga ameri imali na piku,jesu,jer bi kontrolom nad Krimom Rusiju stjerali u zapećak.Al da bi oni napali prvi ruse koji su tamo po sporazumu bili u bazama,to je objava rata.Rusiju se ne može izvana vojno pokorit,zbog nuklearnog oružja,al se s time može izazvat kataklizma.Al da su rusi malo labaviji,ode Krim.Moglo se nahuškat ukrajince i izazvat veću rusku intervenciju i njihovo iscrpljivanje,al ruskom intervencijom je to spriječeno.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

samo otpisane brodove mogu slati kroz Bospor

Pikač
Gost
Pikač
1 godina prije

Mm ne znam,ma sve je ovo možda točno, ali nekako mi je malo teško progutati priču da bi se Ameri samo tako iskrcali na Krim,a Rusi drže tamo svoju flotu i postrojbe,bez obzira što u tom času to formalno nije bio dio Rusije. Da bi Ameri logistički i na svaki drugi neizravni način pomagali Ukrajincima da se dočepaju Krima,odnosno da Ruse izbace od tamo, u to ne sumnjam. Ali vidjeli smo i zadnjih godina u Siriji,da su Ameri uvijek provocirali i stvar dovodili do ruba,”plesali su po liniji”, no nikad baš oni nisu išli do kraja direktno nego su koristili svoje pulene. Zvuči mi malo nategnuto

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Rusija je izvela akciju kao iz knjige kineskog vojskovođe Sun Zua, “Umijeće rata”. Rusi su dobili rat, a da do rata nije ni došlo, a to je najveće umijeće.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

U trenutku kad su izgubili Krim Ameri su izgubili i Siriju jer je Crnomorska flota ta koja je spasila Assada. O tome Rumunj ne piše. Ukrajina i Sirija sijamski su sukobi inicirani od strane SAD-a kako bi se Rusiju izbacilo iz Mediterana i kako bi je se svelo na lokalnog igrača koji više neće biti u stanju blokirati američke rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a. Nakon slučaja “Snowden” Ameri su shvatili da im se blef najjače vojne sile urušava, pa su morali žurno odigrati na sve ili ništa. Dobili su ovo drugo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Vasilescu uopće nije papak. Povezan je s bivšim sovjetskim kadrom i kao biši zapovjednik zrakoplovstva je bio u vojnoj kontraobavještajnoj službi. Ako su napadačkom skupinom krenuli ka Krimu, prekršili konvenciju Montreaux, što je trebalo da Kijev zatraži da uplove u “ukrajinske luke na Krimu” . Sve je bilo pitanje sati. Tada su Rusi imali tamo oko 10 000 vojnika, i poslali su još 16 000 ili 19 000, kako bi ostali u okviru sporazuma o broju s Ukrajinom. Ali da nisu došli i zauzeli sve strateške točke i zaključali Ukrope u kasarne, oni bi to napravili njima, s američkom flotom na par sto metara od obale. Rusi ne bi imali prostora za manevar, osim općeg rata. Odluka je pala kada su Rsi saznali da su ih Turci pustili da prođu s tom tonažom i nosačem aviona, sve izgleda logično, baš kako tvrdi Rumunj. sad , hoćemo li vjerovat ili ne, ne moramo. Sad je sve gotovo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Hitlera su napali 1939 kod Gdanska. Svi znaju za tu istinitu priču i naknadne laži skrojene iza 1945te

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Malo zesca glupost od ovoga sta prica kao da rusi ne bi vidjeli da flota ide kroz kanal to je direktna objava rata od usa i turske zajedno da im je dopustila prolazak.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nik
Ovo je treća pogrešna pretpostavka: da, naravno da bi svi vidjeli brodove. I?
Koliko ih zna da ne smiju uploviti? U današnjem vremenu, gdje ministar vanjskih poslova Engleske nezna razlike Slovenije i Slovačke?
Npr, u ovom članku imate kriterij veličine broda za ulazak u Crno more.
Postoji JOŠ kriterija. Koliko dana mogu ostati.
U najboljem slučaju ljudi znaju za posebne odredbe za uplovljavanje i plovljenje Crnim morem.
Na to su ameri računali.
UN zna takve stvari. Ali što bi pisali novinari i govorila tv?
Rusi napali iz čista mira američke brodove?

I potpuno je nebitno jesu dobili dozvolu od Turske. Što bi Turska mogla napravit? Gađati brod? (Ovdje jest bitna ta ‘dozvola’ – ‘informacijski’?).
Mislim da su Pikač i Siniša u pravu: išli bi na izguravanje. Oni bi pružali podršku Ukrajincima.

Osnovno na što su računali je da ‘zbunjeni’ Rusi NEĆE NAPASTI NJIH.
Ako vam Vasilescu nije dobar, preporučite nekog drugog, ?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, ma zaista, ministar kako pišete vanjskih poslova Engleske, ne zna razliku između Slovenije i Slovačke. Vi to ozbiljno? No, vidim da ne znate da on ne može biti ministar vanjskih poslova Engleske, već samo Velike Britanije. Znači Lucija, nemate pojma, a komentirate.
Koliko ljudi ne zna razliku između Engleske i Velike Britanije, koliko ljudi ne zna razliku između Rusije i Bjelorusije, pa čak i Ukrajine. Koliko često za indijske savezne države posprdno napišu POKRAJINA ili još gore PROVINCIJA, iako su u pitanju SAVEZNE DRŽAVE.
Zašto npr., za savezne države SAD, uvijek napišu da su to savezne države? Nikada nisam pročitao da im se omakne kao u slučaju Indije, da napišu pokrajina. Npr., da se napiše pokrajina ili provincija Kalifornija, Teksas, Montana, Florida itd…., to ni slučajno. Mislim da bi na tako nešto pola javnog mnijenja toga koji bi to napisao, izrugivalo do kraja radnog vijeka. A kada se za indijsku saveznu državu bilo koju (ima ih 29, a bit će ih još!), napišu pokrajina, koga briga.
A barem je Indijska Unija toliko složena po svim pitanjima, da je zapravo složenija od Europske Unije.
To je posebno vidljivo u općim saveznim izborima koji su u Indijskoj Uniji počeli danas i obaviti će se u ukupno SEDAM faza.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zlatan
Ma daj stari
Cut the crap
Iz ostalih mojih komentara vidljivo je da znam i što je Engleska i što je V.Britanija.
A potpuno sigurno bolje poznam i povjest od tebe. Idi vidi, npr kako je Sir Walter Scot ‘reinvented’ Škotsku.
Kako znam? Lako. Iza mene su 3 generacije intelektualaca, a ti kakti neš’ histeriziraš. I kakti ‘staroslavenska’ religija…? Ajd’ mani se ti kritike drugih i priča tko bi trebao komentirat i tko ne bi…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Ma bravo LUCIJA, evo prošle godine. U biciklističkoj utrci Tour de Croatia, pobijedio neki biciklist iz Bjelorusije. I kaže jedna baba, osobno je poznajem, dobri smo, da je pobijedio tip iz Rusije. Ja kažem, ne nije, iz Bjelorusije. Doduše ne znam njegovu etničku pripadnost, ali koliko pamtim po prezimenu, najvjerojatnije je etnički Bjelorus, nevažno za ovu priču.
Važnije je da ta baba, navodno intelektualka, jer ima završen faks, ne zna razliku između Rusije (17 milijuna km kv i sada oko 146,8 mil.stn) i između Bjelorusije (nekih 208 tisuća km kv i nekih 9,5 mil.stan). Čak je bahato izjavila, ma sve je to isto.
Samo sam htio naglasiti da biti intelektualac, formalno to biti, ne znači ama baš ništa. Podosta bezveznjaka intelektualaca šeta naokolo i ne znaju tko im glavu nosi.
A što se staroslavenske religije tiče, očito ste pročitali da sam negdje napisao da sam te vjere, što je bila moja provokacija kršćansko-katoličkih fundamentalista. Pa pročačkajte malo kako se baš u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, itekako obnavlja interes za tu izvorno staroslavensku vjeru.

P.S. I oni novinari ili ne znam koji likovi, a spominjao sam kako griješe to, za indijske savezne države često napišu pokrajina ili provincija, a za savezne države SAD-a, nikada ne napišu provincij, pokrajina. Sve intelektualci, formalno obrazovani, koji su legalisti
Pošto obožavam mačke, svakog petka ide na HTV 2, u 11.05 sati, jedna ruska serija o mačkama. Danas je bilo nešto o jednoj vrsti koja je priznata tek 1989. Voditelj emisije kaže da je to bilo u Lenjingradu, jer 1989 još se tako zvao. Rusi nikada neće to pogriješiti, jer su legalisti. Za mjesec dana je Dan Pobjede, pa će Putin kao i uvijek govoriti o pobjedi SSSR-a, ne Rusije.

Moja skromna polu-intelektualna glava, pozdravlja….

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Isto kao seljacinama sa Balkana Schwaben ili Nijemci, sve to isto… Jeli tako, Zlatane? Kad si već tako opterećen formama… Tako je to kad si slab sadržajno, pa se hvataš forme, kad treba i kad ne treba.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Lucija, pusti Zlatana. On se kao drži forme. I nadasve je veliki stručnjak. On nikad ne piše Francuska, već uvijek naglasi koja od pet republika. Ili koja točno francuska monarhija je to bila. Da netko napiše savezna zemlja Bayern umjesto Slobodna Država Bayern Zlatan bi se na stražnje noge propeo. Ili da po glupom balkanskom običaju netko za Nijemce kaže Švabe, Zlatan urla : slušajte vi, Hurensöhne! Svi Schwaben su Nijemci, ali nisu svi Nijemci Schwaben. Strašan je tovariš Zlatan. I u svom držanju forme dosljedan.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Krim je tama dala preko nosferatrua rusima ko fol, iako rusima ne vladaju rusi, da doživi istu sudbinu kad su ga napadali udruženim snagama ciogusari, ciogali i hazari turkeše. Da je nosferatu takovi strateg onda bi zauzeo teritorij ko u prvom ratu, do Moldavije i do Dnjepra i Kijeva a Lavov ostavio prebjezima. Nebi mu sada Krim visio ko vrabac sa grane okružen hazarijom cvaj. Onaj most što je napravio, zaradila braća mu od gradnje mosta, to će prvo uništiti tama kad krene rat i ode Krim dovraga. Jel to onaj strateg kojeg sestra anđela moli da Januković potpiše a kad potpiše sutra ga nema, kao on mislilac a preveslaju ga. Il ono ide u Peking a ne dojavljuju mu službe da tama sprema rat u Gruziji, neda mi se nabrajati. Budu ljudi progledali koji je to glumac al kasno marko na kosovo stiže……….a sad slobodno briši LR ili anarho………

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

I meni upada u oči da nisu odmah uzeli Mariupolj i Berdansk i povezali kopneno Krim sa ruskim teritorijem, to je moglo biti odrađeno u jedan dan. Povika bi sa zapada bila ista, a imali bi Azovsko more kompletno svoje. Ovako, Krim povezani ranjivim mostom, a Kerčki tjesnac odlična točka za incidente s ukropima i njihovim gazdama.

Ništa ne odrade do kraja, postoji paralela sa Idlibom u Siriji… Nadam se da nije izdaja u pitanju, već prevelik oprez. Uglavnom, trebalo je to sve odlučnije i sveobuhvatnije rješavati.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Namjerno nije oslobodio od svoje braće hazara Mariopulj itd. iz razloga koje si sam naveo a most nebi trebalo ni praviti al bi mu brat po krvi ostao bez zarade od izgradnje, tko više puši te ciofore…………

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Ivo odi na jubito i utipkaj “ja sam ruski okupator”, nešto najbolje od ruske meke sile što sam ikad vidio!!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Svi mi gledamo VV, kao svjetskog državnika broj 1. ali ipak mnogima ne pada u oči, da taj državnik još uvijek hoče, da igra na dvije frule….On još uvijek drži pritvorena vrata, za Ukrainu, da se povrati i još uvijek drži i mogučnost, da sa zapadom postanu partneri….. To se najbolje vidi, da nauštrp, da bi Kinezi puno više trgovali sa Rusima u deviznim swapovima to neče, zbog ruske prozapadne politike Rublja…. Dok Kinezi strogo nadziru Juan, pa dozvoljavaju dnevne pomake u trgovini sa Juanom do 2 %, ruska centralna banka još uvijek isli, da postoji slobodno tržište, pa je tako Rublja previše volatilna …. Tu se vidi, da bi Putin još uvijek bio prijatel sa zapadom, dok Kinezi naravno pod takim uslovima logično, da neče da se sa Rusima potpunodedolaruzuraju…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Mislim da je to više da se kako-tako obuzda kineska ekspanzija jer nije baš ni u ruskom interesu njihove (ekonomska) premoć.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IVO, i gospon EISRGIU….da nešto znate, onda bi znali da je poluotok Krim bio autonomna republika u okviru Ukrajine, i točno se zna gdje su mu granice. Taj Mariupolj, je van Krima, i uopće nije bio dio krimske autonomije. No, svi ste ovdje stručnjaci za sve, pa je lako piskarati bezveze.
Šta ne ponudite Putinu svoje veleumne strategije?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

politički sevastopol nije na krimu.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

neki od nas zaboravljaju da je rusko ukrainski sporazum o korištenju sevastopolja isticao za par godina nakon euromajdana. rusi su znali da ukri neće obnoviti sporazum i zato su išli na varijantu tihog preuzimanja krima. i imali su pravo. danas rusima krim više znači nego amerima pet mornaričkih flota s nosačima aviona. čak su i onaj paronosač kuznjecov poslali u penziju. rusima uopće ne trebaju nosači aviona. za svjetske oceane imaju dovoljno podmornica.

Visarionovič
Gost
Visarionovič
1 godina prije

Pa naravno. Nosači aviona su stvar debele prošlosti. Generali uvijek vode prošli rat. A u slučaju nosača, pretprošli.

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

krim se osvaja sabljom

ventilator
Gost
ventilator
1 godina prije

I otišli podvijenog repa, a SU-24 je kasnije tom istom USS Donald Cooku, na zaprepaštenje posade, neutralizirao kompletan centar vatrene moči. Naravno Ameri nebi bili bili Ameri da nisu čekali osvetu i preko amerofilskog turskog vojnog kadra podlo oborili u Siriji ovaj tip aviona tvrdeći da je ušao u turski teritorij.Turci su se kasnije ispričali Rusima, ali američka podlost je ostala evidentna A što se tiče eventualnog njihovog napada na Krim mišljenja sam da bi se svijet šokirao kojom brzinom bi Američki nosač aviona USS George Bush legao na dno Crnog mora. Naravno bio bi to možda početak svijetske kataklizme, a o čemu itekako moraju voditi računa jedni i drugi. a koji se sastoje od vrlo dobro promišljenih šahovskih poteza.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

To je recikliraranje i javno objelodano dano na znanje tek dio price, postoji odluka o ustolicenju USA Crnomorske flote sa sjedistem na Krimu,davno je definirano tko kontrolira Krim taj kontrolira cijelo Crno more. Ali je bacuska na vrijeme poduzeo sve potrebne radnje da sprieci amerikenjce i osigura svoju prisutnost na Crnom moru i Mediteranu, i tako su glupi arogantni kauboji poceli pusiti svoju prisutnost na Bliaksom istoku i Mediteranu, nakon toga slijedi Sirija, pa evo i Turska, a uskoro ce i Izrael slusati Moskvu, a ne Washington.
Zar na svijetu ostoje vecih govana u ljudskom obliku od kauboja.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

I to zestoko i bez ‘pardona’.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Stalno sam govorio, da je Rusija na Krimu samo pretekla USA

Dada
Gost
Dada
1 godina prije

Koja jeftina bajka samo da bi se opravdala okupacija

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Pusti Čvorovice neka traže špijune.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
76
0
()
x