Bivši savjetnik Zelenskog poziva na novu vladu u Ukrajini

Volodimir Zelenski
21 komentar

Ukrajinska kontraofanziva nije uspjela, njene trupe nisu izgradile odbrambene linije, a predsjednik Vladimir Zelenski je dozvolio da korupcija i nesposobnost procvjetaju, rekao je u subotu bivši savjetnik Aleksej Arestovič. Novi izbori su jedini izlaz iz ćorsokaka, ustvrdio je.

Fokus Zelenskog na odbranu Donbasskog grada Artjomovska (poznatog kao Bakhmut u Ukrajini) po svaku cijenu ranije ove godine iscrpio je ljude i resurse koji su mogli biti poslani na jug da učestvuju u ljetnoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, napisao je Arestovič na Telegramu.

Sa pogoršanjem vremenskih uslova, kontraofanziva je sada zaustavljena. Četvoromjesečna operacija koštala je Ukrajinu 90.000 ljudi (prema  ruskim podacima ), a rezultirala je izuzetno minimalnim teritorijalnim dobitkom za Kijev. Ukrajina nije postigla “ništa”, a ruske trupe su prešle na ofanzivne operacije duž cijelog fronta, rekao je u petak Vijeću sigurnosti UN-a ambasador Moskve pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Pošto su uloge zamijenjene i Ukrajinci sada brane, Arestovič je primijetio da ukrajinska vojska nije izgradila odbrambene utvrde poput onih koje je postavila Rusija prije ukrajinske ofanzive.

“Ovakve strukture bi dramatično povećale borbenu stabilnost naših trupa, nanijele bi još veće gubitke Rusima, smanjile opterećenje naših snaga i omogućile da se neke od njih preusmjere u ofanzivna područja”, napisao je, dodajući da “to nije učinjeno , a ovo je naša druga strateška greška.”

Daleko od bojnog polja, Arestovič je rekao da Rusija povećava svoje izdatke za odbranu, pojačava proizvodnju naoružanja i dopire do svojih prijatelja i partnera na globalnom jugu.

Ukrajina, nasuprot tome, “suzbija poslovne, građanske slobode i političke konkurente, svađa se sa susjedima i ključnim partnerima i podstiče korupciju”.

“Naše rukovodstvo je, po mojoj procjeni, odavno iscrpilo ​​granice svoje nadležnosti”, napisao je on. Kako bi izvukao zemlju iz sadašnjeg “ćorsokaka”, pozvao je vladu Zelenskog da odustane od svoje ranije odluke da ne održi izbore sve do nakon sukoba, i prihvati da se njen cilj ponovnog preuzimanja Krima i vraćanja granica Ukrajine iz 1991. neće ostvariti, uprkos “krvi, znoju i suzama” ukrajinskog naroda.

Iako je Arestovič u početku bio optimističan u pogledu šansi za uspjeh kontraofanzive, posljednjih mjeseci je ponudio niz sve mračnijih predviđanja budućnosti zemlje. On je u avgustu predvidio da će invazija na Krim koštati 200.000 života Ukrajinaca, a  u septembru je prognozirao da bi se sukob mogao povući do 2035. godine.

Krimrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 mjeseci prije

Vec se zna ko ce pobjediti na izborima 2024. u nedemokratskoj Rusiji. U demokratskoj Ukrajini ne zna se da li ce biti izbora. Cemu izbori kad imaju demokratsku vlast.

Nekoime
6 mjeseci prije

Zelenskog treba poslati u Izrael, pa neka pomogne Izraelcima kao što je pomogao Ukrajincima.

eks
6 mjeseci prije

Ukrajinska novinarka Svetlana Morenec , kolumnista proukrajinskog britanskog medija The Spectator , objavila je najnoviji članak u tom mediju . Napisala je : ” Ukrajina u plamenu . Borbama na desetinama lokalnih ratišta ukrajinskog fronta , duž skoro 1.000 kilometara, Rusi lišavaju OSU mogućnosti manevrisanja rezervama. Vojnici OSU opisuju situaciju kao “pravi pakao” .
Skot Riter je izjavio : ” Postepeno dolazi do vojnog kolapsa OSU . Činjenica je da Ukrajinske snage gube rat. “

Max
6 mjeseci prije

Ukrajine više nema.

Perun
6 mjeseci prije

Zelenskog treba strpat u bajbok pod hitno ,tip je psihopata i ratni zlocinac.pod hitno treba osnovati Centralni ured za iseljavanje ebreja iz Urrajine … Sukob ebrejskog i SLAVENSKOG svijeta blizi se kraju i jednom za sva vremena treba se rascistiti sa ebreo-semitskim parazitima …treba ih poslati natrag u Egipat … to su genocidna vampirska kopilad ili kako se sami sebe nazivaju ,,bozji narod” … gdje god su bili odatle su i protjerani ko zadnja gamad… sada ce ih protjerati i AMERIKANCI i ostatak kolektiviziranog zapada …so se mene tice mogu ici u tri p…cke materine ….P.S.ja osobno nisam ni sanjao da ce nacija poput USA biti ,,zajahana od strane ebrejskih extremistickih elemenata i iskoristena ko zadnja krpa i zakrpa za interese ebreo-hazarskog semitskog krimi establismenta ….USA je pod terorom ebreo-hazarskog krimi establismenta vec duzi period….USA gradjani su zrtve hazarsko ebrejskog teroristickog establismenta i tu se ne nazire niti kraj niti… Čitaj više »

Perun
6 mjeseci prije

Činjenica je da Ukrajinske snage gube rat. SLAVA SVIM SLAVENIMA i smrt fukarama poput ove ljudske nakaze zelenskog, košer diktatora i običnog ebrejskog kokošara …..sad zelenko može samo da kao pas reži ili da iz Usrajine bezglavo beži….SFSN

gogo
6 mjeseci prije

čeka se da ameri odluče tko će ga zamijeniti ! Naivni klaun će biti kriv za vojni neuspjeh i korupciju !

xyz
6 mjeseci prije

NATO je u Ukrajini popušio debelu rusku karu…… I još če tek da popuši kinesku i arabsku kitu.

xyz
6 mjeseci prije

NATO🐷 je u Ukrajini popušio debelu rusku karu…… I još če tek da popuši kinesku i arabsku kitu…..😁😂🤣

Dux
6 mjeseci prije

…Rusija do Tokia…

Darko
6 mjeseci prije

Prije toga Zelenskog trebaju objesiti na prvu granu zbog toga što je napravio Ukrajini !

Suze Roni
6 mjeseci prije

Arestovic ce uskoro biti arestiran i smjesten u arest oliti przun kako bi rekli Dalmosi !! 😅

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Bravo Arestoviču…

A…kako si ti uspio pobjeći?

Pametniji od tebe – nisu.

Ista si ti priča k’o Zelenski.
Čak imaš i iste video uratke gdje glumiš damu. Dooobraa trandža.

Možda se nadaš da ćeš se ti uvaliti? 😏
Ja sam davno rekla da je jedan od vas američki, a jedan engleski pulen…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI